Francúzske okna

Profilova fotka
Ahojte, Rekonstruujeme 40 ročný dom a uvažujeme nad francúzskymi oknami... Poprosím skúsenosti ľudí, čo majú v dome francúzske okná.... Všade.... Manžel je nadšený a ja ešte váham... Poraďte prosiiim Dakujem
Odpovedať
Vsade??? Pekne,ale nie vzdy prakticke a nehodi sa to vsade.Vhodne skor na na stenu,kde je vystup na terasu,alebo s vystupom do zahrady.A zalezi aj od svetovych stran,aby ste si z domu neurobili v lete saunu ;-)
Odpovedať
a francuzske okno by malo pasovat aj k exterieru, lebo sumavsku drevenicu s plastovymi frnamcuzskymi oknami so zlatymi mriezkami v zaskleni som fakt predychavla hodiny... A nie vsade sa francuzske okna hodia, ked uz tak len tam kde vystup na sukromnu cast zahradu, terasy. A treba pocitat aj s prehrievanim interieru ako pise @majki555 a tam padom uz od zaciatku riesit vhodne tienenie bud presahom stechy, pergolou, vonkajsimi roletami... Toto sa riesi ovela zlozitejsie ako uniky tepla cez velke okna v zime.
Odpovedať
@svadbadad máme 3 veľké francúzke okná. taktiež po rekonštrukcii domu. 2x JV strana, a 1x SZ strana (východ na terasu) Je to super čo sa týka presvetlenia v dome. V zime to má aj výhodu že cez tých pár slnečných dní sú tepelné zisky, ale že by si na tom nejako pri kúreni ušetrila sa nedá povedať. Ale v zime keď ti slnko presvetlí celý dom je to super iný druh tepla. Naopak v lete to má nevýhodu ako píše majki, teda prehrievanie, ale to by bolo podobne aj pri klasických oknách. Riešenie sú vonkajšie žalúzie, ak budete zateplovať dá sa to pekne spraviť, že sa žalúzie zaťahujú do kastlíka pod omietku. Ďalšou nevýhodou je že tie na JV tým že sa jedná o plastové francúzke okná pracuju a teda po čase začali prefukovať. Kedže sú veľké a ťažké nepomohlo ani nastavenie a museli sa dodatočne prirobiť 2x prítlačné panty na každé krídlo a teraz je to už v poriadku. Na SZ s tým problém nie je a cez leto sú stále otvorené v smere na terasu.
Odpovedať
@svadbadad len pozor na to,ci sa vam hodia a hlavne,ci zapadnu do prostredia. Znamy ma vsade terasove,ale byva pri ceste a vobec sa mu to nehodi do prostredia,su ako vo vyklade. Takze aj to treba zvazit,niekomu to vadi,niekomu nie. Dovoli vam to skladba domu?Statika a tak?
Odpovedať
@svadbadad jo a rataj ešte s tým, že ak okná nevedú na terasu je nutné myslieť aj na zábradlie cca 1m vysoké. Bez toho neskolauduješ. A ako písala zita19 nie všade sa to hodí, Nám to navrhol architekt, zmenilo to uplne vzhľad domu.
Odpovedať
@svadbadad Francúzske okná áno, ale s rozumom. A myslieť zároveň aj na tienenie v lete.
Odpovedať
Profilova fotka
@stokibb čo viem,nemusi byť zábradlie....stačí mat uzamykatelne okná...
Odpovedať
Profilova fotka
Ako už hore spomenuli, veľmi to záleží od toho kam smerujú. Nielen svetové strany, ale hlavne susedia. Ja si neviem predstaviť také okná napr. v spálni. Tam by som chcela mať asi skôr súkromie. Aj keby boli otočené do lesa.
Odpovedať
@svadbadad my mame francuzske okna vsade, ale popravde už by som to nedala. Muž bol nadšený, ale teraz riešime hoci mame exterierove žalúzie vnutorne zastretie japonskými závesmi, aby sme neboli ako vo výklade. Bez zabradlia na vrchnom poschodí neskolaudujes a to rataj min.1500e. Mali sme v projekte navrhnuté, že okna budu rozdelené na polku fix a polku otvaratelnú,ale nejako sme si to nevšimli až kým neboli namontované a netuším ako budem ten fix umývať.Inač je ten projekt užasný čo sa týka priestoru a rozloženia, ale ja osobne by som už na poschodie tie francuzske okna nedala. Je ale pravda, že potom by to už tak dobre nebvyzeralo. :-) Pre predstavu staviame Euroline Praktik 1215.
Odpovedať
@slnieckolu asi záleži od stavebného úradu a osôb na nom. Ja nemám zámok ale pred otvorením musím stlačiť gombik aby sa mi klučka dala pootočiť, ale aj napriek tomu musím zábradlie doriešiť. Inak neskolaudujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@stokibb no takto to máme aj my,stačilo ku kolaudácii aj susedia to majú takto a francúzske vo väčšej vyske..ale ako vravíš,záleží od ľudí na úrade 😉
Odpovedať
My sme vo výstavbe, prízemný bungalov ale francúzske / terasové okná budeme mať všade ... Malé okná sú len na wcku , kúpelni a v špajzi ... Samozrejme, že k tomu patria externé žalúzie ... Ale tie by som dal určite na akékoľvek okná, takže to neberiem ako nutnú investíciu. Poschodie nemáme, takže zábradlie neriešim :) Zo strany "dvora" to beriem čisto ako benefit. V predzáhradke je to skorej o dizajne :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
My máme francúzske okná vsade kde sa dalo 😀..v podkroví 5kusov a na prízemí 2 kusy. Nemáme ich len v obývačke, prave pre blizkost plotu a sukromie od susedov - oni tam majú oddychovú časť záhrady a my len pár metrov trávy, tak to by bolo ako mať okna do ich záhrady. Inak by som nemenila za klasiku ani za svet, keďže sú kvalitné, presvetlenie izieb už od podlahy milujem 😀 a zábradlia sme dávali pred kolaudáciou, no nebolo to také nákladné keďže manžel ich vyrobil sám.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte všetci a všetky :) Ďakujem za komentáre... môžete poslať aj nejaké fotky? Ak by som Vás mohla poprosiť? Ďakujem Darina
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@stokibb Dobrý deň. Mohla by som Vás poprosiť, máme problém s francúzskymi oknom. Máme hrubú stavbu a dali sme si francúzske okno. Keď je celý deň otvorené alebo stačí aj dva dni vyklopené, tak nejde zatvoriť. Firma to príde opraviť, nastaviť a zasa to pár dní funguje. Ale problém sa stále opakuje.. Nevieme či je to tým, že stavba stále pracuje a problém časom zmizne alebo je niekde chyba v okne. U Vás som si všimla, že ste dodatočne dali prirobiť 2x prítlačné pánty na každé krídlo a nikde som nenašla ako vyzerá pritlačený pánt? Chceme ich mať tiež stále v lete otvorené, máme tam výstup na terasu a možno by to aj nám pomohlo.. Viete mi k tomu prosím Vás napísať viacej? Veľmi pekne ďakujem 🙂 .
Odpovedať
Profilova fotka
mohla by si odfotit to okno? ake velke su okenice
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?