Odpoveď na príspevok od minolop:
Len pre predstavu pohlad ekonoma :-). Mam v ruke … @minolop Rocne prevadzkove naklady pri foliach 262 euro to je dobry vtip :D To mas spotrebu tak za 1 mesiac v zime :D Najvyhodnejsi system je takmer vzdy taky, ktory energiu ani nepotrebuje. Pretoze mas proste 0 naklady. Oproti tomu naklady, ktore musis kazdy mesiac zaplatit nevies odhadnut, pretoze faktory sa v case budu menit. Tvoja investicia sa nemusi podarit, pripadne sa stane hocico ine..To je ako ked si kupis auto co zerie 20l/100km lebo etfka ti to zaplatia. Mozno ano, ale tu spotrebu budes platit. Tvoj vypocet je cisto imaginarny, lebo nemas odkial vediet kolko bude stat elektrina o 3 roky, o 5 a ani o 25.Odpoveď na príspevok od bigjamajko:
@roman_ zaujimavy pohlad, vdaka. Vzdy vsak treba … @bigjamajko konečne si napísal nejaký relevantný údaj. Tých 100 Eur nemáš kvôli úžasnemu elektrickému podlahovému kúreniu, ani kozmickým fóliam, ale kvôli extrémne nízkej tepelnej strate domu.. ale to zrejme vieš aj sám, preto si tento fakt zamlčal.Odpoveď na príspevok od wheel:
@minolop Rocne prevadzkove naklady pri foliach 26… @wheel nie, nie je to vtip. Su to vcelku realne udaje. Zabudol si uviest, ze to je cena za distribuciu elektriny (kvoli virtualnej baterii) cisto na kurenie a TUV + fotovoltaika + virtualna bateria. Fyzicka spotreba energie, s ktorou ratame, je 5,5 MWh, co je pri takom dome realny udaj. Ale chybicka se vloudila, nie je to za cely rok, len takmer za celu vykurovaciu sezonu. V priklade dole som to upravil. Cena elektriny sa nejako vyvija v case, ale v nejakych mantineloch. Plus ak zdrazie, tak zdrazie aj pre tepelne cerpadlo. Pri tychto sumach a takychto spotrebach to nebude mat taky velky vplyv. @mgx - tak napisal to dost komplikovane. To ma v tom takmer celu vykurovaciu sezonu. Povedzme, ze za cely rok na TUV minie dvojnasobok, cize 3 MWh. Na kurenie len o nieco viac (december, cast novembra) - 5 MWh. Sme na 8 MWh. Zohladnim to na väcsej FVE. Tepelne cerpadlo TUV - 1 MWh Kurenie - 0,675 MWh Kapitalove naklady - 15 000 € (cakam na vyjadrenie, ci s podlahovkou alebo bez) Rocne naklady - 1,675 MWh * 160 €/MWh = 268 € -------- Elektricke folie + bojler + FVE 7,4 KWp TUV - 3 MWh Kurenie - 5 MWh Energia odobrana zo siete (zohladnenie FVE): TUV - 1 MWh Kurenie - 4 MWh Kapitalove naklady = 3500 € + 1000 € + 4000 € = 8500 €. Rocne naklady (skrz virtualnu bateriu) - 5 MWh * 75 €/MWh = 375 €. Rozdiel v rocnych nakladoch bude 107 €. Rozdiel v kapitalovych nakladoch je 6500 €. Tieto investujeme. Situacia po 30 rokoch: Výnos z rozdielu počiatočnej investície (6 500 €) do ETF: 49 480 € Výnos z každoročne investovaných úspor 107 €/rok (pri TČ) do ETF: 10 107 € ------------- Celkové náklady (NPV – diskontované): Tepelné čerpadlo (TČ): 8 218 € Elektrické fólie + FVE (so zohľadnením investovaného rozdielu): −36 326 € Finálny rozdiel: Systém s fóliami a FVE je výhodnejší o 44 545 € v čistých súčasných nákladoch za 30 rokov. Mozeme sa bavit o nejakych detailoch, ze pridame este FVE k tepelnemu cerpadlu, ale to nezmeni takmer nic (este viac zvysi kapitalove naklady na TC variantu a mesacne naklady az o tolko neklesnu), taktiez moze nieco stupnut cena elektriny alebo spotreba, ale ten rozdiel je prilis velky, aby to s tym velmi zahybalo. Inac, necham sa prekvapit, ale predpokladam, ze v tych 15 000 € nezaratal este aj naklady na podlahovku. Ak to tak bude, tak to uz bude uplny masaker.Odpoveď na príspevok od minolop:
@wheel nie, nie je to vtip. Su to vcelku realne u… @minolop A teraz do vypoctov skus zapocitat aj chladenie, ktore je "v cene" systemu s TC (@roman_). Pre nas bolo rozhodnutie ci chladit podlahou, alebo klimatizacnymi jednotkami jasne. Kolko ta vyjde vo vacsom dome multisplit klimatizacia? (ak nechces mat kopec vonkajsich jednotiek).Odpoveď na príspevok od minolop:
@wheel nie, nie je to vtip. Su to vcelku realne u… @minolop Len neviem teda ako inde, ale ZSE od 1.6. defakto rusi virtualnu bateriu , budes elektrinu len odpredavat a aj to za smiesnu sumu. Cize cela virtualna bateria uz vlastne ani neexistuje a elektrarne voci nej budu bojovat. Cize stale sa dostavame k tomu, ze najvyhodnejsi je system ktory ziadnu elektrinu nespotrebuvava..Odpoveď na príspevok od minolop:
@wheel nie, nie je to vtip. Su to vcelku realne u… @minolop Podlahovku som v tom nezarátal, ale tú som kládol svojpomocne, takže to bolo relatívne lacné, niečo málo cez 1000 €. Plocha cca 140 m2. Vodná podlahovka má oproti elektrickej jednu zásadnú výhodu, vysoké solárne zisky z južných miestností pomaly obehovým čerpadlom presúva do severných miestností. S elektrickou by som mal na juhu prekúrené a na severe by som musel dokurovať. A navyše nemusím riešiť, kde bude a kde nebude nábytok. Tvoj výpočet je ideálny stav, tzn. že si niekto pri stavbe domu skutočne povie, že ušetril oproti TČ 7000 € a hneď to šupne do ETF. Takého človeka osobne nepoznám. To je podobná logika ako v kameňáku, prejdeš na červenú a nikto ťa nechytí, tak si ušetril a môžeš to utratiť/investovať. Takto nikto nefunguje. Presne ako tu zaznelo, kúpim si o polku lacnejšie auto s vyššou spotrebou a rozdiel v cene zainvestujem? Väčšina ľudí volí lacnejšie auto preto, že v tom čase na to drahšie nemajú, takže ani nemajú ako toľko zainvestovať. Potom to počíta s tým, že virtuálna batéria bude fungovať vždy, že sa distribučné poplatky nebudú stále dvíhať aj keď silovina bude stagnovať. A tiež je problém, že pri mojej krátkej zimnej sezóne, kedy potrebujem kúriť, slnko príliš nesvieti. Zrovna tento rok boli v januári dva týždne, kedy bolo okolo nuly a bola permanentne hmla. Kolegova FVE nevyrobila za ten čas nič, naopak niečo spotrebovala, lebo striedač naprázdno môže žrať až 100 W, niektoré lacné čínske aj výrazne viac. Za mňa to dáva zmysel akurát v lete na TÚV. A vlastne keď už elektriku, prečo brať drahé fólie, keď rovnakú službu urobia lacnejšie odporové káble?Odpoveď na príspevok od minolop:
@wheel nie, nie je to vtip. Su to vcelku realne u… @minolop no ja nie som ekonom a tvoje vypočty asi možno aj maju dačo "do seba" Ja by som sa skôr na investiciu do zemného TČ čo popisoval roman pozeral ako na istotu a 100% garantovanú investíciu ... T.j. áno obstaravácia cena je síce vyššia , ale potom kúriš skro zadarmo a máš istotu že to tak proste bude... Tvoje výpočty sú síce číselne pekné ale nadpolovičná väčšina položiek/súm, resp. snáď všetky sa opierajú o bulharské konštanty vycucané z prsta ... t.j. cena elektriny v budúcnosti, nestále marketingové produkty ako virtuálna batéria, výroba z fotovoltiky v zime, ktorú tiež len "odhaduješ" , to už nehovorím o nejakej výnostosti nejakých ETF fondov a pod... Ako nie som ekonóm ale prepočty nemôžu fungovať tak, že z jednej množiny si vyberieš ten najoptimistickejší scenár a z druhej tej najpesimistickejší a ideš ich nejako porovnávať...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@minolop no ja nie som ekonom a tvoje vypočty asi… @dexter89 Tieto minolopove výpočty - to je posudzovanie EHB nie optikou stavbára-technika ale optikou ekonóma a špekulanta na burze.Odpoveď na príspevok od minolop:
@wheel nie, nie je to vtip. Su to vcelku realne u… @minolop skoda ze kopec investorov je autistickeho tipu. Ty si "zohladnil".... ..situacia po 30 rokoch... chlape, tvoj vypocet dostane prvy sram do mesiaca /lebo virtualna bateria/ dalsi sram bude ETF... medzi takym investorom ako si ty a ciganom co hadze do automatu nieje ziaden rozdielOdpoveď na príspevok od minolop:
@wheel nie, nie je to vtip. Su to vcelku realne u… @minolop Inak zaujimal by ma taký ten tvoj výpočet kebyže si v ňom rátal s "mizernejšie" zatepleným objektom. Nie pasívnym domom ale na úrovni klasickej A0, s uvažovaním potreby tepla na kúrenie dvojnásobnej oproti tomu pasívu. Že by si neinvestoval toľko do zateplenia a ušetrené peniaze investoval do toho ETF.Odpoveď na príspevok od roman_:
@minolop Podlahovku som v tom nezarátal, ale tú s… @roman_ len taká menšia úprava , vodná podlahovka je lepšia len preto že môžeš stále meniť zdroj aj ked málo elektriny potrebuješ stále na čerpadlo, dom treba natočiť na svetové strany tak aby boli denné miestnosti na južnú stranu, zo slnkom na určitom mieste nič nespravíš , niekde je hmla ale niekde vyššie je práve v zime pri inverzii najviac slnka, a nakoniec virtuálna batéria, v oblasti kde sa najviac dávala FV dostaneš v čase ked je najviac energie najmenej cez obed a ked je nedostatok potrebuješ zo siete je najdrahšia tak je to teraz v ZSE, neviem dokedy im to vydrží, magna mala niečo podobné no po pol roku to zrušilaOdpoveď na príspevok od toky1:
@minolop Inak zaujimal by ma taký ten tvoj výpoče… @toky1 tak keď sa na to už pozerá tak "presnou" investičnou optikou, tak zoberme si taký rast ceny nehnuteľnosti a likviditu ... dajme tomu že o pár rokov sa asi lepšie bude predávať dom ktorý bude mať v inzeráte že má zemné TČ ako nejaký s káblami v podlahe ... ale to už zachádzame do krajnosti... za mňa a aj z mojích chýb pri výstavbe viem, že každé zateplenie nad rámec a technologický systém ktorý "investuješ" na začiatku je 100x výhodnejšie a lepšie ako sa spoliehať na nejaké "budúce" výnosy ktoré sú vo hviezdach a pod... Ako povedal jeden múdry človek aj tu na MS tuším :"Izolácie si už jesť nepýtajú" takže ak ich do domu dáš raz, budú tam naveky kým stavba nespadne... a šetrí ti to energie už po celú dobu životnosti... ostatné parametre ako ceny elektriny, a ostatné veci sa neustále mení a dosah na nich nemáš žiaden...Odpoveď na príspevok od gadefox:
@bigjamajko konečne si napísal nejaký relevantný … @gadefox ok, poslednykrat. Co som kde zamlcal? V tom mojom zamlcanom albume? Uz si najdi iny terc!Odpoveď na príspevok od bigjamajko:
@gadefox ok, poslednykrat. Co som kde zamlcal? V … @bigjamajko sorry, nemám čas pozerať tvoje albumy - vyjadril som sa len k tomu, čo je tu napísané.Odpoveď na príspevok od bigjamajko:
@gadefox ok, poslednykrat. Co som kde zamlcal? V … @bigjamajko zamlcal si to od svojho prveho prispevku, prvy kto to vypichol a zasadil tento podstatny detail do kontextu bol @sousedekovci89.Odpoveď na príspevok od bigjamajko:
@rapidek Teraz este tu o tom, ze som predajca fol… @bigjamajko mne už tiež písalo kopu ľudí tu aby som im poradil ohľadom klímy , lebo po prvom ročnom vyúčtovaní pri kúrení fóliami prišlo kruté vytriezvenie 🙂Odpoveď na príspevok od dexter89:
@bigjamajko mne už tiež písalo kopu ľudí tu aby s… @dexter89 Rozumiem, tvoja skusenost aj nazor je mi znamy, respektujem, aj ked sa nestotoznujem. Mna tych 50€ mesacne na kurenie fakt nezabije (viac vydavkov mam napr. na stvornozcov). Prezijem aj pripadnych 150€, co by nastalo pri 3-nasobnom! zvyseni cien elektriny. Co by za take naklady ludia z panelakov dali... Mna tu obvinuju, ze zatajujem, ale pritom pri otazke na elektricke kurenie okamzite dotycnemu napisu, ze prekuri aj gate. Pritom absolutne nepoznaju jeho situaciu. A na to som reagoval.Odpoveď na príspevok od bigjamajko:
@dexter89 Rozumiem, tvoja skusenost aj nazor je m… @bigjamajko pretoze zateplenie ako ty, ma v dnes dobe 10, prinajlepsom 20% novych domov. Aj dnes vo vedlajsej dedine zacali zateplovat tehlovu novostavbu- urcite ten polys nema viac ako 20 cm aj to si nie som uplne isty, ci je to 20.Odpoveď na príspevok od bigjamajko:
@dexter89 Rozumiem, tvoja skusenost aj nazor je m… @bigjamajko Na byt v paneláku mám tiež zaujímavé dáta. Mám vyúčtovanie bytu 2+1, 57 m2 za minulý rok, dve okná na sever, balkón na juh, nezateplené, iba vymenené okná. Kúrenie na 21-22 °C z teplárne. Surovina pre TÚV: 163 € Ohrev TÚV: 394 € Teplo: 316 € Byty sú na tom už z princípu lepšie ako domy obzvlášť, keď sa ešte zateplia. Plus centrálne teplo z teplárne je najlacnejšia možnosť. Dokonca z našej teplárne zásobujú aj niekoľko ulíc rodinných domov a aj napriek tomu si tam ľudia nezmyselne namontovali TČ alebo iný svoj zdroj tepla.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@bigjamajko pretoze zateplenie ako ty, ma v dnes … @sousedekovci89 mozem ti oponovat napr. tym, ze kazdy dnes stavany montovany dom ma uz lepsie zateplenie. Napr. miesto eps sa dava vata rovnakej hrubky. Jedine, na com som trval nad ramec bola hrubka styroduru na sokel (dnes uz standart) a styrodur medzi terasu a zakl. dosku. Inak to bol uplne bezny montovany dom.Odpoveď na príspevok od bigjamajko:
@sousedekovci89 mozem ti oponovat napr. tym, ze … @bigjamajko jj chápem aj teba ale o zateplenie nejde ... Ide o princíp ... Aj keby som mal extra pasívnu novostavbu tak tam dám klímy ... Jednak za mňa je to super komfort a mám rád lacné a nanajvýš efektívne systémy a technológie ... Premieňanie elektrickej energie na tepelnu odporcovu je proste plytvanie ... Inými slovami načo platiť 50€ keď existuje technologický systém ktorý mi dá rovnaké , možno aj lepšie teplo a zaplatím 15€ ...chápeš Však zato už roky sledujem elektricke autá a aj som kúpil ... Nebudem premieňať palivo na pohon s účinnosťou 40% a produkovať väčšinu odpadového tepla , ak to elektromotor premeni s účinnosťou 90% a viac 🙂 a zároveň ma to rovnako ako kúrenie klímou stojí štvrtinu toho čo benzín ... Resp. Ešte menej za máj pre jazdených 2000km mi to vychádza na nejakých +-20€ predtým som tankoval za 200€ a viac pri rovnakom nájazde s benzínom so spotrebou 8l/100km ...Odpoveď na príspevok od kejsix:
Hlavne hodnota penazi je ciste individualna, to n… @kejsix tu sa hlavne rieši podfuck, ktorý by SOI-ka oprávnene vyhodnotila ako "klamlivá reklama". V praxi to vyzerá napr. takto: Predajca fólii na vykurovanie elektrikou zatají podstatné informácie (lebo inak by predal PRD) a keď sa zákazník príde po roku sťažovať, že za elektriku neplatí "len 100 Eur" ako tvrdil predajca, ale až 500 Eur.. ten ho bez mihnutia oka odbije, že kriticky dôležité informácie boli v nejakom foto albume, o existencii ktorého zákazník ani netušil, ale mal si ho dôkladne naštudovať a vydedukovať IMPLICITNÉ informácie medzi riadkami. Proste celé zle..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@kejsix tu sa hlavne rieši podfuck, ktorý by SOI-… @gadefox Nejdem do toho vstupovať, nečítal som všetko, každopádne začína sa s papierom, perom a kalkulačkou, nie žraním reklamy. Komu to nedošlo, rozum nedoleješ.Odpoveď na príspevok od dexter89:
@bigjamajko jj chápem aj teba ale o zateplenie ne… @dexter89 zaujímavý názor, ja zas osobne keby si mam vybrať či budem platiť 50e za kúrenie fóliami alebo 15 euro klímami, tak si dám komfortnejšie kúrenie fóliami, nemám žiadne fukare v izbách, čisto, bezudrzbovo a tých 35euro navyše by som vedel zaplatiť. Ten názor na elektro auta súhlasím, len zas si nepovedal aj B, áno síce ušetris na palive, no ale povec nám ako to elektrické auto nabijes? Full hybrid. Určite máš investované do fotovoltaiky, ktorá samozrejme nebola zadarmo, takže aj toto treba zaratat do tých výdavkov. Ja si to rátam tak, že ak kúpim auto za 35tisic, budem ho držať 10 rokov, do opráv dám 5tusic, tak sa vozím mesačne za 333euro, plus palivo a som na sume 500euro. Mi to príde strašne veľa. Preto zvažujem elektro Full hybrid, lenže neviem presne tie vstupné parametre poratat, lebo počul som že su tam také veci ktore keď odídu tak je to celkom veľká cena. Nie je to ako v spaľovaku ze prídeš a kúpiš bateriu za 100euro.Odpoveď na príspevok od st89:
@dexter89 zaujímavý názor, ja zas osobne keby si … @st89 viem že si nečítal celu diskusiu ale fotovoltiku nemám A poviem to tak 3 klímy na kúrenie domu aj s elektoautom má stali do 20tis€ ... A mesačne platím elektrinu do 120€ Resp. Zatiaľ 85 ale navíšim to ... Podrobnú štatistiku si vediem a budem ju sem dávať ako aj s klimami A to ešte mám elektroauto relatívne drahsie , jazdené ale s veľkou baterkou 64kwh ... Mensie auto s 38kwh baterkou čo ma dojazd kľudne 200km sa dá kúpiť za 11tis€ ročník 2021 kto neverí zoženiem ... Len ako písal kejsix začína to perom , papierom a kalkulačkou 🙂Odpoveď na príspevok od dexter89:
@st89 viem že si nečítal celu diskusiu ale fotovo… @dexter89 fuha, tak ti je ťažko uveritelne, to akože auto dáš nabiť a to toľko malo žerie elektriky.? Nerozumiem tomu...Odpoveď na príspevok od st89:
@dexter89 fuha, tak ti je ťažko uveritelne, to ak… @st89 tak tu je taká jazda 83 km to je jazda mesto , diaľnica aj okresky a spotreba cca pri 13 stupňoch... Dlhodobá spotreba mi vychádza 12.2kwh/100km a priemerne mám 1kwh za 0,17€