Dopad rekonštrukcie strechy na steny domu

Ahojte, prosím o názor. Vymenili sme na dome strechu, bol tam pôvodne eternit (azbestocementová krytina) a dávali sme Bramac. Dom má základy a je z tehly (pálenej i nepálenej), je to starší dom. Postupne však sledujem (cca mesiac od výmeny), že praská stará omietka na stenách v izbách, zrejme steny pracujú, namiesto eternitu, ktorý mal 1 tonu sme tam dali Bramac, ktorý má 10 ton. Môže sa stať niečo vážnejšie so stenami? Resp. opomenuli sme niečo pred výmenou? Môže to mať nejaký horší dopad na celkovú statiku domu? Prosím hlavne osobné skúsenosti, ak niekto takto menil krytinu za omnoho ťažšiu. Ďakujem.
Odpovedať
Ano, zabudli ste to konzultovat so statikom. Tak si ho zavolajte aspon teraz
Odpovedať
@zita19 to uz bude asi zbytocne, znova to menit nebudu 😄 pockajte kym si sadne, opravte omietky a hotovo 😄
Odpovedať
@shadowmilan len ci to je len docasny stav co sa potrebuje "usadit" alebo su tam systemove poruchy, ktore sa budu len zhorsovat... Si si isty, ze je to iba to co pises?
Odpovedať
@shadowmilan aj muz tvrdi, ze to sada. Omietky popraskane aj boli, ale teraz sa to zhorsuje. Aj tak neostava ine ako cakat a ak bude potrebne, statik sa da volat aj potom a sanovat.
Odpovedať
@zita19 vy ste takto rekonstruovali? A mali ste statika? Ozaj by pomohol nazor niekoho, kto ma takuto vymenu strechy sa zebou 😉
Odpovedať
@vikusjk nie nerekonstruovala, ale ak by ano, bez statika by sa do toho nepustala, lebo nie som sice stavbar ale nieco malo (aj o stavebnej) statike som sa ucila
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@vikusjk No prinajhoršom vám padne strecha na hlavu. Bramac je najťažšia škridla, betónová. Plus treba rátať záťaž pod snehom. Použil sa zádržný systém na sneh? Staré múry, hlavne zmiešané aj zo surovice nemajú takú pevnosť/únosnosť ako tehla. Mal byť spravený aspoň nový veniec pod pomúrnicou novej strechy. No len to nestačí. Aspoň v miestach kde je nepálená tehla vmurovať podporné stĺpy.
Odpovedať
@vikusjk daj foto
Odpovedať
Profilova fotka
@vikusjk och, toto bol napad za milion 😕 ako to vyzera teraz? aj v tom dome zijete?
Odpovedať
@kaktusik007 vyzera to podobne, ako to vyzeralo, nejaka vyrazna zmena zatial nepribudla. Uvidime casom. Nebyvame v nom, je to chalupa/vikendovy dom. Tie omietky boli popraskane uz predtym, na niektorych miestach aj dost, chcelo to vymenu, chvala bohu, ze sme ju nerobili predtym. Stale verim, ze to usadne a bude dobre.
Odpovedať
@henry_sk to vravim mojmu muzovi uz od zaciatku a uz ma na to alergiu, ze akoze co to trepem (v tom zmysle mi odpoveda). Ja neviem, on je proste pevne presvedceny, ze je to ok, ze to su stare omietky a strecha je tazka, tak dom prirodzene sada teraz pod nou. Nuz cas ukaze.
Odpovedať
je tam viac faktorov co to ovplyvnuje. zaklady, hrubka stien, podlozie pod zakladom , samozrejme veniec pod pomurnicou. praskliny poukazuju na vitalitu stavby. moze to byt obycajne "sadanie", v lepsom pripade. treba dat sledovacie mriezky na praskliny a sledovat v pravidelnych cas.intervaloch horizontalne aj vertikalne. cas ukaze.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?