Čo sa dá spraviť bez projektu?

Čaute, kúpil som starší dom, kde je potrebná rekonštrukcia. Treba spraviť: *Vyniesť škváru a vyliať betón *Okná+dvere (do pôvodných otvorov) *El. rozvody *rozvody vody *Plynové ústredné kúrenie *Búranie nenosných priečok * ostatné, ako pokladanie podláh, osadenie vane, wc, kuchyňa, drobnosti ... Treba na niečo z tohto vopred vybaviť stavebné povolenie, projekty, alebo niečo? Alebo stačí keď sa dohodnem s plynárom, elektrikárom a vodárom na obhliadke, že čo a ako? Ostatné by som si chcel spraviť viac-menej sám. Vďaka.
Odpovedať
Na elektriku je dobré mať projekt, podľa rozsahu rekonštrukcie aj na plyn, resp. na kúrenie...
Odpovedať
Okrem okien, ktoré už boli vymenené som robil to isté. Projekt som nepotreboval.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jaro89:

Čaute, kúpil som starší dom, kde je potrebná reko…
@jaro89 Všetko, čo si napísal sa dá urobiť bez projektu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Na elektriku je dobré mať projekt, podľa rozsahu …
Vďaka, to by bolo super 👍🏻Rozmýšľam ešte nad jedným nosným múrom. Teraz sú tam dvere a ja by som to chcel viac otvoriť. Vznikol by veľkorysý priestor kuchyňa+ obývačka. Odrádzajú ma ale papierovačky. Predpokladám, že tam treba vyjadrenie statyka, alebo nejaký projekt a stavebné povolenie. Koľko by to stálo € a času? Čo mám známeho murára, tak mi tvrdí, že dá nosný preklad, bez nijakých papierov, neviem 😏 moc sa mi to nezdá a nechce sa mi takto do toho.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hasterman:

Okrem okien, ktoré už boli vymenené som robil to …
@hasterman @petersd dík, a jeden nosný múr? Viď otázka vyššie.
Odpovedať

@jaro89 všetko sa to dá bez projektu a povolení, aj plyn a elektrika s podmienkou, že nezasiahneš do prípojky (aj to by sa dalo obabrať za určitých podmienok) Je to na tebe, ako si trúfaš. S tým nosným múrom opatrne, ak to nevieš posúdiť tak konzultuj so statikom. Ten murár, ak je skúsený vie viac ako statik od stola. Papieroví úradníci len zdržujú, zavadzajú a predražujú stavbu. žiaden osoh z nich nie je.
Odpovedať
Profilova fotka

@jaro89 ono sa dá všetko spraviť bez projektu. Ale napríklad pri elektrike by ste nemali ani revíziu dostať bez toho projektu a potrebnej technickej dokumentácie.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od foox:

@jaro89 všetko sa to dá bez projektu a povolení, …
@foox no sakra. Toho murára by som chcel vidieť. Dúfam, že za to aj preberie zodpovednosť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od curuj:

@foox no sakra. Toho murára by som chcel vidieť. …
@curuj ale no ták, jedna nosná stena v baráku nie je most a aj ten už "projektantom" spadol, ten papier to neudržal 😎 Šikovný murár si poradí
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@jaro89 ono sa dá všetko spraviť bez projektu. Al…
@merak myslím že revíziu potrebovať nebude.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hasterman:

@merak myslím že revíziu potrebovať nebude.
@hasterman z čoho tak usudzujete?
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro89 vsetko toto je "interierova rekonstrukcia" kde nemenite vzhlad budovy a staci vam ohlaska na SU bez projektu. Stary stav.zakon to zahrnal v paragrafe 55 - odsek 2, pismeno c a d. Treba si pozriet jak to riesi novy stav.zakon. c) pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti; d) pri udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu stavby, požiarnu bezpečnosť stavby, jej vzhľad alebo životné prostredie a pri všetkých udržiavacích prácach na stavbe, ktorá je kultúrnou pamiatkou, Ale ma to par zadrhelov. 1) pri zasahu do nosnych konstukcii uz stavebne povolenie potrebujete. Aj statika, ak nechcete aby Vam "dielo" praskalo alebo spadlo. Na murara s nulovou zodpovednostou by som sa nespoliehal. 2) bez projektu sa tu budete 2 roky vypytovat na veci, ktore by ste vedeli precitat presne z projektu, pripadne viete prediskutovat z projektu s projektantom. Presne vypocty a skladba budu dane a jasne, mate podklad pre vypocet certifikatu. Projektovu dokumentaciu mozete dat ako opravneny naklad do ziadosti o prefinancovanie/dotaciu na obnovdom. 3) pri elektrine/plyne pre OPaOS projekt potrebujete. Existuje postup ako to urobit bez nej, ale v principe doplatite cenu projektu, lebo nikto nebude kreslit schemu prevedenia atd. zadarmo 4) v rozpise vobec neuvazujete so zateplenim podlah. Chyba. Dalej Vam tam chyba hydroizolacia, detail jej prepojenia s existujucou HI murov, atd. atd. atd. Robit komplexnu rekonstrukciu domu bez projektu sa da, ale spravny postup to nie je.
Odpovedať
Profilova fotka
ak budes mat vyjadrenie statika ako zabezpecit vacsi otvor, tak sa v tom ziadny urad vrtat nebude, aj ked pojdes bez povolenia. Hlavne aby si to mal staticky vyriesene. Ostatne vsetko bez projektu, niekedy pri oknach mozu frflat ak menis rozmer okien. Na elektrinu aj plyn si pre svoj pokoj a poistovne daj urobit revizsnu spravu. K tomu by bol dobry projekt, ale len od odbornika v prislusnej profesii, nemusis na to davat peciatku od stavebneho uradu. Nie je to povinne, ale je dobre to mat, pre pokojny spanok ;-)
Odpovedať

Vďaka, to by bolo super 👍🏻Rozmýšľam ešte nad jedn…
@jaro89 ešte taký dotaz,niekedy nenosna priečka ktorá má 10cm môže držať plafon,to že je tenká,nemusí znamenať že niečo nedrží. Hlavne u starých domov,kde betón,prípadne palach bol opretý presne na priečke. Ak je murár šikovný iste to zistí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?