Čo je potrebné nechať stáť, aby sa jednalo o rekonštrukciu?

Zdravím, starý dom s nevyhovujúcim pôdorysom (je príliš úzky), by sme chceli "zrekonštruovať". Prakticky zbúrať a postaviť novostavbu, ale starý dom stojí na hranici pozemku a to by sme chceli využiť. Preto by sme to chceli riešiť ako rekonštrukciu. Prvá otázka: Je to vôbec možné riešiť ako rekonštrukciu a ak áno, čo musí ostať z pôvodnej stavby, aby to bolo možné pred stavebným úradom nazvať rekonštrukciou. Druhá otázka: Pokiaľ by rekonštrukcia nebola možná, na to, aby sme stavali novú stavbu na hranici pozemku stačí súhlas suseda? Na susednom pozemku je 6m široká záhrada, ktorá je v katastri ako "Druh pozemku: Zastavaná plocha a nádvorie; Spôsob využívania pozemku: Pozemok, na ktorom je dvor." (Prakticky sa tam susedovi pasú len sliepky a má tam pár vyschnutých ovocných stromov) Tretia otázka: Pokiaľ dá sused súhlas na stavbu na hranici, tak sa to rieši aj ako vecné bremeno na jeho pozemku? Čo keď sused umrie a jeho pozemok zdedí niekto, komu bude vadiť, že mám postavené na hranici pozemku? Na priloženom obrázku je zvýraznený náš pozemok, na ktorom stojí starý úzky dom, vpravo od neho je spomenutá susedova záhrada.
Odpovedať
Menej ako 2 metre sa stavat neda, nepomoze ani suhlas vlastnika, opravte ma ak sa mylim. Na rekonstrukciu ti postacuje ponechat nejaku stenu idealne tu od suseda, samozrejme staci to na papiery a v reale ju zburas a postavis nanovo, dolezite je aby stena bola na tom istom mieste. Poradi ti projektant.
Odpovedať
Stavat blizsie ako 2m sa da. Konkretne jeden meter avsak SU musi vyhlasit, ze ide o stiersnene podmienky. To dlhy a uzky pozemok s domom na hranici pozemku moze splnovat. U nas to tak bolo, dom na hranici isiel dole (nemalo vyznam ho rekonstruovat) a novy dom sa postavil 1m od hranice pozemku. Sused nenamietal a ani SU pretoze na druhej strane domu mi ostal priestor uz iba 4m a stoji tam dalsi "hranicny" dom. Treba sa informovat na SU, ak povolia, tak burajte a stavajte, ak nepovolia, tak rekonstruujte. Akurat pri rekonstrukcii, neviem ako velmi sa moze menit podorys domu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?