Čím zatepliť starý dom

Dobrý deň. Kúpili sme starý dom(1942,pálená tehla), v ktorom bývame už štvrtý rok. Chystáme sa ho zatepliť. Dom viditeľne nevlhne, je podpivničený, ale v jednej obytnej miestnosti máme problém s kondenzáciou pary - hlavne v rohoch miestnosti a pozdĺž podlahy sa na jeseň a v zime opakovane objavuje pleseň. Pravdepodobne je tam tepelný most. Situáciu zatiaľ riešime len dočasnými prostriedkami - el. odvlhčovač, vetranie, savo. Mohli by ste mi poradiť, čím je vhodné zatepliť starý dom...aký materiál použiť..polystyrén? minerálna vlna? Je vhodné sokel omietnuť hydroizolačnou omietkou? Prípadne akých chýb sa vyvarovať a aké postupy je nutné dodržať. Obvodové múry majú v sebe dutinu. Bola by vhodná striekaná izolácia?
Odpovedať
Normalne staci polystyren, com viac tym lepsie, aspon 15 cm. Idealne je vymenit aj okna (ak tam nie su nove), vysunut ich az na okraj terajsieho muru a potom zatelpit. Aky sokel myslis? Zvnutra, alebo zvonka? Ja som dal zvonka polystyren bez akehokolvek prerusenia az pod zem, sokel som spravil iba farebnym odlisenim. V dome je odrazu prijemne teplo, nic nevlhne, vykurovane 3 x 100 m2, spotreba plynu vratane TUV 1500 m2 za rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 kolko pod zem si isiel so zateplenim?aku hrubku si pouzil?
Odpovedať
tiez sme robili zateplenie stareho domu ale mi sme museli obkopat aj dom kvoli vlhnutiu pivnicnych priestorov. po obkopani sme dali izolaciu na to isiel styrodur 80mm od zakladov az po cokel cize cca cez 2 metre a na to este nopovu foliu. A potom od cokla vyssie isla mineralna vlna 160mm. na dome aj pred prestavbou bol priznany cokel. a potom som este izoloval strop v pivnici 100mm min.vlna pod podlahove kurenie sa mi nezmestila izolacia (musel by som dvihad preklady atd) len ta polystyrenova systemova doska na podlahovku vyska 50 az 80mm. povala zateplena 200mm mineralna vlna viac sa mi nedalo kvoli tomu ze som tam chcel nechat pochodznu cast. Ale ten strop v minulosti bol robeny tak ze je tam vzduchova medzera cca 180mm na tom skvarobeton a na to som daval min.vlnu. mozno ze viac by uz bolo aj nerentabilne. mozno casom rozrolujem dalsich 100mm. odhadujem pri tejto teplej zime ze by sme mohli spalit od 1000 do max 1200 m3 plyn
Odpovedať
Profilova fotka
@tuladielko Ani nie týždeň do zadu to bola podobná téma kludne si ju prejdi, http://www.modrastrecha.sk/forum/zate... A rovnako ako tam radím dať si profesionálne vypočítať a navrhnúť zateplenie aby si predišiel zbytočným chybám, predsa len je to investícia niekoľko tisíc, ak by si zaslúžila profesionálnejší prístup a nie sa spoľahnúť na rady neznámych z internetu.
Odpovedať
@pepe16 No pod zemou to bol trocha problem tam sme to nedotiahli do nejakej dokonalosti, lebo prve podlazie z troch je ciastocny suteren, a malo to hrube krive betovove zaklady, uz sa nam nechcelo vsade kopat, navyse sme sa bali , ze zaklady podkopeme. Ale aj tak obrovsky rozdiel. kazdy tu vravi, ze netaci iba narypat polysturen, ze profi vypocty a pod. Dom je pod Tatrami, okna ma iba s dvojsklom (sice kvalitne ale z dnesneho pohladu iba dvojsklo), polystyren 14 cm, ale kedze som nechel zuzovat balkony, tak tam iba 8 - 10 cm. Rekuperaciu nemam. Ako som uz spominal, spotreba 1500 plynu oproti domu na zapadnom slovensku, v ktorom byvam, ktory je stavany z Porothermu, ale ma clenity tvar a je nezatepleny a tam by som prekuril min. 3500 kubikov, keby som neprikuroval drevom. Teplotny rozdiel dany klimou, nadmorskou vyskou a pod. je aspon 6 - 7 stupnov v prospech toho druheho domu, obytne plocha druheho domu o tretinu nizsia. ... Je to zazrak ten polystyren, nech si kazdy vrazi, co chce.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?