Brúsenie drevených hranolov

Dobrý deň, mám na dvore starú garáž, ktorá sa nevyužíva na auto a ďalšiu miestnosť, chcela by som z toho niečo spraviť, aby sa to využilo. Strop tvoria staré ale zachovalé drevené hranoly a nad nimi dosky, niektoré aj natreté vápnom chcela by som to prebrúsit a namaľovat ochrannou farbou na drevo. Dá sa to zvládnuť, aj keď som žena bez skúsenosti? A šlo by to obyčajnou multifunkčnou brúskou ktorá bude od pondelka v lidli za nejakých 18e? Viem, že nemám skúsenosti nepotrebujem hejterske komentáre, len či sa to dá zvládnuť, nemusí to by dokonalé, len aby sa tam dalo občas v lete byť. Ďakujem :-)
Odpovedať
Multifunkčné náradie je na takúto prácu n dostatočné,ideálna by bola oscilacna brúska,alebo uhlová brúska z reguláciou otáčok. A nakoľko to budeš robiť nad hlavou odporúčam 3M respirator a poriadne okuliare!!! Áno ako žena to zvládneš,ale asi ťa budú poriadne bolieť ruky,pretože budeš musieť držať náradie nad hlavou a ešte aj tlačiť aby ten brúsny papier niečo bral
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tkdom:

Dobrý deň, mám na dvore starú garáž, ktorá sa n…
@tkdom tie staré dosky odspodu budú dosť hrboľaté, pokrútené a ak sú ešte aj natreté vápnom, tak to nedokážeš zbrúsiť tak, aby si sa náteru zbavila. Ten zostane v záhyboch a drapérii dreva. Strašne by si sa narobila a to akoukoľvek brúskou. navyše brúsiť nad hlavou je fyzicky veľmi náročná činnosť. Silne neodporúčam.. Skôr odporúčam vyplniť medzery medzi hanolmi minerálnou izoláciou, prelepiť a uzavrieť parozábranou a obložiť sadrokartonom, alebo nejakým dreveným obkladom. S tým by bolo podstatne menej práce s väčším efektom, ako sa snažiť vybrúsiť staré natreté drevo do živého..
Odpovedať

@tkdom ak by si sa predsalen chcela pokúsiť to drevo vybrúsiť, respektíve očistiť a revitalizovať, tak odporúčam skôr flexabrúsku a kefovací kotúč.. S tým by to bolo účinnejšie. Len pozor, okuliare- respektíve masku na tvár, rukavice a hrubé oblečenie.. Z tej oceľovej kefy sa budú ulamovať dráty veľkou rýchlosťou a vedia slušne poraniť.. Ale nečakaj, že to bude hladké. Práve naopak. Kefovací kotúč zvýrazní ešte viac drapériu v kresbe letokruhov. Bude to ešte hrboľatejšie a medzi letokruhmi dreva vyhlbené, ale vyčistené. Letný prírastok dreva je mäkší, tam kefa prehlbi ryhu. Následne ošetriť náterom, olejom, alebo nejakým olejovoskom.. Len neviem, či to bude stáť za tú námahu. Môj predošlý príspevok je efektívnejší.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@tkdom tie staré dosky odspodu budú dosť hrboľaté…
@zicher a neexistuje nieco cim by som to vapno odstranila ? Videla som take videa kde odstranuju natery z nabytkov, niecim to nature a potom to uz len spachtlov daju dole nedalo by sa to pouzit aj na to vapno ? O tie dosky mi az tak neide to by som hoci prekryla dekoracnymi kazetami, ak by to inac neslo skor by som chcela tie hranoly zachovat. Sadrokarton tam uz velmi pouzit nemozem uz teraz tam je strop dost nizko plus ked pribudne poter a dlazba tak uz by som sa tam nezmestila 😃 ale dakujem pekne za rady a napady 🙂
Odpovedať

@zicher a neexistuje nieco cim by som to vapno od…
@tkdom vyskúšaj odstraňovač starých náterov. Ale pochybujem. To funguje na syntetiku, alebo olejovky-fermežovky. Na vápno neviem, skôr nie. Alebo to celé pretri vápnom a nemusíš nič riešiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak chces brusit iba hranoly tak je to ina pesnicka. Od vapna to okefuj drotenym kartacom nasledne prebehni metlickou a kup si oscilacnu brusku zrno 80 na zaciatok. Tym to krasne a relativne jednoducho vyhladis Krok dva je obrusit to este raz ale zrno 120. Ak budes spokojna s hladkostou mozes natierat lazurou a podobne ak nie obrusit znova so zrnom150. Na vysvetlenie zrno = pocet krystalikov na 1 cm2 plochy smirgla .... cim viac tym jemnejsi 😉
Odpovedať
Nemohlo by ísť vápno dobre dole z dosiek wapkou? Viem, mokrý proces, ale v starej garáži by to nemuselo vadiť, kým to vyschne... @tkdom Vieš sem dať foto toho stropu?
Odpovedať
Profilova fotka
Je este moznost to dat opieskovat ...iba pozametas.
Odpovedať
Hranoly prebrúsiť a dosky prekryť tatranským obkladom, po krajoch lišty. Dosky so zažratým vápnom s neprístupnými rohmi a bokmi nevyčistíte resp bude to prácne, treba na to viac pomôcok a spotreba brúsneho papiera bude vysoká a navyše veľmi nepríjemná prašná práca, budete mať vápno a piliny v nose, v očiach, všade, na toto potrebujete okuliare, tie sa budú pri práci rosiť a špiniť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Je este moznost to dat opieskovat ...iba pozameta…
@wolodymyr Predbehol si ma...Ja som sa najprv smial že drevo a opieskovať, ale ja som dal opieskovať jeden stojan na šaty /nemý sluha/ a bol som milo "prekvapkaný".. Bolo to super...Nikdy ani čiastočka starého náteru....Potom som ho natrel olejovou lazúrou a vyzerá skvele...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Nemohlo by ísť vápno dobre dole z dosiek wapkou? …
@dedo758 ano jasne vyzera to takto
Odpovedať

@tkdom Tak tu by som dal medzi brvná (k hranolom to má ďaleko) vatu a zospodu zaklopil napr. aj len tatranským profilom. Narobíš sa menej a s istejším výsledkom...
Odpovedať
Brusenim sa zblázniš ☝️V sobotu som brúsil starú lavičku, mám niekoľko rôznych brúsok, väčšina vyššie modely a nebola to sranda. Staré nánosy laku a farby. Skôr by som vyrobil novú. Pochybujem, že s nejakou parksidkou to dáš. Doporučujem nie pieskovanie ale sódovanie, alebo aj pieskovanie (čo bude lacnejšie). Krásne to vyčistí, vytiahne kresbu a štruktúru dreva.
Odpovedať

@tkdom s týmto by som sa teda nepapral. To nestojí za energiu brúsenia. Zakryť! Napchať vatu, zasponkovať parozábranu /len pre istotu a nebude tam v lete slnko prehrievať tak miestnosť/ a na to rovno nejaký tatranský profil. Alebo kúpiť tenké 0SB dosky 8mm a tými to celé prekryť. Tie sú schopné sa prispôsobiť aj menším nerovnostiam tých klád... ALe predtým by som ešte prešiel veľkou latou po hradách odspodu a prípadné výčnelky odstránil. Ideálne ohobľoval, pokojne aj ručným hoblíkom, alebo sekerkou.. Aby to bola viac-menej rovina, pokiaľ sa dá.. Keby si to chcela mať úplne rovné, tak by si musela urobiť odspodu rošt, ale to by ti ubralo z výšky stropu, čo ty nechceš..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@tkdom s týmto by som sa teda nepapral. To nesto…
@zicher Ona sa pýta či to zvládne sama a ty jej hneď radíš aby tam napchala vatu, parozábranu, sadrokartón... zbytočne vyhodené peniaze. Načo by jej tam tá parozábrana bola? Určite je to nevykurovaná miestnosť a ani nevieme čo je nad tým. Už ju vidím ako tam stojí na rebríku s balíkom vaty v ruke a v druhej ruke drží tabuľu sadrokartónu. To bude mať skôr ručne obrúsené. Ja by som to riešil asi inak, očistil metlou, potom ručne drôtenou kefou od olupujúcich sa častí, tak naoko aby to bolo čisté a pripravené na náter. Biele to ostane, preto aby som sa nenarobil ako vôl by som zvolil biely náter. Biela farba na drevo ktorej nevadí vápenný podklad a hotovo. Bude to pekné, čisté, lacné a zvládnete to sama. Z lidla si brúsku nekupujte. A keby aj áno brúsne papiere si budete musieť kúpiť aj tak inde, tam ich nemajú. Respektíve tie čo majú sú nepoužiteľné.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hasterman:

@zicher Ona sa pýta či to zvládne sama a ty jej h…
@hasterman rovnakú radu už dostala, dokonca odo mňa.. Ale dala sem fotku preto, aby sme zhodnotili, či to stojí za námahu brúsenia. V tomto prípade je všetko iné lepšie, ako brúsenie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Prepáčte, škaredé, horšie ako v maštali, s tým sa nedá nič rozumné robiť, zakryť sadrokartónom. Škoda roboty to brúsiť. Šetrilo sa tam, ale nenormálne.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Prepáčte, škaredé, horšie ako v maštali, s tým sa…
@roman_x Skarede je vec pohladu a o setreni tiez nemoze byt rec.... taketo krovy sa bezne robili na vedlajsie budovy. Nerozumies prirodzenej krase dreva ... caro gulatiny hranol nikdy nedosiahne a ani tie spoje sa dnes tak nerobia .... vsade klince skrutky a platy kovu nie capy a kliny ako kedysi.
Odpovedať
Profilova fotka

@tkdom podla fotky brusenie smirglom je zbytocne. Drateny kartac do vrtacky alebo uhlovej brusky .... respirator okuliare kozene rukavice a ides. Prachu za dva vozy ale da sa to. Popripade ako som uz pisal dat opieskovat.. ty zaplatis a iny budu spinavy. Natries svetlohnedou lazurou a bude to super vintage.
Odpovedať
No asi by som to okefoval. To bude drina ale asi to bude najlepšie na výzor
Odpovedať

@tkdom ak Vám môžem poradiť, zvolil by som pieskovanie, robievame takéto veci často, je to asi najkrajší možný efekt aký Vám to staré drevo ponúka. Kľudne zavolajte ak máte záujem a vysvetlím vám okolnosti, vy mne rozmery a vypočítal Vám nejakú cenu. 0915 328 365
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?