Ako zrekonštruovať dom zo surovej tehly?

Profilova fotka
Chcem sa spytat,ci ma niekto skusenosti s prerabanim domu zo surovej tehly.Mame moznost pouzivat tento stary dom ako chalupu cez vikendy,chcem sa spytat ci sa do interieru namiesto omietok moze pouzit sadrokarton,ci to nahodou nezacne vlhnut,lebo mury su zatial ok,dik
Odpovedať
Profilova fotka
surová tehla má veľmi dobré vlastnosti tepelnoizolačné a akumulačné, podmienkou je, aby bola v suchu. Pre možnosť zmeny režimu spodnej vody stavebnou činnosťou na susedných pozemkoch by som sa snažil dom odizolovať podrezaním, zatlačením plechov, posupným vysekávaním káps. Dostať omitkovinu na báze hliny {www.claygar.cz}. Objekty, ktoré som robil pred viacerými rokmi a zostali tam steny z nepálenej tehly nevykazujú zmeny. Kombinácia so sadrokartónom je možná, ale neviem, či sa dá lepiť na tehlu, asi treba rošt. A potom aj parozábranu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Môžte použiť aj sadrokartón mám ho tiež ale dom musí byť v zime temperovaný ináč spoje začnú praskať.
Odpovedať
je veľmi málo majstrov ,čo majú skúsenosti a názory sú rôzne. Nám radili nepodrezávať a nesnažiť sa za každú cenu sušiť .surova tehla- kotovica funguje ako špongia pri všetkých vplyvoch počasia - nasáva aj zo vzduchu ,pri dlhodobom vysúšaní - podrezaním ale aj samotným podrezaním sa vraj hráme so statikou chalúpky . Netreba vraj za každú cenu meniť co fungovalo a stálo skoro 100 rokov . meter až meter a pol od chalúpky sa odkopalo hlbka podľa vlhkosti odkopanej zeme ale viac ako 80cm - dala drenáž ktorá odvádza vodu mimo - sme v kopci - zasypalo štrkom.Všetko veľmi šetrne . Ostatné fasáda omietky a pod. ako u bežných stavieb sieťka omietka . Sadrokartón sme dávali izolačne s vatou a parozábranou medzi hrady na strop zatiaľ je to v poriadku .Ešte nás čaká strecha , zatiaľ je Eternit a keď zmena tak len plech - ako najľahšia praktická alternatíva.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@ekaty dal by sa dávať aj sadroš s polystyrenom namiesto vaty? Aj máte nejakú medzeru od steny alebo sa vata dotýka steny. Známy má totiž polystyrén a omietku od vnútra ale má medzeru medzi stenou a polystyrenom vraj aby sa tadiaľ rozvádzalo vlhko..tiež má drenáž-je v kopci a dom má krásne súchý a voňavý. Pýtam sa preto lebo plánujeme tiež kupovať starý dom z kameňa a nepal. tehly a je v kopci. Vnútri je celý plesnivý (ale asi za to, že sa tam nebýva niekoľko rokov a nevetrá, skladovali sa tam v zime zemiaky) ale zvonka je suchý. Nevieme variantu úpravy stien zvnútra zvoliť. Koľko cm tej vaty ste dávali? Ď.
Odpovedať
popisem ako sa zachovala hlina na nasom starom dome - tu hlinenu cast sme burali - vlhke do 1,5m vysky, plesnive, praskali steny - teda sadalo to - robili sme podkrovie takze by to robilo do buducna paseku... ako sme to burali a stena ostala - uz bez cement. omietky a bolo slnecno - tak ta hlina bola tvrda jak beton... ako sme sa dostali k zakladom tak tie boli len naukladana v 3 vrstvach plna palena tehla a jak sa tam kopali zaklady tak sme zisttili ze pod tou tehlou palenou boli este take ako keby ubyte hlinene zaklady s kamenom - co mal problem rozbit aj minibager co nam kopal pasy na zaklady. ako nahle ta hlinena stena namokla, drobilo sa to a lahko sa to buralo. na zimu nam ostala jedna stena od suseda - napadol sneh ( mraz, dazd, sneh, mraz) tak sama padla a ostala len vonkajsia omietka. tymto som len chcela poukazat na mozne vlastnosti surovej hlinenej tehly. ta nasa skoncila na dvore a neni ani vidno ze to bola kedysi tehla. ale najlepsie bude ked si zozenies na to nejakeho odbornika na hlinene domy a tehly co ti v tom najlepsie poradi .. alebo potom studovat studovat na nete, knihy, aby si mala obraz o tom ako to funguje pri hlin. tehlach. hlavne skontroluj ci to ma nejake zaklady ( obkop z vonkajsej strany). ak mas spodnu vodu, asi budes musiet robit drenaz..
Odpovedať
@gabika783 - my sme dávali vatu len medzi hrady Gabika - steny sme neizolovali lebo hrúbka múrov je ca 60-80cm- v obyvačke sme studenú stenu vyriešili drevedný obkladom (široké neohoblované laty )... a áno za polyst.musí byť medzera aby ti netačala rozkvitať pleseň ...u starých chalúpok je to naozaj len o odvetrávaní a vzdušnení - stien,podláh......najnovśie máme v spálni odvetranú časť podlahy aby vlhkosť nevzlínala po múroch - a ešte jeden postreh -na kotovicu nikdy nie cementovú omietku- len vápennú alebo priamo hlinnenú ...(toto nám potvrdili všetci majstri bez rozdielu ) .
Odpovedať
@ekaty Ďakujem za radu.... veľmi vážne uvažujeme aj len o sadroši na konštrukcií, a nič podeň, len obiť steny na kameň a šupnúť sádroš na konštrukciu a rovno ho namalovať. Vyrátali sme to ešte ako lacnejšie riešenie ako stierky. A s tým zateplením neviem... bojím sa toho.. presne ako píšeš aj veľa iných ľudí... u týchto starých domov, čo nasávajú vlhkosť a potrebujú ju aj odvetrávať... no neviem. Budeme tam chodiť len na víkendy.. bojím sa však, že v zime keď tam nebudeme.. aby sa tam niečo nedialo.. keď to bude také studené. A čo sa dá robiť s podlahou? V jednej izbe je len hlinená pod doskami. Je hnusná, určite ju treba zlikvidovať.. ale čo iné spraviť ak nie betónovať.. aké sú iné možnosti aby sme neudusili dom od podlahy a nezačalo nám príp. vlhko z tadiaľ prerážať, príp. nasávať do stien?
Odpovedať
... napíšem ti čislo časopisu urob si sám, kde je dosť podrobny postup ako na podlahy .... je to velmi podobné tomu čo sme robili my ... čo sa stien týka ... môj názor načo obijať na kamen ak ich nemáš napadnuté plesňou ...robota naviac ... a sadrokartón ... opýtam sa ti múdrejších ale myslím že parozabrana by tam mala byť a ta vzduchová medzera na milion percent ....utekam z roboty zajtra ... majte všetci pekný deň .
Odpovedať
@gabika783 napíšem ti čislo časopisu urob si sám, kde je dosť podrobny postup ako na podlahy .... je to velmi podobné tomu čo sme robili my ... čo sa stien týka ... môj názor načo obijať na kamen ak ich nemáš napadnuté plesňou ...robota naviac ... a sadrokartón ... opýtam sa ti múdrejších ale myslím že parozabrana by tam mala byť a ta vzduchová medzera na milion percent ....utekam z roboty zajtra ... majte všetci pekný deň .
Odpovedať
@gabika783 najradśej mám keď sa ponáhĺam a nić nefunguje .... http://www.floowie.com/sk/nahlad/uss-... dúfam že ti o pôjde inak je to 03/2013 číslo, k sadráču .... na parozábranu sa názory rôznia ...myslite ale na to ,že budeš musieť zahladiť pripevnenie na konštrukciu prípadné spoje ...a potom aby ti teda rovnomerne chytila farba a neflakovala všetko napenetrovať , môj chlap by na sadrač naťahal sieťku a urobil normal omietku(v chodbe sme dokonca pokusne zmiešavali na strop hustú bielu farbu s jemnou lepiacou maltou a takúto zmes nanášali dieravým valčekom - čo vytváralo akoby jemné kvaple - na tom malom strope to ujde- na stenách netuším ) .. naviac všade kam budeš chciet poličku treba buď dlhé ukotvenie na chémiu a protipodložku aby sa ti nič neprevalilo alebo si to naplanovať už pri montáži a jednoducho tam kde budeš chcieť poličku riadne pripevnit v konštrukcii latu do ktorej teda budeš vŕtať . Dokonca páni majstri v zahranići pripevňujú sadrokartón bez šróbov a konštrukcií na tzv. koláče- veľká vrstva lepu nacapena na niektorích miestach sadrokartónovej platne - takto to pritlačia o stenu a vraj drží a aj vzduchová medzera zostáva .... no na to sme my nemali odvahu .... fu na dnes múdrosti stači - čo dodať - silno držím palce .
Odpovedať
@ekaty ďakujem veľmi pekne, steny budeme musieť obiť bo sú celé plesnivé, vnútri sa 7 rokov nebývalo ani nevetralo :-( Na stenách biela pleseň durchom. No a keď sádroš tak asi len na konštrukciu a asi bez stierky... inak sme sa bavili s mužom aj len o tých vapenných stierkách ale musím ešte zistiť po zdravotnej stránke či nie je lepšia hlinená a v prvom rade po finančnej stránke heh. Rozmýšlame aj , že si zavoláme niekoho erudovaného a necháme si poradiť čo to spraví keď dáme sádroš.. alebo príp. keby chceme ten polystyrén namiesto sádrošu (tiež s medzerami na také kotvy) a na to omietku. Idem vyhrabať príp. ten časopis u svokra bo kupuje všetky čísla. Dík veľmi si mi zatiaľ pomohla. Idem študovať. :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?