Ako spraviť sokel na starý dom bez základov.

Dobrý večer, viete mi prosím niekto poradiť ako spraviť sokel na starý dom bez zakladov? (nemá betonový zaklad len asi 5 radov palenej tehly) vo výške 2 tehly nad zemou sme celý dom podpílili a vlozili izoláciu. Vyššie sa už spravila omietka a s tým spodkom neviem čo robiť. Nechcem okolo kopať, bojím sa že naruším statiku.
Odpovedať
Profilova fotka
@ducino tieto vety by mali povinne čítať všetci diskutéri k hľbke základov. Tieto domy nemali inžinierske siete a každoročné posuny sucho-vlhkosť, teplo-mráz im nevadili. Stoja aj po x- rokoch.Ak sa zvýši zaťaženie stavbou, môžu sa zmeniť aj pomery v základoch. Odkopanie je doslova nebezpečné, zemina vedľa základov (nie pod)vytvára príťaž na vytláčanej zemine. Pokiaľ sa neprejavujú zmeny praskaním omietky alebo stien, nehýbte s tým. Pri zmenách treba postupovať podľa projektu statika.
Odpovedať
@ducino Nemôžem uveriť že dom nemá základ. Staré domy v mestách majú časť prízemia zasypané zeminou pár storočí, tehly sa ešte nestačili rozsypať. V Benátkach sa už niektoré zaplavované domy začínajú rozpadávať.
Odpovedať
Profilova fotka
@snehuliakba Ver tomu, ze su domy, ktore naozaj nemaju zaklad, ao ho poznaju mnohi z dnesnych cias. Napriklad moj dom je stavanu z kamena (hrubka stien 60-70 cm) a je postaveny tak, ze na nejako vyrovnany teren boli navezene velke balvany jeden vedla druheho a na tych balvanoch postaveny samotny dom. Rozmer domu cca 17m x 6;5m prizemny, samozrejme nepodpivniceny, bez venca, so sedlovou strechou so sklonom 45 stupnov. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@snehuliakba uverte, naviac v Benátkach sú domy postavené na cédrových a tisových pilotách, kvôli tomu vyrúbali lesy v Dalmácii
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?