Ako spevniť perlitbetón?

Čaute strecháči, mám na povale 40 ročného domu poter z perlitbetónu, ktorý sa neviem či vekom, alebo "kvalitou" drolí a práši sa z neho... Bolo mi odporučené riadne ho napenetrovať hĺbkovou penetráciou a spraviť na ňom poter nový. Len neviem, či to zastaví to prášenie... Ono je to totiž nejakých cca 6cm hrubé, pod tým je ipa a dosky, čiže sa to pri chôdzi celé trasie a obávam sa, že sa to aj potom bude minimálne zo spodu ďalej prášiť.. Vyriešili ste už niekto úspešne podobnú situáciu??
Odpovedať
Profilova fotka
@pat99 ťažko takto posúdiť ale v tej dobe nepoužívali žiadne zateplenie a parozabranu. Takže ten poter nasal vlhkosť a ťa cez zimu robila svoje :-S Ak to dobre tipujem tak máš 2 problémy: Parozabrana, zateplenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@pat99 perlitbetón nebol určený ako pochôzna vrstva, jednoduchšie by bolo prekryť osb doskami
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď páni. @logo22 čo píšeš mi dáva zmysel.. A áno, ani zateplenie, ani parozábrana tam nie je, obe plánujem doplniť. @jan45 priznám sa, že najradšej by som ten perlit odtiaľ vyhádzal, len mi to vychádza byť vyše troch kubíkov a tá povala je fakt že vysoko... Čiže fakt to odtiaľ vyhádzať a nahradiť či už osbčkami alebo xpskom?
Odpovedať
@jan45 Osb doska vzhladom na svoju slabu paropriepustnost tomu neurobi dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 prečo sa to snažíte vysvetliť mne? vychádzam s princípov stavebnje fyziky, hmotnostné konštrukcie majú výhodu, že v ročnej bilancii nerekročia objem kondenzovanej vody nad svoju kapacitu, vata to nedokáže. @pat99 silou mocou nahrádzate jednu hmotu druhou
Odpovedať
@jan45 Ale ked sa ta hmotnostna konstrukcia z exterieru prekryje parobrzdou ktorou osb je,ako ste poradil,tak to tu rocnu bilanciu iba zhorsi.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 perlitbetón je tiež "parobrzda", takže nie je zaručené, že zhorší. Posunie vznik rosného bodu, ale to sú všetko statické teórie, skutočný priebeh je pulzujúci.
Odpovedať
@jan45 Plánujem zospodu, zo strany interiéru, dávať parozábranu (pôjde tam SDK), tak by som do budúcnosti zhoršovanie stavu riešiť nemusel... Ale vôbec mi ten perlit na povale nie je po chuti, tak ho zatiaľ vyhádžem. A podlahu na povale budem riešiť v rámci zateplenia komplexne.. Ešte raz ďakujem, páni.
Odpovedať
Profilova fotka
komu niet rady, niet pomoci. Naši rodičia izolovali strop jednoducho, v lete sa tam nahádzalo seno, v zime postupne skŕmilo. Museli svoju energiu využívať hospodárne, nevyhadzovali funkčné veci len preto, že sa im nepáčili
Odpovedať
Blahobyt nás rozmaznáva.. Trúsiaci betón prácne vyhodím a zaplatím purpenu do strechy nad tým 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?