Ako rozoznat dobry stav starsej nehnutelnosti

Ahojte, chcela by som vas poprosit o radu...zvazovali sme kupu stvorizboveho bytu, ale objavili sme zopar starsich domov na malickom pozemku v tej istej cene...rozmyslali sme, ze by sme mozno radsej isli do takehoto starsieho domceka a postupne zrekonstruovali, co bude treba...kedze budeme potrebovat uver na 15 - 20 rokov, potrebujeme, aby minimalne tolko vydrzal a minimalne prvy rok, dva s nim nemali velmi naklady. Na co si pri kupe starsieho domu dat pozor, aby sme sa nedostali do nejakej slamastiky?dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
V prvom rade základy ,hydroizolácie múrov,veľkosť domu ,prístavba je vždy problém,lokalita ,susedia ,dedina bez indiánov.Problematické sú aj stavby na kopcoch ,alebo pätách kopcov.Záplavové pásma blízkosť pri neregulovaných potokov.Lepšie keď na obhliadku vezmete nejakého stavbára ktorý sa tomu rozumie a je ochotný poradiť.
Odpovedať
Pri kupe starsieho domu za cenu bytu smerujete takmer naisto do slamastiky. Zavolajte si objektivneho znalca v stavebnictve, sami problemy nenajdete. Radsej sa staremu domu vyhnite.
Odpovedať
Dom na malickom pozemku prinasa casto problemy. Hlavne,ak je vtlaceny medzi dva susedne domy. Budete dost obmedzovany pri upravach,mozno aj pri vstupe osobnym,ci nakladnym autom. Nepridala si foto,tak tazko radit blizsie,ale pri obhliadke si predstavte rozne situacie v buducnosti a porozmyslajte. Dalsou vecou je napr.sukromie,pouvazuj,ci ho budete mat dostatocne,ak si budete chciet posediet vonku,alebo ci sa nabudete obmedzovat so susedmi,co je pri malych pozemkoch tiez problem. Na samotnu obhliadku si zavolajte skuseneho stavbara,ktory vie,na co sa ma zamerat a vie hned poradit,co treba rekonstruovat pred nastahovanim a co pocka na postupnu,neskorsiu rekonstrukciu,aby ste si vedeli zariadit financie. Najvacsie problemy dokaze narobit vlhky dom. Taky potrebuje dokladnejsiu a ovela nakladnejsiu rekonstrukciu,ako suchy. Preto je prvorade skontrolovat steny domu zvonku,ci nie su viditelne flaky,zvnutra takisto a hlavne treba dom aj prevonat nosom,ci necitit potuchlinou a vlhkostou. Nedajte sa obalamutit,ze dom smrdi preto,lebo v nom nevetrali a pod.To je casta vyhovorka.
Odpovedať
Profilova fotka
Nekupujte to radšej byt. V malom dome a ešte na malom pozemku nebudete mať skoro žiadne výhody oproti bytu a ak ho ešte budete musieť roky prerábať a bude vás to stáť podla stavu od 15000 vyššie. Ja by som kúpil byt a šetril si na dom podľa mojích predstáv na mieste ktoré sa mi páči. A určite novostavbu pri týchto starých domoch sa môže vyskytnúť toľko možných skrytých porúch a pri zdĺhavej prestavbe sa v dome veľmi zle býva keď sa napríklad robia nové omietky podlahy alebo sa prestavuje strecha, kúpeľňa alebo sa menia elektrické rozvody. Starý dom by som prerábal len ak by som ho zdedil a určite by som tam počas prerábky nebýval.
Odpovedať
osobna skusenost, NIKDY V ZIVOTE VIAC NEBUDEM REKONSTRUOVAT STARY BARAK... preco? uz som to pisal tu na fore velakrat, takze len skopirujem to co som uz napisal v minulosti a stale to plati... "rekonstrukcia stareho domu vyjde pekne draho, my sme prerabali stary dom, nebudem pisat co sa prerabalo, ale napisem to, co sa neprerabalo a zostalo povodne... povodne zostali ZAKLADY a HOLE MURY, ktore sa este aj podpilovali kvoli vlhkosti a automaticky sa izolovala a robila nova podlaha k tomu, takze mozem s kludnym svedomim povedat a otazku polozit aj vam, co myslite, kolko by stal samotny material na tie zaklady, hole mury+robota? dom ma podlahovu plochu cca 70m2, takze ak este raz by sme to isli prerabat, radsej stary barak zburat a komplet od zakladu nanovo... co to stalo penazi pisat nebudem... radsej este dolozit cca 10tisic€ a bol by fungl novy barak, nevraviac o tom, ze mohol byt aj vacsi a dispozicne inak rieseny..." ucime sa na vlastnych chybach, vtedy sme o diskusiach na modrej streche ani len netusili ale nikdy viac podobnu chybu snad neurobime... P.S. v podstate sme mali urobeny ako taky plan rekonstrukcie, lenze pocas jednotlivych prac sme objavili dalsie a dalsie veci ktore bolo nutne vyriesit, nakolko sme sa doma zhodli, ze nemienime rekonstruovat za par rokov znovu a preto sme nic nepodcenili...
Odpovedať
Profilova fotka
@el6 My sme išli stavať a hľadali sme peknú parcelu... A vyskytli sa zo 2-3 parcely, na ktorých boli aj staršie (gazdovské) objekty vo viac menej dezolátnom stave. Tak sme si povedali: Veď budeme mať aspoň hospodársku prístavbu... Nakoniec sme kúpili parcelu, na ktorej bol 75-ročný zničený, avšak "zdravý" gazdovský dom s novou (!) strechou... 18 x 5 m. Ako z reklamy... x-) Povedali sme si, že než začneme stavať, trochu si ho porobíme, lebo sa nebolo kde ani zložiť, ani najesť, keď sme prišli kosiť, kopať, páliť... Ale on bol bez vody, bez podláh, bez sklených výplní... Tak sme si povedali spravíme ho nakomplet - bude pre deti, bratov, sestry... - ako víkendový domčúrik. Dali sme nakomplet nové podlahy s podlahovým kúrením, zateplili sme ho (18 cm), okná sme dali 3-sklo... Do samotného domčeka (ak nerátam nejaké pripojovacie poplatky, žumpu, terénne úpravy apod.) sme dali cca 40 tisíc. Je skvelý, má "genia loci", akého by novostavba jednoducho nemala. Napriek tomu ponúka súčasný štandard bývania. Samozrejme, že by som v živote nekúpil haraburdu, do ktorej by som musel vraziť 80 - 100 tisíc a stále by to bola nevzhľadná obluda s manzardkou na škaredom pozemku. Ale tu sa to jednoducho oplatilo. Tak, ako by sa oplatilo rekonštruovať domček v Čičmanoch, al. v Španej Doline. Takže ja hovorím: Áno, je to možné. A staviame ešte aj komornú novostavbu - na súčasné bývanie..
Odpovedať
Prosim vas poradi mi niekto ohladom jedneho starsieho domu? rozmyslame nad jeho kupou..tu je popis domu: Rodinný dom pozostáva z dvoch nadzemných podlaží a podkrovia. Celková obytná plocha prízemia a prvého poschodia je 200 m2 + podkrovie. Prízemie pozostáva z kuchyne,1 izby,kúpelne s WC, chodby, špajze, a kotolne. Na prvom poschodí sa nachádzajú 4 izby, kúpelňa s WC a chodba . Kúrenie je v dome je ústredné plynové a aj na pevné palivo. Všetky rozvody a radiátory sú vymenené a za nové. Celé 1. poschodie je kompletne zrekonštruované plastové, okná, interiérové dvere so zárubňami, podlahy, elektrika.... . Dom je napojený na verejnú kanalizáciu, elektriku, má vlastnú studňu. Je postavený zo zmiešanej konštrukcie tehla - kvadra, na dome je nová sedlová strecha - BRAMAC. Vymenene aj vchodove dvere. Zaujima ma co vsetko by sme este museli v dome spravit, hlavne co sa technickych veci tyka. nevieme ci do toho ist alebo ci nas tam moze este vela veci prekvapit, vobec sa do toho nerozumieme tak kazda rada bude dobra.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin31 Predpokladám že bol obývaný.Tak to znamená že v ňom nemusíte robiť vôbec nič.Záleží len od vašej náročnosti a požiadaviek.
Odpovedať
dakujem vam za reakcie...boli sme dnes pozriet prvy takyto starsi dom, preto som chcela vediet, co si vsimat a na co sa pytat..na fotkach v inzerate vypadal velmi dobre...ale vyklul sa z toho dost hnusny domcek. mal strasne malo okien, dokonca obyvacka bola uplne bez okna, cize denne svetlo tam nezasvieti a v jednej izbe som citila zatuchlinu trochu, napriek tomu, ze interier bol cely zrekonstruovany....uf, sklamanie jak svet...
Odpovedať
@el6 tak my rekonstruujeme stary barak. Zamerne sme chceli stare a opravit, napriek tomu ze nemame so stavebníctvom absolutne ziadne skusenosti. Jednoducho preto ze vela veci v modernych interiéroch nemame radi ..napríklad laminatove podlahy, kriklave kupelne a pod. ..clovek by to musel aj tak menit. Kym som ho nasla trvalo 2 roky. 2 roky chodenie po starych domoch, pozemkoch, bytoch /aj ked byty len zozaciatku, chybala by mi tam zahradka, pes a male posedenie vonku/ , neviem snad nad 50 nehnutelnosti. Z tohto mnozstva bolo len zopar ktore vyhovovali lokalitou, cenou, velkostou a vôbec celkovo pocitom. Na tie sme zavolali známeho architekta a jedneho stavbara. Takze ked sa kupoval vedeli sme do coho ideme..viacmenej... tym nepríjemným prekvapeniam pri prerabke sme sa samozrejme nevyhli. Napríklad cast domu z kvadrov namiesto tehal, asi dve hnile stropne hrady, niektore veci postavene jak keby tam uraduje pat a mat. ..ale nic z toho sa nedalo zistit ked tam bola omietka Podla mna treba da hlavne na svoj pocit..do niektorých domov vojdes a aj ked je stary vies si predstavit ako by si ho zariadila, kde by si sedela na zahrade...a do niektorých vstupis a hned mas zimomriavky ani nevies preco Z technického stavu urcite pozriet vsetko: podlahy (pozret pod koberec, spytat sa ..), steny - ci nevlhnu aj ked vlhnu v takmer vsetkych starych neobyvanych domoch zvacsa sa to da riesit podrezanim, drenazov okolo.... dalej dispoziciu..ani nie priecky, tie su zburane postavene lahko toho sa netreba drzat, skor polohu kupelne, kuchyne koli rozvodom, vylezte na strechu, pozrite si stav krovu, strechy... vypitajte si od majitelov podorys, chodte sa len tak okolo prejst , zistite ako tam svieti slnko poobede, doobeda, ci je pocut nejaku hlucnu cestu, nejaky asocialy susedia, pozrite si plan vystavby v danej lokalite (ci tam nahodou nieje planovana dialnice hned na konci pozemku.. Na druhu prehliadku urcite chodte z nejakym stavbárom, hlavne takym co vie ze nieste bohati papalasi co maju peniaze na super prerabku...Napríklad mna stve ze sme neodhadli strechu..mame tam eternit, je valbova do L...keby mame klasicky dom sliz, strecha A-cko, rovna a s normálnou kritinou tak nas nas vide o niekolko tisíc eur menej
Odpovedať
@el6 a co sa tyka postupnej rekonstrukcie, my sme to tiez rozdelili. Najskôr sa da stavebne do poriadku, podrezat, odizolovat, zateplit zo spodu, omietky (nemuseli sme, chceme) strecha, okna, vnutro - rozvody voda kurenie, podlahy. Potom sa stahujeme A postupne ked budu peniaze tak zateplime, postavi sa pec (komin aj zaklad pod nu uz budu pripravene), spravi sa kuchynska linka (naozaj mi nebude zo zaciatku vadit umyvadlo a len kuchynska doska zospodu zaves, nad tym police), vstavane skrine, interierove dvere, lampy, vonku terenne upravy..toto nas zatial netrapi, bez toho sa byvat da. Na podlahy zatial mame ale keby nie tak tam dame linoleum a neriesim...podla mna je dolezitejsie ako je odizolovana a az potom ako vyzera Ja neviem, zatial na rekonstrukciu nenadavam. Chceli sme byvat v meste (respektíve na kraji ale aby tak chodila MHD), volne pozemky boli len predrazene alebo v prisernych lokalitách (pod dialnicou, v castiach kde nechodi bus, nieje skola, skolka nic, pri hlavnej ceste alebo v stvrti kde mal kazdy 400 m2 a domy natlacene na sebe, oddelene len tujovymi hradbami). Byt neprichadzal do uvahy, strasne drahe energie a najmy, na sídliskách otras namackany ludia, v starych bytovkách zase vysoke platby do fondu oprav, papierove steny..takze za mna chodte do domu, aj keby mate zo zaciatku byvat v starom, len vymalovanom dome. Aspon budete mat cas pozhanat lacnejsi stavebny material, rozhodnut sa co a ako urobite....v let si zobrat dovolenku, zajednat majstrov a pustit sa do toho naraz
Odpovedať
@teta_z_lesa podobne som si to predstavovala aj ja, len som dufala, ze by sme kupili dom, kde vela tej hrubej rekonstrukcie nebude treba....a presne koli lokalite by som chcela starsi dom, lebo z tych novych lokalit je daleko do skoly, skolky a su aj velmi drahe...ale dva roky? fuha, ja som to chcela stihnut za par mesiacov, predat byt aj kupit dom...to by sme teda asi museli mat velke stastie.... :(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@el6 koli vela veciam nas praveze cas netlacil preto som tak dlho hladala. Od chvile ked bolo jasne ze treba ist do toho tak to intenzivne hladanie trvalo par mesiacov. Ale ja som aj okrem klasickej cesty - pozerat inzeraty v novinach, na webe, realitky sa aj pytala ludi v danej casti ci nahodou nevedia ci niekto predava ...v krcmach, obchodoch, starych babiek - tie mavaju prehlad spravidla o vsetkom. A dala som do schránky odkaz do vsetkych starsich domov co vyzerali neobyvane..a takto sme nasli nas dom Ono zase rekonstrukciu potrebuje v podstate kazdy dom, byt co ma vyse 50 - 60 rokov...ale da sa aj bez toho samozrejme, zalezi aj od samotného domu, nie od veku
Odpovedať
@teta_z_lesa to je dobry napad, hladat aj mimo inzeratov, to ma nenapadlo...v akom stadiu rekonstrukcie ste teraz?
Odpovedať
@el6 to hej, praveze takouto cestou som sa dostala k vela domom, vela tych opustených domcekov vlastnia dochodci ci ludia ktori ich podedili ale byvaju niekde mimo, nejako sa im nechce riesit ale ked sa najde kupca tak by aj predali. Akurát vacsiou prestrelia cenu, co je logicke, kazdy kto predava nehnutelnost si najskôr zapyta nehoraznu sumu a az po nejakom roku predavania ked zisti ze za taku cenu je to nepredajne tak ide dole...ale nieje to pravidlo Co sa tyka nasej rekonstrukcie kukni moj album...rozbity barak, omietky dole, podlaha vybrata, podrezany a cakame na jar. Som myslela ze stihneme aspon strechu ale bude sa robit novy komin - cize najskôr ho postavit, ten potrebuje betonovy zaklad - a na ten potrebujeme aby nemrzlo ...ale nevadi, aspon je cas vsetko naplanovat a zajednat majstrov a prace tak aby sa to potom spravilo naraz...myslim ze v maji byvame..dufam
Odpovedať
@teta_z_lesa len na margo toho mrznutia - ešte nie sú také mrazy, aby sa nedalo betónovať. Pridať do betónu zmes je to najmenej. A ak bude ten komín v interiéri, tak by nemal byť problém - tam snáď nemrzne, resp. je tam o pekných pár stupňov viac ako vonku.
Odpovedať
@teta_z_lesa drzim palce, nech vsetko ide od ruky
Odpovedať
@worker_falcon to hej, ale viem si celkom predstavit ze kolko roznych extrapotrebnych zmesi si napocita firma ...ked tam clovek nieje, nekontroluje a nevie :-D ..ja uz som skepticka voci stavebnictvu a stavebnym firmam...dom mame bez 2 dveri takze tam je ako vonku..
Odpovedať
@teta_z_lesa som myslel, že si to prerábate sami. Základ pod komín by ste mali zvládnuť, či? Ak by ste si dali doviezť betón z betonárky, tak tam prísadu pridajú, ak to bude potrebné. Ak by ste si miešali betón sami, tak tam frknete potrebné množstvo z fľaše, ktorú si kúpite. Vonku je zatiaľ teplo, takže by nemal byť problém aj bez prísady. Určite vás nechcem súriť, ale vravím, že betónovať sa ešte dá. Samozrejme, pred Vianocami sú aj iné starosti 8-)
Odpovedať
@worker_falcon no sami len co budeme vediet...vzhladom na to ze nase stavebnicke skusenosti doteraz boli akurát tak vymalovat izbu, casu popri praci nieje a fyzicky sa urcite nevyrovname priemernému chlapikovi tak na niektore veci si jednoducho netrufame :-) .....Ale mame to rozbehnute, ludi na pracu dohodnutých, podla pocasia zacnu po novom roku, uvidíme...mozno bude cela zima takato cudna
Odpovedať
@teta_z_lesa základu pod komín nie je dôvod báť sa. stačí zistiť požiadavky toho, čo vám dodá komín. Vykopať jamu príslušných rozmerov, vyliať betónom, prípadne do betónu vložiť karirohož.
Odpovedať
Profilova fotka
aj my si hľadáme starší domček a radšej budeme dlhšie hľadať aby sme našli dobrú stavbu ktorá nebude stáť moc peňazí. Tiež sme popozerali všeličo a niektoré fotky domov nezodpovedali tým fotkám, takže boli krásne nafotené a v skutočnosti to už boli domy na rozpadnutie. A tiež chceme menší dom a väčší pozemok.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@katrin31 ahoj, máme podobný dom vo výhľade, 50-ročný rekonštruovaný, chcem sa spýtať, vy ste ten dom kúpili? A bolo to dobré rozhodnutie? To že má dom nové okná a podlahy vidieť, ale napríklad ako si overiť, že kúrenie je prerobené dobre? Že kúpelka je dobre zrekonštruovaná, nie len pekne obložená s novou sanitou? Hľadáme dom v konkrétnej lokalite, takže vyberáme z obmedzenej ponuky, a tento sa nám páči najviac, má pekný a dobre riešený pozemok so zátišiami kam cudzie oko nedovidí :-). Pre lokalitu a exteriér sme ochotný prijať kompromisy čo sa týka domu, len ho nechceme preplatiť a nechať sa "nachytať" na "kvalitnú" rekonštrukciu. Ďakujem
Odpovedať
@lienkabb77 my sme ho nakoniec nekúpili :-( ale predal sa rýchlo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?