Ako prerobit stary dom na bezbarierovy

Dobry den, chcela by som dat prerobit dom mojich starkych na bezbarierovy. Je mozne nejako jednoducho odstranit prahy, aby sa o ne nepodkynali a zaroven, nebude tam potom tahat? Pri vchode maju 2 take dlhe schody, ako ich odstranit, aby to nebolo moc prudke. Sprchovaci kut v kupelni ma murovany schodik, co s tym? Ak sa mi podari tieto veci vyriesit, bude dom bezbarierovy.Dakujem.
Odpovedať
@cesna Bezbariérovosť domu je síce širší pojem, nie len odstránenie prahov, ale asi chápem, čo tým myslíš. Aby bol dom skutočne deklarovaný ako bezbariérový, musí spĺňať požiadavky podľa vyhlášky 532/2002 (sú tam požiadavky nie len na budovy určené pre osoby s obmedzenou možnosťou pohybu, ale pre budovy všeobecne). Napr. dvere v takom dome musia byť min. 80 cm široké, prahy môžu byť max. 20 mm vysoké a pod. Je tam veľa podmienok pre bezbariérový dom. Pre teba si bude postačovať, keď upravíš dom pre starkých, aby sa im ľahko pohybovalo. Pokiaľ nie sú na invalidnom vozíku, tak tie úpravy nemusia byť tak rozsiahle. Pokiaľ je niektorý na vozíku, tak to bude náročnejšie. My máme dom prispôsobený pre osobu na vozíku. Prahy nemáme, prechody medzi miestnosťami sú riešené tenkou prechodovou lištou (š. 3 cm, výška cca 5 mm) - viď obr. 1. Dvere treba tomu prispôsobiť a osadiť ich tak, aby boli čo najnižšie k prahu. Medzera tam bude tak či tak, takže prievan neodstrániš. Dalo by sa to odstrániť magnetickým prahom, ale ten stojí cca 45 € / kus. Ja mám taký v špajzi. Ten pri zatvorených dverách tesní na 99 %. Sprchu treba celú prerobiť, možno aj celú kúpeľňu. Kút treba spraviť bez vaničky, iba zarovno podlahy, v sprch. kúte vyspádovať do odtoku a osadiť na podlahu sprchovú zástenu - viď obr. 2 Vchod treba vybúrať schody a urobiť šikmú rampu, prípadne aj so zábradlím, ak sú tam viac, ako 3 schody. obr. 3. V závislosti od pôvodného stavu bude možno prerábka a rekonštrukcia náročnejšia a nákladnejšie, než si si predstavovala.
Odpovedať
zatial dokazu chodit, ale len na kratke vzdialenosti, ale casto padaju a zakopavaju...uz sa to pravdepodobne k lepsiemu nezmeni, skor k horsiemu, uz pri prerabke treba s tym ratat. dakujem pekne za komentar, ide o tom, ze minuly rok si dali robit nove vchodobe dvere na mieru, rada by som ich preto ponechala, pred nimi su vsak tie dva dlhe schody, nie je nejaka ina moznost, aby sa to nemuselo burat? dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?