Ako dlho vrážať do starého domu?

Ahojte, videla som už množstvo príspevkov nový versus starý dom, vidieť to tak o niečo skôr... Máme starý dim. Už pár rokov 3-4 si ho prerábame. Dali sme nové okná - drevené trojsklo, drevené podlahy. Nové omietky a tak postupne. Dom nám začal, tým že sme vymenili okná vlhnúť. Nie veľa, ale tak objaví sa niekedy pleseň, premrzajú kúty. Už nás to nebaví... Momentálne sme na vážkach. Nevieme čo robiť. Chceme tento rok meniť strechu a zatepliť. Nevieme, či to pomôže. Ak by to pomohlo, tak sa aj s manželom zmierime s tým všetkým a vykašleme sa na sen o novom dome, ale čo ak ešte vrazíme peniaze a stále budú napr, tie plesne a tak. Musíme ešte urobiť ďalšie veci ako čističku, nové odpady a podobne. Už nás to stálo veľmi veľa peňazí. Preto sa chcem opýtať, či by ste to riskli alebo skôr začali stavať nový. Premýšlali sme aj nad podkrovím, keď budeme robiť novú strechu, ale za tie peniaze už môžeme mať základy.Pozemok máme, taký užší, ale stavať sa tam dá. ďakujem za každý názor. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nove je len nove, aspon podla mna, či si už kupiš auto s bazaru alebo nove kde ešte nikto pred tebov neprdel na sedačku :) alebo oblečenie ked si mam kupit tak len nove a nie zo sekaču. Moji rodičia nestavali nikdy v živote dom ale za to ten čo zdedili prerabaju cely život a to su už na dochodku a maju naplanovane asi na 3 roky prerabania.Ale tuto otazku si si mala položit pred začatim tej prerabky toho stareho lebo zas na dvoch stoličkach sa neda sediet!
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám starý dom a zrovna dnes som ukončil prerábku interiéru po 15 rokoch čo bývam je konečne všetko tak ako si predstavujem.Ak si myslíte ,že postavíte novostavbu a budete mať pokoj tak sa mýlite.Dom je po 20 rokoch opotrebovaný tak či tak.Potrebuje opravy a rekonštrukcie.Vidím to na veciach s ktorými som pred 15 rokmi začínal,kúpelka kúrenie,kuchynská linka atd ........Je to stále dookola .A to mám dom, nie tie paškvili čo sa stavajú teraz.
Odpovedať
prerábať budete pokiaľ budete žiť. My sme sa takto nasťahovali do staršieho domu a začali sme si ho prerábať. No po dlhšom čase zhruba 15 rokov sme zistili, že už aj to čo sme prerobili si vyžaduje novú rekonštrukciu lebo sa to časom opotrebuje. Teda ak chceš mať nonstop všetko in tak budeš prerábať veľmi veľa a veľmi dlho. Iba že by si to prerobila v priebehu krátkeho obdobia potom budeš mať na nejaký čas pokoj.
Odpovedať
Pri starom dome nebudes mat nikdy pokoj. Mame ten isty problem a po 6 rokoch som povedal dost a na jar ideme stavat . Stare je stare . Opravena stara vec neznamena nova. A ked pocitate s podkrovim , zateplenim a nadstavenim nechod do toho . Ved to robis pre svoje deti .
Odpovedať
@miki79 celkom nerozumiem: "Ved to robis pre svoje deti." Znamena to, ze im zvysujes komfort, kym neodidu z domu alebo im mas chut nechat stary dom, ktory ani ty nechces?
Odpovedať
Dobrý den. Do starého domu se má vrazit pouze jednou. Buldozerem. Všechno ostatní jsou vyhozené prachy. :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
@25evita Zateplenie výrazne pomôže. Vlhnutie je spôsobené povrchovou teplotou a vzdušnou vlhkosťou. Čiže dajte 15-20 cm EPS a bude to v teple. Tým, že ste vymenili okná za tesné a menej vetráte (resp. nevetrá sa od buka do buka), stúpla rel. vlhkosť vzduchu a na stene vzniká rosný bod. Preto treba zakúpiť vlhkomer a udržiavať RV na 50-55% pri teplote aspoň 20°C. Je dosť možné, že steny budú vlhnúť aj potom, pretože v mraze je na stene z plnej tehly vnútri teplota dosť nízka. Ak okolo 13°C, dochádza k roseniu = vlhnutiu na jej povrchu. Ale ja som za nový dom. V starom treba robiť kompromisy a tie kompromisy vychádzajú draho, pričom to stále nemusí byť to pravé orechové.
Odpovedať
@blacksr Ahoj. Jasně kompromisy, kompromisy a kompromisy. Nakonec finále bez fanfár a poslední kompromis. Buldozer. :-D :-D :-D :-D :-D Ahoj Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
vidite to moc cierne ;-) a nie vzdy je vsetko take ruzove ze sa da stavat nove :-) stale mna osobne nikto nepresvedci ze by som lepsie spravil keby som staval ako toto co som kupil...ano roboty ako na kostole, ale to je so vsetkym tak ;-)
Odpovedať
Na otazku ako dlho vrazat do stareho domu...tak dlho pokial nebude podla vasich predstav a pokial vas to neprestane bavit..Vsetko je len o peniazoch.Predpokladam kedze 4 roky prerabate a pomaly,bud niesu peniaze ,alebo cas.Aby sa potom novy dom nestaval 10 rokov,aj taky poznam.A nie vsetky novostavby narychlo postavene su ok,stavaju velke kolosy a kvantitu potom vyrovnavaju nizkou kvalitou,setri sa na izolacii,material lacny,odvedena praca otrasna.Vacsina tu napise ze radsej stavat,nikdy nie prerabat,poriadna rekonstrukcia stoji rovnako ako novy dom.Ked rekonstruovat tak poriadne a ked stavat nanovo tak poriadne,nie otazky typu zmestim sa do 50.tis.Ti co zdedili,dostali darom,nech si rekonstruju,mozno maju k nehnutelnosti citove puto...Mozno vas zaskocim ale my sme kupili stary a prerabame a sme spokojni,asi jedni z mala,caka nas este kopec prace.Na nehnutelnosti su dolezite 3 veci: 1.poloha, 2.poloha, 3.poloha.Ten uzsi pozemok je pri tom starom dome,alebo niekde inde?Da sa to v buducnosti rozdelit,stary predat?Takze napisat co vsetko v starom treba urobit a dat si to nacenit,na druhu stranu novy projekt a porovnat. Az ked si postavite novy a budete v nom par rokov byvat, mozte porovnavat so starym...Vela stastia :-)
Odpovedať
@schwester Poloha je důležitá. Tu naprosto zřetelně a nezaměnitelně řeší Kamasutra. :-D Pak je důležité, aby byl přítomen Genius loci. A když technický stav staré budovy je lepší, než hrad Beckov, čili aspoň jako Strečno, je možno uvažovat o akci. I s tím lešením kolem dokola. :-D :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
@25evita Váš problém je v tom, že rekonštrukciu robíte postupne. Ak ste sa rozhodli rekonštruovať starý dom, tak to treba spraviť poriadne a naraz. Žiadne odklady, že "toto potom,toto o pár rokov", proste všetko naraz. Inak to nemá zmysel. Vymenili ste podlahy ale nie strechu, čo ak Vám začne premákať? potom ste zbytočne vyhodili peniaze. Pri názore,či je lepšie stavať alebo rekonštruovať, som za 50/50. Ja budem rekonštruovať 40 ročný dom a určite by som ho nezbúral, pretože ja neverím, že nový stojí toľko ako rekonštrukcia. Základy a hrubá stavba (aj keď stará) je vždy viac ako nič pri novom dome a tá úspora sa musí prejaviť (a to nerátam cenu za búracie práce).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mito0 Pre deti znamena ze ten novy dom uz robis pre deti .
Odpovedať
@mirko1984 o tvojom dome nikto nepovedal ze je stary ani ja by som taky nebural. Ale tu sa riesi priblizne 90 rocny dom a to je rozdiel . :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme tiež prerábali, ale prerábka trvala rok a prerobený je na komplet, bývame 3,5 roka, zatiaľ nás nič neprekvapilo, ale sme do toho vrazilo tolko, čo by nás bol vyšiel nový a možno aj viac, ale ľudia čo ho nepoznali predtým si myslia, že je nový. Na prerábanie postupne by ma nikto nenahovoril
Odpovedať
@skorica05 tomu velmi neverim....ak ste raz prerabali, nemohlo vas to vyjst drahsie ako novy, to proste nejde
Odpovedať
My osobne sme tiež kúpili starý dom a prerábali starý, ale tak, že sme v ňom nebývali. Vo Vašom prípade, nechcem byť nejaký odborník, ale podľa mojich skúseností, ste mali v prvom rade podrezať múry o odizolovať základy. potom robiť podlahy a omietky. My sme prerobili starý dom, obkopali sme základy, odizolovali, zateplili dom, ale po čase plesne a vlhoby sa objavili znova. Manžel nadával, kolko penazí vrazil do opravy, ale ako sa hovorí musí sa začať od podlahy. Na terajšom prerábaní sme si dali záležať a prvé čo sme urobili sme zbúrali múry, ktoré sa menili a podrezali múry, ktoré ostávali., potom išla na rad strecha. Teraz už sme boli 3 vianoce a zatial je všetko ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko1984 , tak to mi ver, že to ide bohužiaľ. je to rodičovský dom, v ktorom som sa narodila ja aj môj syn, potom sme 23 rokov bývali v paneláku a ked mama zostarla, sme sa rozhodli, že dom prerobíme a o mamu sa postaráme. Všetci nás od toho odhovárali a hlavne znalec. Chalani čo nám robili skoro všetko sa nás pýtali, čo to chceme na predaj, alebo pre seba, že podla toho sa bude robiť a kupovať materiál. Manžel búral, maloval, latoval a pokrýval 250m 2 strechy, ostatné sme platili.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ako píše eluma, prvé sa podrezalo a potom prišla na rad strecha a začalo sa robiť vo vnútri
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko1984 , opravím sa, síce manžel búral, sám s kamarátmi, ale kontajnery a ich vývoz nás vyšiel na 3500 E, bolo ich okolo 40
Odpovedať
do stareho domu neustale treba vrazat
Odpovedať
@skorica05 aku mate vymeru domu?
Odpovedať
@25evita myslim, ze vo vasom pripade je na case si povedat dost a stacilo. Pozriet si projekt domu aky vam bude vyhovovat a nechat si postavit novy dom. Pri starom dome o ziadnom usetreni sa neda vraviet. Vidim to u mojich rodicoch ktory maju 100 rocny dom. Mozete do neho utopit neskutocne vela penazi, ale vysledok je iba pekna skrupinka. To co sa skryva pod nou je uz druha vec. Kazda vec ma svoju dobu zivotnosti. Ked ja budem mat 100 rokov tak myslim, ze ani spicka najlepsich doktorov zo mna nespravi 20tnika. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mirko1984 , 208 m2 plocha domu aj s múrami a je to bungalov do L
Odpovedať
Profilova fotka
@idom a čo majú rodičia pod tou škrupinkou? Lebo ja neviem čo by nás mohlo prekvaiť, že čo sme odflákli a nič ma nenapadá. Myslím, že to je iba u takých rekonštrukcií, kde sa pozerá na peniaze a všetko sa robí svojpomocne a z lacných materiálov a niečo sa neurobí a nevymení vôbec,lebo šak to je ešte dobré to vydrží. Vtedy sa môže hovoriť o tom, že rekonštrukcia je lacnejšia ako stavať nový dom, ale v opačnom prípade určite je drahšia rekonštrukcia. Keby to nebol rodičovský dom, tak nikdy by som neišla do opravy starého domu
Odpovedať
@skorica05 no a teraz sa pozri do katalogovych domov s rovnakou vymerou a povedz este raz, ci cena, ktoru ste dali za rekonstrukciu by nebola mensia ako novy dom s rovnakou vymerou. Lebo ja si myslim ze by urcite bola
Odpovedať
@mirko1984 v katalógových projektoch sú ceny "trocha" premrštené, oni rátajú z cenníkovými cenami stav materiálu, pri svojpomocnej výstavbe sa bežne dohadujú ceny mínus 30 až 60% z cenníkovej ceny, takže tak.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... @mirko1984 , tak, ked ho porovnám s týmto, tak nás vyšiel o 30 000 E viac a to nehovorím o tom, že pri starom dome sa veľa narobíš a to si ešte ani stavať nezačal, len búrať
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?