Aké záležitosti splniť po kúpe starého domu?

Profilova fotka
Ahojte. chcela by som poradit ohladne zalezitosti co nasleduju po kupe stareho domu. dom je poschodovy so sedlovou strechou. je v dobrom stave, nieje zateceny, navlhnuty, ale aj tak budu kompletne prerabky, voda, elektrina, okna, strecha, v podstate vnutorna kompletka. z boku domu sa bude burat schodisko. strecha je vo vybornom stave, takze strecha a fasada sa riesia ak vydaju uspory. . Prosim, mozte mi poradit, co vsetko treba spravit pre tym, ako zacneme prerabat? treba to niekam nahlasit? treba architekta a projektanta, ked vieme, ze nebudeme zasahovat do nosnych murov a zasadne menit vzhlad domu? treba nejake zvlastne povolenia? budem vdacna za akekolvek rady a napady.... dakujem
Odpovedať
Ahoj z vlastnej skusenosti neprerabaj ,postavte si novy domcek ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tinkybinky vdaka za radu, otazku kupi pozemku a stavby domu sme si preberali milion krat, a aj po milionjedna sme sa zhodli, ze pre nas to bude len nevyhoda... nechce sa mi rozpisovat vsetky veci, pre ktore nejdeme stavat, a preco sa nam to neoplati, ale zvazili sme to, a lacnejsie nas to nevyjde... ale vdaka :-)
Odpovedať
Oki. Vela stastia ;-)
Odpovedať
Povolenia budes potrebovat iba ak budete menit vzhlad vonkajsej fasady /napr.premiestnovat okna,ci dvere/,alebo burat nosne priecky. Inak,na beznu rekonstrukciu povolenia netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 jedine, co sa bude vonku burat je z boku domu toto mensie schodisko, plus zamurovanie dvery..a zo zadu domu sa vybura okno na dvere... co ale nebude vidiet .. tak neviem, ci ohlasenie, alebo povolenie... jeden tvrdi, ze treba, iny ze nie, pretoze aj tak nik nevie, ze ako to vizeralo pred tym... tak neviem
Odpovedať
@tinkybinky Toto žiaľ určite neplatí globálne na všetky prípady ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 co radite teda?
Odpovedať
@j_ank_a Môj príspevok smeroval ku konštatovaniu, že sa neoplatí prerábať starý dom ale stavať nový :) K Vašej otázke Vám odporučím len jediné a to ísť na Váš stavebný úrad ... Zo skúseností, ktorých je tu naozaj požehnane, vieme, že každý stavebný úrad si zákon vykladá tak trocha po svojom a platí, iný kraj, iný mrav ... Najistejšie bude, ak pôjdete na SU, poviete svoju predstavu a oni sa Vám vyjadria. Teda, to sa týka toho okna, búrania schodiska a zamurovania dverí ... Na ostatné ohlasovať nič nepotrebujete ...
Odpovedať
@j_ank_a urcite treba stavebne povolenie ak idete spravit nove okno, nove dvere... @majki555 aj na "beznu rekonstrukicu" ako je napr. zateplenie je potrebne povolenie. A po zatepleni dom musi splnat aktualne platne normy. Co od 1.1.2016 bude pomerne prisne ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 nam sa naozaj neoplati stavat... vsetko sme si preratali a vsetky argumenty su proti stavbe.. urcite by som mala radsej novostavbu, ale aj stary dom sa da zrekonstruovat podla predstav, a nemusi nas to zrujnovat, ked si vela veci vieme spravit sami a po znamich... :-) navyse, ak nam dom dispozicne vyhovuje a nepotrebuje nejake zasadne zasahy interieru ako buranie nosnych stien... planujeme zhodit par priecok pre prepojenie miestnosti a to je vsetko.. Jasne, mam obavy, a viem, ze to nebude ,,len,, tolko, kolko si myslime, ze do toho dame, ale predsa, myslim, ze sa nam to oplati viac ako stavat..
Odpovedať
@j_ank_a dobre postaveny stary dom moze byt ovela lepsi ako sfusovana novostavba. A to, ze bude sfusovana je velmi pravdepodobne :).
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe som presne tohoto nazoru... len malo firiem je takych, ktory stavaju nove domy tak, akoby si stavali sami sebe... nezalezi na kvalite, ale na tom, ako cim rychlejsie skoncit... a ja sa na prestavbu tesim... :-D po kupe bytu sme tiez robili komletku, voda, elektrika, stierky, proste vsetko.. podielala som sa na vsetkom, tmelila som sadrokartony, robila obklad do kupelne, murovala okolo okien, ukladala podlahy... je to brutalny pocit... a to nenahradi ziadna novostavba... radsej sa pochvalim malickou prasklinou sposobenou mnou, ako ,,dokonalou firmou,, :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@j_ank_a zbúranie menšieho schodiska - ohlásenie nové okno a dvere - povolenie výmena iba strešnej krytiny - nie je treba ani ohlásenie, ak ale meníte tvar strechy, tak zasahujete do nosných konštrukcíí, tak treba povolenie zateplenie - povolenie Takže jedine sa ísť opýtať na stavebný úrad a ak to všetko toto budete robiť, tak by som to dal na jedno stavebné povolenie a máš pokoj, načo platiť za každé povolenie alebo ohlásenie zvlášť. Ak si myslíte že to nikto neuvidí a nikto nevie ako to vyzeralo, tak to risknite na drzáka. Ale jeden podnet na stavebný úrad a máte problém. Lepšie je mať na to všetko papier a mať to v poriadku navždy. A ináč predpokladám že Vám kupujúci nedal energetický certifikát na dom pri predaji? Ak je to tak, tak by som si vypýtal od neho 100 - 150 EUR, podľa toho za koľko sa robia vo Vašom okolí energetické certifikáty a dal si ho spraviť. Ale požadoval by som aby ho spravil čo najreálnejší, aby sa na dom aj prišiel pozrieť. A teraz podľa certifikátu a ako Vám dopadne vykurovacia sezóna, už budete mať údaje koľko prekúrite a budete sa môcť lepšie rozhodnúť ako a čo zatepliť.
Odpovedať
@joxe Vies mi prosim ta prilozit link na nejaky zakon, kde sa pise , ze na zateplenie je treba SP? Dik. Este som o tom nepocula ;-)
Odpovedať
@majki555 stavebný zákon z roku 1976 :-D http://www.zakonypreludi.sk/zz/1976-5... § 55 (1) Stavebné povolenie sa vyžaduje, pokiaľ tento zákon a vykonávacie predpisy k nemu alebo osobitné predpisy neustanovujú inak, pri stavbách každého druhu bez zreteľa na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania; stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách.
Odpovedať
@majki555 stastnyjim to asi uviedol - ja to tak dokonale nepoznam :). Ale kazdy panelak, ktory sa zatepluje, musi mat SP. (povedala moja manzelka,ktora sa v tom vyzna lepsie ako ja :D )
Odpovedať
Profilova fotka
tak tvoja manzelka je sikovna :-)
Odpovedať
@j_ank_a nikomu nič neohlasuj ,my sme menili vchod uplne inde,zburali sme bočny vchod,ine okna..priečku sm e domurovali,ale staticku nie..my sme tiež prerobili teda ešte stale v štadiu,elektrika ,kurenie.zateplenie podlah,nova terasa,izolacia okolo chalupy,atd....je to fuška ale zvlada sa to...to ohlasenie zaleži aj od susedov
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?