Ake kurenie na chalupe

Ahojte, potrebujeme poradit od skusenych. Mame chalupu z nepalenej tehly, dom je tvaru L pricom jedna strana L je povodny dom (100-rocny) a druha cast L je zobytnena konska stajna (robili to v 70-tych rokoch povodni majitelia). Dom ma zavedenu iba elektrinu nakolko plyn v nasej kopanici nie je. Povodni majitelia kurili len pieckami a v otvorenom krbe, mame este dosluhujucu salavu pec. Velkost obytnej plochy je nieco tesne nad 200m2. Cast povaly je zobytnena - jedna zo spalni. Chalupka je nami vyuzivana ako vikendove sidlo. Nasa predstava je prerobit otvoreny kozub na krb s krbovou vlozkou a nechat urobit prieduchy do dvoch spalni a kupelne. V kuchyni a kupelni sa dorobia elektricke konvektory ktore by dokurovali a pocas nasej nepritomnosti temperovali tak aby sme nemuseli na zimu vypustat vodu ( cerpadlo je umiestnene v podlahe kuchyne), pripadne podla potreby este do spalni a obyvacky by isli el.konvektory tiez. Je nasa uvaha spravna alebo nie. Ak nie, tak co navrhujete? Dakujem za vsetky rady vopred, v mojom albume najdete aj foto ak by to niekomu pomohlo sa zorientovat.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@babulina Vypínanie vody a nekúrenie počas zimy nieje dobrý nápad. Aj ja mám takú starú kamennú chalupu a prvý rok po kúpe som to spravil, že som v zime netemperoval a v dome bol vlhký vzduch a všetko zatuchnuté. Okrem toho, ak sme prišli v piatok poobede na chalupu a zakúrili sme, tak tie vychladnuté kamenné múry sa zohriali práve tak v nedeľu k večeru, keď sme odchádzali. Potom sme to riešili tak že sme permanentne temprovali na teplotu cca 15°Ca keď sme prišli v puatok na chalupu, len sme prikúrili a do pol hodiny bola v dobe super teplota. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@babulina Kúriť popri stálom bývaní aj chalupu s 200 m2, tak to asi dobre zarábate, či....? Takýto typ chalupy by som koncom októbra zazimoval a začal znovu chodiť až v apríli. Mali sme drevenicu. Prvý rok sme chodili každý víkend celý rok. Ale potom sme si povedali, že je viac oštary, ako úžitku. Veď vykurovať hentakú "búdu" - to by ste sa nedoplatili...
Odpovedať
@jamk1 povodni majitelia nekurili vobec, tak ako pise @leonardom zazimovali v oktobri a prisli v aprili, my vsak mame male deti a chalupka je pre nas rajom na zemi, travit vikendy v panelaku si uz ani neviem predstavit a to ju mame ledva polroka, temperovat cely dom tak sa nedoplatime @leonardom kurit 200m2 urcite nie, az taki bohati nie sme :-D preto sme mysleli temperovat len dve miestnosti kuchynu a kupelnu - len netusim ako okolite izby budu tomu prekazat a ako velmi budu zrazat teplotu peletkovy kotol je lepsie riesenie/efektivnejsie/ekonomickejsie?
Odpovedať
@jamk1 200 metrov starej chalupy temperovat na kopaniciach elektrinou? @babulina nebude lacnejsie tam niekoho zaplatit, aby kuril drevom?
Odpovedať
@peto99 80% ludi su chalupari zbytok stari ludia alebo taki ktorym by som nerada davala svoju doveru
Odpovedať
@babulina Tie el. konvektory tam ani nedávajte. Jednak nebude stačiť výkon, ak by boli len 2 ks, po druhé budete platiť neskutočne veľa.
Odpovedať
@babulina Teplovodná krb. vložka alebo kotol na drevo + akumulačka + radiátory.
Odpovedať
@babulina a nerozmýšľali ste nad niečím, čo by sa dalo riadiť na diaľku cez mobil? Keď len tie miestnosti ako spomínaš a ostatné potom dokúriť nejako.
Odpovedať
@ajkava to je dalsi problem aspon teda myslim ze to bude problem, je tam velmi zly signal, volat odtial je len za odmenu ked si vybehneme hore do podkrovia alebo pred dom, vedia sa s tymto problemom popasovat taketo zariadenia?
Odpovedať
@babulina krb by som neprerabal, radsej dalsie kachle do izieb. Neviem, ci automat moze ostat dlho bez dozoru a prikladania, navyse potrebuje velku akumulacku. Ak tam radi chodite, tak tam treba chodit kazdy vikend aj v zime, vyskusat pokles teploty cez tyzden, a v mrazoch niekoho poslat aj cez tyzden. Teoreticky by tam mohla bezat klima, dava vela tepla za malo penazi, znizuje vlhkost a je bezpecna. Ale kto by uz kuril klimou v romantickej chalupke? Mozno by sa dala niekde schovat, kde ju nevidno. Kuri do minus 15. Asi blba rada :-D, ale nic ine by som bez dozoru nenechal, a stoji ako kachle.
Odpovedať
@blacksr na chalupu prilis nakladna investicia do 10.tis, ved si take nedavame ani do novostavieb
Odpovedať
@blacksr laicka otazka co su akumulacky? :-N
Odpovedať
Článok sa načítava...
@babulina tak to neviem, to by si si musela zistiť. Nedávno som sa rozprávala s jednou pani, ktorá má podobným štýlom chalupu, ale oni tam chodia na víkendy pravidelne. Riešia to len cez ochotných susedov, ktorí pred ich príchodom idú zakúriť.
Odpovedať
@peto99 áno, ale pohodlná a prevádzkovo lacná každopádne by to chcelo najprv znížiť straty tepla aspoň na strope, prepočítať to a podľa toho niečo riešiť... všetko, čo tu bolo napísané, má svoje + i - (a to ja nie som zástancom kotol+AN+rad.)
Odpovedať
@babulina veľká nádoba na teplú vodu = zásoba tepla na týždeň alebo dať automatický kotol, ktorý kúri vtedy keď treba a prikladá si sám resp. niekto doňho priloží
Odpovedať
@blacksr dakujem za vysvetlenie a vsetkym ostatnym za ochotu prispiet rady krb s prieduchmi aspon na cas ked tam budeme je ok?
Odpovedať
@babulina neda sa kurit pri vypadku elektriny, musel by byt zalozny zdroj na ventilator. Su problem dalsie kachle v izbach? Nic netreba prerabat a stoja minimum oproti novemu krbu. Automat na drevo je do chalupy drahy.
Odpovedať
@peto99 v kazdej izbe momentalne mame petriky relativne noveho data, najstarsie su 5rocne
Odpovedať
Profilova fotka
@babulina Len pochop jedno. prídeš s malými deťmi v piatok poobede a znesiteľné teplo budete mať v sobotu večer a to nebudete robiť nič iné, iba hajcovať do pecí. ]-(
Odpovedať
@leonardom toto si uvedomujeme a velmi sa toho obavame a tym padom ze naozaj nebudeme mat inej moznosti nez chalupu zazimovat len teraz stojime pred dilemou ci sa pustat do burania kozubu a stavby krbu s prieduchmi, mame par cenovych ponuk, a pri tych peniazoch co by sme za to dali stoji zakladna otazka ci to ma vobec zmysel do toho investovat, elektrina je stara takze to budeme riesit hned v rade
Odpovedať
@babulina nema zmysel vysoka investicia, krb neprerabat. Konvektory stara instalacia neutiahne. Chodte sa pozriet k niekomu, kto kuri klimou, je to najlacnejsie tepelne cerpadlo na trhu, a ma nizky prikon cca 1500 W, to je ako rychlovarna kanvica. Alebo celu zimu kurit drevom.
Odpovedať
@peto99 konvektory by sme davali az po potom co by bola nova elektrika, popisane riesenie bola len nasa uvaha ktorym smerom by sme sa asi chceli vydat do buducnosti (relativne blizkej) a chceli sme nazor tych co su skusenejsi tu klimu idem pozriet, len akosi mi to k tym mojim tanierkom a dzbanikom nesedi ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom A nedalo by sa to temperovať nejakým solárnym systémom? Či aj to by bola moc veľká investícia?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Ja viem, že to nieje malý peniaz, ale na druhej strane si viem predstaviť, ako by chátral dom, ktorý by nebol temperovaný. To by boli asi väčšie finančné straty.
Odpovedať
@babulina Ta klima znie sice uplne absurdne na chalupu, ale napodiv to bude asi najlepsie riesenie, lebo: 1. kuris elektrinou za cenu plynu 2. vies lacno temperovat, nemusis odstavit vodu 3. ak tam je internet (hocijaky), vies si to pustit aj na dialku smartfonom. Ak nie, kupis klimu s tyzdennym casovacom. 4. na pozadovanu teplotu to vie vykurit naozaj rychlo. zvysok doriesite krbom. 5. funkcia Dry vam pomoze s vlhkym zatuchnutym vzduchom. 6. je to stale lacnejsie ako hocijake ine riesenie (okrem 25evrovych el. konvektorov samozrejme). Nevyhody: - vacsina kuri len do -15°C.
Odpovedať
@jamk1 pouzitie fotovoltaliky aj mna zaujala, manzel nie je uplne stotozneni s tymto nazorom ale dobre argumenty by ho urcite presvedcili
Odpovedať
Profilova fotka
@babulina Ešte ma napadlo takéto riešenie. GSM zásuvka ovládaná mobilom. http://www.flajzar.cz/gsm-zasuvka-fla...
Odpovedať
@matorado v januari ked sme dostali kluce bolo vo vnutri tesne pod nulou, tych -15 sa mysli vnutorna teplota, tak?
Odpovedať
@babulina Vonkajsia. @jamk1 Ale to nekuri...
Odpovedať
Profilova fotka
@babulina Skúste si pozrieť toto riešenie, či by vám to nevyhovovalo. http://www.solarventi.sk/clanok/27-ch...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?