Zmena dispozičného riešenia 3-izbového bytu

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či niekto nemá skúsenosti s prerábkou takto "zle" poriešeného bytíku.. Je to pôvodne dvojizbák o výmere 68m2, ale radi by sme zachovali trojizbák.. ;-) nejaké nápady máme, ale nedokážem si poradiť s kúpeľnou a wc: rada by som bola, ak by sa nachádzali v byte v blízkosti seba a do kúpeľne by sme dostali rohovú vaňu 8-) Za všetky rady a nápady Vám vopred ďakujeme :-) p.s.: fotka je trošku menej kvalitná, ale dúfam, že sa z nej bude dať aspoň niečo vyčítať :-)
Odpovedať
1
2
@verosika ten nakres je sucasny stav? nejaka krkolomna dispozicia...
Odpovedať
áno, presne, to je súčasný stav, preto sme z toho trošku v rozpakoch :-| ale je to naše a hádam sa nám podarí niečo vykúzliť z toho ;-)
Odpovedať
co z toho je nosna stena?
Odpovedať
zabudla som ju vyznačiť: nosná stena je tá, ktorá vedie medzi predsieňou a obývačkou a wc + špajzkou a izbou, proste ta najdlhšia z dola nahor, preto je problém hýbať s izbami (neradi by sme robili zásah do nosnej steny).. :-( :-)
Odpovedať
@verosika kadial vedie kanalizacia, rozvod vody, plynu?
Odpovedať
To zatiaľ moc netuším, teda vôbec :-| mohla by som to zistiť najskôr cez víkend...
Odpovedať
@verosika urcite by som riesil vstup do kupelky od predsiene a nie cez obyvacku! Cize tam, kde je momentalne kupelka, by mohla byt skor kuchyna - i s vyburanou prieckou, resp. vacsi otvor medzi obyvkou a kuchynou, nez su dvere.
Odpovedať
@verosika Pokial Vam niekto predal tento byt ako trojizbovy, oklamal Vas. "STN 734103 Budovy na bývanie. Podľa tejto normy sa za obytnú miestnosť (kde patria aj izby) považuje priestor o minimálnej ploche 8m2. Minimálna svetlá výška obytnej miestnosti musí byť 2400mm a odporúča sa 2600mm." "izba určená na spanie 1 osoby, tak minimálny objem vzduchu musí byť 20m3." http://blog.zdravydom.sk/velkost-izieb/ Co sa tyka prestavby na 3i, to je uloha pre velkeho profika, ktory bude musiet carovat.
Odpovedať
Profilova fotka
juuj a do kuchyne sa ide cez kupelnu? toto je tazky oriesok treba zistit kde su stupacky a ja by som taku mini izbu zrusila sak je mensia jak chodba
Odpovedať
vlado35: to by nemuselo byt vobec zle.. chcela som otvorit kuchynu, ale vymenit ju s kupelkou a otvorit je este lepsi napad, dakujem :-)
Odpovedať
bozsky_kaja : byt bol nazvaný ako trojizbový, ale vedeli sme, že ide o starý dvojizbák prerobený na troj.. osobne ho považujem za 2,5 izbový byt :-) uvidíme, čo sa podarí vykúzliť :-)
Odpovedať
siberiax : aj z predsiene sa dá vojsť do kuchyne ;-) chceli by sme si zachovať ten "trojizbak", ale ak by to bolo moc zlé, tak sa budeme musieť zmieriť s dvojizbákom :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Áno je to klasický tehlový veľký 2i byt. Aj pri akejkoľvek zmene dispozície na 3i, bude min. jedna izba trpieť klaustrofóboiu. Dnes je trend zavádzať a zväčšovať počet izieb pri tej istej ploche všelijakým presúvaním kuchýň do chodieb, spálni do kúpelky, zachvíĽu sa bude aj pivnica rátať za Ďalšiu izbu, však pokiaľ tam vojde posteĽ, prečo nie. Osobne by som zachoval 2i byt a užil si komfortne vzdušný priestor.
Odpovedať
Profilova fotka
predsien je dost velka. neviem, ako je tam rieseny ten balkon. ak by sa dal zrusit, dala by som tam kuchynu (od predsiene oddelena len nejakou vesiakovou stenou, nie murovanou), kupelna s wc by bola namiesto wc a spajze. obyvacka by bola zachovana. z nej by sa islo do izby, ktora by vznikla spojenim malickej izby s kupelnou a tretia izba by vznikla z izby a kuchyne a mala by samostatny vchod. takto nejako
Odpovedať
@xmarekx u nas bývajú dosť často trojizbáky o výmere 68m2, aj keď sú o pár metrov menšie, ale stále je to trojizbák, preto taká snaha o zachovanie :-) samozrejme, ak by to malo byť až moc nekomfortné, budeme sa musieť zmieriť s dvojizbákom.. zatiaľ by nám to stačilo, ale dokedy.. :-)
Odpovedať
@iplusr nie je to zlý návrh.. balkón by som chcela ponechať, nakoľko si myslím, že je dôležitou súčasťou každého bytu, aj keď je to len taký maličký priestor :-) a wc a kúpeľňu som chcela skôr oddelenú, ale v takto riešenom byte a s nosnou stenou si moc nenavyberáme... necháme sa inšpirovať aj týmto návrhom, ďakujeme ;-)
Odpovedať
Aby som upresnila vsetkych ostatnych, je to stary byt pravdepodobne s medzivojnoveho alebo tesne povojnoveho (po 1945) obdobia. Ta jedna "izba" naozaj bola definovana v povodnom projekte ako izba. A sluzila ako izba pre sluzku. Videla som ako ludia tieto izby vyuzivaju ako izbu pre dieta, ale je to strasny kamrlik.. ale tak podobne su na tom aj 1,5 a 2,5 izbove komunisticke byty ktore ludia s oblubou definuju na 2 a 3 izbove. Osobne by som z toho asi volila moderny 3 izbovy byt cize by som spojila kuchynu s obyvackou. napr:
Odpovedať
Profilova fotka
@verosika ono by to chcelo vidiet aj nejake foto. neviem si predstavit, ako v tom uzkom priestore (1.25m) funguje kuchyna
Odpovedať
Asi to bolo povodne uplne inak. Sluzkovska izba aj spajza boli s velkej obytnej kuchyne a kupelna z povodnej spalne. Ta mini kuchyna tam vznikla niekedy v priebehu rokov. Ak si spomeniem na byt mojej starej mamy, tak kupelna bola asi dlha od chodby so vstupom aj z izby.
Odpovedať
@debora_7 Veľmi pekne ďakujeme za návrh. nie som si istá, ale zdá sa mi, že tam niekde bola pôvodne aj kuchyňa a kludne by mi tam vošiel aj barový pultik ;-)
Odpovedať
@iplusr foto? :D no, skôr opis nejaký: tá "kuchynka" má popri stenách z obidvoch strán skrinky a v strede je uzučký priechod do kúpeľky, respektíve na "obracanie sa v kuchyni" ;-)
Odpovedať
@radkla vôbec neviem, ako to tam mohlo vyzerať predtým, my sme mali a máme k dispozícií len túto ukážku a byty, v ktorých sme vyrastali my, sú takmer na vlas rovnaké(niektoré 68, niektoré 72) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@verosika z oboch stran =-) ? tak to si uz vobec neviem predstavit. uz pri skrinkach na jednej strane mi to prislo ako masaker
Odpovedať
Profilova fotka
@verosika ja by som spajzu zrusila uplne a zo spajze spravila kupelku. Kuchynu by som priradila k tej mensej izbe a stala by sa z toho obyvackokuchyna. Kupelku by som zrusila a o ten priestor zvacsila tu pidi izbietku -- a tam dala spalnu, predsa len, deti potrebuju vacsi priestor, a dospeli sa idu do spalne iba vyspat.. ja mam teda byt co ma 56m2 ale pocitovo je teda rapidne vacsi -- ale to robi u teba ta zbytocne obrovska chodba.... Na druhej strane, na tuto chodbu mas ppriestor dat potom velku vstavanu skrinu takze nebudes az tak bojovat uplne s uloznym priestorom, ako bojujem ja :) a aj do tej pidi spalne ti vojde vstavana 2 metrova skrina.... a 18m2 na obyvackokuchynu je s odretymi usami OK. za mna takto :)
Odpovedať
@verosika Predpokladám, že ide o panel, je tak?
Odpovedať
@verosika Ahoj, chystáte sa meniť aj okná?
Odpovedať
@verosika Ale na tomto balkone mozes len stat, ako to vyuzijes? Mne sa tiez paci ten navrh iplusr a ani to nie je klaustrofobicke.
Odpovedať
@verosika Ahoj, skúsila som urobiť pár návrhov, ale kedže ti tam vôbec nesedia kóty, tak to bolo trošku komplikované, navyše nemáš zaznačené ani stupačky, ale tak skúsila som. Návrhy 1 a 2 sú v podstate totožné, len je tam vymenená spálňa s detskou. Uvažovala som s rozmerom 4,0m v predsieni po začiatok balkóna ako to tam máš prekótované v tvorom náčrte. Tento návrh sa ti asi nebude veľmi páčiť, lebo má WC spojené s kúpeľňou. Kuchyňu som nechala v úzkej časti ako bola špajza a WC, uvažovala som so šírkou 1,4m (raz si tam mala kotu 1,4m, raz 1,24m), Kedže je tá kuchyňa klaustrofobická, tak som ju prepojila s obývačkou otvorom, na ten som čiastočne využila dvere do pôvodnej špajze a zväčšila ho. Vznikol tam teda pult. http://www.navrhinterieru.sk/planner/... http://www.navrhinterieru.sk/planner/... V dalších návrhoch som predpokladala, že dĺžka 4m v predsieni je aj s balkónom, kúpeľňa by tam nevošla tak ako v prvom prípade. V návrhu č. 3 som teda ponechala kuchyňu a obývačku z predchádzajúceho návrhu, z veľkej izby som ukrojila a navrhla samostatné WC a kúpeľňu (aj s rohovou vaňou ;) ) Aby sa dalo dostať do zadných izieb, vznikla tam dalšia chodba. Teoreticky sa môže zrušiť priečka v obývačke, chodba zmizne a vstup do izieb bude z obývačky. http://www.navrhinterieru.sk/planner/... V návrhu č. 4 som sa snažila čo najviac zachovať pôvodne navrhnuté kúpelne a kuchyňu kôli stupačkám. Zo špajze vznikol šatník k spálni a z najväčšej izby vznikla obývačka s kuchynou. Kúpelňa je dosť malá v tomto návrhu. http://www.navrhinterieru.sk/planner/...
Odpovedať
@vanessa06 návrhy pekné, ale nemyslím si, že sa bude dať tak čarovať s WC a premiestňovať ho hocikde po byte - kvôli odpadu.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu Ako som povedala, záleží od stupačiek. Ak by bola v kuchyni, ešte by sa teoreticky dal použiť aj návrh 3. Ale najviac reálny je asi posledný, kde som sa naozaj snažila čo najmenej zasahovať do dispozície a situovať kúpelne a kuchyňu tak ako boli a zároveň spraviť z najväčšej izby obývačku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?