Zelezobetonovy nosnik

Zdravím, potrebovala by som radu. S manželom kupujeme byt v starej tehlovej bytovke na prízemí. Budeme rekonštruovať, nakoľko je v pôvodnom stave. Problém je, že priečka (tehlová), ktorú budeme búrať má na vrchu železobetónový nosník a kvôli tomu nemôžme prepojiť kuchyňu s obývačkou podľa našich predstáv. Chcem sa spýtať, či sa ten nosník neda nahradiť menším železným nosníkom aby to tak nezasahovalo do miestnosti. Pre predstavu posielam foto ako ten "preklad" vyzerá a druhá fotka ako by som to chcela otvoriť...ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
neviem si predstavit ako by sa ten nosnik dal nahradit :-D pri takomto divokom zasahu by som bez statika nerobil nic
Odpovedať
Profilova fotka
a ani so statikom
Odpovedať
Zdravim Vas. Ako statik Vam viem povedat, ze dany zasah je pravdepodobne nerealizovatelny. Pisete, ze ste na prizemi, a prakticky zburate vacsinu steny. Ten nosnik by musel preniest vsetky zatazenia z hornych podlazi (teda tiez by mal poriadnu vysku) plus by sa zmenili zakladove pomery, kedze by sa z linioveho zatazenia zrazu stalo bodove v mieste stlpikov. Kolko poschodi ma bytovka? Su pod bytom pivnice? Netvrdim, ze sa to urcite neda, ale je velmi vysoka pravdepodobnost, ze to bude nerealne.
Odpovedať
Ano byt je podpivniceny. Bytovka ma len tri poschodia, teda nad nami su "len" dva byty. Ten preklad ide pozdlz celeho bytu, ide aj cez chodbu a pomedzi dve spacie izby, ale tam nam to nevadi, lebo z tymi prieckami hybat nepotrebujeme. Urcite budeme volat statika, len ma zaujimalo, ci to uz niekto nerobil a ak ano, tak ako...dakujem za rady;)
Odpovedať
Profilova fotka
Moc záleží od hrúbky priečky.Priečky hrúbky do 150mm sa môžu búrať neplnia nosnú funkciu.Ale v každom prípade to treba nechať posúdiť statikovi a oznámiť správcovi bytovky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?