Zamurovanie dverného otvoru následné praskliny

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu, zamurovali sme dverný otvor v železobetónovej priečke hrúbka cca 75 mm, použili sme sme tvárnice hr. 50 mm, chýbajúcu hrúbku steny sme vyplnili lepidlom z jednej i z druhej strany, kt. sa používa na sieťkovanie, na to šla pre istotu sieťka s lepidlom a až následne omietka, aby to nepopraskalo. Ale omietka hore v mieste zárubne už to začala praskať :-( . Kde sme urobili chybu? Tie tvárnice sme dali až po vrch, mali sme tam nechať priestor pre montážnu penu?
Odpovedať
Nie som odborník, ale zatiaľ všade kde som videl že bol zamurovaný otvor po dverách tak po čase začala puklina po obvode, dokonca aj u nás doma, prasklina na omietke kopírovala predošlí otvor. Podľa môjho názoru, to bude rozdielnym vekom materiálu, rozdielnym zložením teda aj mechanickými a fyzikálnymi vlastnosťami, jedno prestriedanie ročných období a prasklina ide a na to práve v mieste spoja. Možno by pomohlo použiť nejaký plastický materiál ale nakoniec aj tak povolí práve omietka ak nieje samozrejme dostatočne plastická aby vydržala. Ale to len podľa môjho.
Odpovedať
Profilova fotka
@tiborex suhlasim s @fuhrich , cely problem je hlavne v rozdielnej roztaznosti materialov a v kolmosti prechodov materialov (ziadne previazanie). Ale moze byt problem aj v hrubke lepidla. Aj ked ste to vyplnali na stred steny, 10 mm na kazdej strane je dost na to, aby sa to vyplnalo len obycajnym lepidlom. A samozrejme, presietkovat aspon so 150 mm presahom, pri betonovej stene by som rozmyslal aj viac. Prechod stena - vypln ste vyplnali ako, aj ste prevazovali (navrtane roxory alebo L profily)?
Odpovedať
Profilova fotka
@tiborex Sieťku ste dali len na tvárnice, alebo ste s ňou presieťkovali aj spoj ytong - panel?
Odpovedať
Profilova fotka
previazali ste novodomurovane tvarnice so zelezobetonovou prieckou roxormi (alebo akoukoľvek nahradou)?
Odpovedať
Dobrý den. Je úplně jedno, kde jste udělali chybu. Jestli ta stěna nemíní vypadnout z otvoru a nehýbe se, tak to už dál nebude pracovat. Normálně to zatmelte Uniflotem, nebo bílou sádrou a šmytec. Pak to přemalujte. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Roxory, ani žiadne profily sme nepoužili, len tvárnice maltu a lepidlo. Sieťka mala dostatočný presah, ale to nepomohlo, aj tak to popraskalo.. Rozmýšľam či to rozbúrať a nanovo, alebo praskliny vyplniť akrylátovým štukovým tmelom. Nechce sa mi ale búrať a trhať dole sieťky s omietkou. Laďa: nehýbe sa to, ale hore ako bol vrch zárubne to už jemne popraskalo. A to sme robili s pánom, kt. má roky praxe, ale žiaľ v rodinných domoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked doplnate otvor v stene vzdy je ho nutne previazat s dannou stenou z horeuvedeneho dovodu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
My sme s tym vypiekli tak, ze na jednom mieste sme vyrezali otvor pre nove dvere a tym kusom vyrezaneho panelu sme zapchali tu dieru po starych dverach...bolo to asi 7-8 mesiacov dozadu, ale absolutne nevidiet, kde to bolo spravene, ziadne praskliny ani nic. Ale to je asi rada dobra len v pripade, ze chces dvere na inom mieste, nie ze sa chces nejakych len zbavit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@tiborex ahoj. podarilo sa vam praskliny nejako odstranit? Nam sa stalo to iste, ale omietka popraskala nielen po obvode ale mame aj viacero vodorovnych praklin vramci otvoru. Pripadne ak vie aj niekto iny poradit, budem vdacny. Otvor je vymurovany porfixom, je presietkovany, ale roxormi s panelom previazany nie je.
Odpovedať
@kyleah Ahoj, ono v bytoch tie panely stále "pracujú", ale na vnútornej stene sme urobili omietku ihneď po zamurovaní otvoru a tam to vtedy popraskalo. Vonkajšia strana steny je z chodby a tam som sa neponáhľal, pre nedostatok času a aj lenivosť :) tam som to omietol až po niekoľkých mesiacoch a nepraská to ako keby tá zamurovaná stena dovtedy sadla. Dnes by som to už nechal uležať. Ale mám ďalšiu stenu v byte kde to začalo praskať po roku a z druhej strany po dvoch (ale tam nejde o otvor, len klasickú prasklinu v stene). Tam už to asi len niečim šikovným prekryjem. To previazanie je náročné, neviem či to vôbec niekto robí, aspoň ja som o nikom nepočul. Tak moja rada znie odležať ako sa niekedy poctivo stavali domy a to previazanie ak niekoho poznáš, tak by tiež mohlo pomôcť. Veľa šťastia prajem ;-)
Odpovedať
@tiborex no nam to omietali az po takmer roku, a trvalo mozno dalsi rok kym sa praskliny objavili, resp som si ich vsimol. Previazavat a v podstate robit cele vymurovanie nanovo nemozem, nakolko z opacnej strany steny mame obklad v kuchyni, skor by som uvital menej intruzivne riesenie. Podarilo sa ti nejako zacistit tie praskliny?
Odpovedať
Ja som mal tiez praskliny po celom obvode zamurovnych dveri. Strhol som aj sietku a dal novu(presah aspon 20cm),najhrubsiu aka je.Pouzil kleber flexi a po mesiaci vystierkoval. Uz to drzi dva roky aj so zavesenou skrinkou
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Dobrý deň, potrebovala by som súrne radu. Chceli by sme zamurovať ( prípadne inak zakryť) otvor cca 1 x 1 m z kuchyne do obývačky. Jedná sa o okálovú stavbu, aj daná stena v ktorej je otvor je okál. Veľmi pekne ďakujem za radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?