Vypilenia zárubní v nosnej stene

Ahojte, rekonštruujeme štary panelový byt a chceme dávať oblôžkove zárubne. Problém ale je, že po odstránení zárubní ešte ostalo futro v ktorom je železo a nesedia nám ani šírka ani výška na osadenie dverí rovnakých rozmerov, aké tam boli. Je to ok dať to preč podľa vás? Steny sú nosné, 13cm široké a byt je na 1.poshodi z 12. Vďaka za každú radu.
Odpovedať
Ja osobne by som v spoločnom dome, v nosnej stene, a k tomu ešte dole na 1. poschodí z 12-tich, v žiadnom prípade žiadne zásahy nerobil bez riadneho povolenia, statického posudku a pod. !!! Na druhej strane jedná sa "len" o dvere, preto všetky tie ceremónie s posudkami, povoleniami nie sú rentabilné. Prečo si si nenavrhol také obložkové dvere, aby si obložil pôvodnú kovovú zárubňu bez nutnosti búrania? Ujma na šírke svetlosti vchodu do bytu by bola zanedbateľná a nemusel by si nič vybavovať.
Odpovedať
Vďaka za odpoveď, vtedy sme ešte nevedeli že zárubne sú zaliate a druhá vec je, že 80ky dvere zuzujeme na 70ky, takže tam sa búrať nič nebude a potom sú ešte dvere 60ky, ktoré idú do kuchyne a teda by sme cez tie dvere už nič neprepchali ak by sme dali oblozku. práve tieto nás trápia najviac. Posledná vec je, že na dvere potrebujeme mať výšku 203cm otvor a momentálne je 196, čiže spilovanie z dverí tiež nie je bohviečo v tomto prípade ak je drevená výplň len pár cm na spodku dverí.
Odpovedať
Profilova fotka
@erik_homza výztuž panelov je riešená min. 2x, raz ako statika objektu, raz ako manipulačná. Plošne je to sieťovina, ale má výztužné pilieriky. Ak rozšírite otvor len na požadovaný rozmer nenarušíte statickú výztuž.
Odpovedať
@erik_homza maš ešte možnosť omietnuť a dať posuvne dvere z niektorej strany,alebo ako už Jan spomenul.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Popradská paneláreň zalievala zárubne v niektorých typoch panelov už vo výrobe, v Bratislave som sa väčšinou stretol s obložkovými plechovými. Tak pokiaľ nenarazíš na 14 mm roxor, kľudne otvor rozšír...
Odpovedať
Pred mesiacom sme riesili presne to iste. Nakoniec sme tie zbytky zo zarubne odrezali karboskou. Volala som so statikom a vravel ze ak nerozsirujem povodny otvor, je to vporiadku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?