Výmena elektriky v byte

tato tema sa tu uz asi otocila viackrat, napriek tomu by som sa chcel so skusenejsimi a profesionalmi poradit ohladom nasej rekontrukcie. kupujeme "rekonstruovany" byt, to znamena, ze bola menena elektrina, ale len v kuchyni a kupelni, vo zvysku bytu nie. zato boli urobene pekne stierky. moje otazky: 1. je nutne menit stare rozvody, ked v kupelni a kuchyni uz vymenene su? 2. ak ano, je to mozne urobit tak, aby sme nemuseli stierkovat nanovo cely byt? je nejaka sanca, ze sa daju drazky vyrezat tak, ze sa okolie prilis neposkodi a bude to mozne "neviditelne" zapucovat? osobne tusim, ze sa vymene elektriky a stierkovaniu nevyhnem, ale pre pokoj dusi si rad vypocujem rady a odporucania :). vopred vdaka :)
Odpovedať
Či je potrebné meniť rozvody by mal odpovedať skúsený elektrikár. V mojom prvom byte som prerábal el. rozvody len na miestach kde som vymuroval nové jadro a vymenil som skrinku na ističe a samotné ističe. V izbe kde som rozvody nevymenil mi po čase prestalo fungovať svetlo (niekde sa prerušil obvod). Kamarát prerábal starší tehlový byt a kedže omietky boli už hotové nechcel ich robiť nanovo, ale el. rozvody robil komplet. Vysekával veľké drážky do omietky, káble uchytil klasicky sadrou a potom na to naniesol jemnú omietku (len na miesta kde boli drážky) a poctivo vyhladil. Celý byt potom natrel Primalexom Plastic. Vôbec nevidno kde bola omietka porušená. Do panelu môžete robiť drážky pomocou uhlovej brúsky a použiť ploché káble. http://www.cbelektro.sk/eshop/action/...
Odpovedať
@trustrk dakujem za nazor. ja by som s tou elektrikou nemal problem, keby som naozaj nemusel stierkovat cely byt nanovo. to je dost velka polozka do uz napnuteho rozpoctu. len si zatial, napriek tvojmu nazoru nie som isty, ci sa to da po drazkovani zastierkovat a zahladit tak, aby to nebolo vidno. hlavne ked ocakavam, ze drazky pojdu cez vsetky steny a stropy...
Odpovedať
Profilova fotka
ja pri každej obhliadke bytu každemu odporučam vymenit kable ALE Podla toho kolko máš penazí ak neake máš tak to daj vymenit celé +nove stierky tam kde sa bude sekat a máš doživotný pokoj s elektrikou a ak nemáš love tak to daj len prekontrolovat elektrikarovy a pri troche stastia ta kabeláž prežije... nikdy stenu po sekaní neopravýš tak že to nebude vydiet najlepšie je vystierkovat celu stenu nie len drážku
Odpovedať
Profilova fotka
@makowski Ak mas na mysli maliarsku sadrovu stierku tak ta sa da bez problemu nadpojit beztoho aby to bolo vidno. Omietka sa neda.
Odpovedať
@madein1974 priznam sa, ze sa v tom nevyznam. ta stierka je relativna hladka, ale nie uplne, takze ma istu jemnu strukturu. neviem si predstavit, ako sa to da dosiahnut, keby som to po drazkovani chcel urobit lokalne rovnako. videl som drsnejsie stierky, aj uplne hladke brusene. toto je nieco medzi...
Odpovedať
Profilova fotka
@makowski Ked to ma zrno tak to je omietka, nie stierka. Ta sa da napojit velmii tazko. Obavam sa ze to budes muset spravit cele. Ale jeden nikdy nevie, treba skusit...
Odpovedať
my máme omietky, robili nám komplet elektriku a na skúšku skúšali zapucovať len tie miesta. bolo to vidieť, tak sme dali urobiť stierky. @makowski
Odpovedať
a vedel by niekto poradit spolahliveho elektrikara, ktory dokaze urobit 100% robotu (podla noriem, kvalitne) za spravodlivu cenu? kolko mozem ratat na 3 izbovy byt, ak uz bola urobena elektrika v kuchyni a kupelni?
Odpovedať
Profilova fotka
A ty staré rozvody jsou hliníkové, nebo měděné? Energeticky náročnější místnosti (kuchyň a koupelna = pračka, lednice a sporák) máš vyřešený, tak bych do toho nehrabal. Zvlášť, pokud jsou v mědi. Hliník je na rozhodnutí. Já mám hotové taky kuchyň a koupelnu, zbytek nechám v hliníku, finančně bych to neutáhnul. Na celý byt bych počítal do 50 tisíc, včetně jističů. Takže ty pokoje tak 20? Pokud je to ovšem měděné vedení z "první republiky" tak vyměnit.
Odpovedať
@honzajs je to panel, tak tipujem, ze je tam hlinik a v trubkach vedeny asi nie je. med by ma prekvapila, kedze predpokladam, ze komunisti takto "luxusne" panelaky asi nestavali. predchadzajuci majitelia robili rekonstrukciu a na odporucenie niekoho (asi elektrikara) vymenili elektrinu len v tej kuchyni a kupelni. inde vraj nebolo treba. ale z roznych diskusii tusim, ze ten hlinik jednoducho raz odide, a nechceme to riesit, ked budeme nastahovani. sestra v jej byte aktualne prisla o obyvacku - ma natahane predlzovacky z vedlajsej izby. Kazdopadne dakujem za odhad ceny. kazda info mi teraz pomoze lebo zbieram ponuky od elektrikarov.
Odpovedať
Ja som menil iba zásuvkové obvody a svetelné okruhy som nechal na hliníku. Ak sa ti dá tak veď káble pre zásuvkové obvody po obvode stien dole v lištách ak máš parkety alebo plávajúci a tých pár cm čo potrebuješ k zásuvke už nejako zakamufluješ. V obývačke mám zásuvky za stolíkom s PC, za gaučom a za obývačkovou stenou takže ak by som aj odflákol murárske práce nikto nič nevidí. V detskej som to mal jednoduchšie lebo som dával na steny sadrokartón ale inak by to bolo podobne, jedny zásuvky sú za stolom, druhé za posteľami a zvyšné za skrinkou s televízorom a satelitom s DVD, takže neviditeľné miesta, ale zato dostatočne ľahko prístupné.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@madein1974 ahoj, chcel by som sa spýtať na tú úpravu vysekaných drážok po elektrikároch. Mal som dvoch majstrov. Jeden povedal, že sa to nedá lokálne zahladiť - že to bude vidno, že tam bola elektrika a teda že treba urobiť nanovo celú stenu. Druhý povedal pravý opak, že dá sa to spraviť tak, že to nebude vidno. A teraz si vyber... Elektriku budeme dávať do podláh, takže nebudeme sekať drážky do všetkých stien- v každej izbe iba jedna zvislá na jednej stene a plus možno strop a potom k jednotlivým zásuvkám len od podlahy 20 cm drážky. Na ostatných stenách máme pôvodné neviem čo - či sú to omietky - je to hladké s trošku zrnom (zrejme pôvodné omietky či stierky alebo čo, čo tam boli odvtedy čo panelák postavili v roku 1976 - ale vyzerajú ešte celkom dobre). Bude to teda vidno, či nie? Koľko by to tak asi mohlo stať m2 keby sa spraví celá stena (cena+materiál)? Zrejme by musel stenu oškrabať a spraviť nanovo ale čo by tam dal aby to bolo ako ostatné steny? Akú omietku či stierku (sú rôzne druhy)? Ďakujem za radu. Je tu niekto taký, čo mu nerobili celé steny, ale iba to lokálne upravili tak a nie je im to vidno?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@romco3 tazko povedat. No zrejme to bude vidno lebo tam mas staru omietku zrnitu - stierka je uplne hladka... Kolko by stala cela stena netusim, nerobim na slovensku.
Odpovedať
@madein1974 on hovoril ze by to nejako spravil sadrou tu drazku a dohladil ze by to nebolo vidno. Tak fakt neviem. Jeden povie nemusi sa robit cela stena, druhy ano.
Odpovedať
Profilova fotka
@romco3 zahadz to sadrou, vysprav stierkou a uvidis co uvidis. Ak to bude zle, das urobit celu stenu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?