Vlastne kurenie 3izb. byt

Profilova fotka
Dobry den, chcel by som vas poprosit o rady a vase skusenosti. Od augusta 2015 sa moja bytovka odpaja od tepla (pary, ktora bola velmi nakladna). To znamena ze budem riesit vlastne kurenie + ohrev teplej vody. Pripojka plynu sa nachadza medzi LODŽIOU a KOMOROV. Jedna sa o 3izb, byt o rozlohe: 77,2 m2 Izba: 5,75*3,31 (19,03 m2) Izba: 4,77*3,30 (15,74 m2) Izba: 3,27*3,17 (10,37 m2) Kuchyna: 3,22*3,28 (10,56 m2) Aky kotol zvolit+vykon+znacka? (Uvazujem nad kondenzacnym plynovym, bez zasobnika,) Radiatory? (4x, pravdepodobne korada) Dakujem
Odpovedať
@kosovec kondenzacny je ok ale urcite zo zasobnikom aj ied len do 100litrov. Svokrovci maju bez zasobnika samostatne kurenie plocha priblizni ako tvoja . Ak nedas zasobnik tak zakazdym ako si otvoris teplu vodu tak sa kotol zapne isty cas na ohrev pokiao odteka studena voda . Osobne urcite zasobnik na teplu vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
urcite aspon 50L zasobnik, napr. Geminox ZEM 2-17 M 50V.
Odpovedať
Profilova fotka
K tomu kotlu, boli mi doporučene značky Junkers, Dannfos, Weissmen. Co poviete? Chcel by som sa este opýtať na výkon? A tam kde mam prípojku na plyn, tak je možné ze by tam mohol byt umiesteny kotol aj s tym zásobníkom? Tak teda aky veľký by mal byt zásobník? Rátajme tak na max 2 ľudí...
Odpovedať
@kosovec Výkon -hľadajte nízky spodný. Horný by mal s rezervou pokryť tepelnú stratu bytu. Ak máte vypočítanú, super. Ak nie, tak sa treba spoľahnúť na odhad. Zateplený, prízemie, pod strechou, krajný? Veľa faktorov. Iste postačí kotol s 20 kW výkonom. Kotol - berte podľa ceny a dostupnosti servisu. Zásobník stačí vstavaný 45 litrov. To stačí aj pre 5-6 člennú rodinu. Kotol tú vodu priebežne zohrieva pri odbere vysokým výkonom. Cena okolo 1400 €. Alebo ak máte dosť miesta a chcete stlačiť cenu zostavy, tak dajte kotol za 900 € + zvlášť zásobník 80 litrov (menší neni). Ja by som do bytu brala kompaktný tvar = so vstavaným zásobníkom.
Odpovedať
@blacksr Vykur. telesá si nechajte navrhnúť podľa tep. straty každej miestnosti. Nie podľa ich plochy či objemu!!!
Odpovedať
@kosovec omylom som klikla na seba
Odpovedať
Profilova fotka
Uz v tom mam jasno. Na radiatory ste nehovorili nic, tak predpokladam ze ok. Kotol mam vybraty, rozhodol som sa pre Junkers alebo Protherm so vstavanym zasobnikom. Riesit by som to chcel niekedy august-september, aj kvoli tomu ze som kupil rodinny dom a tam bude podobny problem (kurenie) ale to uz v inej teme. Myslim ze predajca by spravil aj inu cenu ked by som bral priblizne 12-14 radiatorov korado, kondenzacny plynovy kotol so zasobnikom, splynovaci kotol na drevo, akumulacna nadrz 2000-3000l, ventily, termostaty + nejake to prislusenstvo... Dakujem!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?