Tipy, rady na prerobenie 3i bytu

Dobrý deň, v najbližšom čase sa chystáme na celkovú rekonštrukciu 3i panelákového bytu v Petržalke. Chceme rekonštruovať: - elektrinu - vyhodiť umakartové jadro - dať do kúpeľne odtokový žľab (ak sa bude dať) vaničku veľmi nechceme - vymurovať stenu medzi kuchyňou a loggiou (teraz je stará drevená) - práčku mať skrytú v kuchynskej linke - znížiť stropy sadrokartónom - vyliať/vyrovnať podlahu, ak bude treba a dať všade vinyl, nechceme mať nikde prahy, ani prechodové lišty - vyhodiť kovové zárubne a dať drevené (obložkové sa mi nepáčia, sú príliš mohutné) - v celom byte omietky, žiadne tapety - nejak schovať káble od TV, set-top boxu a pod. do "steny" a kopec iných maličkostí Chcem sa opýtať ľudí, čo už majú niečo podobné za sebou na ich rady, postrehy atď., na čo si dať pozor? Samozrejme základ je mať dobrých robotníkov :-) a ešte? čo by ste urobili teraz inak? Budem vďačná za každý príspevok :-)
Odpovedať
no v prvom rade si velmi dobre naplanovat zastrcky a vypinace na svietidla a potiahnut rovno aj kable na ethernet zastrcky. To je vec s ktorou tazko do buducna hybat. Drevene zarubne sa daju kupit za 13E kus z merkury marketu, su ale iba foliovane, vela to nevydrzi ale ked sa dava pozor tak super lacne a pekne riesenie... k tomu dvere za 40E v rovnakej kvalite a je usetrene :)
Odpovedať
@matulik12345 ďakujem za radu :) myslíš, že treba ťahať net do každej izby? teraz máme wifi a v pohode fungujeme budget nie je veľký, určite budeme rozmýšľať nad každou položkou, len tie najlacnejšie veci asi nebudú kvalitné, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@matulik12345 ja nemám ani jednu ethernet zástrčku v byte, veď načo, keď funfujeme cez wifi? Router máme v predsieni pri vchodových dverách vo vstavanej skrini a pripájame sa cez wifi. Žiadne káble.
Odpovedať
@mahauve mate v dome vymenene stupacky? ak nie, tak jadro spravte tak, aby sa k nim dalo dostat - cize obklad na sadrokarton, a ten na magnetky, alebo tak, aby sa dal pomedzi spary medzi obkladackami vypilit. aby ti to nemuseli cele rozburat.. preco chces znizovat stropy? tych 2,6 metra je len tak tak... tak akurat. na viacere z prac ktore si uviedol, bude potrebovat ohlasku na miestnom urade. pocitaj cca 30 dni kym sa ti k tomu vyjadria.
Odpovedať
@mahauve co by sme urobili inak? vsetko :-D radim ti po prerabke nechodit na modru strechu ]-( suhlasim s @anairda pozor na stupacky. my sme mali vymenene, takze nebol problem, mam tam ytong. tiez nemam sadros na strope, radsej trosku krivsie, ale vyssie. eth zastrcky som tiez neriesila, v dnesnej dobe tabletov a smartphonov je to pomaly zbytocnost, wifi mi ide na ca. 35-40Mbit/s, co je postacujuce aj na nejaky ten film. -pozor na odtokovy zlab, treba dobre zaizolovat - v panelakoch dost problem. -drevenu stenu v kuchyni urcite von -ak budete vylievat podlahu v celom byte tak tiez pozor, je to strasna vaha- mal by to riesit statik. prajem pevne nervy, ale vysledok bude stat za to ;-)
Odpovedať
@manilla Ak budu vylievat podlahu iba samonivelacnym poterom (hrubka byva okolo 3-5 mm), tak to az taka strasna vaha nie je.
Odpovedať
@anairda @manilla stúpačky nemáme vymenené, opýtam sa správcu, či sa neplánuje v najbližšej dobe výmena. Áno zadnú stenu nechceme murovať na pevno, chceme dať závesné WC, tak dúfam, že to pôjde spolu dokopy. stropy nechceme znižovať, ale asi musíme, lebo pôvodní majitelia tam nalepili biele tapety nejakým super držiacim lepidlom a to asi nikto nedá dole :-) preto je asi jednoduchšie dať sadrokartón a celé to zakryť ohlásenie stavebnému úradu sa týka iba výmeny steny medzi loggiou a kuchyňou, ostatné netreba vylievať podlahu iba ak bude treba, nechceme zase robiť zbytočné veci. Veľa ľudí hovorí o váhe a statike, len podľa môjho zdravého rozumu to nie je až tak problém, keďže váha je rozložená po celej ploche viac-menej rovnomerne. Koľko kg to je na meter štvorcový? Ak nie je problém, že si niekto na jednu stenu nalepí knižnicu s kopec knihami, ktorá spolu váži tonu a má to na jednom metri štvorcovom, toto by nemal byť až taký problém.
Odpovedať
@mahauve Vaha nivalaku nie je vobec velka, mne to vyslo okolo plus minus 120-140 kil na jednu izbu, co je smiesna suma, ak je to rozlozene na celu plochu jednej miestnosti. Ak je to tvoj byt klasicky panelakovy v Petrzalke, obavam sa ze sa tomu vylievaniu podlahy nivelacnym poterom nevyhnes. Podlahy su tam dost krive. Ja som mal rozdiel v petrzalskom byte iba v obyvacke az 2,5 cm !!!, ostatne izby boli do 5mm. Zalezi samozrejme od panelaku, ale predpokladam ze aj teba ten nivelak caka :-) V kazdom pripade si ho daj aj pri nerovnosti okolo 3-5mm. Poznal cloveka, co mal takuto nerovnost a povedal, ze to nieje nic strasne a chcel usetrit, tak tam hodil iba plavajucu podlahu bez nivelaku. Potom chytal nervy, ked tam daval nabytok, ze mu to tancuje a nema to v rovine :-D
Odpovedať
@dwight888 no my sme mali v jednej izbe vyskovy rozdiel az skoro 5 cm, tak to vaha je...mam pocit ze sa nam panelak zvazuje do jednej strany :-D uz len pockat kym padne :-S 3-5 mm je ok
Odpovedať
@dwight888 ok vďaka, uvidím koľko mm/cm to bude, keď dáme preč staré linoleum :-)
Odpovedať
@mahauve no aj vyburanie jadra je na ohlasku. aj to vylievanie poteru (ak by to bol beton, nie nivelak) - toto si overte na miestnom urade, v kazdej mestskej casti sa lisi pristup uradnikov... niekde ziadaju staticky posudok aj k uplnym blbostiam. sme si to cerstvo presli, takze viem... :-N
Odpovedať
@anairda už to máme zistené :-) FAQ stavebného úradu v Petržalke: Výmena umakartového bytového jadra za murované za predpokladu, že budú dodržané jeho pôvodné pôdorysné rozmery a vnútorné členenie si podľa § 56, písm. h) stavebného zákona nevyžaduje stavebné povolenie ani ohlásenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@barracuda32 naco RJ45 zastrcky??? na pripojenie televizora k netu trebars :) - nikdy by som nepovedala, ze to budem potrebovat, ale pustat si veci z you tube na TV ma predsa len svoje caro ;-)
Odpovedať
@kaktusik007 uz aj tv funguje na wifi, naco dalsi kabel salat. aj ked ja mam TV momentalne na LAN ale vobec ho ani len nezapinam, nemam cas ]-(
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
ahoj, z toho co chcete robit sme my robili tu sprchu. nechceli sme tiez vanicku, takze nam ju pekne vymurovali a vyzera paradne. avsak... treba urcite dat paradnu vrsstvu tej izlolacnej hmoty, vyzera to podobne ako to co sa dava pod kachlicky. majster nam tvrdil, ze staci 1cm-2cm vrstvu ale nakoniec odborny stavbar poradit dat aj viac a tak to aj majster spravil a fajn. byvame uz 5 rokov a super nikomu nikde nic nezateka, ani vlhkost sa nedrzi a pod.. no a jedine co by som spravila inak je: nedavat do sprchy tmave kachlicky, otrasne sa to umyva, ide ma vzdy porazit. robi sa na nich biely povlak z vodneho kamena a take prostriedky ako cilit bang a ine silne cistice to iba zhorsia. flaky sa presunu ale nemiznu. jedine co pomaha je osuchat to dratenkou z casu na cas... drina. aj to musis mat kachlicky take, ktore to suchanie ustoja. dalej by sme urcite nedavali na zem mozaiku, alebo ine tie malicke kachlicky kvoli cisteniu. teraz mi zaberie sprchu poriadne umyt aspon 2 hodiny. cize hotovy projekt pri decku :)) vela stastia :-D
Odpovedať
pracku do kuchyne by som davala len v pripade, ze je to osobitna miestnost, na ktorej sa daju zatvorit dvere - kvoli hluku. ak je spojena s obyvackou, prip.susedi so spalnou, tak to nie je najstastnejsie riesenie...
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla ano, aj moj tv ma wifi, ale vies co to je to rozchodit??? Dakujem bohu za kabel ;)
Odpovedať
@frangipani ďakujem za rady, keďže nebudeme mať prirodzené svetlo v kúpeľni, ako to už v panelákoch býva, pôjdeme do svetlých farieb. Som veľmi rada, že niekto má odtokový žľab v paneláku, uvidíme, čo povie majster :-) @svadbaba práčka v kúpeľni zbytočne zaberá miesto, kuchyňu nemáme spojenú s obývačkou, je to samostatná miestnosť - klasický 3i byt v Petržalke @cerezit ďakujem za ponuku, elektrikára hľadáme, prípadne sa ozvem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mahauve teraz ma napadlo, keďže budete prerábať jadro, neviem ktorý presne typ bytu to máte, či kúpeľňa susedí s kuchyňou, ale ak sa dá, dajte na vrchnú časť steny v kúpeľni sklobetón alebo normálne neotváravé okno. Tým pádom budete mať svetlo aj v kúpeľni.
Odpovedať
@barracuda32 presne nad tým som uvažovala, vedľa kuchyne máme WC, kúpelňa je druhá v poradí - do nej by sa dalo priviesť svetlo zo spálne, len sklobetón sa mi nepáči, také kocky sme mali v škôlke - nemoderné, socialistické vybavenie :-) uvažovala som nad nejakým matným sklom, len rezať do steny medzi kúpeľňou a spálňou asi bude náročnejší zásah a treba posudok statika. Budúci týždeň mám dohodnuté stretko s partiou odtiaľto zo strechy, poviem všetko, čo by som si predstavovala a povedia mi, či sa to dá, resp. za koľko, mne padne sánka a budem nútená zoškrtať svoje plány :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@mahauve už viem, o ktorý byt sa jedná. Mala som taký 4-izbový a v spálni pri stene susediacej s kúpeľňou sme mali vstavané skrine, takže tiež sme mali v kúpeľni tmu. Aj teraz mám tak blbo stupačku medzi kúpeľňou a kuchyňou, že nemôžem spraviť v stene okno. Cez deň pri otvorených kúpeľňových dverách občas človek ani nepotrebuje svietiť a keďže máme spojenú kúpeľku s wc a v noci chodíme na záchod, tak večer strkáme do zásuvky malé nočné svetielko. Robí to intimčo, ale keď je v noci človek rozospatý, tak na orientáciu v priestore je maximálne postačujúce.
Odpovedať
Profilova fotka
@mahauve my mame prave celu kupelnu svetlu, iba ten sprchac sme dali sivy, to nam dokonca poradila baba v kupelnovom studiu :-D akoze vyzera to efektne a nam sa to hned zapacilo ale tak kto mohol vediet, ze to bude takto hehe :)
Odpovedať
Pred rekonštruciou si treba všetko poriadne premyslieť. Hlavne kde čo bude a podobne. Teda postupne. Treba sa rozhodnúť, kde potrebuješ a koľko zásuvok potrebuješ a načo by si ich mala v buducnosti používať. Podľa toho ti elektrikar navrhne káble, zásuvky, ističe a podobne aby sa nestalo potom že by vyhadzovalo ističe alebo bože chráň niečo zhorelo po pár rokoch. ďalšia vec aké chceš stropy, či len vystierkovať alebo znížený zo sadrokartónu, podľa toho závisia aj svetlá a natiahnutie elektriky. V niektorých prípadoch sa dá 3-izbový byt zmeniť aj na 2 izbový že máš kuchyňu spoločne s obývačkou a vyzerá to naozaj dobre.Ďalšia vec je ýe všetky drevené steny určite zbúrať a postavať nanovo aby nemusela byť v buducnosti toho prerábka.Čo sa týka jadra treba to všetko navrhnúť vopred, Veľa ľudí chce sprchový kút, dá sa aj v paneláku spraviť murovaný čo je určite krajšie ako tie drahé kupované a hlavne sa lepšie umýva.Proste čo sa týka jadra je toho veľa. A čo sa týka tých stupačiek tak sa to dá riešiť aj inak, že sa k ním dá prichystať otvor do buducna nie z kúpeľky alebo WC ale z kuchyne ako to býva. Lebo ked chceš závesné WC tak to musí byť vymurované a ako by to vyzeralo, keby to nieje obložené obkladom za WC? JA poznám ľuďí čo prerábali byť bratovi a aj známym a preto to píšem lebo viem že sú všetky veci dôležité vedieť dopredu lebo potom to stojí len veľa času a peňazí navyše keď sa niečo počas prerábky mení a podobne. Keby si chcela niečo vedieť napíš mi do správy. Vedel by som ti dať aj kontakt potom na šikovných robotníkov čo dávajú aj záruku a robia úplne všetko. Čiže všetko spravia a netreba hľadať zvlásť elektrikárov, vodárov a podobne.
Odpovedať
Neviem presne ale nam robili z Trnavy , sef bol p. Felcir , urobili na komplet co sme chceli za dobru cenu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?