Tehlový byt - podlaha a podlahové kúrenie

Ahojte, ideme kompletne prerabat prizemny tehlovy byt, kde na podlahe su parkety a pod nimi skvara. Kedze mojim snom je podlahove kurenie, chcem sklbit prijemne s uzitocnym, vyhadzat povodne parkety, dlazbu z chodby, skvaru, a toto unizenie vyuzit na izolaciu od pivnice - polozenie polystyrenu, na ktory by som polozil systemovu dosku (predstava je cca 8-10cm podla toho kolko vyska dovoli). Potom had a zaliat anhydritom. Na vrch dlazba. Kedze sa ale v tejto brandzi nepohybujem, chcem popredu zistit, ci nas byt podlahovka dokaze rozumne vykurit (Momentalne je byt prazdny, chladny, temperovany len z jednych gamatiek, a neviem co mam cakat z pohladu tepelnych strat). - Takze byt je to vonkajsi, orientovany na vychod - sever - zapad. - obvodove mury (oznacene tmavo) su tehla o hrubke 50cm. - stavba je nezateplena - okna budu nove - vykurovat chcem kondenzacnym kotlom s ekvitermickou regulaciou Co myslite, vykuria nam bytik tieto metre stvorcove podlahovej plochy s hadom? Coho by som sa mal vyvarovat, pripadne na co viac mysliet a nezanedbat pri takejto prerabke?
Odpovedať
1
2
Vykúriť to podlahovka vykúri, len si to treba dať spočítať odborníkovi. Lebo tu skôr pôjde o spodný výkon kotla, ako o to, či radiátory alebo podlahovka...
Odpovedať
Ano, to je pravda. Dame si to nadimenzovat. V mojej hlave, ako doterajsieho uzivatela ratiatorovych kureni a hicovania v kotli na 70, mi ale stale prebiehaju neveriace myslienky, ze ci naozaj podlaha o teplote 23-29 stupnov vykuri vpohode. Este teda beriem v novostavbe z Ytongu, alebo zateplenej stavbe. No mraz mi po chrbte chodi z predstavy, ze nieco podcenime a pri vonkajsich -15 stupnoch sa budeme v obyvacke zahalovat do deky.
Odpovedať
@jusi1 doplň o vzorca v hlave k teplote vody aj plochu "vykurovacieho telesa" a hneď sa zmení výsledok. V každom prípade treba spraviť teplotechnický výpočet a podľa neho navrhnúť kúrenie.
Odpovedať
A hlavne treba verit, ze ti tam vojde tych aspon 10cm.izolacie... Co ja osobne vidim velmi nerealne :(
Odpovedať
Profilova fotka
@jusi1 v pohode to bude fungovať.
Odpovedať
Ahoj, mam presne ten isty byt, to iste poschodie a ten isty napad :-) Otec je vodar, kurenar takze to bude v jeho rezii. Povedala som mu, nech urobí tak, ako by robil pre seba. Jeho navrh je nechat okrem podlahovky radiator v obyvacke a spalni. To som velmi nechcela ale odvôvodnenim je ovela rychlejsie nabiehanie tepla(samozrejme pri samostatnom zapojeni do systemu, nie spolocne s podlahovkou) v prechodovych mesiacoch na jar a na jesen. Apropo, systemova doska...viaceri mi hovoria vynechat, je to podla nich vyhadzovanie penazi a hada vies polozit priamo na izolaciu s tym ze anhydrit lepsie obtecie rurku+v nasom pripade aj uspora na konstrukcnej vyske podlahy, aj ked len malicko. Takze zvazujem...samozrejme nejaky majster zvonku ti to asi zamietne, pre neho je to s doskou jednoduchsia robota, nejake nazory su aj tu na fore: http://www.modrastrecha.sk/forum/zate.... A este jedna, podla mna dolezita vec - ako podlahovu krytinu som hned na zaciatku zamietla dlazbu. Aj ked je leto, je naboso aj tak neprijemna, nehovoriac o prechodovych obdobiach, ked jeden den je +20 a druhy len +10°C. Vybrala som si lepeny vinyl, kuk sem: http://www.vinylovapodlaha.sk/29-kole.... Podla mna najjednoduchsie na udrzbu a hlavne na dotyk teplejsie+znova mala uspora na konstrukcnej vyske podlahy(pridaj PS). Daj potom vediet ako ste postupili, rada sa inspirujem ;-)
Odpovedať
Podlaha funguje dobre vtedy, ak v podlahe je dostatočné množstvo tepelnej izolácie. najväčší problém je to, keď na betón umiestnia systémové dosky a pod tým nedajú tepelku min. 8-10cm. Ja som doma riešil iným spôsobom lebo pod tepelnou izoláciou - na betón som aplikoval nanoizoláciu. Nie je lacný materiál ale má také výhody, že nemusíte mať pod doskami toľko izolácie. Na systémové dosky som dal 10 cm vrstvu poteru. Preto treba dať viac poteru aby sme mali dosť hrubú akumulačnú vrstvu.
Odpovedať
Som rad, ze sa nasiel niekto, kto ide vlastne robit to iste ako my :-) Takze zatial sme vpodstate nejak moc nepokrocili, pretoze sa cakalo na LV a oznamovacku sme podali az minuly tyzden. Zatial mam dovezene nove okna - trojskla Gealan, cakam na plynoprojekt a prehodenie plynoveho meraca z bytu do chodby k stupacke. Tiez cakam na vymenu elektrickeho meraca za trojfazovy. Medzitym sme sa pustili do podlah, a pod parketami je samozrejme skvara a pod nou beton. Hrubka skvary a dosiek je peknych 15cm, takze som spokojny. Vyjde nam to na 10cm polystyrenu pod anhydrit. Tu izolaciu naozaj nechcem podcenovat, pretoze aj sused potvrdil, ze mu od noh ide zima, kedze sme nad pivnicami. Dalej mam vybrany kotol - bude to IMMERGAS VICTRIX Maior TT 28 Erp. Je to kotol s pomerne nizkym spodnym vykonom - od 2,8kW. Tiez bude v blizkej dobe mozne k nemu dokupit modul DOMINUS, ktory sa pripoji na router a z mobilu si viem prikurit na dialku, ked sa budem vracat z vikendu, pripadne sledovat stav kurenia. Co sa tyka systemovej dosky, dostal som take iste informacie ako ty, takze asi na polystyren pojde nejaka folia a na to had. Usetrime. Ohladom podlahoveho materialu, my sme sa rozhodli na zaklade viacerych vyskusani pre dlazbu vsade. Radiatory k tomu kombinovat nechceme, iba v kupelni sa zapoji do rozdelovaca rebrik. Aj ked mne osobne stale vrta hlavou, ci samotna podlahovka "utiahne" vykurit byt v nezateplenej bytovke. Vodar ma upokojuje ze urcite, a ze budem spokojny. Este jedna vec, @aaabbbcccddd , aku roztec budes davat medzi rurkami v podlahovke? Vypocital ti to otec?
Odpovedať
@jusi1ahoj, myslis ako nahusto?To neviem, no zistim ;-) ...prave vcera som ale dostala avizo, ze ja tam mam len nejakych 10-11cm konstrukcnu vysku, takze som mierne sklamana. A dalsia vec, na ktoru som sa Ta chcela opytat: ako si to mal v kupelni a na chodbe? Ja tam mam beton a musela by som to vysekat 8-( , musel si tiez riesit nieco podobne?
Odpovedať
@precision, Ahoj, predpokladam ale, ze si daval beton, ci?
Odpovedať
Ahoj @aaabbbcccddd . Tu chodbu sme zbijali zrovna dnes. Bol to sice masaker, ale islo to. Nizsie su fotky vyhadzanej skvary z kuchyne, aj prace na chodbe a nahromadeny odpad. Pod dlazbou je asi 8-10cm skvarobetonu a pod nim akoby zelezobetonova deka. Bal som sa toho ako cert kriza, ze ci to pojde von, ci sa nepreburam do pivnice a pod. Ale chvalabohu, mame to za sebou. Konstrukcna vyska je aj u mna vseliaka, v niektorych miestach 15cm, niekde len 10. Ako nahusto som tym myslel rozostup vykurovacich rurok od seba.
Odpovedať
Profilova fotka
@jusi1 mam obdobny byt... Akurat ta sklamem, nie je to 50cm siroky obvidovy mur, su to na 90% dva obycajne mury so vzduchovou medzerou, resp. Mozno stavebnym bordelom ;) rezali sme balkonove dvere a ine otvory v bytovke a tak to preto viem. Okna trojsklo kvitujem, tiez ich mam v byte a vonku minus 20 a mne sa okna ani nerosia ;) akurat ja som mala teda vacsiu hlbku v podlahe, mala som tam okrem skvary este 10 cm heraklit - no bordelu totalne vela... Ja mam v podlahe 18cm polystyren plus 4cm poter, kurenie mam centralne - spolocnou kotolnou. Ak by som mala samostatne, idem do podlahovky urcite. Ta ma iba jednu nevyhodu - nereaguje tak promptne ako radiator, cize ak pride k prudkemu ochladeniu, svetru sa v obyvke nevyhnes, co radiator vyhreje do troch hodin, podlahovka da za 12.... Ale komfort uz ked je to vykurene je uplne o inom a rovnako aj financie, udrzovat vodu na 70 ci 50 stupnoch je proste dlhodobo fakt rozdiel...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kaktusik007 prave kvoli tej zotrvacnosti chcem kombinaciu trosku hustejsieho hada v podlahovke, anhydrit nanho a vsade dlazbu, aby to riadne odovzdavalo teplo. Roky som nauceny na kurenie drevom a uhlim v dome, kde 75 stupnovy radiator urobil po chvili tepelnu pohodu, takze preto mam stale v hlave urcite obavy ako to bude fachat s podlahovkou.
Odpovedať
Profilova fotka
@jusi1 ale ten husty had ti v tomto nepomoze, proste zaliata hadicka s vodou, nad nou anhydrid a nad nou dlazba - to proste trva, kym sa to vyhreje, a je jedno, ci tam had je na 100 cm alebo 50cm - doba, ktora trva na vyhriatie toho co je nad trubkou, je rovnaka. aj ked ano, ked sa to uz rozohreje, tak 50cm hustota kuri viac ako 100 - ale paradoxne u 50tich cm to bude trvat dlhsie, pretoze co??? had je hustejsi, cize DLHSI, rovna sa musi sa ohriat viacej vody!
Odpovedať
ahojte, este jeden postreh. kupili sme tiez starsi tehlovy byt. rozdiel v nasej situacii je ten, ze sme na tretom poschodi a medzi name a susedom je cca 60 cm. skvara tramy a pod. ked som zistoval info ohladom podlahoveho kurenia, nebolo mi to odporucene vzhladom na nosnost tramov vs. hmotnost podlahovky a jej technickym vyhotovenim. tak len doplnam info, ktora mi bola poskytnuta a moznos a niekomu zide.
Odpovedať
@jusi1 neviem, v akom ste štádiu práce. Ale otázka.... je to všetko OK z hľadiska toho, že vám to akceptuje správca domu? Pretože pokiaľ je niekde centrálne kúrenie, tak sa o to musí žiadať a následne to musí byť schválené. Pokiaľ máte svoj zdroj kúrenia pôvodne - nezávisle na bytovke, tak máte vyhraté a držím palce.
Odpovedať
@ajkava Ano, cela tato tema je zalozena na tom, ze mame vlastne kurenie. To znamena kazdy byt uplne po svojom s vlastnymi dvoma kominmi v byte. Sused ma dokonca v obyvacke aj krb. V nasom pripade je stavajuce kurenie riesene 3x gamatami + 1x ohrievacom v kupelni + prietokovym ohrievom vody. To je docela masaker. Ja som sa nad tym zamyslal tak, ze ked uz som nad pivnicou (mam pod nohami hrube zelezne kolajnice zamurovane do betonovych blokov, takze staticky to vyslo vpohode), tak si splnim sen a spojim prijemne s uzitocnym - zaizolujem to od spodu a kurit budem podlahovkou. Okrem splnenia mojej zidealizovanej predstavy pocitam aj so zhodnotenim tohto bytu, pretoze tu v meste takych bytov niet. Keby sa to v buducnosti predava, je to dost velky benefit komfortu.
Odpovedať
@jusi1 tak to je potom super. Držím palce,nech všetko vyjde podľa vašich predstáv.
Odpovedať
@kaktusik007 Uznavam, ze zotrvacnost podlahovky je brutalna oproti radiatorom, a aj s tym uplne pocitam. Je mi jasne, ze pri podlahovke nema zmysel pri odchode do prace prestat kurit a vecer zacat, pretoze 4h sa budem kosit. Kazdopadne pri hustote podlahovky dlzka nezohrava podstatnu rolu, pretoze samozrejme ze ked by had mal mat nad 90m, tak ho musim rozdelit na 2 okruhy. A tym padom sa teplo v trubkach nestraca. Objem vody v hadovi ktory bude instalovany na ploche 56m2 je smiesny, a technicky v tomto pripade moze nastavat opacny problem, teda nie ze by kotol dlho zohrieval objem vody, ale skor naopak, moze cyklovat a casto sa zapinat/vypinat. Este k tej regulacii, spolieham sa, ze nejake tazke vykyvy teplot, ako boli napriklad tuto zimu, mi vyreguluje ekvitermika. Pokial nie, tak sa budem hrat s kombinaciami teploty v okruhu, predstihmi, termostatom a aj termohlavicami v rozvadzaci. Nejako sa to vyregulovat musi ;-) Ozaj, k tej hustote hada mi akurat dnes doniesla projektantka vypocty. Vychadza to od 75mm do 150mm v roznych miestnostiach bytu. A upokojila ma, ze to vykuri :-N
Odpovedať
Ahoj obdobný byt mám aj ja (tehlová bytovka kúrenie gamatky) prízemný. Tiež som dal vybrať podlahu výška 10cm. Na vyrovannie som použil kremičitý piesok na to od spol. Guta hliníkovú odrazovú fóliu parozábranu GUTTAFOL DS ALU 160 potom tepelnú izoláciu EPS ISOVER NEOFLOOR 200 2/2, okrajom dilatačný pás 10mm na výšku 15cm s fóliu a následne termoreflexnú fóliu na vykurovanie SUNFLEX FLOR PLUS. Osobne v byte kombinujem vykurovanie s telesami (radiatory) a doplnkovým elektrickým vykurovaním v podlahe (v potery anhydrid) okrem kuchyne pri kuchynskej linke som inštaloval podlahové elektrické vykurovanie ktoré sa inštaluje do lepidla pod dlažbu (odozva tepelná cca 15minút). Kúpeľna rebríkový radiator a v podlahe (v potery) chodba, WC a kúpeľna vodné podľahové vykurovanie priame riadené RTL ventilom IC boxu ja som si vybral digitálne od spol. SIMPLEX. Na vykurovanie som použil kondenzačný kotol Junkers CerapurCompact ZWB 24-1 DE s príslušenstvom. Byt má rozlohu cca 63m2. Výsledok ešte neviem uviesť, ale by to malo stačiť a dostatočne keď nie dokurujem klimou :) tak pre inšpiráciu :-D
Odpovedať

Odpovedať
@duri1111 uz dorabas? Zaujimave riesenie, ja som ale nechcel kombinovat viac tepelnych zdrojov. Realitu nam asi ukaze prva zima, ako to cele pojde
Odpovedať
To že si zmenil elektrickú prípojku z jednofázy na troj to je fajn odporúčam. Ja som dal hlavný istič 32A B (záleží akú majú rezervu) a bytový 25A B to oceníš v budúcnosti možnosť spustenia viac spotrebičov. Osobne som i znížil strop sadrokartónom o 8cm a vložil som Isover sklenénú vlnu (tepelná i hluková izolácia). Ešte je toho dosť čo je potrebné u mňa urobiť :) . Ten elektrický som zvolil len ako doplnkové kúrenie (pocit teplej podlahy) . Osobne by som to spravil inak elektrické by som nahradil vodným s kombináciou telesami (radiátory). Hlavne ak sa ti dá vyrieš si digestor v kuchyni 150 priemer priamo do voľného komína so spätnou klapkou, no a nepodceň rozvody elektroinštalácie v byte. Steny by som ti odporúčal až po tehlu, nemá to zmysel nechať keď robíš takú rozsiahlu prerábku. Nové steny ti vedia murári vyrovnať lištami. Inak ako som pozeral tvôj pôdorys ja osobne som za samostatné WC nezvažuješ? Takže hodne zábavy :)
Odpovedať
Vacsinou spominaneho som si uz presiel :) - Ako pripravu na trojfazu mam do bytu z rozvodnice dotiahnuty CYKY 5x6, ziadost na rozsirenie schvalena, bude mi ale stacit 3x25A. Aj tak bohvie co sudruzi vymyslia tot onedlho ohladom platenia za istice. Trojfazu ale volim hlavne kvoli indukcnej doske - Stropy takytak sadros + 5cm vata. Steny som nedaval az na tehlu, omietka drzi jak fras. Len sme zoskrabali natery a sietkuje sa to cele od zeme cez strop komplet, az nie su niekde puklinky. - Elektrika, to je moja kava ;). Do bytu som nafakal cez 60 krabic, vlastnu stavu som si doviedol aj do pivnice. Tiez datovku som nepodcenoval - Asi 12 aktiv ethernetov zbiehajucich sa do miniracku + ethernet aj v rozvadzaci do buducna kvoli meraniu a aj do pivnice. Dalsi datovy kebel ku kotlu, termostatu v izbe a na severnu vonkajsiu stranu kvoli ekvitermickemu cidlu. Teraz ma este caka z miniracku dotiahnut k dveram chranicku s MDIC 2xFTTH optickym kablom. + nejake tie coaxy, a reprokable v obyvke - Digestor ako hovoris, do komina. Zrovna zajtra idem ten komin vycistit a preskumat od vrchu dolu. - Zlozenie podlahy este presne nemam urcene, ale predstavujem si to takto: EPS 100mm, na to folia, rurka podlahovky (7 okruhov) zaliata v anhydride, po dokladnom vyzreti gresova rektifikovana dlazba s malymi sparami. Akurat v detskej a mozno spalni plavacka. Kazdopadne viaceri ludia mi potvrdili, ze nie je ekonomicke ani vhodne v takejto konstelacii spajat podlahove kurenie s radiatormi - jedine rebrik v kupelni. Je zbytocne hriat vodu na 65 kvoli radiatorom a pre podlahovku ju zmiesavat. Lepsie je spravne nadimenzovat okruhy podlahoveho kurenia a temperovat stale. Pri odchode na vikendovu chalupu staci znizit teplotu o 2-3 stupne a pred cestou naspat na byt po vikende cez internet prikurit naspat o 2-3 stupne. Radiatory nie aj z priestorovych dovodov v byte kazdy cm dobry) a aj polovicka bude mat splneny sen - dlhe zavesy po zem. No tiez nas toho este caka habadej, snad do leta ako tak postihame. Par foto z aktualneho stavu, ktory sa ale zo dna na den meni a nejaka predstava finalnej dispozicie
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Tak po dlhom stati sme sa konecne pohli dalej. Ako sa vravi, clovek mieni, pan Boh meni. Pri prerabke sa nam podarilo preburat do susedovej pivnice, ktora je pod kupelnou a kuchynou. Pri jej oprave nam ju ponukol na predaj, a tak mame peknu velku murovanu pivnicu/kotolnu/pracovnu. V kupelni som urobil zhod na pradlo, ktory bude ustit do pracovne zo skrinky v kupelni. Pracka so susickou budu teda dole v pracovni, kde ustia aj kominy, takze sa tam osadil aj kotol. Usetrilo sa dost miesta v kupelni a bude aj priestor na satnik pre sezonne oblecenie, aby to nezavadzalo v byte. Podlahove kurenie nam vyslo na 7 okruhov + 2 radiatory (kupelna, pracovna). Hada sme natiahali na systemovu dosku aj pod vanu a kuchynsku linku, vlastne vsade, aby neboli nikde hluche nevykurovane zony a tym padom by sme mohli kurit s najnizsim teplotnym spadom. Zaliali sme anhydridom, momentalne po 2 tyzdnoch volneho schnutia uz bezi vysusovaci proces s kotlom, vlhko je tam ako v dzungli. Sam som zvedavy ako sa osvedci podlahovka v byte - v zime, ale zatial sa mi to celkom pozdava.
Odpovedať
@jusi1 Zdravim,chcel by som sa opytat, aka firma robila podlahove kurenie a kolko cca to vyslo pri kolkych metroch, vdaka :-)
Odpovedať
Vodu aj kurenie robil majster tu z okolia, som spokojny. Co sa tyka ceny, tak komplet natahanie vody, vymena stupacky, odpady, osadenie kotla, vyvlozkovanie komina a systemova doska s podlahovym kurenim vysla praca 950€. V cene nie je kompletaz baterii, co pride az nakoniec
Odpovedať
@jusi1 ahoj,na akej sume za pivnicu ste sa dohodli, ak sa môžem opýtať a ako ste to vyriešili papierovo? Stačilo na katastri zmeniť metre štvorcové oboch bytov?
Odpovedať
Tato pivnica sa dala riesit normalnou kupnou zmluvova a nasledne zaznamom (nie vkladom) na katastri, kde zmenia vymery oboch bytov a zaroven aj podiely na spolocnych castiach o pivnicu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?