Rekonstrukcia stareho bytu - potrebne povolenia/postup

Dobry den Idem rekonstruovat 3i Petrzalsky byt a chcel by som sa spytat na povolenie a postup. Ide o kompletnu rekonstrukciu kde by boli aj buracie prace. Nejedna sa o nosne steny. Burala by sa jedna priecka a jedna by sa posunula. Pani z bytoveho druzstva (spravca) mi oznamila, ze na toto potrebujem vacsinovy suhlas vlastnikov kedze ide o spolocne priestory (steny) a tento vacsinovy suhlas ziskam bud na schodzi alebo online hlasovanim kde musia byt dvaja zapisovatelia a musi prebiehat v jeden den. Mate skusenosti ci je toto pravda a ako sa toto riesi pocas korony ked schodze pravdepodobne ani nie su? Da sa povolenie ziskat, ze by som si obehol susedov a pozhanal by som podpis od vacsiny? Tyka sa toto aj vonkajsej jednotky klimatizacie? Balkon a fasada? V starsich clankoch som cital, ze staci povolenie zo stavebneho uradu a susedom staci vyvesit oznam. Co sa tyka postupu. Je potrebne najprv posudok statika a nasledne riesit bytove druzstvo a stavebny urad? Firma na rekonstrukciu je uz zajdenana. Vopred dakujem Palo
Odpovedať
naco ste sa boli pytat ... zbytocne ste na seba upozornili ... nie, nepotrebujete na priecku suhlas susedov ... idealne statika, dajte ziadost na stavebne ked tak velmi chcete a hotovo ... nikto by nic nerobil, lebo ja osobne by som nedal suhlas, preco by som mal 3 mesiace pocuvat buchanie ... normalne dajte oznam, ze robite udrziavacie rekonstrukcne prace a robte ... nikto vam tam aj tak nepride, nikoho do bytu pustit nemusite ... alebo nam budete tvrdit, ze bez povolenia to neurobite ...
Odpovedať
@shadowmilan mas milne informacie. Aj na priecku potrebuje suhlas spoluvlastnikov, alebo spravcu, ak mu spolocenstvo delegovalo tuto pravomoac (kazde spolocenstvo to moze mat inac). Kazdy jeden panel, kazda stupacka je spolocnym vlastnicstvom spolocenstva, takze zasahy do nich musia byt odsuhlasene. A asi si nezazil take, ze stavebny urad zastavil rekonstrukciu, lebo nesplnala zakonne poziadavky (jasne, niekto bonzol, ale s "dolezitym" susedom treba ratat vzdy a preto treba mat veci neprestrielne osetrene) @paldzini neviem ake prace chcete vykonavat, ale ak menite dispoziciu (zasah do priecky), tak potrebujete stavebne povolenie, a k nemu potrebujete suhlas (ako som pisala vyssie alebo ako vam to povedala pani zo spravcovskej spolocnosti) a v niektorych pripadoch aj suhlas statika. Ak by ste robili len upravy, bez toho aby ste menili dispoziciu a zasahovali do majetku spolocenstva, tak vam staci ohlaska. My sme k nej potrebovali len vykres, suhlas so zmenou nam dal spravca, ale my sme nezasahovoli do ziadnej stavebnej konstrukcie a u nas je v zmluve so spravcovskou spolocnostou, ze toto odsuhlasuje ich technicky usek.
Odpovedať
Doplnam zitu, nosné steny, balkony, stupacky su spolocný majetok, tam treba suhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov a ide to cez stavebné povolenie. Na nenosné priečky, to znamená často výmena jadra, stačí ohláška. Dôležité je vedieť, čo plánujete robiť, ak je to panelák, tak tam bude okrem jadra asi všetko nosné. Ale ak chcete posúvať priečky v kúpeľni, ktoré už boli vymenené z pôvodného jadra, tak tie asi budú nenosné a bude stačiť ohláška. Minimálne tu ohlasku by som riešila, v dnešnej dobe všetci fantasticky poznaju svoj práva a stažnosti susedov na prerábky (či su povolené a podobne) su bežné.
Odpovedať
na spolocny majetok pozor ,aby niekto nechcel predat za cenu ze ta to prejde-svoju časť- asi ti treba cez krize haluzou
Odpovedať
@shadowmilan chcel by som to riesit oficialnou cestou aby sa nestalo co spominala Zita, ze by sa prerabka mohla pozastavit. @zita19@moratibru dakujem za odpoved. Moj kamarat co je statik a pozrel si vykres tak povedal, ze na 99% tie dve steny ktore idem burat/posuvat nie su nosne. Budu sa okrem toho robit podlahy, dvere, radiatory ale nic s balkonom, stupackami ani nosnou stenou. Pointa je, ze ak netreba suhlas vlastnikov tak by som sa tomu rad vyhol z dovodu komplikovaneho procesu z dovodu korony.
Odpovedať
@paldzini nevyhnes sa. Zasahuje do spoločného majetku, teda do panelov. Je jedno ci nosné, či neúnosné. Steny sú spoločný majetok
Odpovedať
@paldzini @zita19 Podľa zákona 182/1993 ods. 4 su spoločnými častami bytového domu: Spoločnými časťami domu sa na účely tohto zákona rozumejú časti domu nevyhnutné na jeho podstatu a bezpečnosť, najmä základy domu, strechy, chodby, obvodové múry, priečelia, vchody, schodištia, spoločné terasy, podkrovia, povaly, vodorovné nosné a izolačné konštrukcie a zvislé nosné konštrukcie. To znamená, že nenosné steny nie su spoločnými časťami domu. Ono to vždy záleží na posúdení stavebným úradom, či práce už podliehajú stavebnému povoleniu, ale pokial sa naozaj nezasahuje do spoločných častí bytového domu, tak by mala stačiť ohláška.
Odpovedať
@moratibru ale ked menis dispoziciu bytu, teda rusis, presuvas, murujes priecky, potrebujes stavebne povolenie. Aspon SU Kosice mi to takto vysvetlil. Ano, je mi jasne, ze u nas sa Stavebny zakon vyklada na kazdom SU inac, dokonca v ramci jedneho SU dostanes od roznych zamestnancov rozne vyklady a je celkom bezne, ze ten isty zamestnanec ti da v pondelok ine vyjadrenie ako v piatok...
Odpovedať
@zita19 Ved hej, ono povedzme si to na rovinu, pokial neurobis z 2 izbaku 5 izbak, tak nejaký menší posun priečky vacsinou urad nerieši, ma dost čo robit, nebude si pridávat este dalsiu prácu (aj ked tu zalezi samozrejme od ludi, niektorí uradníci su papezskejší nez papez 🙂 ). Treba si uvedomit, ze na uradoch robia ludia a co clovek, to iný prístup, niekto prizmuri oci, niekto je super striktný. Podla mna, upravy bytu, pokial naozaj sa nemení statika, vzhľad a podobne by vobec nemusel riešiť stavebný urad, toto by sa malo odsuhlasiť správcom bytového domu a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@paldzini povolenie iných vlastníkov nepotrebuješ, je to tvoj byt, tak vôbec by som to neriešil. Akurát by som šiel za statikom, ktorý má dokumentáciou k bytovke, kde máš byt nech ti na isto povie čo môžete nech to máš na papieri radšej všetko.
Odpovedať
nechapem naco to riesis, uz si mohol mat steny prec, nitko by ti nic nedokazal 😄
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?