Rekonštrukcia bytu. Čo si viem urobiť sám?

Ahojte, potrebujem počuť (prečítať si) názor odborníkov. Plánujeme kompletnú rekonštrukciu 3-izbového bytu a neviem, na aké veci si môžeme trúfnuť sami. Mám skúsenosti z brigád na stavbe a zo stavby a prerábky rodičovského domu. Sám si chcem vybúrať umakartové jadro, zárubne, podľahy ... búracie práce. Ale neviem napr. pri búraní jadra, ako postupovať s vodou. Začnem rozoberať umakart, budem musieť dať dole batérie - musím odstaviť vodu v celej bytovke ? Keď zhodím batérie, je treba uzavrieť vodovodné trubky nejakými šróbami, spustiť vodu a najbližšie ju odstaviť pri výmene vodoinštalácie ? Zvládnem podľa vás vymurovať jadro z ytongu, keď som to nikdy nerobil, iba som to videl ? Dali by ste sa na to ? Dali by ste to radšej spraviť firme, či jednotlivo robotníkom? Tie veci na oko vyzerajú jednoducho, ale nemám skúsenosť s panelom, v dome sme všetko v pohode vysekali, vyvŕtali... Skúste poradiť, čo by ste si robili sami a čo nie. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.e-filip.sk/default.aspx?Co... aj tu sa o tom diskutovalo,možno ti to pomože
Odpovedať
to myslis vazne toto?
Odpovedať
Profilova fotka
??? v panelaku??? a stavebne povolenie a staticky posudok vam nieco hovori? pokial to nemate zmaknute, tolerantnych susedov, tak by som do toho svojpomocne nesiel.
Odpovedať
@filippob v prvom rade na bytove hygienicke jadro nepotrebujes staticky posudok (ak nemenis povodny podorys jadra), ale musis ohlasit stavebne upravy na mestskom urade, kde ti daju na to povolenie, ktore vyvesis niekde do vchodu, aby mali k nemu pristup vsetci susedia. co sa tyka vody, staci otvorit stupacku a zavriet prislusne ventily na vodu, aby si niekoho nevytopil :), potom mozes vypustit zbytkovu vodu z trubiek a postupne rozobrat baterie a hadicky. bacha na odpad, tam bude asi "trochu" spiny, aby si nezaspinil toho viac, nez je potrebne (nezabudni ho potom niecim uzavriet - aspon handrou a igelitom). Co sa tyka vyburania zarubni, do panela je to horsie, treba sa popytat (my mame tehlovy - treba na to hrubu silu a nejake naradie). Podlaha - zavisi od materialu, mozno by ju ani nebolo treba vyberat...napr. ak je tam len PVC a neni nejak prehnite, moze na to ist laminatka....myslim, ze tieto buracie prace zvladne v pohode kazdy. Vela stastia!
Odpovedať
kuratko22222-diskusiu som čítal, ďakujem. kanvor-áno myslím to vážne. mariand-čo sa týka povolení, mám to naštudované a tak ako píše hamatko, statický posudok na vybúranie umakartového jadra nepotrebujem. susedia neviem akí sú, kupujeme byt, čiže sme tam nebývali. hamto-ďakujem za odpovede, aj navyše :) už mi odpovedali na efilip.sk, že stačí zavrieť prívod vody v konkrétnom byte.
Odpovedať
@filippob Nechcem ta podcenovat, ani ti brat pracovny elan, ja si tiez nevolam firmy, ale ak sa tu vypytujes na fore ako odstavit vodu, tak sa do toho urcite nepustaj. Myslim, ze to bude tvoj najmensi problem, jadrom idu vsetky siete, zvycajne aj elektricke bytove rozvody. Tie ked vytrhas, alebo poskodis, tak to bude pekny prieser. Zabudni, ze tu elektrostarovinu zamurujes do noveho. Ak tam je stary TNC hlinik rozvod, tak sa musi prerobit elektro v celom byte. To nehovorim o odpadoch, rozbombardujes to, a vsetci nad tebou ti budu splachovat hajzle do tvojho bytu. Ta voda tiez smrdi pruserom, vies co tam su za tlaky? Za par minut mas tak vytopeny byt, ze ti stolicky z kuchyne odplavi schodiskom. To som uz na vlastne oci v bytovke videl ked jeden sused inzinier "robil " vodu. A naradie mas? Nemyslim nejaku supravicku titanoveho naradia z Teska v akcii, ale nejake ozajstne. A ked vyrves medzi panelami zhnitu vodovodnu trubku ako to poriesis? Zazill som tiez inziniera, ktory si pri rekonstrukcii zamuroval v byte 80ky dvere, potom zistil, ze 60kami sa nenastahuje, tak sa pustil rezat tie 60ky na 80ky. Od maja do septembra vyrezal 1,5m az nakoniec i tak zavolal firmu. Takze tie zarubne tiez vidim blede. Ale odvaznym stastie praje, mozno si poradis. Vela zdaru ti prajem chlape :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor Si zabil :-D
Odpovedať
Dakujem za odpoved, pytal som sa na odstavenie vody, lebo som v byte nikdy nebyval a ani teraz tam nie som, takze som si nemohol vydedukovat, ze sa da odstavit privod vody priamo v byte... elektriku si robit sam nechcem, ale neviem, preco ked sa budu komplet menit elektricke rozvody, preco by po ich poskodeni mal byt "pekny prieser"? Aky tlak vody ? Ked ju odstavim, tak tam ziadny nebude, alebo sa mylim ? Naradie mame plnu pivnicu, zas az taky amater nie som, ako sa mohlo z mojej otazky zdat. Co sa tyka splachovania z hajzlov do mojho bytu ? Ked odpojim stary zachod, tak mi budu fekalie stekat z ostatnych bytov do mojho ? Prepac, ale musim zopakovat tvoju otazku ? To myslis vazne ? Neviem, ci si nepochopil, ale prave takymto problemom sa chcem vyhnut, preto sa pytam, ale myslim, ze nie som prvy, kto sa chysta prerobit povodne jadro svojpomocne, preto si myslim, ze si az tak netrufam. S tym rezanim dveri - 1,5 m od maja do septembra, to je trosku prehnane. Neviem cim to muroval, ale aj vysekavanim s majzlom by som to mal asi za tyzden, nie rezanim...
Odpovedať
@filippob Ja som byval v bytoch cely zivot. V 4 roznych na 4 miestach v novsich aj starsich. 20 rokov. Zjavne nepocitas s problemami, ktore pri takychto akciach nastavaju, niekolkych som sa osobne zucastnil, zazil som aj kopec idiotov, ktorym sa to vymklo z ruk a doplatili na to skodami na majetku nevinni ludia, aj to bol jeden z dovodov preco v bytovkach uz byvat nechcem. Ak sa ti nepodari bez problemov vyrvat stary hajzel, ktory tam byva casto pribetonovany, na prehrdzavenych skrutkach, s "pripecenym" 30 rocnym kolenom odpadu, alebo rozbijes v stupacke hlavny odpad, alebo ta stupacka odpadna ti praskne. Potom ti budu splachovat do bytu. Ani ich nestihnes obehat nech pockaju aby si to opravil. Ani vsetkych neukecas. Nemusia byt vsetci doma. Opravis bytovkovy odpad? Vies ako? To akoze chces dat robit novu elektriku a potom robit nove jadro? Ci ako to myslis? Odstavis byt a staci? A ten 30 rocny sedlovy zapeceny zhnity zakamenovany chrobacny sedlovy kvapkajuci ventil na stupacke - ten si tam nechas? A ked ho pri demontazi urves tak co urobis? Odstavis ludom stupacku na cely den, alebo viac dni? Zlyncuju ta. Aj zavitnicu mas na kovove trubky, alebo aj polyfuznu zvaracku, velky trhak? Nakoniec i tak zavolas firmu. Tlak tam bude od 6 do 10 barov podla toho kde ako, tych 10 byva hranicnych pre vacsinu vodovodnych veci, takze ho budes musiet zredukovat inac ti to bude trhat hadice a demolovat baterie, alebo ti ako kolegovi urve prackovy ventil, rovno v stene v kolene, tam tie shity zvyknu praskat. Aj kym prisiel z chorvatska chvilu to trvalo, takze skody dobludu. Na majzla v bytovkach zabudni. Nevies o com hovoris. Firma s 100 kilovou frezou s akou sa rezu cesty, so zvislym upinanim, vodnym chladenim kotuca mala co robit pol dna. Bez vrtacieho kladiva si ani neprdnes, jedneho vedla byvajuceho magora uz som drzal pod krkom v lufte po mesiaci jeho vikend-nevikend vrtania akymsi 300W FERM-om. Pytas sa na nazor, tak tu jeden mas, podla toho co pises zjavne nevies do coho ides a ja si myslim, ze by si sa do toho pustat sam nemal. Mozes to samozrejme kludne ignorovat. Ja tam nebyvam :-) Diiiikybohu uz nikdy viac. Dufam.
Odpovedať
@kanvor Majzel som spominal kvoli tomu, ze sa mi nezda, aby rezal 4 mesiace 20 cm, ktore domuroval. Nie panel, ale to, co domuroval. Cize naskor porobeton. Alebo tehlu. Preto som napisal, ze by som to skor vysekal, ako ony vyrezal... Este raz opakujem, ze prave preto pisem na forum, aby som sa o takychto problemoch dozvedel. Aj otazku som polozil mozno pre niekoho smiesnu a primitivnu, ale radsej zo seba spravim debila na fore, ako sa budem tvarit, ze vsetko viem a dopadnem ako spominany inzinier. Rezat panel sa nechystam, viem ze to robia firmy aj ako to robia - freza na kolajnici s dialkovym ovladanim, chladena vodou... ale aby ma niekto odhovaral od rozbitia stareho jadra ? Zas az taka veda to nemoze byt. Elektrika sa bude robit po demontazi umakartu, po vymurovani kupelne a WC. O spominanych problemoch som nevedel, pre pripad si zistim kde je hlavny ventil vody pre celu bytovku a budem mat v rezerve vodara. Sedlovy zapeceny ventil na stupacke som neplanoval menit, asi by som mal - ako to robi firma ? bez odstavenia vody ? Tlak treba zredukovat ? Tomuto nerozumiem. Ked sa spravi novy rozvod vody, tak sa zvysi tlak ? Vysvetli mi preco a ako sa redukuje ? Ja mam zase skusenost taku, ze pri prerabke domu, co sme si dali robit firme, nam chodili robit majstri typu - vodar = vyuceny pekar, nic nebolo spravene profesionalne. Viacero veci by sme spravili lepsie sami ak nie vsetky. Ale vtedy sme si na to nie netrufali, ale sme chceli, aby to bolo spravene profesionalne... Dakujem za odpovede.
Odpovedať
@filippob len sa nedaj odradit...poriadne si prestuduj veci, ktore zasahuju do rozvodov (elektr., vodov., plynovych), odkial kam idu rurky a hadicky, kazda rurka na vodu by mala mat ventil. Co sa tyka starych ventilov, nam ich bez problemov vymenil spravca, skus sa na to spytat, mohlo by to ist z fondu oprav. Sam to menit v stupacke aj tak nemozes, musi tam byt plomba. Vypni privod el. prudu a mozes zacat. Pri vyhadzovani prehniteho umakartu sa naozaj nema co pokazit.
Odpovedať
Profilova fotka
Pohode to zvládneš sám len na elektriku si určite niekoho zavolaj v kúpelňa musí mať prúdový chránič.Voda ak ti bude prepúšťať ventil pridaj ku nemu druhý a nemusíš dole odstavovať hlavni prívod vody.Pozor na ten odpad wc ak mate ešte azbest sú strašnom stave.
Odpovedať
Článok sa načítava...
dakujem za nazory a rady :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@filippob ako si dopadol? :)
Odpovedať
Murovanie som nechal na murara kvoli casovej tiesni - kludne by som si na to trufol a myslim, ze by to nebolo o nic krivsie... Vodu mi robil vodar tiez kvoli casu - mal som pozicanu pistol na spajanie trubiek, ale nemal som na to cas. Baterie a sanitu som si nahadzoval sam - wc v den nastahovania a bateriu na sprche na druhy den :D plynovy sporak som zapajal tiez sam - to iste ako bateria, akurat treba dat vodu s jarou na koniec flexi hadice, ak sa netvori pena po spusteni plynu, tak je to ok. navyse v bytoch chodia s nejakym meracom, ktory sleduje unik plynu, tak som sa toho nebal. nie je to nic tazke, aj u svokrovcov som menil kuchynu teraz - rohove ventily, napojenie noveho sifonu na stary vyvod aj ked ma v baumaxe presviedcali, ze je to na tesno a radsej by tam nechali stary sifon.. ja na tom nic tazke nevidim, na vsetko su navody na internete, v speci predajniach vam poradia, navyse tie materialy su teraz tak dobre riesene, ze to staci iba napajat, krasne vsetko tesni...kuchynu mame z ikey, vsetko sme si robili sami, sam som vyrezaval otvory na drez a varnu dosku s priebeznou pilou, nic tazke.
Odpovedať
Profilova fotka
Odporucam najst seriozneho zivn.-firmu a po dohode s nimi si urobit co to sam, pod ich dohladom,nepustat sa do prac o ktorych nemas paru,aby nebolo viac skody, ako uzitku.Osobne ak ma domaci poziada ako usetrit tak mu poviem ktore hrube,neodborne prace moze urobit sam.Nieje to casto,ale obcas ano.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?