Podlahové kúrenie v byte

Chcem sa opytat ci niekto z vas dorabal podlahove kurenie v byte. Konkretne ma to zaujima preto lebo mame jednu izbu nad garazami. Potrebujeme nejak zohriat podlahu a tak zvazujeme elektricku rohoz pod podlahu s izolaciou alebo zvdihnut podlahu a dat tam klasicke podlahove kurenie napojene na plyn. kotol. Otazka znie ci o je vobec mozne napojit na klasicky kotol ktory mame na radiatory a aj ohrev vody.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@andrejo v podstate by to nemal byť problém. A ak uvažujete o vodnom podlahovom vykurovaní ta existujú systémy, s ktorými sa zdvihne podlaha len o 2 cm. takže zmenu výšky ani nepocítite.
Odpovedať
Dakujem za odpoved! Vodne podlahove vykurovanie asi realne nebude kdze ide len o jednu izbu a kotol mam klasciky prietokovy. Predpokladam ze na podlahove kurenie by som potreboval iny kotol kedze tento posiela vodu do radiatorov o teplote 38 -75 stupnov.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame byt na prizemi,doteraz sme mali koberce,aby nam nebolo chladno.Toto leto sme si dali plavajucu podlahu a pod podlahou mame elektricke rohoze s ktorymi sme spokojny.Mame to len v obyvacke a mozme chodit bosi tak to prehreje.
Odpovedať
@dandy5 a koľko za deň natočí elektromer?
Odpovedať
Profilova fotka
To nesledujeme,ale pred tym ako sme mali podlahove kurenie,mali sme elektricky konvektor a ten bol na 2000kw.Teraz mame podlahoveho kurenia 15m svorcovych a je to na 1800kw.V tomto pocasi to nemame na plno.Neda sa to presne urcit,lebo v ostatnych izbach mame konvektory a su napojene na spolocny elektromer.
Odpovedať
@dandy5 To sú len príkony tých telies a znamená to, akú vykurovaciu silu sú schopné vyvinúť. V podstate je to jedno, na spotrebu za rok to nemá vplyv. Ak má vykurovacie teleso výkon 2000 W, nezaplatíte za elektrinu na kúrenie viac, než za kúrenie, ktoré má výkon 1800 W (zrejme ste mysleli W - nie kW). Ale čo má vplyv, je že teraz vykurujete ešte aj podlahu a teplo sa intenzívnejšie šíri do pivnice. Či dávali ste aj polystyrén aspoň 5 cm? Alebo ste zateplili strop pivnice?
Odpovedať
@dandy5 No mna by celkom zaujimalo aku mate spotrebu elektriny.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Byt mame uplne na spodku,cize akoby pivnicny byt.Pod podlahou mame 5mmpodlozku co sa dava pod podlahove kurenie+0.2mm paropriepustnu zabranu.Strop sme si tiez zateplili a znizili sadrokartonom.
Odpovedať
@dandy5 dakujem za info. No my by sme celkom radi vyriesili to podlahove kurenie ale vyzera to tak ze asi by sme si pri tych 19m2 zapltaili celkom slusnu sumu a na druhej strane by sme asi aj celkom slusn dvihli spotrebu elektriky. Idealne by bolo keby sa dalo nejak vyhrev podlahy napojit na existujuce kurenie ktore je kotlom do radiatorov.
Odpovedať
@dandy5 No ved napis aku mate spotrebu elektriny.
Odpovedať
Viete niekto poradit ci je nejakym sposobom mozne spojit to kurenie co mame v radiatoroch s podlahovym kurenim? Ina otazka je ci by sa dalo urobit to ze sa dva radiatory prepoja navzajom trubkami a ked budu hrita tak sa bude ohrievat aj zem. Sme uz an tom tak ze pomaly zaciname zvazovat ze decka prestahujeme do mensej izby kde sice nieje nejak moc teplo od podlahy ale je pod nami ciastocne priestor ktory je vykurovany.
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec Neviem kolko mame spotrebu elektriny za rok,ale pri troch konvektoroch zaplatime za rok priblizne 1000eur a je v tom aj spotreba elektriny na varenie svietenie a ako televizor a pocitac co u nas ide v kuse.Ja nikomu nevnucujem elektricke kurenie,len som chcela poradit,ze sa v byte nemusi moc dvihat podlaha na to,aby si mohli uteplit podlahu kurenim,ked im je chladno od spodu.My sme teraz spokojny,ze mame konecne teplo od zeme.A plyn vobec neplatime,tym si myslim,ze nas to draho nestoji.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dandy5 mohla by si prosim napisat ze aky mate velky byt? nam ide totiz o miestnost 19m2. Platime mesacne cca. 49€ za elektriku a 52€ za plyn. Na druhej strane byt ma 100m2 a zena s malym su doma stale. Aj tak hladam nejaku moznost ako napist momentalne existujuce kurenie tak aby vyrhialo aspon cast podlahy. TO elektricke kurenie berieme ako poslednu moznost pricom tam sa tiez nevieme rozhdonut ci pouzit tu rohoz alebo kable. Pravda je taka ze elektricke kurenie podlahy na tu izbu nas vyjde cca. 800€ pricom potom este cca. v 6 mesiacoch aj zvysene poplatky za elektriku. Prestahovanie deciek do mensej izby s kobercom a poschodovou postelov by nas vyslo cca. na 600€. no a teraz babo rad ...
Odpovedať
@andrejo Zatepliť sa to nedá zospodu?
Odpovedať
@dandy5 No 1000eur nie je teda malo. Myslim, ze platite celkom dost. Okrem tych 1000eur platite este platby za kurenie v najomnom co sa plati bytovemu druzstvu ?
Odpovedať
@blacksr zial pod nami je 2x garaz. Jedna je nasa ale ta je asi tak na 1/3 izby a zvysok izby je nad garazou suseda takze zdola sa to neda zateplit.
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec My mame odkupeny byt a uz neplatime ziadnemu druzstvu,jedine vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejo Tak byt mame mensi,ale ked mate male deti urcite by som to riesila kobercom,lebo deti sa stale valaju po zemi a udrzba plavajucej podlahy je urcite castejsia a viditelnejsia ako koberce.Ja uz mam deti velke tak my sme sa az teraz rozhodli stiahnut koberec z obyvacky aj detskej.Ina rohoze sa davaju od steny asi40cm a mozu sa dat pasy,len tam kde potrebujete napriklad pred kuch.linku kade chodite alebo ako potrebujete.
Odpovedať
@dandy5 no koberec nam neriesi situaciu lebo od neho aj tak sala chlad. Mame v detskej koberec s cca. 8cm vlasom Woolmark celovlneny no ak by sme dali aj na celu izbu koberec aj tak by bol chladny.
Odpovedať
@dandy5 Aha. No ok. Ja som mal tiez byt v osobnom vlastnictve a aj tak som platil 120eur mesacne bytovemu druzstvu. Myslim, ze tak platby mas aj ty. Okrem toho 20eur elektrina a 6eur plyn. Cize mesacne som v byte platil tak 150eur. Nastastie v dome mam o tretinu nizsie platby a dvakrat vacsiu podlahovu plochu. Takze ma trochu prekvapuje, ze ty si spokojna s platbou za elektrinu 1000eur za rok. Mne by sa to zdalo vela. Ale ak uz fakt nic okrem toho neplatite tak sa s tym da zit ... Mohla by si este pozriet na elektromer a zapisat stav a potom pozriet o 2 tyzdne. Dalo by nam to presnejsie informacie.
Odpovedať
@andrejo V byte priestor pre tep. izoláciu podlahy nie je, však...? Lebo to by chcelo aj poter potom... alebo podlahové dosky. Dať elektrickú podlahovku však znamená púšťať teplo do garáže... = daň za vytúžený komfort.
Odpovedať
@blacksr no to je take otazne .. mozno by sa dvihla trochu podlaha ale to sa hadam da zvladnut. Mna viac otravuje to ze by to islo na elektriku a bol dost vysoky dalsi vydavok. Na druhej strane mame prietokovy kotol s kurenim do radiatorov nastaveny na 65-70 stupnov. Neviem ci by bolo vobec mozne pouzit existujuce kurenie a napojit ho nejakym sposobom na podlahove kurenie. V pripade ze by to nebolo mozne tak ostava len to elektricke kurenie. Tam su 2 systemy: Kable alebo rohoz. No a tu zevraj na kable sa dava este poter na rohoz uz ide rovno podlaha. Tak neviem co z toho je lepsie. Ale ze pod tu elektricku aj rohoz aj kable idu nejake izolacne podlozky aby sa nevyhrievalo do zeme ale hore.
Odpovedať
@andrejo Ak by sa zateplila podlaha, napr. 5 cm EPS (neverím, že pôjde viac), na to parozábrana a roznášacia vrstva by bola suchá montovaná podlaha hr. 2,5 cm, iste by sa zvýšil komfort aj bez inštalácie el. kúrenia... aj úspora by sa dostavila... najlepšie by však bolo švacnúť 15-20 cm na strop garáže ak by ste chceli vodnú podlahovku, to by šlo napojiť zo spiatočky radiátora, len by sa musel dať zmiešavací termostatický ventil, aby do podlahy šla voda max. 40°C. To sa však zalieva do poteru, takže okrem EPS do podlahy by bolo treba dať tenký anhydrit. Ide o príliš vysokú investíciu a rozbúraný byt počas bývania... všade prach... Tých možností je viac, ale ani jedna ideálna. Osadiť el. kúrenie je to najľahšie, najlacnejšie - ale potom stúpnu platby. Zateplenie je náročnejšie (a bez poznania výškovej rezervy možno úplne zbytočne kecám) na začiatku, ale prejaví sa nielen na komforte, ale aj na úspore. S majiteľom garáže by sa nedalo dohodnúť, že by dovolil zatepliť jej strop EPS + SDK? Viem, je tu riziko, že si to rozmyslí a bude to chcieť dať dole... alebo majiteľ po ňom. :-p
Odpovedať
@andrejo Izolačné podložky majú zanedbateľný tepelný odpor. Dávajú sa kvôli kročajovému hluku. 3 mm podložku nemožno porovnávať s niekoľkými cm EPS, čo sa tep. odporu týka. Áno, el. priamoohrevné podlahové kúrenie sa zapatle do tenkého poteru alebo do lepidla pod dlažbu. AK by ste dali el. fólie či rohože, na ne môže ísť aj laminát, ale nie hocijaký - tam je zúžený výber, pretože musí byť odolný. 99% lamino krytín je vhodná pre vodnú podlahovku.
Odpovedať
@blacksr dakujem za info .. no stale nam to vychadza tak ze asi bude najlepsie prestahovat decka do mensej izby. Tam bude staci koberec. Este jedna otazka. Je nieco co by som mohol dat po plavajucu podlahu a malo by to aspon trosku izolacny charakter? Nemyslim na tu 3mm penu co sa tam dava bezne ale nieco namiesto nej.
Odpovedať
@andrejo Plávajúca podlaha musí byť na pevnom, stabilnom podklade. Nemôžete položiť 5 cm EPS a na to plávačku. Možno na XPS by sa dalo, ale ešte som to nevidela. Ako na potvoru - všetko, čo je pevné, je zároveň neizolačné. Jedine, že by ste urobili podlahu z OSB dosiek alebo drevených palubiek a pod to rošt s vlnou a parozábranou. Treba ale rátať pre túto podlahu s cm navyše: 2 cm OSB / drevo + výška izolácie v rošte. Parozábrana príde medzi vlnu a OSB. Táto podlaha je na dotyk teplá. Ak na to ešte položíte koberec, ktorý zakryje OSB dosky (niekomu môžu pripadať nevkusné), tak sa komfort dostaví. Prípadne môžete dať na OSB plávačku. Máte výškovú rezervu vzhľadom na výšku parapiet od zeme a aj kvôli dverám? Tie by sa museli naspodu odrezať.
Odpovedať
Ja si viem predstavit polozit plavacku na XPS so zamkom. Ale lepil by som ho penou o podklad, aj medzi sebou, aby sa co najmenej pohyboval. Chce to rovny podklad, medzi tabulami XPS nesmie vznikat viac ako 2mm skok inak plavajuca podlaha popraska. Podla mna je XPS dostatocne tvrdy a pevny. Bude to drahe riesenie, ale lacnejsie ako betonovy poter.
Odpovedať
@pivec Hm, dobrééé. Myslím, že vzhľadom na komfort a úsporu by stálo za to skúsiť to. Existuje XPS viacero pevnostných tried. Taktiež samotná plávačka býva rôznej pevnosti - závisí od tej nosnej vrstvy - HDF a záťažovej triedy. Váš nápad sa mi pozdáva.
Odpovedať
@pivec A vlastne ak by sa dal XPS s OSB doskou, tak by to bolo úplne v pohode.
Odpovedať
@blacksr Akurat tu OSB dosku bude zase nutne prilepit k XPS a este nejako pripevnit, aby sa nahodou neprehybala a nevznikal medzi spojmi skok. Chce to pedantnu pracu, firma sa s tym babrat nebude, ale pre domaceho kutila to bude lahko realizovatelne.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?