Odpad a voda tahane cez nosnu stenu

Ahojte, chystam sa rekonstruovat byt a vramci rekonstrukcie chcem presunut kuchynsku linku na stenu susediacu s kupelnou. Povodne som myslela, ze voda a odpad sa potiahnu cez tuto stenu a vlastne ze trubky z kuchyne sa napoja na kupelnu. Problem je, ze neviem ci tato stena nie je nosna. Vedeli by Ste mi poradit ako to zistit bez toho aby som musela volat statika? A ak je tato stena nosna, je mozne cez nu tahat vodu a odpad? Bude na to treba stavebne povolenie a vyjadrenie statika? Stenu nechcem burat len cez nu potiahnut vodu a odpad. Dakujem vopred za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
Co konkretne myslis pod "cez stenu" ? Pokial z jednej strany na druhu, problem by to nemal byt, vodorovne problem bude.
Odpovedať
Profilova fotka
Na prestupy vodovodu a kanalizácie cez nosné steny nieje nutné stavebné povolenie.Ak máte panelový byt a jadro je z panelov , tak platí ,že každá stena v takomto byte je nosná.Ak máte murované jadro ,alebo jadro z umakartu ,tak takéto steny nie sú nosné.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulik_ba či je stena nosná zistíš veľmi jednoducho - je hrubšia. Väčšinou v bytoch (panelových) bývajú nosné priečky hrubé cca 15cm a nenosné polovičku - cca 7,5cm.
Odpovedať
@mesarosanton ja som mal v byte jadro betonove, 6cm betonove priecky, ktore urcite nosne neboli, kedze medzi nimi a stropom bola par cm medzera, vyplnena nejakou maltou ci omietkou.
Odpovedať
Profilova fotka
V paneláku majú všetky panelové priečky nosnú funkciu. @gashtaan
Odpovedať
@mesarosanton nuz, mozeme sa zhodnut na tom, ze sa nezhodneme...
Odpovedať
@majkoj Myslim skrz stenu, nie vodorovne po dlzke steny. Neviem ako lepsie to opisat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Aj v Blave sú domy s tehlovými priečkami, nielen panelové. Obijete kúsok steny a zistíte, či je betonová alebo tehlová. Ak sú v stene dvere, zistíte hrúbku. Ak nie sú odvodíte to pomocou meraní na stene kolmej k tej, na ktorú potrebujete získať rozmer. A ak ani to nie je možné, prevŕtate ju na zistenie rozmeru. Aj nenosné priečky unesú nábytok, majú konštrukčnú a montážnu výztuž tá býva váčšia ako nosná. Na malé otvory nepresahujúce vzdialenosť konštrukčnej výztuže nepotrebujete povolenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?