Liatináky alebo nové plecháče

V celom byte mame taketo liatinace.'chcem ich vsetky vyhodit a nahradit plochymi plechacmi. Niekde som vsak cital, liatinove su najlepsie, co tu kedy bolo a urcite ich treba len zrekonstruovat a nechat. Iny nazor som pocul, ze drzia teplo a tym sa nahrievaju merace a tym je vacsia spotreba. ....a teraz "babo rad".... :-)
Odpovedať
Pokial netečú, nevyhadzuj. Keď hrejú, odovzdávajú teplo - a nie len meraču ale aj do miestnosti, takže zaplatíš len za to, čo radiátor odovzdá.
Odpovedať
Profilova fotka
95% nasich klientov taketo radiatory pri rekonstrukcii vyhodilo. Naposledy minuly tyzden. Tieto radiatory maju dobru vyhrevnost, ale im trva, kym sa rozkuria a taktiez im trva, kym vychladnu, co merac, samozrejme, zaznamena. Okrem toho sa na nich krasne drzi prach, blbo sa cistia a ked sa nastriekaju, po case zozltnu (aj ked sa pouzije biela farba na radiator). Ale som si aj vsimla, ze zacinaju byt in vo farebnych verziach ako doplnok v industrialnom style bytu. Aj napriek dobrym vlastnostiam ja osobne by som takyto radiator v novej izbe normalneho typu nechcela (uz dost, ze su tam tie stupacky).
Odpovedať
Profilova fotka
treba vyhodiť všetko z bytu a dať nové, stavebníctvo je na hunte, aspoň trochu to pomôže. Cár Boris dal liatinové radiatory do kaštieľa V. Uherce v 19. storočí a v 80-tych rokoch dvadsiateho sa dorábali kópie. Jediné opodstatnené kritérium je estetické, ale potom prečo riešiť byt v paneláku? Sú škaredé, ale o nič viac ako plechové skrinky. O odovzdávaní tepla a jeho navyšovaniu pre veľkú zotrvačnosť pomlčím, to sú vedomosti z priemyslovky a preto ich už skoro každý zabudol. Nemôže viac vydať ako dostane.
Odpovedať
Profilova fotka
Čo sa týka tých meračov ja by som povedal ,že menšiu spotrebu ukážu práve na tých liatinových radiátoroch.
Odpovedať
Profilova fotka
@leader1234 ak je to naozaj liatina - nechaj. akurat si treba uvedomit, ze taketo radiatori nie su pruzne v rozdieloch vykurovania, cize u nich je ideal ak sa raz nastavia a nechaju sa tak - ziadne tlmenie ze som v praci a podobne... akurat vymen termostaticky ventil a daj si tam krajsiu hlavicu, to co tam mas je hadam to najhroznejsie, co som videla :-D ja som radiatory menila - ale ja som mala plechove, aj ked vyzerali uplne podobne -- ale bol to plech, nie liatina (zistis podla hmotnosti).
Odpovedať
Mali sme staré z 89 roku a po očistnej kure sme ich namontovali,,,nevymenila by som ich za žiadne plechače,,,prežiju aj nas aj naše potomstvo :-)
Odpovedať
ja som tie nase len zvesila, oskrabala, a nastriekala. jeden tiekol, vymenilo sa tesnenie medzi clankami a je to. nic im nieje, o estetickosti pomlcim, radiator ako radiator, to uz radsej podlahovku nech nespati nic. ale v panelaku samozrejme nie. nieje pravda ze sa nahrievaju dlho, zapnem a hned hreje, a ked vypnem, za par min. je studeny. ale mame asi kvalitne zrekonstruovany panelak, pretoze nekurim skoro vobec :-)
Odpovedať
@antonmesaros merač tepla ukáže presne takú istú hodnotu na akomkoľvek rádiátore ak sa predá rovnaké množstvo tepla, to nie je perpetum, ak je liatinový napr 3 kW a plecháč tiež tak musia namerať rovnako.jediný rozdiel je v čase nahriatia a chladnutia ,ale predajú rovnaké množstvo tepla
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu čiže ak ten istý merač namontujem na radiátor o rozmeroch 20 x 20 cm , a na radiátor o rozmeroch 20 x 20 m tak mi merač ukáže rovnakú spotrebu.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Tak tak, veľa známych si kúpilo jeden veľký radiátor do obývačky a ostatné majú vypnuté..
Odpovedať
@antonmesaros @duzu Ked nad tym tak rozmyslam, prave vyssie spomenuta zotrvacnost liatinovych, tj. dlhsi cas odovzdavania tepla by mohla sposobit to, ze merac sa nahrieva dlhsie a tym viac ukaze spotrebu. Kym plechove odovzdaju teplo rychlejsie a kratsie teda nahrievaju merac... No neviem, mozno je to inac. .....a diky vsetkym za odpovede
Odpovedať
@antonmesaros a musí tam byť i rovnaké množstvo vody
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leader1234 ešte raz, je jedno aký je tam radiator či plechový ,alebo liatinový ak majú rovnaký výkon obidva odovzdajú do priestoru rovnaké množstvo tepla,to je to isté ako kúrenie priamoohrevom a akumuláciou, ak tam dodám rovnaké množstvo energie odovzdajú rovnaké množstvo tepla
Odpovedať
@philos v každých miestnostiach mám rádiatory, no každú miestnosť vykurujem na inú teplotu, v spálni nepotrebuješ toľko tepla ako v denných miestnostiach,kúpeľňu stačí vyhriať viac vtedy keď potrebuješ a tiež nemusíš kúriť rovnako celý deň ak nie si doma stačí temperovať, keď si viac aktívny stačí menej tepla ako keď sedíš pri telke aby si mal rovnakú tepelnú pohodu
Odpovedať
Profilova fotka
To o čom hovoríš ty by platilo keby si pozatváral všetky dvere a keby tieto dvere mali tepelnoizolačné vlastnosti, čo interiérové aj tak nemajú. Preto kúriť izby v byte na rozdielne teploty je nevhodné - nehovorím o krátkom prekúrení kúpelne pred kúpaním. Celkom postačí regulovať teplotu v byte centrálne. To či si aktívny alebo ležíš je len jeden z faktorov, ktoré vplývajú na tepelnú pohodu človeka. Prečítal som o tom veľa literatúry, keď som to riešil ak chceš niečo môžem poslať..
Odpovedať
@philos a keď sa nekúri máš teplotu rovnakú vo všetkých miestnostiach?na južnej orientácií okien je vždy teplejšie, prečo kúriť v spálni tak ako v obývačke? aby si sa nevyspal?to je tvoja teplotná pohoda?
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Moja teória je otvoriť dvere a teplý vzduch z južnej strany sa sám premieša so studeným na severnej...
Odpovedať
radiator ako radiator atrebaudrziavat teplotu priskrtenim na juzny ch stranach
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?