Kuchyňa tepla voda - dotiahnuť vodu alebo dať prietokovy ohrievač?

Ahojte, Hľadám najvhodnejšie riešenie pre nižšie uvedenú situáciu. Prerábame byt úplne kompletne ( kúrenie, voda, elektrika, priečky a podobne..) V byte bude vlastne kúrenie plynovým kotlom. Kuchyňa bude od kotla cca 7 metrov. Rozmýšľam co bude lepšie. Či dotiahnuť teplu vodu z kotla alebo dať prietokovy ohrievač niekam do linky aby ho nebolo vidno. Ide o to, že aby bola voda stále tepla bude cirkulovat ( bol by spravený obeh do kuchyne a naspäť do kotla. ) Keď nebudem doma dajme tomu 10 hodín kotol bude cirkulovat a vodu ohrievať. Keď dám ohrievač jeho spotreba je dosť vysoká ale tepla voda je ihneď. Elektrikar odporučil dať cca 3-3,5 lw ohrievač. Len doplním, že v kuchyni bude umývačka takze tepla voda nebude pre umývanie všetkého riadi. Ďakujem za rady.
Odpovedať
@dalll To cirkulačné čerpadlo sa dá napojiť napríklad na osvetlenie pracovnej dosky a voda bude cirkulovať len keď bude osvetlený dres. Nemusí to cirkulovať celý deň. Ekonomicky to vychádza takto: Ak tam minieš za deň priemerne 5 litrov 40°C vody, za rok dáš na ohrev vody elektrinou 8€ a plynom 3€. Za 5 l elektrický ohrievač dáš 70€, za cirkulačné čerpadlo, spätný ventil a 15 m izolovaných rúrok dáš do 200€. Návratnosť cirkulácie je teda 26 rokov... Choď do elektrického ohrievača.
Odpovedať
@dalll Ahoj , my mame cca 7-8 metrov, nemame cerpadlo po roku byvania som si nevsimol ze by nam obehove cerpadlo chybalo. Aj tak vacsinov oplachujeme studenov vodov a mame umyvacku riadu...
Odpovedať
@dalll Ja to mam tiez 7m minimalne a zatial mi to nevadi. Ak mi to vadit zacne, dam pod umyvadlo maly bojler 5 alebo 10l, to je podla mna lepsie riesenie, ako prietokovy ohrievac alebo cirkulacka.
Odpovedať
Profilova fotka
Mam to tieznejakych 5m a ked pustim naplno teplu 20sekund a mam horucu to pockam aspon stihnem zapnut kavovar a nachystat salku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Schválne som bol odmerať čas, za ktorý mi potečie v kuchyni teplá voda. Plynový prietokový ohrievač mám v kúpelni, vzdialenosť k batérii nad kuchynským drezom 6-6,5m Po pustení teplej vody zapne prietokový ohrievač a teplá voda tečie za 5sec. :-)
Odpovedať
@dalll v prietokaci ti kazde dva roky odide spirala,lebo bude obalena vodnym kamenom,cize ratal s pravidelnym servisom v tomto intervale
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?