Krb v tehlovom bytovom dome

Zdravim vsetkych, najskor v skratke skusim vysvetlit situaciu. Ideme prerabat stary tehlovy byt v Banskej Bystrici, ktory sa nachadza na vyvysenom prizemi, celkovo ma dom 4 podlazia. V byte sa nachadzaju dokopy 3 kominy (jeden v kuchyni a dalsie dva, ktore su sucastou priecky v obyvacke. Kazdy komin ma min. 5 prieduchov o velkosti cca 150mm. Komin nie je nijak vlozkovany, je iba dookruhla vymurovany z cervenej tehly, do tohto komina by sme chceli pripojit krbovu vlozku s vykonom cca 8-9kw. Je mi viac nez jasne, ze nijaky kominar mi neda reviziu od komina ak nebude vyvlozkovany. Co je vsak horsie, asi pred cca rokom boli kominy zburane asi 20cm pod strechu, na ktorej je betonova skridla. Moja otazka teda znie, riesil niekto niekedy nieco podobne? Moja predstava by bola asi taka - prefrezoval a vyvlozkoval by sa komin, potrebna cast by sa domurovala nad strechu na patricnu vysku, pripadne by sa nad strechu vytiahol iba trojplastovy nerezovy komin. Su mi jasne vsetky pravidelne revizie a podobne papierovacky a povolenia ci uz od stavebneho uradu alebo od zivotneho prostredia, kde ma iba vsetci odhovaraju a strasia, za co vsetko budem niest zodpovednost v pripade problemov. Riesili ste uz niekto nieco podobne? To, ze to nejde ako odpoved neberiem, poznam vela ludi, ktori maju krb v byte "na cierno". V tom je problem podla mna, ked chce niekto urobit v tejto republike tak ako by sa to v podstate malo robit, urady su bud neochotne poradit alebo hadzu polena pod nohy. PS: veci ohladne skladovania a susenia a nosenia dreva su tym najmensim problemom Dakujem za kazdu radu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@joseph27 ste si vedomý problémov, takže potrebujete projekt, súhlas spolumajiteľov alebo správcu, stavebné povolenie, súčasťou projketu je " Vydanie súhlasu týkajúceho sa malého zdroja znečisťovania ... rez s uvedením výšky komína od úrovne terénu a prevýšením komína nad hrebeň strechy). Projketant to má vedieť a odovzdať , dozor vybaviť.
Odpovedať
@joseph27 Neviem ako papierovo boli tie komíny zbúrané, ale ak oficiálne ešte stoja, tak to spravíte ako rekonštrukciu. Tuším že stačí ohlásiť stavebnému úradu. Na stavebnom úrade vám aj tak najlepšie povedia čo chcú, lepšie ako na tomto fóre. Komíny môžete pokojne používať. Kedysi do nich boli pripojené kachľové pece v spálňach alebo petríky v kuchyni. Majú dobrý ťah. Sú stavané z dielcov, niekedy tesne nedosadajú a môže sa stať že niekomu bude unikať dym do izby. Potom riešte vložkovanie, prípadne by len stačilo pretrieť spoj, aby bol tesný. Na revísziu sa vykašlite. Ak chcú majitelia bytovky revíziu, nech si ju zaplatia zo spoločného fonfu. Vlasnte všetko je na názore väčšiny, hlasuje sa o tom na domovej schôdzi. Neviem aké sú požiadavky a užívanie komínov ostatnými.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@joseph27 Zdravím , chcela by som sa opýtať či s vám to podarilo, spojazdniť ten komín. Ďakujem
Odpovedať
Zdravim, prepacte za neskorsiu odpoved, nechodim sem casto. Nakolko pani na mestskom urade zo stavebneho odboru bola priam odporkynou krbov v bytovych domoch nechali sme to nakoniec tak. Chcela po nas suhlas vsetkych majitelov bytov, staticky posudok, projekt atd. atd. Proste keby to na urade riesil iny clovek asi ideme do toho, no toto nas obralo o energiu riesit to. Aj ma to mrzi, malu predpripravu sme si urobili (odvrtali dieru do komina), no v najblizsich rokoch to urcite riesit nebudeme, nie su na to momentalne peniaze :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Dobrý deň. Zvažujem kúpu bytu v starej tehlovej bytovke kde sú v obývačke staré kachle.Podľa predávajúceho stále funkčné.Chcem sa spýtať čo mi odporúčame či ich nechať alebo vymeniť za nový krb?Podstatnejšie otázka či potrebujem riešiť povolenia a papierovacky okolo toho krbu nakoľko chcem použiť už existujuci komin akurát vymeniť vyhrevne teleso.Je mi jasné že pred používaním by som dal prekontrolovat komin s revíziu správou.Jedná sa mi o príležitostne kúrenie.Akurát sa bojím tej byrokracie.Ďakujem za každú odpoved
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@horalky Ahoj. Ako si nakoniec si vyriešil tvoju otázku ohľadne krbu, keďže žiadnej odpovede si sa nedočkal?
Odpovedať
@strejdo001 Ahoj.Nakoniec som ten byť kúpil.Na kachle mi bol pozrieť kachliar.Vravel že vydržia ešte cca 5 rokov keď budem rozumne kurit.Vravel že ak by ich zrepasoval vydržali by ďalších cca 30r ale za repas chcel 1000 eur.Komin nieje vyvlozkovany.Kominar mi ho vycistil a dal mi od toho papier.Vravel že ak tam nechám tie kachle nemusím vlozkovat....teda ak splodiny nebudú niekomu unikat do bytu.Ak chcem pripojiť nový spotrebic tak je to potrebné vlozkovat.Pár krát som túto zimu zakúril.Bolo to ok.Nakoľko teraz idem prerábať byt na komplet rozhodol som sa dať tie kachle preč a dať tam nejakú piecku.Neviem si predstaviť ten kachlovec búrať o 5 rokov keď sa tam bude normálne bývať a 1000 eur za repas bez vlozkovania sa mi zdalo veľa.O 2 týždne by sa malo vlozkovat odhad cca 800 eur 4 poschodia pivnica a vysoká strecha.Potom dám info.Predsa s vlozkou je istota.Papierovacky neriesim žiadne.Susedia vedia že tam bol kachlovec...ja to beriem ako rekonštrukciu.Ešte jeden sused má vo vchode kozub a chváli si to.Tak uvidím ako to dopadne snáď má nikto nenahlasi :).Stále pred sezónou zavolám komisára na vyčistenie nech od toho mám papier a ok.Je to plánované na občasné prikurenie atmosféru.Inak tam je kondenzacny kotol.
Odpovedať
Ja tiež idem práve kúpiť byt v tehlovej bytovke, je to iba 4 bytovka a sme na 1. poschodí, takže po strechou a tiež máme v obývačke krb no určite nebudeme mať také starosti ako ty s vyvložkovaním. Napíšem ti SS, lebo to už sa netýka tejto témy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?