Koľko stojí búranie stien v paneláku?

Ideme búrať kumbál v chodbe s rozmermi 160cmx160cm. Nie sú to nosné priečky a ešte potrebujeme vybúrať kus nosnej priečky na zväčšenie otvoru pre dvere, cca 70 cm. Nemám ani predstavu koľko to asi môže stáť. Ak by to bolo drahé, tak tie nenosné priečky ani nebudeme búrať. Preto budem vďačná za všetky informácie, ďakujem :)
Odpovedať
@mia17 my sme búrali tiež takýto kumbál, máš to iba dve strany, z toho v 1 sú ešte aj dvere? Nám to robil pán, ktorý nám prerába celý byt, išlo to úplne ľahko, myslím, že si to dokážete aj svojpomocne, tie steny sa doslova rozpadávali, stačilo niekoľko dier vrtačkou a pekne sa to rozsypalo. My sme takýto kumbál mali vo vstupnej hale hneď vedľa dverí
Odpovedať
@marianka0101 ano presne takisto to máme :) si ma potešila teraz, lebo nás ľudia dosť strašia s tým.
Odpovedať
@mia17 Ak to chceš búrať oficiálnou cestou, potrebuješ stavebné povolenie a statický posudok. Na čierno by som to neriskoval. Môžeš vypíliť otvor na strane kde by nemal byť a budú zbytočné problémy. My sme prepájali dva byty, ktoré budú papierovo ako jeden, preto ináč ako oficial to nešlo. Za vypílenie otvoru som zaplatil 9000 sk, za statický posudok 5000 sk. Stavebné povolenie stálo nejakú drobnú. Teraz by som to pílil sám. Požičovní náradia, kde zoženieš profi náradie, je dosť. Potrebuješ veľkú flexu a k nej priemyselný vysávač. K tomu jeden deň na vypílenie a upratanie. Vtedy som si nebol istý či to nebudem robiť dajaký týždeň a zdalo sa mi náročné píliť to len flexou. Ale keď som to videl, robil by som to sám. Nakreslíš otvor a píliš až na doraz. Keď treba tak aj z druhej strany. Záleží aký máš kotúč. Rozdelíš to na 4 kusy vodorovne. Na podržanie a zloženie kusa panelu sú potrebný dvaja silný chlapi. Nosná priečka je 15cm, má to svoju váhu. Prachu je veeeeeľa, ale inak v celku pohoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@mia17 Na vybúranie nenosných priečok nepotrebuješ v zmysle stavebného zákona stavebné povolenie, ale na zásah do nosných častí stavby ho určite potrebuješ. V žiadnom prípade by som to neriskoval bez stavebného povolenia a to z viacerých dôvodov : - finančný postih /pokuta/ ako pre majiteľa, tak aj pre realizátora /osoba oprávnená podnikať v danej oblasti/ - stačí dobroprajný sused prípadne iný tichý "bonz" na stavebný úrad - riziko neodborného zásahu do nosných stavebných konštrukcií - pre stavebné povolenie musíš doložiť statický posudok, ktorý musí obsahovať aj technologický postup odstránenia časti nosnej konštrukcie /podstojkovanie, ako je možné rezať, odkiaľ pokiaľ je #NÁZOV? Postup, ktorý popisuje michallestinsky nasvedčuje tomu, že nosný panel mu rezala dosť neprofesionálna firma, pretože rezať 15cm panel velkou karbobrúskou z dvoch strán je životu nebezpečné a jednoznačne porušili všetky zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Panel sa z tohto hľadiska musí prerezať naraz, t.j. z jednej strany. Ani radšej nebudem písať, ako vyzeral človek, ak sa to tak dá nazvať, po úraze, keď mu takýmto spôsobom ako píše michallestinsky panel privrel kotúč a roztrhal ho asi na 40 častí. To je ako keby niekto do miestnosti hodil granát. Je to maximálne neprofesionálne. A okrem toho, nie je panel ako panel, beton ako beton Na takéto rezanie sa používajú špeciálne píly, ktoré sú upevnené na kolajniciach, ktoré sa na pevno uchytia do panelu, a píla je ovládaná diaľkovým ovládaním a kotúč je chladený vodou. A v takomto prípade sa priemyselný vysávač nepoužíva na odsávanie prachu, ale vody. Musel som ti to trošku opísať, aby bolo jasné, prečo sa za takéto práce pýtajú nemalé peniaze. To vybavenie a aj zaškolenie pracovníkov niečo stojí a iný spôsob rezania nosných betónových konštrukcií je podľa môjho názoru maximálne nezodpovedný. Ale teraz k tvojej otázke ceny. Búranie nenosnej betónovej konštrukcie sa u nás účtuje podľa kg. Výpočet je veľmi jednoduchý dĺžka x výška x hrúbka steny = m3 x 2.500kg/m3 x xEur/kg. Rezanie nosného panelu je účtované od bežného metra. Mne v kategórii PRO pravidlá fóra pravdepodobne nedovoľujú písať jednotkové ceny.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@bujdo Vas prispevok ma zaujal - ako ho moze flexa prerezat na 40 casti ? nespochybnujem to, len si to chcem predstavit - teda nie ako vyzeral, ale ako k tomu doslo... privrie mu kotuc od flexy medzi panel a zostane mu tam, nie ? aj ked by ju pustil, tak sa vypne :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@filippob Kotúč, neviem z akého dôvodu roztrhalo kotúč asi na 40 kúskov. Preto som písal, že je to ako keby tam niekto hodil granát. Podľa môjho názoru to mohla byť vada materiálu, alebo ľudský faktor. Pravdepodobne nemali správny kotúč. No a ďaľšia vec, že pri rezaní sa im kotúč samozrejme prehrieval a zapekali sa segmenty. No a chlapca nenapadlo nič iné, ako kotúč chladiť vodou, aby to mal rýchlejšie urobené. S takto ochladeným kotúčom rezal samozrejme hneď ďalej a stalo sa čo sa stalo.
Odpovedať
To je fakt sila...Neviete poradiť firmu, ktorá vyrezáva otvory do panelu v okolí TN ? Dá sa vyrezať otvor na dvere aj v nosnej priečke ? Prípadne vyrezať polovicu nosnej priečky - cca 2200 mm ?
Odpovedať
Profilova fotka
@filippob Čo je reálne možné a za akých podmienok vyrezať a odstrániť časť z nosnej steny musí jednoznačne posúdiť statik. Statický posudok by mal obsahovať aj technologický postup odstránenia nosnej steny (podstojkovanie, prípadne návrh stužujúcej oceľovej konštrukcie a pod.). Poznám jednu serióznu firmu na tieto činnosti s dlhoročnými skúsenosťami, ale len z BA. Samozrejme, že fungujú aj mimo BA, je to len vec dohody. Statika majú externého, ale spoľahlivého. V prípade záujmu mi napíš do IP a pošlem na nich kontakt. Majú aj pobočku mimo BA, možno bližšie k TN, len neviem kde.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, neviete poradiť ako dlho trva stavebne povolenie v BA? Potrebujeme vyburat nosnu priecku v panelaku. Chcem sa tiez spytat ci nemate tip na nejaku spolahlivu firmu,ktora taketo prace vykonava (mame zelezobetonovy panel). Dakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?