Je sadrokartónová stena medzi bytmi legálna?

Dobry den/vecer, chcem sa opytat na nazor ohladom sadrokartonovej steny medzi bytmi, hlavne ohladom toho ci je takato vystavba legalna resp. ci su nejake nariadenia alebo predpisy ktore by taketu vystabu zakazovali? Zakupili sme byt v budove kde boli plosne rekonstruovane byty majitelom budovy (ktory vlastnil cele podlazie). Pri predpriprave na kuchynsku linku a malych zasahoch do steny sme zistili, ze medzi nasim bytom a susedovym je len sadrokarton a izolacna mineralna vata. Technicky to znamena, ze ak by sused velmi chcel, tak by sa mohol prekopnut ku nam domov. Stena je dost velka (najvacsia v byte). Kludne by nam mohli vykradnut byt a nemuseli by sa ani dobijat cez bezpecnostne dvere. Znalec to ako problem nevytiahol. Jedine, co si nepamatame, je ci nam pri predaji bolo povedane ze to je sadrokartonova priecka - my sme mali dojem, ze to je SDK na stene. Za odpovede vopred dakujem. Prajem pekny den/vecer.
Odpovedať
@sadrokraken A prečo by nebola legálna? SDK stena je tiež len stena. Aj cez tehlovú priečku 10 cm sa ti sused môže prebúrať. SDK steny s azvyknú dávať práve vtedy, ak sa predeľuje veľký priestor. Je to suchá výstavba. Možno konštrukcia budovy (podlaha) neumožňovala výstavbu tehlovej steny, či steny z pórobetónu, ale iba ľahkú, SDK stenu. Treba sa opýtať realizátora, prečo volil takúto stenu.
Odpovedať
@sadrokraken mozno mas bezpecnejsiu stenu a ani nevies. Popytaj sa ci v nej nie je ocelovana platna.
Odpovedať
@sadrokraken ako píšu nadomnou, existujú aj bezpečnostné verzie inštalácie SDK ... V TT som jednut akú inštaláciu videl v novom bytovom dome, kde sa 4 byty na najvrchnejsom poschodí oddelovali od spoločných priestorv SDK priečkami ... Je to v podstate bežný SDK, akurát sa montuje na ocelovú konštrukciu a pred ním sa tam inštaluje plech 0,6 mm normálne trhacími nitmi ... Tam robili tú pričku logicky dvojitú aj s izoláciou uprostred, a teda medzi "spoločnými priestormi" a bytom boli 2 takéto plechové tabule ... Neviem, či je to aj tvoj prípad, len upozorňujem, že tam môžeš mať aj takéto riešenie 🙂
Odpovedať
@sadrokraken najprv by som si to poriadne prezistil, na co bol sadrokarton montovany. Mozno ako napisali chlapi predomnou to mas dobre a kvalitne spravene a ani o tom nevies.
Odpovedať
@tomino_33 @lubk0 @wivik @chrobak7 No praveze sme dali stenu z casti dole, a je to SDK (3 vrstvy) + mineralna vata + vzduchoprazdno. Profily normalne, nie ocelove. Pozerali sme na to dnes viac a vyzera ze dovodom bola podlaha -- je to historicka budova a dole su drevene tramy na ktore by sa stena dat postavit nedala, to je pravda, ale taktiez by sa dala stena posunut o par cm a vystavat normalna, nie sucha, lebo uz by stala mimo tramu. Rozmyslam ako to je s takou stenou v legalneho hladiska? Ja vlastnim SDK na mojej strane a sused SDK na jeho? Priestor medzi je koho? Ked sa teraz rozhodnem stenu odhlucnit a lepsie odizolovat na dam tam protihlukovu vatu, a neskor sa tam sused prebura z jeho strany a vatu vytaha?
Odpovedať
Profilova fotka
@sadrokraken fuha, tak to mas riadne uvazovanie, hadam by sused taky nebol, ze by ti to povytahoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@sadrokraken keď sa ti bude chcieť niekto dostať do bytu, určite to nebude robiť cez stenu, ale potichu sa dostane do bytu cez dvere. A ak by ťa sused vykradol, tak by si asi vedela o koho ide a nebol by problém s riešním nemyslíš ? Katastrofické scenáre. Máš tam stenu. Čo viac treba ? Dve steny ? Prečo by sused vyťahoval vatu z medzi stenného priestoru ? Aby vás viac počul ? A koho je to priestor ? Je to predsa zastavaná časť bytových priestorov, patrí k budove. Nemali by ste to vôbec rozoberať. 🙂
Odpovedať
@sadrokraken Máš tam 3 vrstvy SDK, už to je viac, než je bežné. Z legálneho hľadiska je to úplne v poriadku a bežné. Je jedno, z čoho je stena, či SDK, tehla, betón alebo Ytong. Máš ju tam. Aký iný problém máš s tým? Koho je priestor? Je to stena, nie je to priestor. Stena je spoločnou časťou domu, teda je každého v dome. Nie len tvoja a susedova. Nerozmýšľaj nad zbytočnosťami.
Odpovedať
@sadrokraken prepáč ale tvoje uvažovanie je podobné tomu, keď vytiahnem, železo z panelu v bytovke, je moje alebo susedove. Stena nie je tvoja, tvoj je byt. Presne ako v tom paneláku, nevlastníš panel. Čiže ani ten SDK na konštrukcii s tvojej strany nie je tvoj. A ten tvoj zásah asi nebol nikým konzultovaný, čo mal byť.
Odpovedať
@palo18 @chrobak7 @bubioso chapem ze ta otazka ohladom toho ak by sused vytahal penu bola trochu kontroverzna, ale po tom co sa tu clovek docita o susedoch, myslim ze az taka uletena nebola. len ma zaujimalo ci s tym uz niekto niekedy nejaky problem mal. ja nemam v plane vatu vytahovat, skor ju chcem vymenit za novu a lepsie to odhlucnit. rozumiem aj tomu ze steny su spolocne, ale nesuhlasim s tvrdenim ze SDK z mojej strany nie je moja. podla tejto logiky, ak by som si chcel v byte aj s normalnymi stenami vysekat drazky do steny na elektro, alebo dat obklad na stenu vo svojom byte, mal by som si pytat povolenie od zdruzenia vlastnikov bytov? skusim preformulovat otazku - ak chcem zmenit ako je natiahnuta elekrina v tejto stene (zmenit polohu zasuvky -- dovod preco bola stena davana dole), a teda v dutom priestore medzi SDK urobit zmeny, potrebujem povolenie od spravy domu, alebo niekoho ineho?
Odpovedať
Profilova fotka
@sadrokraken s dispoziciami zasuviek si mozes robit co chces. Je lusne oznamit to okolitym bytom aby vedeli ze sa bude nieco robit - hluk
Odpovedať
Nemusis to z pohladu povolenia oznamovat susedom. Ale ak by si to siel robit, tak kvoli hluku ano, ale nejake povolenie, suhlas od nich nepotrebujes 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
Úplne v pohode my sme dorábali sádrokartón, počuli sme susedov až moc. A pomohlo veľmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@dodka11 V takom pripade je to riesenim, viem, ze aj znamy to tak robil, lebo mali stenu spolocnu s chodbou a to, ze bolo vsetko pocut, tak daval aj sdk aj vatu, nech to trochu odhlucnia a teda pomohlo to. Len toto je asi trochu iny pripad.
Odpovedať
@tad8 nám to pomohlo vôbec sme ich už nepočuli 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?