Je možné vysekať drážku do nosnej priečky?

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné vysekat drážku na káble a dieru na zástrčku a vypínač do nosnej priečky bez akéhokoľvek ohlásenia či povolenia? Problém je, že ide o betón, v ktorom je aj železo a hrozí, že pri vyrezani otvoru na zásuvku sa narazí na železo a bude treba z neho kúsok odpilit. Ďakujem za rady 🙂🙏
Odpovedať
@1sue1 co ja viem tak sa nesmie sekať, musí sa rezať drazkovacou frezou. Zelezobeton je citlivý na vibrácie ktoré pri rezani nevzniknu. Co sa týka elektroinštalačných krabíc, hlboké sú 5cm (ale aj menej) . Roxor v nosnej stene je hlbšie ako 5cm takže pri elektroinštalačných prácach by to malo byt v pohode. Všeobecne nová elektroinštalácia podlieha stavebnému konaniu avsak nikde nie je presne povedané co je udrzba/rekonštrukcia a co je nova elektroinštalácia. No podľa zákona pokiaľ sa nemení funkcia a účel jedna sa o rekonštrukciu. Aj keď je to zivnostensky zákon 😄. Osobne ale nepoznám nikoho co na rekonštrukciu el. inštalácie vybavoval stavebné povolenie. Treba samozrejme ohlasku susedom v dome spôsobom obvyklým.
Odpovedať
@1sue1 s vertikalnymi drazkami zvycajne nie je problem ani pri nosnych stenach. Pri horizontalnych drazkach zas netreba prehanat s dlzkou, hlbkou a poctom, lebo kazda jedna je vrub do telesa a pri vruboch su konstrukcie haklivejsie na namahanie. My ked sme vybavovali prerabku, tak sme dostali do druzstva take nejake odporucania co sa moze bez posudku statika a bolo tam pojednanie aj o horizontalnych drazkach v nosnych paneloch, ale detaily uz si nepmatam, lebo nas sa to netykalo
Odpovedať
Profilova fotka
Tahaj podlahou
Odpovedať
@wolodymyr ...a v podlahe bude mať vypínač aj zásuvku??? ;-)
Odpovedať
drážky robím takmer 25 rokov, vertikálne, horizontálne, vykružujem krabice, tehla, ytong, betón, nosná stena, nenosná... Ešte som sa nikdy nestretol, aby praskla stena následkom drážky... a panelák už vôbec nie 🙂 Drážky sa pília mašinou a max. 3 cm ryha ešte nikdy nenarušila statiku domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@insed to, ze nieco nespadlo, neznamena, ze to nema narusenu statiku :). Vertikalna drazka urcite v pohode, ale pri horizontalnej by som si veru taky isty nebol, zobrat 3cm z povedzme 15cm steny je podla mna uz celkom podstatny zasah.
Odpovedať
Je, nič neohlasuj, úradník Ti len zneprijemni život..
Odpovedať
@insed to si si vycucal z prsta, ze sa nenarusila statika domu ci ako si na to dosiel? Ktovie kolko takychto drazok bolo porobenych v tom panelaku v presove co museli zburat... Snad si aspon davas pozor aby si nerezal do vystuze, v panelakoch casto krytie nema ani tych predpisanych 30mm.
Odpovedať
@majkoj Nosné steny nemajú 15 cm...
Odpovedať
@chrobak7 nosne steny v komunistickych panelakoch maju 15cm
Odpovedať
@gashtaan Tak beriem späť. Vychádzal som z nášho bývalého paneláku, kde nosné steny mali 20 cm a priečky 10. @majkoj
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan, @chrobak7 ja mam dojem, ze tu niekto minule vravel, ze vyhoda nemenovaneho keramickeho domu je, ze tam ma steny dokonca len 10 cm :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan nie som jediný, kto robí drážky do panelov. Každý elektrikár, každá prerábka si vyžaduje určitý zásah do steny a ak je nutné mať zásuvky a ovládanie na nosných stenách, tak sa to jednoducho nadrážkuje. Aj vodári robia drážky, a tí už poriadne, aby bolo na vodu a odpad. A kde spadol panelák z dôvodu drážkovania nosných stien? Prešov je iná kapitola, tam búranie bolo nutné z úplne iných dôvodov.
Odpovedať
Profilova fotka
kabel tahajte horizontalne skryty v liste a vertikalne drazka na vypinac s plochym kablom nie je problem. ani s normalnym
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 pokial si d.b.l tak ano 😉
Odpovedať
@wolodymyr Vidím že si sa vyznamenal inteligent..Nevieš napísať k veci, že?? Keď si nepochopil tak Ti radím aby si skludnil hormóny, to môžeš napísať Tvojmu seberovnému.. ]-(
Odpovedať
Ďakujem pekne vsetkym za rady. 🙂 len má mrzí že tu došlo k ostrejším výmenám názorov to som nechcela 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?