Dajú sa prerobiť radiátory v starom byte na podlahové kúrenie ?

Prerábam starý panelový dom na 3 poschodí ktorý je vlastne aj posledným poschodím a chcel by som vediet ci sa dajú staré radiatory ktoré majú vstup od spodného bytu prerobit na Podlahové kúrenie . A ak áno tak ako . Dakujem za kazdú radu . A ak nie tak aká alternatívna varianta existuje .
Odpovedať
@jakubskipo teplota vody, ktora ide do radiatorov je privysoka na podlahovku
Odpovedať
Profilova fotka
Dá sa to, zo spiatočky ideálne, predpokladám, že máte merače tepla, ak nie tak o to lepšie.
Odpovedať
Ja viem ze teplota je privysola ale urcite sa da nejak zregulovat so studenou . Kedze nie som kurenar , co to znamena zo spiatočky ? Co som cital tu tak pisu o trojcestnom zmiesavaci a termostatickom ventilu. A hej mame merace je to velky problem ?
Odpovedať
@quintes ako myslis ze zo spiatocky ? A hej mame merace ale na bytovom si myslim ze by sa to nejak dalo tiez vyriesit . A neriesi sa to aj napriklad termostatickym ventylom a zmiesavacom ? Co som sa docital tu
Odpovedať
@jakubskipo A s čím chceš zmiešavať to vykurovacie médium? Dať do paneláku podlahové kúrenie je skutočne už zúfalý nápad. Vedel by som si predstaviť ešte elektrické podlahové vykurovanie vykurovacími rohožmi. Na to stačí suchá výstavba, prípadne len tenký, možno 1 cm poter, do ktorého sa zaleje tá rohož. Mal som takúto v kúpeľni, kde nebol radiátor. Ale prerábať radiátory na klasické vodné podlahové kúrenie? Ako chceš uložiť trubky? Zaleješ ich do poteru? Len poter bude mať 5 - 6 cm, plus systémová doska. Celkovo by si dvihol podlahu o 8 cm - potom ani vchodové dvere neotvoríš. Nehovoriac o tom, že by si tam nalial niekoľko ton poteru (pri byte 60 m2 mi to vychádza na cca 4 tony poteru). Ako ho tam dostaneš hore? Unesie to podlaha? Áno, sú bytovky, kde od novoty je podlahové kúrenie. Ale tam je to konštrukčne vyriešené, podlaha má väčšiu nosnosť. A zvyčajne každý byt má samostatné vykurovanie. Podľa mňa by ti to ostatní spoluvlastníci neodsúhlasili.
Odpovedať
@jakubskipo no, aký je starý? Ak máš v podlahe ešte škváru, tak by to asi šlo. Bývalý kolega to tak mal, vychádzal škváru preč a dal podlahovku. Že to bola strašná robota, ale viac neviem.
Odpovedať
@stefanby skus sa ho spytat blizsie lebo mal som drevene parkety pod nimi bol poter a pod nimi je eate sklena vata cize to robi nejakych 8 cm a bezproblemov to tam vojde . Len ide o to ci to staci spravit na tu spiayocku cez ten RTL ventil . Alebo sa pred rozdelovacom da zmiesavac s termostatickym ventilom .
Odpovedať
@chrobak7 elektronické sa mi tam nedá kvoli hliníkovému prívodu do rozvodnej skrine do bytu .
Odpovedať
Profilova fotka
@jakubskipo Ja to vidim takto: 1. cela vykurovacia sustava je vlastnikom vsetkych , cize nemozes robit zasah bez suhlasu vlastnikov bytov. (odhliadnuc od toho ze ti ziadny spravca nedovoli robit zasahy do systemu) 2. odkial chces brat studenu vodu na zmiesavanie? z vodovodu? 3.ak mate pomerove merace tepla na radiatoroch, ako ti budu potm uctovat teplo ked radiatory nebudes mat? Ak chces mat silou mocou podlahove kurenie ries to el. rostami, ale obavam sa ze sa nezbavis radiatorov resp. platieb za vykurovanie
Odpovedať
Profilova fotka
@jakubskipo odporúčam navštíviť projektanta (aj statika) a stavebný úrad, lebo čo zamýšlate je veľký zásah do statiky a rozvodov. a to bez stavebného povolenia nepôjde oficiálnou cestou.... ináč je to riešiteľné ale podľa mňa dosť nákladné.... a ani to eleketrické podlahové kúrenie neviem či je možné lebo elektrické rozvody v minulosti neboli dimenzované na takéto niečo...
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 @chrobak7 a pri beznej kombinacii radiatorov a podlahovky potrebujes vodovod na zmiesavanie ? :) @jakubskipo su aj nizkoprofilove riesenia podlahovky, ktore maju par cm. Tym tu nechcem ale naznacovat, ze to cele je dobry napad.
Odpovedať
@jakubskipo zas vymenit vedenie od hodin do bytu za med nie je neprekonatelny technicky problem, ked uz ide o elektricke. Okrem toho co pisal vyssie @richard71 na zmenu kurenia najprv potrebujes suhlas spoluvlastnikov a aj spravcu, lebo sa bude menit sposob kalkulacie spotreby tepla, este pred tym projekt, lebo sa jedna o zasadny stavebny zasah do konstrukcii a spolocnych rozvodov. A jasne aj stavebne povolenie... Ak by si aj zrusil radiatory a dal elektricku podlahovku, tak platieb vypocitanych z vykurovanej plochy sa tak ci tak nezbavis. Ak mate nastavene platby 70% z vykurovanej plochy, 30% z meracov, budes platit jak mourovatej za to co nevyuzivas. Dalsia vec je, ze nezbavis sa rur (stupaciek) v byte. Ak to aj zasluckujes, budu tcat u teba a este ti na pamiatku ostanu odvzdusnovaky, lebo neverim, ze donutis spodneho suseda aby sa vertikalny rozvod ukoncil u neho. Nespekuluj, vymen radiatory za nove, ucinnejsie, mierne estetickejsie a usetrene peniaze investuj do toho, co ma zmysel (vymena hlinika za med od hodin po isticovu skrinu v byte a za zvysok chodte po rekonstrukcii na dovolenku, budete to potrebova)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj my sme toto riešili pri celkovej rekonštrukcií panelového bytu pozri môj albu. Ide o to že mame vlastné kúrenie každý byt, takže sme si to mohli dovoliť. Stavebné povolenie nepotrebuješ, my sme to len ohlasovali úradu. Je to náročná práca kt. vyžaduje veľa času aj peňazí. Ak sa bavíme o podlahovom kúrení normálne trúbky v poteri a vlastnom kotli v kúpeľni. Nič nie je nemožné určite sa to bude dať aj v tvojom prípade len to asi nebude ľahké.
Odpovedať
@richard71 samozrejme ze suhlasi od vlastnikov si vybavim . A merace by som riesil uz kalkulaciu s bytovim . Ale rozmyslam aj nad vlastnym kotlom plynovym alebo elek. Vtom pripade je len otazka ako odstavit a zaslepit kurenie od spodneho suseda. A zrusit si to aj na byyovom . @paulinkaf dakujem velmi pekne za radu aj mi robime vlastne kompletnu rekonstrukciu , co sa tyka nakladov a ze je to pracne to by mi nevadilo . A vy aky mate vlastny kotol ? Plynovy alebo elektronicky . Jedinym problemom co mi znovu zostava je doriesenie ukoncenia trubiek od spodneho suseda . A doriesenie kalkulacie z bytoveho aby som potom zbytocne neplatil za to co nepouzivam . Tieto dve veci akou cestou sa daju doriesit ? Bol by som vdacny za nejake napady alebo rady . @zita19 A co sa tyka elektronickeho podlahoveho , ak by som chcel elektricke tak sa pytam na elektricke. Skor by som bol vdacny este za rady k mojmu problemu . Samozrejme ak sa inak nebude dat budem to riesit vymenenim a natiahnutim si privodneho kablu od hodin do bytu .
Odpovedať
Profilova fotka
@paulinkaf no a to je prave ten rozdiel. ze vy mate vlastne vykurovanie...
Odpovedať
@richard71 Chcem sa spytat teda aky by bol postup ak by som to chcel robit z centralneho kurenia . A aky by bol postup ak by som chcel centralne zrusit alebo odstavit a chcel by som to riesit vlastnym kurenim , vlastnym kotlom .
Odpovedať
Profilova fotka
@jakubskipo aj keby si odstavil kurenie celkom nezbavis sa poplatkov za kurenie. Tvoj byt je sucastou domu a okolite byty ho chces ci nechces ohrievaju. Cize tvarit sa ze mam vlastny kotol a platim len za to co prekurim je iluzia
Odpovedať
Bol by som vdacny za kazdu radu ako sa to da. Rady typu ako sa to neda ma moc nezaujimaju dakujem . Samozrejme ze ked su treba suhlasy budem si vybavovat suhlasi .
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj rad sa necham poucit ako bude v byte miesat vodu do systemu ktory je uzavrety
Odpovedať
@richard71 a kolko by som za to centralne vykurovanie z okolitych bytov priblizne platil ? Ak by som si zaviedol vlastne a od centralneho sa odstavil ?
Odpovedať
@richard71 a nie je možné sa odpojiť od UK? Je posledný nad ním už nikto nebýva myslím, že s povolením bytového spoločenstva a teda neviem čo to všetko obnáša, by to bolo možné. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@paulinkaf obnasa to minimalne to ze vsetci ostatni by platili viac... ty by si s tym suhlasila? aby sa sused odpojil od centralneho vykurovania a ty budes platit o cosi viac..
Odpovedať
Profilova fotka
@jakubskipo treba sa informovat u spravcu bytoveho domu
Odpovedať
@richard71 a ak by som sa aj odpojil od centralneho kurenia a mal vlastne a musel by som stale nieco platit za centralne tak kolko % by to priblizne bolo . Dajme tomu ze ja neviem si vymyslim teraz platim 100 eur mesacne tak potom by som kolko platil ? Ak cely moj byt bh som kuril mojim vlastnym kurenim
Odpovedať
@richard71 A v teda v tom pripade ak by som zostal na centralnom a chcel by som to prerobit na podlahovku ze tam dam zmiesavac a napojimho napriklad aj studenou vodou . Tak potom zostava jediny problem merace ? a schvalenie od susedov ? Je to takto mozne ?
Odpovedať
@richard71 myslím, že môj názor v tejto chvíli je najmenej podstatný. Autor otázky sa pýtal ale niečo iné. ČI a za AKÝCH možnosti môže mať v panelovom byte podlahovku 🤷🏼‍♀️
Odpovedať
@paulinkaf ano presne dakujem .
Odpovedať
@richard71 A samozrejme by som musel doriesit kalkulaciu aj na bytovom kvoli meracom ak by som to radiatorove centralne prerobil na podlahovku.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 https://www.asb.sk/stavebnictvo/techn...
Odpovedať
Profilova fotka
@paulinkaf autor sa pytal aj na toto: "jakubskipo @richard71 a kolko by som za to centralne vykurovanie z okolitych bytov priblizne platil ? Ak by som si zaviedol vlastne a od centralneho sa odstavil ?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?