Byt pred rekonstrukciou - plynova hadica nesplna normu

Dobry den, chcela by som sa opytat na Vase navrhy riesenia nasledujucej situacie: Na jar pri revizii plynu ma technik upozornil, ze nasa hadica nesplna normu, preto ju treba vymenit, avsak nedochadza k uniku plynu. Kedze uz vtedy sme planovali rekonstrukciu celej kuchyne cca na letne mesiace, pytala som sa ho, ci sa z vymenou moze z tohto dovodu pockat, kym bude kuchyna vymenena, On mi potvrdil, ze pockat par mesiacov by nemal byt problem. Mojim susedom vsak toto riesenie nestaci a pozaduju vymenu hadice, hoci uz o mesiac planujeme vypratavanie kuchyne vratane sporaka. Mozu ma nechat z tohto dovodu odpojit od plynu? Napada Vam nejake riesenie, aby "bol aj vlk syty, aj ovca cela"? Mozeme sporak odpojit po uzavreti uzaveru na WC aj pri hadici, ci treba volat plynara? Dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@meleagris čo je susedov do Vašej hadice? Dal zastaviť RT prívod plynu do baráku pre závadu? Druhá varianta, že ak plyn budete mať aj po rekonštrukcii tak použijete hadicu, ktorú vymeníte teraz
Odpovedať
@meleagris Ty kľudne môžeš uzatvoriť plyn za plynomerom, ventil je tvoj. Následne môžeš odpojiť hadicu od plynomera aj od sporáku. Ak sporák už do prerábky nebudeš používať, odpoj to, nech sú susedia spokojní. Predpokladám, že to bola pravidelná revízia plynu pre celú bytovku, lebo inak neviem, ako by sa to dozvedeli susedia. Revízny plynár vystavuje revíznu správu. Je tvoja závada uvedený v revíznej správe ako doporučenie? Ak susedia veľmi naliehajú na výmenu, tak ju vymeň (pokiaľ budeš ešte sporák používať). Veď hadica stojí nejakých 10-20 € a po rekonštrukcii ju aj tak využiješ.
Odpovedať
@meleagris Revízny technik môže odporučiť, susedia ti nemôžu nič. Ak sporák nebudeš používať stačí zatvoriť ventil pri plynomeri a sporák kľudne odpojiť. Ale ak treba, kľudne ho môžeš používať ďalej. Ak bude v novej linke varná doska, tá sa môže pripojiť nerezovým vlnovcom, nemusí byť hadica. Plynár, čo to bude pripájať, vie. Pri revízii plynu po troch aj šiestich rokoch upozorňujem ľudí na tie isté závady a určite o ďalšie tri budem zas... :-) A to zakaždým počúvam - my si to dáme opraviť... figu...
Odpovedať
@meleagris to, čo vám povedal revízny technik, je hovadina hrubého zrna, revízni technici používajú slovné spojenie "treba ju vymeniť" zámerne, pretože (a tu sú dve možnosti): - nerozumejú platným normám a zákonom - rozumejú im a takto si zabezpečujú prácu a zároveň sa snažia vyhnúť možnosti, že im ľudia prídu na ich "vychytralosť" Druhá možnosť je pochopiteľne prejavom nízkeho charakteru spomínaných ľudí No a teraz k veci: V takýchto situáciách sa revízny technik odkazuje najmä na TPP 704 01 a 704 04, pričom tieto technické pravidlá plynu sa týkajú najmä tých, ktorí inštalujú plynové zariadenia, čiže nie užívateľov, zároveň platí, že technická norma, podobne ako akýkoľvek zákon, má nejakú účinnosť, tzn. odkedy je v platnosti, čiže ak vaša hadica bola inštalovaná v čase, kedy dá a norma neplatila a v danom čase spĺňala všetkých technické normy, tak je v absolútnom poriadku Výsledkom reviznej kontroly má byť revízny správa, v ktorej je na záver napísané: ZARIADENIE (NIE) JE SPOSOBILE BEZPECNEJ PREVADZKY Pokiaľ je spôsobilé bezpečnej prevádzky, tak RT vám môže akurát tak ODPORUČIŤ výmenu hadice za hadicu, ktorá spĺňa nároky na vyššiu požiarnu odolnosť a je na vás, či ju vemenite alebo nie Revízny technik nemá ŽIADNE právo rozhodovať o výmene čohokoľvek vo vašej nehnuteľnosti/byte. Rovnako toto právo nemajú vaši susedia, predseda SVB, správca, pokiaľ vaše konanie nemôže ohroziť život a zdravie ostatných vlastníkov nehnuteľností v dome. Predseda SVB, správca môže rozhodovať o spoločných priestoroch, aj to len na základe výsledkov hlasovania na schôdzi. Dokonca neexistuje ani povinnosť vykonávať revízne kontroly v bytoch, čiže keď neumožníte vstup RT do bytu, tak sa ničoho nedopúšťate, DOPORUČENÉ je robiť revízie raz za 3 roky. Dôležité je čítať zákony a normy s porozumením významu slov, pretože je zásadný rozdiel medzi doporučiť a nariadiť. Pokiaľ by bola vaša hadica poškodená takým spôsobom, že toto poškodenie môže zapríčiniť ohrozenie zdravia a životov, vtedy ste vy, ako vlastník bytu, zabezpečiť nápravu, čiže hadicu vymeniť za nepoškodenú, pričom opäť platí, že vám nikto nemôže nariadiť, aká hadica to bude, pokiaľ tá vaša spĺňa aktuálne normy. Nech sa páči, nemáte za čo ;-)
Odpovedať
Ešte poznámka - keďže to ťukám do telefónu, tak pár slov mi prepísal László, ospravedlňujem sa, ale myslím, že je to zrozumiteľné (nechce sa mi opravovať)
Odpovedať
A ešte si neodpustím poznámku - hadicu vám môže vymeniť ktokoľvek na to spôsobilý, nemusí to byť RT, len aby to bolo úplne kompletné
Odpovedať
Jedna bonusová poznámka - pokiaľ vám ktokoľvek oznámi, že niečo nespĺňa normu, tak si pýtajte písomne vyjadrenie s tým, že bude obsahovať ktorú normu a v čom, jeho to potom rýchlo prejde ;-)
Odpovedať
@chrobak7 ano, islo o pravidelnu reviziu plynu po 3 rokoch, RT do spravy napisal, ze hadica je po dobe zivotnosti, ale ze zariadenie JE schopne prevadzky. Dakujem vsetkym za nazory ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?