Bez plynu v panelákovej kuchyni

Profilova fotka
dobry, chcela som sa opytat, ako ste riesili v panelakoch presun kuchyne na miesto kam nedosiahne plyn. ziadali ste o vynimku elektrarne, aby vam sla aj rura aj sporak? alebo su nejake nove sposoby ako varit bez plynu a s 220V v zasuvke? dik
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@marvee Práve to riešime... Plyn sme dali odpojiť, lebo mám všetky spotrebiče na elektrinu a prechádzame na tri fázy, aby to všetko mohlo fungovať. Práve to vybavujeme so zse... Dúfam, že sa nám to čoskoro podarí a môžem konečne variť a piecť :)
Odpovedať
@marvee aj my to tak mame..z 1 fazy prechod na 3 fazy..t.j žiadost na elektrarne na 3 fazy..zaplatenie tušim 90e poplatku ...elektriku si musis sama dotiahnut...a je to fičime na elektrike...
Odpovedať
Profilova fotka
a nebolo problem to vybavit??? lebo sa bojim,ze sa do toho pustim a potom zistim,ze mi to nepovolia.. a este k tej elektrike, je to o moc drahsie ako varit na plyne? lebo zatial som byvala len v prenajmoch :)
Odpovedať
Plynomer sme dali zdemontovať SPP. Od bytového družstva sme si vyžiadali povolenie na zmenu na 3 fázy pre ZSE. Podali sme si žiadosť, urobili elektroinštaláciu a revíznu správu sme zobrali do ZSE. Urobile sme zmenu zmluvy na 3 fázy a vymenili nám elektromer. Varím na sklokeramike a je to super :-) Či Ti to ZSE povolí, závisí od toho, či máte v bytovom dome 3 fázy (ak je tam výťah, tak ten je na 3 fázy).
Odpovedať
@marvee ako piše @ninka23 ...zabudla som dodat že ti to musia schvalit...lebo nesmie vas byt vela v bytovom dome čo maju 3 fazy...u nas to bolo bez problemov...daš si žiadost na ZSE, zaplatiš spravny poplatok, vymenia ti elektromer, dotiahneš si elektriku...potrebuješ novu el. skrinku (tu čo maš v byte), ističe... je to štandartny postup...myslim že by nemal byt problem... len myslim že budete mat vyššie zalohove platby ako pri jednej faze..aspon my to tak mame..ked sme mali 1 fazu tak štvrtročne sme mali 70e a pri 3fazach 112e štvrtročne ...a musis si dat žiadost na SPP na odpojenie plynomera
Odpovedať
nasim akurat plynar zaslepil plynovu ruru, platnu maju na 220V nic s elektranami neriesili. elektrikar dotiahol zasuvku, dal separe istic.
Odpovedať
@atlaska daju sa zapojit tie varne dosky aj na 1 fazu...ale vraj tak potom nehreju
Odpovedať
Profilova fotka
@marvee http://webcache.googleusercontent.com... AK nechces vyhadzovat peniaze a rozmlatit cely byt tak to vyries varnou doskou ktora je pripravena na 230V.A mas po probleme.Boze ludia uz nieje doba bronzova....:) Popripade dotiahnut jednu zasuvku ktora bude len pre varnu dosku.
Odpovedať
katarinka hreju uplne normalne, ja som mala 15 rokov sklokeramiku na 220Vnapriek tomu,ze sme mali moznost dat 380V. Moja mama ma uz druhu sklokeramiku, ja som vymenila za indukciu.
Odpovedať
@madyyy Moja švagriná to tak spravila a nemôže variť na všetkých 4 zónach naraz, len na 2 , lebo jej to vyrážalo istič ( 25A) . Nedeľný obed začína variť o 5 ráno :-| a pritom stačilo potiahnuť kábel o poschodie vyššie. Preto sme my urobili pripojenie na 3 fázy. Nemuseli sme búrať celý byt, lebo sme murovali jadro a nová inštalácia išla do jadra + do kuchyne, kde by mi pôvodné 4 zásuvky nestačili. Poučila som sa zo skúseností iných. Toľko moja skúsenosť a preto neodporúčam 220V.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka23 Ano tie co su vyrobene na 400V a zapojis ich len na jednu fazu tak pri zapnuti viac platni to nevydrzi...Tu co som ukazal je vyslovene vyrobena na 230V/16A a nema to preco vyrazat....Je to tak vyrobene a ak by to robilo problemi tak je dôvod na reklamaciu.
Odpovedať
jasne ze karbofrezu urcenu na 380 nezapajam na 220,lebo mi vyhodi istic.Tak isto nezapojim takto platnu. Ak je nieco urcene na 220 musi to fungovat, bud je chyba vo vyrobku,alebo v elektroinstalacii, istici.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Inak dostať kúpiť hadice na plyn...http://www.hadice.sk/plyn.htm..potom si linku dáš, kde chceš..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
ahojte, prosim Vas ako vyzera ziadost na elektrarne? @ninka23 reviznu spravu ste mali este pred tym, ako ste poziadali o zmenu na tri fazy?
Odpovedať
Profilova fotka
My sme kedysi byvali v jednoizbovom byte, kde plyn nebol, iba elektr.dvojplatnicka... tu sme vymenili za sporak so sklokeramikou a ten je na 220V... Tak som si na to zvykla, ze v druhom byte sme plyn odpojili a zase mame sklokeramiku... :-) Do domu vsak chcem indukciu... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marvee Pokial zostáva kuchyňa v pôvodnej miestnosti, nie je problém posunúť aj plyn. Je možné použiť aj indukciu na 220, len neviem, či máte už rekonštruovanú elektroinštaláciu. Pôvodné hlinníkové zásuvkové rozvody sa istili 10A ističom. Na tom okruhu môžeš mať napríklad aj pračku. Len potom zabudni na súčasné varenie a pranie, prípadne vysávanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka23 Presne tak.Tiez som vyskusal na 230,ale uz pri 2 platniach na max vyhadzovalo istic.Od dnes na 380 a uplna pohoda aj pri 4roch.
Odpovedať
@jaroe Nie najskôr som podala žiadosť. (Dá sa podať teôefonicky na Zák. linke,písomne /e-mailom - stiahnuť tlačivo zo stránky elektrární, alebo osobne na kontaktných miestach. )Elektrárne určili podmienky v zmluve o pripojení a na základe toho náš elektrikár urobil inštaláciu a vymenil hlavný istič v rozv. skrini a natiahol nový 3f kábel z elektromeru do bytovej inštalácie.( Ďeň pred výmenou som volala na ich Zákaznícku linku na povolenie odplombovania elektromera - povoľujú max. na 7 dní. Treba si požiadať o povolenie na odplombovanie lebo, ak by tam náhodou v tom čase prišli kontrolóri a bolo by to oplombované bez povolenia, tak by to klasifikovali ako čierny odber. ) Keď to mal elektrikár hotové, tak nám cca do 21 dní dal revíznu správu a tú som zobrala do elektrární. Následne elektrárne odsúhlasili zmluvu o pripojení a dali mi súhlas s uzavretím distribučnej zmluvy. Nakoniec som znovu volala na Zák.linku a telefonicky uzavrela novú zmluvu a oni prišli vymeniť elektromer za 3 fázový. .. Inak s varnou doskou max. spokojnosť :-) Do plynu by som už nikdy nešla.
Odpovedať
@madyyy U mňa je to osobná skúsenosť. vravím, čo som videla niekoľko krát u švagrinej. Máš to s indukciou na 220 vyskúšané ? Ja keď varím, tak určite viac ako na 1-2 platniach. A často súčasne pečiem, periem, umývam v umývačke, niekedy manžel vtedy vysáva a dcéra si pustí hydromasážnu vaňu a poviem Ti, vtedy elektromer točí poriadne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@philos hadice su maximalne dlhe 2m. da sa to posunut uplne jednoducho inak -- trubkami. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka23 @zirafak @atlaska prosim vas a to s tou indukciou na 220 to mate konkretne skusenosti s tou amicou? dik
Odpovedať
Profilova fotka
@marvee Je to sklokeramika a znacka Fagor.Osobna skusenost z novostavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka23 Nemam to vyskusane to mas pravdu...Ale ked si to zoberiem tak, ze som napr. prosty zakzanik a kupim si indukciu na 230V.Pozadujem od toho aby ked zapnem vsetky platne, tak aby to aj vydrzalo.( samozrejmä pocitam stym ze ta zasuvka na 230V je na samostatnom okruhu a istici...
Odpovedať
@madyyy Problém je v tom, že predajcovia ( nielen spotrebičov) často nemajú osobnú skúsenosť. My sme si napríklad dali takto predviesť aj odsávač, kvôli hlučnosti, lebo čo im sa zdalo tiché, tak pri tom by som nepočula domový zvonček. No ku sklokeramike, som chcela simetrické rozdelenie varných zón , predajca ( asi 20 r.) sa na mňa pozeral že to čo =-) . No keď keď investujem do panelákovej kuchyne 10 000€, tak to chcem mať dokonale zladené.) ... a samostatnou kapitolou sú návrhári v kuchynských štúdiách. Síce machri na grafiku, ale praktickosť a účelnosť žiadna, lebo nemajú osobné skúsenosti. V pohode navrhnú nesúmerné rozdelenie skriniek, alebo varnej a umývacej zóny. Ja som mala svoj návrh, ako si to predstavujem a tomu sa museli prispôsobiť. Veď ja tam budem variť každý deň ;-)
Odpovedať
@ninka23 prosim ta, co teda treba stihnut za tych 7 dni? Zapojit, revidovat, ci este nieco? dakujem
Odpovedať
@jaroe Myslíš tú lehotu na povolenie odplombovania? Nič len vymeniť hlavný istič a zapojiť 3 fázový prívod , aby to bolo funkčné. Inštaláciu v byte ( sekanie, montáž krabíca pod. ) si môžeš urobiť ešte predtým, než požiadaš o povolenie na odplombovanie. Proste hneď ako Ti dajú Elektrárne zmlouvu o pripojení - zaplatíš šek a môžeš začať s inštaláciou. ...Ešte taká maličkosť k takejto zmene sa musí vyjadriť aj vlastník budovy - OSBD. Dokladáš potvrdenie do Elektrární hneď ku žiadosti.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim, trochu ozivujem temu. Mam otazku a tykaa sa teda tych, ktori zrusili plyn a zaviedli do BYTU 3 fazy. My sme v ZSE, ale nase ceny neviem, teda rad by som sa dozvedel od vas, ako sa zmenili vase faktury za elektriku, resp. ci po zruseni plynu a zacatia pouzivania 3faz na indukcnu varnu dosku nejak stupli/klesli naklady ma byvanie....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Plánujem zrušiť v byte plynový sporák a nahradiť ho sklo keramickou doskou. Našiel by sa tu niekto kto je oprávnený, aby mi zrušil kovovú trubku, ktorá vedie od plynomeru k sporáku a "uzavrel" plynomer - asi nejakým ventilom? Byt je v BA.
Odpovedať
To musia zablendovať z plynární a samozrejme ti musia zrušiť aj mesačné poplatky za plyn, to nejde len tak odfakliť rúru od plynu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Zdravim. Tiez som presiel na indukciu a caka ma zrusenie plynu. Plynova pripojka je v kazdom byte z vlastnym meradlom a je napajana zo spolocneho rozvodu v stupacke kde je aj TUV A SV. Chcem sa opytat ci a kolko ste platili za demontaz meradla plynu (zablombovanie)?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?