Ako urobiť otvor na elektrické krabice do panelu?

ahojte,, potrebujem poradit... menim elektriku v panelakovom byte a neviem s cim a ako mam vysekat otvor na krabice?? tan panel je poriadne tvrdy .... dakujem za pomoc
Odpovedať
1
2
diamantovy kruhovy vrtak (vykruzovac)
Odpovedať
potrebujem spravit asi tak 20 krabic.... to asi jeden kotuc nevydrzi ci??? a tam sa dava na ten vykruzovak do stredu aj vrtak nejaky alebo ako???
Odpovedať
mal by to vydrzat - vcera som mal elektrikara na dome a vravel - 1 byt = 1 vrtak... u man ma Ytong ale musi zopar aj dobetonu zavrtat.
Odpovedať
Profilova fotka
@mentoni napr. https://www.kramp.com/shop-cz/sk/1410... skus sa popytat v pozicovniach naradia, vyjde ta to urcite lacnejsie ako kupovat vlastny
Odpovedať
Profilova fotka
aj ked, teraz som nasiel http://www.priemyselnydom.sk/Vrtaky-V... a nevychadza to az tak hrozne
Odpovedať
Profilova fotka
@mentoni Caf pouzi toto,vyjde to najlacnejsie www.remab.sk/product/sk/Priklepove-vr... nieco kvalitne bosch, hilti,metabo....vyvrtaj diery do kruhu do hlbky ako bude krabica a potom to vysekaj.Mozes pocitat tak dva vrtaky na miestost cca 8 eur pozor ale na zelezo skor sa znici.Drazky na kable je najlepsie narezat a az potom sekat.
Odpovedať
dakujem za rady... dnes stym zacnem potom dam info ako to islo.....
Odpovedať
vykruzovaky nevydržia moc dlho musel by si kupit naky kvalitny ale to sa ti neoplati ked chytiš s nim roxor v panely tak ho možeš polúbit :) kup 2 vrtaky do betonu a ako piše jano nakresli si kruh podla krabice a cele to rozvrtaj a potom vysekni budeš to mat rychlejšie ako s neakym vykružovakom
Odpovedať
mali ste pravdu,,, s tymi vykruzovakmi to vobec neslo,, 5 minut som vrtlat a posunul som sa o asi 2 milimetre..... najlepsie to islo s tymi vrtakmi ako pisal aj tomi7766...... da sa to ale je to poriadna makacka a navyse susedia ma uz dost preklinaju :D :D :D
Odpovedať
@mentoni To poznáme ;-) Nám suseda prišla búchať po 1/2 hodine :-D . Povolenie na prerábku podpísali, oznam visel 2 týždne na nástenke vo vestibule, tak musela ten 1 deň vŕtania vydržať.
Odpovedať
uz to mas asi za sebou takze len rada pre ludi co sa do toho idu pustat.... tie korunky do panelu ani neskusajte, je to zbytocne... vrtal som s tym 15 minut, potom este otec dlasich 15 minut a spravilo to asi 5mm. My sme to vyriesili nakoniec karbobruskou s diamantovym kotucom a samozrejme sme pouzili tie plytke krabice nie tie hlboke. S karbobruskou sa vyreze do panelu stvorec, pripadne sa este spravia zarezy cez stred a potom sa to buracim kladivom vybije. Ide to celkom lahko.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte.. Potrebujem v byte navrtat cca 40 otvorov na krabice, ako tak citam najlepsi bude vrtak a vrtat dokolecka?? Fuuha to si teda uziju susedia, najhorsie ze stare krabice mi nevyhovuju vyskou, takze vsetko budem musiet robit nanovo :-| @nameless_one brusku s diamantovym kotucom mam, buracie kladivo tiez, vyskusam teda. prachu bolo pozehnane asi, ze?? nechytil si nikde zelezo tym kotucom?? dakujem..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@barbarosa prachu teda bude, bez okuliarov (najlepsie takych prachotesnych) a respiratora to ani neskusaj. Ja som otvory na tie plytke krabice, neviem presne aku to ma hlbku, asi cca 3 - 4 cm, takze nebol problem s tym ze by som chytil zelezo lebo roxory su v paneloch az vo vacsej hlbke. A tiez si prychystaj zopar tych kotucov, pri 40tich krabiciach si s jednou nevystacis...
Odpovedať
Profilova fotka
@nameless_one ked kotuciom pri jednej krabuici mi to pride velka diera lebo na narezanie cca 3,5cm tusim ma krabica potrebujes na dlzku narezat s kotusom minimalne 10cm dieru od kotuca, dufam, ze sa rozumieme ;-) rezat za TV 5ramik v pohode, to budem urcite takto riesit, ale na jednotlive krabice niekde v miestnosti neurobis tym moc dlhu drazku?? este take dva tyzdne mam co robit, takze preto hutam, ako to urobit samozrejme co najrychlejsie.. vsadzal som najvacsie sance na diamantovy vykruzovak vo velkej vrtacke, uvidime, kazdopadne potom sa ozvem cim to jak slo :-) diky moc..
Odpovedať
@barbarosa no ono ked to spravis tym kotucom diamantovym tak ti vznikne nieco taketo: # ten stred potom odstranis buracim kladivom, po vlozeni krabice stenu vyspravis.... ono idealne to je v pripade ked planujes robit aj nove stierky a malovku za tym este....
Odpovedať
Profilova fotka
@nameless_one budu sa robit komplet nove omietky a malovat samozrejme, takze by to nebol problem.. len potrebujem tak urobit cca 40ks krabic a pri takom 5 ramiku to moze rychly sposob, ale pre jednu krabicu netreba moc na dlzku urobit drazku,aby to bolo na krabicu akurat ?? dik
Odpovedať
@barbarosa na tejto fotke troska vidno tie zarezy ze ake su pri jednej krabicke...
Odpovedať
@mr79 ??? 1byt jeden vrták???? ja mám vykružovač už 8 rokov a to vŕtam pálenú tehlu plnú, dierovanú, porobetón a stále žije, síce stál nemálo ale tak musí vydržať. Do panelu je už iná vec, ale na klasické domy a byty z tehly vydrží niekoľko rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@nameless_one diky moc :-) @fuhrich a co by si doporucil do panelu??
Odpovedať
@barbarosa no tak buď jadrové vŕtanie ale tak počítam pri 40tich dierach po 4cm cca 200€ čo je dosť, ja mám korunku za 90€ ale či by vydržala panel a 40 dier tak to neviem. Pri cene mojej korunky je tých 200€ malina.
Odpovedať
Profilova fotka
@fuhrich fuuuha no nie je to sranda teda, myslim cenu.. chcel by som si to totiz urobit sam a naozaj netusim ako to porobit.. budem potrebovat 3 x 5ramik, takze to bysa dalo ako je vyssie uvedene bruskou s diamantovym kotucom narezat a kladivom odbit, ale na jednu krabicu neviem ci bude dobra bruska.. mam k dispozicii brusku s diamantovym kotucom a vrtacie kladivo..
Odpovedať
@barbarosa ten 5rámik je v poho s brúskou a tie ostatné no tak len vŕtať a sekať inak to nepôjde :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@fuhrich ked aj tych 90€ za korunku je dost, kedze je to tretina ceny za prace a material, samozrejme navyse.. tie lacne za 10 - 20€ asi nebudu moc kvalitne ze?? pripadne vyssie uvedene ze navrtavat klasickym vrtakom a potom vyseknut by bolo rychlejsie a lepsie?? vrtak by som asi tiez musel kupit, neviem ci mam taky.. Diky moc..
Odpovedať
tak na kvalitu 10-20€ sa nevyjadrujem, nie všetko lacné je zlé ale pri vrtákoch som zistil že sa oplatí kúpiť radšej kvalitu ako pozerať na cenu. Ja kupujem CIMCO a zatiaľ som sa nesklamal. Vrták vydržal 50 dier krížom cez 15cm železobetón a je bez poškodenia. Vrtáky CIMCO nie sú až také drahé ale to zase záleží od obchodu. Pokiaľ máš dobré kladivo tak to môžeš navrtať a potom sekať. Susedia sa budú tešiť ale tak raz to musíš urobiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@fuhrich pytal som sa len.. mam pozicanu brusku na 230mm kotuc a take stredne buracie kladivo.. susedia budu radi, ale chcem to mat nove, lebo tam toho bude minimalne 4 krat tolko ako predtym.. budu musiet nieco vydrzat.. idem kuk tie vrtaky, to by som teoreticky potreboval navrtat na jednu krabicu nejakych 8 dier aspon pri cca 25 krabiciach by to bolo zhruba 200 dier do zelezobetonu, ale len vacsinou len 3,5cm do hlbky, niekde 5cm..
Odpovedať
@barbarosa ďakujem pekne toľko dier, vďaka bohu že je náš domček len pálená tehla. držím palce. Len pozor na tzv. kvalitné vrtáky, mal som už aj taký že keď som sa zaprel tak sa ohol 90° a ja som si skoro rozbil hubu o stenu, odniesla si to nová omietka :-D.
Odpovedať
Profilova fotka
@fuhrich prave preto hladam nejake ,,lepsie,, riesenie, hlavne z akustickeho hladiska, ale samozrejme aj casoveho a financneho neodhliadajuc.. pocul som o nejakej masine konkretne na taketo otvory do panelu, ktora vyzera ako freza a vrtanie je sprevadzane chladenim vodou, ale ci nieco take existuje netusim.. skusim sa este o niecom informovat, popripade by som si nieco aj zapozical, vsak hadam to nebude trvat tyzden, aby som zaplatil moc za vypozicanie niecoho.. z toho vsetkeho vyplyva, ze nechcem vela zaplatit ( kedze ma cela elektroinstalacia robota plus material vysla 300€ za 3.izbak mimo mojho vrtania ), chcem aby to bolo efektivne aby som pri tom nestravil mesiac a neprisiel o ruky a za posledne aby ma susedia aj nadalej milovali, lebo ak budem rachotat viac jak 3 dni urcite nebudu nadseny.. PS pevne verim, ze takym vrtakom sa vyhnem, chcem zostat nadalej zdravy a so vsetkymi koncatinami ;-) diky moc..
Odpovedať
@barbarosa no to bude asi to jadrové vŕtanie čo som spomínal, daj si do googlu jadrové vŕtanie a uvidíš čo ti víde.
Odpovedať
Profilova fotka
@fuhrich hmm vyzera to tak, ze ano, podla toho co mi popisoval elektrikar, ktory mi to bude potom kompletizovat, ked si to vyvrtam.. ak by to vedel zohnat, asi by to nebolo ani moc narocne a aj rychle celkom.. pri tej cene 200€ co si spominal je to naozaj dost, jedine ze by sa to dalo pozicat nejak po znamosti..
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som robil tieto otvory klasickým jadrovým vykružovačom priemeru 73 mm a hĺbky 50 mm. Bol to nejaký Extol za 13 € a poviem Vám, urobil som s ním asi 15 dier, potom sa vylomili 2 zuby. Ale isto sa oplatilo. Vŕtal som ním do triedy betónu C 25/30 čo už je pomerne kvalitný betón .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?