Ako upraviť umakart aby na ňom držali obklady?

Máme v kúpelni klasický umakart, ktorý je nastriekaný bielou syntetickou farbou. Veľmi by som chcela obkladačky, ale na umakart sa nedávajú a na kompletnú rekonštrukciu bytového jadra nemáme financie a dlho ani nebudeme mať, keďže byt stále splácame. Nevedel by mi niekto poradiť, ako by sa dal umakart upraviť, aby na ňom držali obkladačky, ale aby to veľmi nezmenšilo priestor kúpelne?
Odpovedať
no ja som uz videla obkladacky na umakartovom jadre. Jeni znami to tak robili uz 12 rokov dozadu a drzi im to stale dobre. Robil im to nejaky majster ako neviem. Kazdopadne pocula som uz aj o alternative oblozit jadro sadrokartonom a na to kachlicky. Vraj existuju aj nejake tensie kachlicky vhodne na sadrokarton alebo najake lahsie. Hovoril nam to obkladac.
Odpovedať
ahoj giovannajana,aj my s manželom sme najprv chceli dať obkladačky na umakart,myslím že sa to lepí.Ale nakoniec sme sa rozhodli postaviť novú kúpelku.Zisti si akú to má trvácnosť,či sa to vôbec oplatí,lebo musíš aj tak investovať do obkladačiek, to radšej o niekoľko rôčkov investuješ do stavby nového jadra +obkladačky.
Odpovedať
Ako som pisala vyssie znami to maju roky a vsetko vyzera stale dobre a ani nie je vidiet ze je to umakart. V teme panelakova chodba/predsien pisala jana 83 ze to tiez tak maju po povodnych majiteloch. No ale pozerat sa 5-6 rokov na otrasny umakart... asi by som riskla kachlicky nalepit
Odpovedať
Ahoj giovannajana, moj svokor kedysi lepil obkladacky na umakart (vo svojom byte)a bezproblemov to drzi uz vyse 15 rokov.Robil to vraj tak,ze zmiesal lepidlo (typu Chemopren) s pieskom,natrel to na umakart-aby vznikol drsnejsi povrch.A po niekolkych minutach na to tym lepidlom lepil obkladacky.A vysparoval to klasicky.Drzi im to uplne super a to si ta kupena svoje uz zazila ;-)
Odpovedať
Chemopren- drží na 100 %, klasická šparovačka
Odpovedať
Profilova fotka
jo, my měli taky v bytě od původních majitelů kachličky na umakartě při rekonstrukci to šlo všechno pryč :-D vím, že někdo jádro tapetuje, na fotkách to taky nevypadá špatně záleží taky na stavu jádro atd. nám jedna stěna drží kuchyňskou linku, je až do stropu, takže i z tohoto důvodu jsme šli do Ytongu
Odpovedať
ahoj giovannajana - v prvom byte sme mali obkladačky na umakarte /existuje špeciálne lepidlo na umakart a potom klasicky dávaš obkladačky a špáruješ/. Musím povedať, že držali /a ja mám taký blbý zvyk, že dvere vždy pribuchem - no zabudnem sa :-) V terajšom byte máme taktiež umakart /to je asi náš údel :-)/ a ten sme tapetovali - veľký výber, super ceny. Tapety taktiež držia :-) a ľahko sa udržiavajú. Určite sú obidva varianty neporovnateľne lacnejšie ako nové jadro. A pokiaľ človek nemôže veľmi vyskakovať, je to vždy lepšie ako umakartík. My sme vôbec radi, že máme byt. Pekný večer.
Odpovedať
ďakujem vám všetkým za dobré rady. No ja viem, že najlepšie by bolo prerobiť jadro (aj nám jedna stena umakartu drží kuchynskú linku), ale to je naozaj hudba veľmi ďalekej budúcnosti. pralinka to pekne napísala, že pozerať sa 5-6 rokov na otrasný umakart. Ja sa už naň pozerám 5 rokov a hrozí mi ďalších minimálne 10. Takže by som radšej investovala nejakú sumu, len aby to po tie roky vyzeralo útulnejšie. Veľmi som rozmýšľala nad kúpeľňovou tapetou (sú aj také plastické, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako kachličky, kým sa ich nedotknete), čo by bolo asi naozaj najideálnejšie riešenie, ale v našom meste majú veľmi chudobný výber. Nevedeli by ste mi poradiť nejakú predajňu v okolí Martina, kde by mali lepší výber takýchto tapiet?
Odpovedať
Profilova fotka
my sme prerabali mame klasicke umakartove jadro v panelaku. Dali sme nan sadrokarton zeleny, znizili strop, poza sadrokarton tahali elektriku aj vodu. Vanu sme obmurovalli. V jadrach byva na jednej strane taky "hluchy" priestor, tak tam sme vypilili stenu a urobili vyklenok na pracku. Sadrokarton potiahli sietkou a nalepili obkladacky. Trvalo to cele 2 vikendy.
Odpovedať
Profilova fotka
Kamarád má doma taky obkladačky na umakartu! Prodává se na to prý speciální lepidlo. Musím uznat, že to vypadá celkem slušně, ale je poznat, že to je umakart.. ALe jako levná varianta je to OK. My jsme raději zvolili variantu vybourat a vyzdít, protože koupelna v našem bývalém bytě byla opravdu odporná, brrr... a ještě ke všemu hrozně smrděla... nelitujeme těch peněz, protože byt se tím o dost zhodnotil.
Odpovedať
Profilova fotka
nás zrejme prestavba umakartového jadra čaká v lete. Teda, ak na to našetríme. Nám tiež umakart drží kuchynskú linku, celé je krivé, bojím sa, že keď sa oň viac opriem, tak spadne. Takže okrem výdavkov na prestavbu jadra musím rátať aj výdavky na kuchyňu. Asi si spravím nejakú kalkuláciu a uvidíme, kedy budeme prerábať. Byt sme kupovali nedávno, ešte nie sme ani nasťahovaní a keby som mala peniažky teraz, tak prerábam ihneď, kým tam ešte nebývame. Potom to bude komplikovanejšie :-|
Odpovedať
jadro je najidealnejsie riesenie...bohuzial aj najdrahsie,pri rekonstrukciach to byva najvyzsia polozka...ale ked sa neda tak sa jednoducho neda!!!!ja by som bola za obkladacky na umakart...pri vhodnej kombinacii to vyzera dost dobre,skoro ako jadro,len v povodnom usporiadani...tapety su najlacnejsia varianta,ale zas je to v podstate krajsi umakart,ked uz tak by som sa snazila aspon tie obkladacky...nas na jar tiez caka rekonstrukcia...a uz teraz mam z toho hlavu v smutku,kde zobrat peniaze...ale to jadro je nutne!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zdravím, my se v blízké době (doufám :-) ) chystáme na otapetování jádra vinylovýma tapetama. Viděla jsem tedy zatím jen na fotkách a příjde mi to jako ideální řešení v naší situaci (tj. penez se moc nedostává, budem tu ještě tak rok,dva,tři..ale né zas tak dlouho, aby se vyplatila kompletní rekonstrukce). S kachlíkama se mi moc dělat nechtělo, jeden čas jsem uvažovala o takových deskách, myslím, že se jmenují Abitibi či nějak podobně, mají je v Hornbachu a pod., ale letmým odhadem by nás to vyšlo tak na 12-15tis a to ty tapety vyjdou levněji. Ale zas ty desky asi budou vypadat líp. maminake: chtěla bych se zeptat na to tapetování. Nejsme zrovna technické typy a docela se toho děsím :-N V létě jsem se snažila otapetovat linku samolepícíma tapetama a bylo to zoufalé - teď to vypadá vcelku pěkně, jen se člověk nesmí dívat z blízka :-N Nemáte nějaký typ, jak se do toho pustit a na co si dat pozor? Moc děkuji :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Giovanna: Zkus plastické vinylové tapety, my je měli ve starém bytě, byly světlounké s motivem a pokud jsi na to nesáhla tak jsi ani nepoznala že to není dlažba. Známý tapetář nám poradil zdrsnit umakart bruskou a pořádně utřít hadrem, potom lépe drží lepidlo! A vyplatilo se. :-)
Odpovedať
ahoj smeny - teda aspoň čo si ešte pamätám, tak sme najprv umakart "odmastili", manžel mal vopred rozmerané a narezané pásy /my sme tuším kupovali šírku 90 cm, francúzsky výrobca/. Lepili sme ich dvaja, vždy sme vopred rozprašovačom nastriekali vodu na umakart /nešetrili sme ňou :-)/ a zároveň po odlepení papiera z tapety aj na samotnú tapetu /ale pozor, papier sme odlepovali len po častiach, nie celý naraz!/. Jeden stál vždy hore a držal tapetu, ten druhý ju vyrovnával a uhládzal handrou. A tak sme pokračovali smerom dole - odlepiť papier, navlhčiť rozprašovačom /tapetu aj umakart/, stiahnuť a zahladiť. Kým je umakart dostatočne vlhký a aj tapeta, dá sa ňou pekne manipulovať. Aj odlepiť. Predchádzajúci pás sme prekryli ďalším asi na šírku 1,5cm. Tapeta úplne zaschne až po niekoľkých hodinách, nebolo to okamžite. Prípadné vzduchové bulibny pekne handrou "vytlačte" do strán, ak si už s nimi ozaj nebude vedieť rady, prepichni bublinu ihlou a zahlaď handrou. Nič iné ma nenapadá, ak náhodou predsa, ešte to doplním. Pekný večer a bez obáv, my sme k tapetám "pričuchli" prvýkrát. Vlastne nie, prvýkrát sme ich dávali dole v našom 1-izbovom byte a to sme ich tiež museli vlhčiť, ale z tej druhej strany :-) :-) :-)
Odpovedať
no já nevím s tím tapetováním...my tapetovali před třemi-čtyřmi lety a dneska je to v šíleným stavu, takže zas hledáme další řešení, protože jsme byt prodali a slíbili jsme, že koupelnu dáme trošku do pucu...známý malíř mi doporučoval nátěry...tak to asi vyzkoušíme...
Odpovedať
My ste taktiež tapetovali pred cca 4 rokmi a zatiaľ je to OK /vizuálne aj na dotyk/, ľahko sa udržiava, neodlepuje sa ... Ale to je naša skúsenosť a ako som už vyššie písala, keď to nejde ináč ... /tapety do kúpelne a WC nás vyšli na 4500 Sk/. Zatiaľ nad iným riešením ani neuvažujeme, možno časom :-) Pekný deň.
Odpovedať
maminake: Moc děkuji za odpověď :-) Vy jste měli asi ty samolepící, jak to tak vypadá. My uvažovali spíš o vinylových tapetách (jsou levnější :-) ). Ale nevím nevím, kdy se k tomu nakonec dostaneme :-N Jinak nám nevadí, že to není dlouhodobě trvanlivé, protože doufáme, že tu už tak dlouho bydlet nebudeme :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj giovannajana, my sme si kupili bytik a tiez mame klasikcke umakartove jadro :-p A su na nom nalepene obkladacky, sice uz vyzeraju max. otrasne, lebo je vidiet, ze su tam uz peknych "par" rokov, ale aspon ti mozem potvrdit, ze sa to da... ;-) My sa chystame cele jadro zburat a vymurovat nove, ale musim ti dat za parvdu, ze uz teraz sa mi toci hlava z tych penazi, co je treba do toho vrazit =-) Tak vela zdrau pri rozhodovani, nech sa citite "ako doma" ;-)
Odpovedať
giovannajana- neviem v akom štádiu s tým jadrom ste, ale jedna varianta sú klasické obkladačky lepené priamo na jadro a druhá varianta je nástrek perlitom. Sú rôzne farby. mám jednu známu, ktorým to robili minulý rok,a nesťažuje si. ak chceš,napíš ip. krásne kúpeľňové tapety majú v dimexe- v MT za rampami, pri poľnonákupe. my sme sa teraz dali do rekonštrukcie jadra-nanovo sa to vymuruje,a všetko tam ide nové. bude nám to robiť firma a bude to sáť skoro 100tis.teda tá robota ani nie je drahá, ale ked spočítam vaňu,umývadlo,zrkadlo, wc,kachličky,batérie a svetlá, tak je to toľko čo robota a stavebný matroš dokopy.
Odpovedať
My sme sa pred 3 rokmi prisťahovali do nového bytu, ktorý bol v dezolátnom stave, byty sme menili, takže sme v ňom od začiatku bývali a žili dlhé mesiace v prachu a v špine, kým sa všetko dalo do poriadku. Na chodbu, do kuchyne sme dávali dlažbu, do izieb parkety, menili okná, zárubne, dvere, "škrábali" steny-všetko svojpomocne-robil to môj brat s kamarátom + prispel aj môj otec.Veď kto iný - no nie? Hádam manžel.. ha ha... Tiež sme peňazí nemali nazvyš, preto sme bytové jadro ponechali, i napriek voči môjmu odporu-ja by som ho bola najradšej vyhodila, tak sme ho zvnútra okachličkovali, kúpili novú rohovú vaňu, umývadlo, záchod. Zvonka sme jadro obložili takým dreveným obkladom - nie je to tatranský profil ale niečo na ten štýl. Pôvodné dvere sme zvnútra otapetovali a zvonka obložili tiež tým obkladom. Ako provizórne riešenie to nie je zlé, ale murované jadro je murované jadro. Je to celé tak narýchlo robené, mne sa to už nepáči, ale inú možnosť riešenia sme vtedy nemali. Môj muž nie je kutilský typ, jemu to vyhovuje také aké to je, takže už to ani neriešim. Jednoznačne sa prikláňam k likvidácii umakartového jadra.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte nemate niekto kto lepil kupelnove tapety do kupelne,alebo oblozeny umakart?Nemate foto ako to vyzera?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj,my sme tiez nedavno lepili tapetu do kupelne,hore na strop sme dali polistirenove kocky,dookola listy.Je to pekne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
leva a aku tapetu ste lepili?Samolepiacu alebo nejakym speci lepidlom?A tie polystyrenove kocky ste ako uchytavali?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj mravvcek,tak to som tomu dala ze polistirenove :-N pardon.Ano davali sme samolepiacu tapetu a tie polystyrenove kocky sme lepili s lepidlom,su lahucke tak dobre drzia.
Odpovedať
Ahoj, moji rodice maji na umakartu nalepene kachlicky, tatka to delal sam a vubec nejde poznat, ze je pod tim umakart. Pokud ten umakart neni nekde prohnily, tak bych se to na nej nebala lepit. Az to zacne opadavat nebo neco, tak to cele zbouraji. Zatim to ale pekne drzi cca 10 let.
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna je tiez lepsie murovane jadro,no ako pise zakladatelka temy ze nema momentalne na velku investiciu,podla mna je lepsie ked da zatial tapetu,z dovodu ze je lacnejsia ako kachlicky a vlastne na murovanom jadre nieje drahe to murovanie ale vybava kupelne,tak je skoda keby raz davala dolu jadro,zburat aj v podstate nove kachlicky,tapeta tiez ukaze pekne a nieje to az taka polozka a ani robota :-D
Odpovedať
Myslim ze nalepenie obkladaciek na umakart -pripadne jeho vytapetovanie je v celku dobre a hlavne lacne riesenie. Ja osobne mam skusenost aj z lepenim obkladaciek na umakart ako aj z lepenim samolepiacich tapiet na umakart ako aj na dvere. Myslim ze pokial sa pouzije spravny postup a trosku sa pri tom rozmysla tak zarucujem ze pohladom nedokazete rozlisit ci je obkladacka polozena na umakarte alebo na "murive". Je tu zopar podmienok ktore sa musia dodrzat - "umakart" nemoze byt uplne v dezolatnom stave - nejake tie prasklinky su pripustne avsak treba si dat zalezat a tieto praskliny - resp - vytrcajuce casti umakartu po prasklinach odstranit a snazit sa dosiahnut "relativne" rovny povrch umaraktu. Pokial je niektora cast umakaru ohnuta - zvecsa to byvaju rohy je nevyhnutne tuto cast umakartu vyrovnat a pevne fyxovat - napriklad natiahnutim drôru vo vnutornej konstrukcii "jadra. Ja osobne som pouzival na lepenie obkladaciek na umakart specialnu lepiacu zmes - lepidlo obkladu na umakart - ruzovej farby ktore je bezne dostat v obchodoch. Lepil som aj chemoprenom avsak pri lepeni kontaktnym lepidlom ako je chemopren je nevyhoda v tom ze po prilozeni obkladacky na umakart uz nieje mozne z obkladackou pohnut a tym korigovat jej polohu koli presnemu umiestneniu a vytvarani rovnych sprar. Dalsim problemom pri "obkladani" umakartu su povodne hlinikove listy a hlavicky skrutiek ktore drzia umakart na konstrukcii jadra. Ked pri obkladani na taketo miesto narazime.....staci si presne primerat obkladacku a vznacit si na zadnej strane, kde sa bude nachadzat "hlavicka skutky"...ktora drzi umakart....potom bruskou...alebo aj obycajnym srobovakom vyhlbime na vnutornej strane obkladacky priehlbinu a neustale "nasucho: skusame ci nam obkladacka sadne presne na miesto. Vsetko sa da len treba trosku trpezlivosti Myslim ze trosku sikovnejsi manzel dokaze oblozit kupenu za jeden vykend. Dolezite je nikam sa neponahlat a premyslat 2 kroky dopredu. Pri lepeni samolepiacich tapiet to chce trosku cviku a hlavne - pouzit jarkovu vodu. Presne ako to tu bolo popisovane - navlhcit - najlepsie "orosovacom" na kvety stenu na ktoru davame foliu a po odlepeni samolepiacej folie aj celu "lepivu" cast folie. Odporucam pouzit jarkvu vodu--alebo nejaky iny saponat - pretoze takato voda ma overla vysie povrchove napetie na nesteka tak rychlo dole ako obycajna voda (ty co lepia folie na okna aut to dobre vedia). Da sa to zvladnut aj bez pomocnika. Pri vybere samolepiacej folie si dajte velky pozor na vyber jej vzoru..... Ked si polozite dva kusy folie vedla seba aby struktura vzoru nadvezovala dobre na seba. Takto je mozne opticky oklamat "oko" a clovek prestane vnimat ze ide o pasy folie ale ma dojem ze ide o jednoliatu stenu. Takto som "tapetoval" WC vo svojom byte. Dokonca so od "lepicov" folii na auta obkukal aj system ked sa jedna cast folie nalepi vedla druhej bez toho aby bolo vidiet prekrytie folie. Na vysparovanie odporucam pouzit sanitarny silikonovy "tmel" prislusneho odtiena pretoze tento je plasticky a "otrasy" jadra ho neposkodia.
Odpovedať
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za vaše rady a názory. Hlavne Vám, ultra, ďakujem za cenné rady. Vaše rady vytlačím a dám prečítať manželovi. Snáď už a tou kúpeľňou toto leto niečo vymyslíme ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
aj my sme to v nasom 1 izb. byte takto riesili-kupili sme si pekny obklad a manzel ho chemoprenom nalepil na umakart a potom klasicky vysparoval...nebol s tym problem, nestalo to vela a vyzera to dobre :-) dam foto aj do albumu.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?