Zrušili sme projekt. Koľko zaň teraz zaplatiť?

Ahojte. Prosim vas, dostali sme sa do neprijemneho problemu. Davali sme si robit u znameho projekt na dom, slubil nam cenu "po znamosti" 1500e. plus este mali sme platit zvlast 250e rozpoctar, 250 elektrika, 800e statik, a 600e zdravotechnika. neskor nam ich projekt narobil problemi na st. urade, stale nieco chybalo, stale sa nieco opravovalo, nakoniec nam so stavbou nesuhlasili ani susedia (mohli sme sice stavat ale natiahlo by sa nam to na dlho a to sme si nemohli dovolit) Tak sme si kupili katalogovi domcek kt. sa nam pacil a nikto nemal knemu ziadne vyhrady. Vystrielali sme sa z penazi, a cakame na hypo. Lenze nas prvy projektant si teraz pyta plnu sumu a nechce ani o korunu menej za projekt cize tych 1500e. A nezda sa nam, ze preco mame platit plnu sumu ked ten projekt nejdeme ani stavat,nikdy a nikde ho neuplatnime a nepouzijeme a vsetky pare ostanu im teda projekt nieje ani nas?? Statik a aj ten pan co nam robili zdravotechniku nasu situaciu chapu a boli ochotny nam polovicu sumy dat dole. Neviete mi niekto v tomto poradit? :-( Dakujem
Odpovedať
pokial projektant ten projekt navrhol (teda urobil prácu) , tak je samozrejme , že zadarmo to predsa nerobil. myslím,že má právo si pýtať tie peniaze , pretože projekt nie je spravený behom hodinky... ale je to možno aj o ludoch.keby bol trochu ludsky, možno by sa tiež dohodol na polovici...
Odpovedať
Profilova fotka
tazko povedat.projekt-kym sa sfinisuje-studia,sedenia,potom samotne kreslenie je dobry mesiac a viac.ked si kupis auto alebo hocico ine nikoho nezaujima ci ho budes pouzivat alebo nie.tak to je aj s projektom.na jeho mieste by som zlavu dal,jednak z principu a samozrejme radsej aspon nieco ako nic.v kazdom pripade chap aj ty jeho.si zober ze chodis mesiac do prace,na niecom pracujes a teraz ti sef povie na konci mesiaca: zakazka na ktorej si pracovala tento mesiac padla,tento mesiac ti nevyplatim mzdu.suhlasis?blbe....
Odpovedať
netreba zabudat ze cena je este vybavena po znamosti, cize uz aj tak nieco pravdepodobne z ceny spustil aku by pytal normalne. Podla mna ste spravili chybu ze ste odstupili od projektu. Kazda stavba sa da upravit k spokojnosti ci uz stavebneho uradu, susedov a dokonca aj k vasej. Takze bolo dost nerozumne riesenie kupovat katalogovy projekt. A na stavebnom urade vas asi natahovali za nos, pretoze stavebnu dokumentaciu stavebny urad neprevezme ked nieco chyba, ak ano tak si neplnia poriadne svoje povinnosti. Navyse na stavebnom urade sedia len uradnici ktori maju sotva stavebnu priemyslovku, takze do projektovej dokumentacie sa vyznaju mozno o trosku viac ako obycajny clovek. Projektant ma pravo vypytat si peniaze za svoju pracu ktoru odviedol a plne suhlasim s plamen-om.
Odpovedať
Profilova fotka
Projekt nie sú len výkresy. Projektant má predtým, ako začne, zistiť, do akých podmienok to ide, predjednať veci, ktoré môžu byť problémové, on musí vedieť a určiť ktoré. Nakresliť obrázky bez účelu, to nie je projekt. A 3400€ nie je cena po zľave. Mimochodom, teraz sa používajú pojmy projekt na stavebné povolenie, to je ten pre priemyslovákov zo stav. úradu, a realizačný projekt, tam býva rozpočet, podľa toho sa dá stavať. Ten Váš musel byť komplikovaný, keď statika stála 800€. Prečo ste sa potom uspokojili s typovým projektom?
Odpovedať
Jeho chyba,ze Vam dal projekt bez zaplatenia, ALE zasa robotu si urobil-na druhej strane nie dobre ak nakreslil nieco co Vam nepovolili, ak iba susedia, kaslat na nich-ak ste v medziach zakona nemozu namietat. Projektant si mal vypytat uzemnoplanovaciu info a navrhovatdom podla nej a podla staveb.zakona. Tiez sa cudujem odskocit od projektu za tolke peniaze a ist do katalogaca. Si trocha ako moja suseda,zaplatila zalohu za kuchynu a potom ju nechcela a oddmietala hotovu kuchynu nenamontovanu doplatit.
Odpovedať
Profilova fotka
Projektant si odviedol svoju pracu za co by mal byt nalezite zaplateny. To ze ste jeho projekt nepouzili je vas problem, nie jeho. Je absolutne neferove a nespravne ze mu nechcete zaplatit.
Odpovedať
Profilova fotka
no trosku nerozumiem tomu, ako ste sa mohli dostat do stadia, ze ste dali na stavebny urad projekt, ktory nevyhovoval pozemku alebo susedom.... my sme tiez robili projekt dlho, no najprv sa robi studia, v nasom pripade ich bolo viac, architekt nam dal vykresy podorysov, rezov, pohladov....tiez sa nam stalo, ze sme mali uz takmer ukoncenu studiu, no vzhladom k terenu dom bol prilis vysoky...jednoducho nam nesedel a to sme boli uz pred odsuhlasenim studie...u nas bolo este komplikovaniejsie to, ze sme boli casto v zahranici, tak nam architekt daval kazducku zmenu vykresov mailom...no a ked sa nam prva studia nezdala, tak sme zacali opat od zaciatku pracovat na dalsej studii, no to sme si davali uz velky pozor, aby nam to vyslo tak ako si predstavujeme a aby to bolo ok aj s terenom...na to sme vsak museli mat od geodeta vyskove a polohove zameranie pozemku. Tak, ci tak...projekt sme vytvarali skoro rok, no dopracovali sme sa k finale, ked sme spokojny s kazdou stenou v projekte... a architekt by urcite nazacal pracovat na projekte vo finalnej verzii, keby sme na 100 percent nemali odsuhlasenu studiu... Nas dom ma rozmery 9.5 x 18,3 m, s podkrovym a riesili sa tam medziposchodia a architektovi sme bez znamosti zaplatili 1000 eur. Elektrinu, kanalizaciu, statiku sme platili osobitne, no k tomu aby sme dali projekt na stavebne povolenie nam stacil staticky posudok nie cela statika....staticky posudok stal myslim, ze 50 eur. Statiku sme si dali robit az po schvaleni stavebneho povolenia a stala nas 400 eur... aj tak nam vravel architekt, ze statiku si davaju robit len ti, co maju fakt komplikovany dom. No my ho trosku komplikovanejsi mame, tak sme to chceli mat, no nevadilo by, ani keby nebol.... No a rozpocet k stavebnemu povoleniu nam spravil architekt, co bolo len v skratke a bolo to v cene. Neskor sme si dali robit podrobny rozpocet, co si tiez nedava vela ludi /aspon u nas z okolia/... este sme neplatili, no mal by stat cca 200 eur. Je pravda, ze architekt nema zaujimat, ci dom budete staviat alebo nie...takze zaplatene by mal mat, no na druhej strane nerozumiem archtekta ani zadavatela poziadavky o projekt, ked schvalia nieco a daju na stavebne povolenie nieco, co neskor neprejde a nesuhlasia s tym ani susedia.... podmienky ci to bude schvalene alebo nie by som urcite zistovala ako prve....
Odpovedať
@gracest ono je to tak, ze ty das projekt na stavebny urad a susedia maju potom cas vyjadrit sa k nemu, resp. vzniest pripomienky, takze projektant za susedov naozaj nemoze a ti su niekedy nevyspytatelni - aj my sme projekt prerabali a to sme sa dopredu informovali na urade aj u susedov, ale aj tak si potom cosi vymysleli... @davinci77 Ale co sa tyka zaplatenia suhlasim s tym, co tu bolo povedane - on ten projekt nerobil vo svojom volnom case ako svoju zalubu... Treba si uvedomit cenu prace.
Odpovedať
Profilova fotka
Ste v nezavideniahodnej situacii, ale ja si myslim, ze projektant navrhol projekt pre vas, tak by ste ho mali zaplatit. To, ze mu ostali vsetky pare, nie je dovod....ved on ich nevyuzije. Pochybujem, ze niekto bude chciet presne takyto dom, aky ste si navrhli. Ak niekto riesi individualny projekt, tak ho chce mat podla seba, nie? Skus sa s nim dohodnut este na nejakej zlave... To, ze sa to natahovalo skrz susedov, nie je jeho vina. Dolezite je, ci projekt splnal vsetky nalezitosti a dodrzal sa staveb. zakon. A este k cene- ako pisal @jan45 cena spolu 3400 eur je standardna, nepride mi po znamosti. Iba ze by to bol nejaky vyhlaseny architekt, vtedy by to bola super cena.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?