Zmenili by ste niečo na tomto projekte?

Ospravedlňujem sa, ale dal som svoj príspevok najskôr ako otázku a zistil som, že v tom prípade nie je možné o tom diskutovať ;-) . Takže dávam ešte raz do diskusie. Ladíme projekt nášho rodinného domu a zaujímal by ma váš názor. Zmenili alebo upravili by ste niečo? Sme limitovaní šírkou pozemku 12,5m x 50m, takže sme volili projekt do dĺžky a dvojpodlažný. Chceme niečo jednoduché, funkčné ale zároveň trocha moderné. Čo si o tom myslíte? Trocha bojujeme s celkovou dĺžkou a s obavou o celkovej cene. V pohľadoch je nad garážou znázornený balkón, ktorý sme sa ale rozhodli nevyužívať, takže necháme tam len strechu garáže bez balónu. Dopĺňam ešte situáciu a orientáciu na svetové strany. Ďakujem.
Odpovedať
@jasssko Načo dva komíny? Keď máte obavu o cenu...? Jeden preč a hneď máte 1500 € k dobru. Inak veľmi pekný dom.
Odpovedať
ako by si to riešil/la? kotol ku krbu nedostanem a krb pri kotly nechcem :)
Odpovedať
@jasssko Ku kotlu nie je nutny 'klasicky' (murovany alebo prefabrikatovy) komin, skus sa poradit s kurenarom...
Odpovedať
@jasssko Vymenila by som schodisko s kupelnami, aby tie mali juzne slnko, nech su teple a aj kvoli plesniam. To zadverie jej sice metrovo velke ale neviem kam by som dala skrinu na bundy, ci topanky ani kam si sadnut. Tu by sa mozno dal vyuzit priestor pod schodami. Asi nemate v obyvacke okna na juh kvoli odstupom, ale keby to slo, dala by som aspon nejake pozdlzne horne, lebo v zime bude podla mna ta miestnost tmava.
Odpovedať
@radog Tak to je pre mňa nová a dobrá informácia. Urcite to prejdem s kúrenárom. Veľká vďaka.
Odpovedať
@jasssko Kotol bude na drevo? Lebo k plynovému netreba stavať komín - stačí dať kotol do podkrovia a cez strechu koaxiálnu rúru. A ak na drevo kotol, tak načo dva zdroje na drevo?
Odpovedať
@blacksr Určite kondenzačný. Už ma na to upozornil radog. Vďaka za radu.
Odpovedať
Aku ste volili šírku ramena schodiska? Projektant nám navrhol 120 cm, čo sa mi zdá veľkorysé ! Stačí 100 cm?
Odpovedať
@moratibru Mas pravdu. S tym priestorom na kabaty sa trápime uz dlhšie. Zatiaľ sme ho nevyriešili. Priestor pod schodiskom nas napadol, len sa bojime, ze schodisko tak strati svoju vzdušnosť. Ale zvázžime. Vďaka za postreh.
Odpovedať
@jasssko 1200 mm sa dava pre obcianske budovy, pre RD staci kludne 900mm, 1000 je uplne super.
Odpovedať
@jasssko Vidím, že Žilina - už máte aj výpočet potreby tepla na vykurovanie? Prosím, neopomeňte už v projektovej fáze energetickú náročnosť domu. Spýtajte sa na to projektanta. Premýšľať nad tým v predstihu (nie večer pred montážou radiátorov) znamená dospieť k domu s nízkou potrebou tepla za malý peniaz. Čím neskôr sa nad tým človek zamýšľa, tým viac preplatí. Podľa muriva v pôdorysoch ide o stavbu bez zateplenia..?
Odpovedať
Dobrý den. Nezlobte se na mě, ale nic blbějšího jsem v poslední době neviděl. Chcete postavit dobře a lacině a uděláte si tam všelijaké výklenky a průniky ploch. To jste vymysleli sami, nebo to vymýšlí za Vaše peníze projektant ? Vy máte v podstatě jednu možnost - postavit přízemní barák s obytným podkrovím, okna vrazit do šítových stěn, pořádně to celé zateplit, snížit MPT na nějakých 25 kWh/m2 za rok a pak ani nebudete chtít krb. Když se dostanete s TZ kolem 3 kW, což nebude ani zásadní problém ( ani finanční ), tak nebudete chtít ani kotel a blacsr Vám prozradí, jak se to dá vytopit. Čili, já navrhuji změnu projektanta, všechno podřídit účelnosti a minimalizaci MPT na všechno a pak můžete postavit. Ono na tom pozemku je problém postavit cokoliv. :-p :-p :-p :-p :-p PS To není útok na Vás, ale obrana Vašich zájmů a financí. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Jejda, pisete, ze chcete neco jednoducheho a pak pridate tak neuveritelne slozity pudorys? Dle meho hrozne moc vyklenku, zbytecne terasove plochy v patre, ... Snad ani nevim, co upravit, pro me by to bylo na celkovou zmenu projektu.
Odpovedať
mne vadia tie zadné dvere na terasu, prečo nie je to veľké okno francúzske a rovno ním môžete ísť von? tie dvere by som zrušila a tiež si myslím, že jednoduchší pôdorys - u vás asi obdĺžnik- sa jednoduchšie aj zastrešuje- aj "všetko" ostatné / základy a zateplenie je jednoduchšie atď /......
Odpovedať
Tak toto je velmi zlozity dom, urcite ak sa bojite o cenu tak toto je dom, ktory urcite nevyjde lacno, tam je tolko vselijakych detalov oplechovani zabradli a podobne.....
Odpovedať
Ďakujem všetkým za podnety. Väčšina z vás mala dobrú pripomienku k vstupne chodbe. Trocha som nad tým podumal a urobil som niekoľko zmien. Prikladám teda aktualizované pôdorysy. Prehodil som schodisko a získal tým celkom priestrannú vstupnú chodbu. Mohol som teda o niečo skrátiť aj garáž. Na vrchnom podlaží som trocha skrátil spálňu a v priestore vedľa schodiska vyšiel pekný priestor na pracovňu, hosťovskú izbu alebo len odkladací priestor (kumbál). Veď pozrite a prípadne napíšte čo by ste na projekte ešte zmenili. Moc všetkým ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
ta chodba aj garaž je teraz určite lepšia. ;-) ale tie vyklenky. s tými by som ešte niečo spravila. vyklenky Vas budu stať vela penazí, alebo tu spalnu presunuť nad garaž, na tom by ste tiež dosť ušetrili. ;-)
Odpovedať
@mariasola Máme dosť úzky pozemok. Zvažovali sme aj presunutie spálne nad garáž, určite by sme na tom ušetrili (základy pod stĺpy, stĺpy, prievlaky, menšia strecha nad garážou). Ale z estetického hľadiska by sme získali vysoký dlhý kváder. Mal som to aj vo vizualizácii ale moc sa nám to nepáčilo. Vďaka za názor.
Odpovedať
@ all. Pomozte este prosim doladit nas projekt. Mate nejake navrhy ako vyriesit vstup do vrchnych izieb? S touto alternativou nie sme zatial uplne OK. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jasssko neviem asi maš na mysli tie dve izby na pravo. tak to by sa dalo spraviť celkom jednoducho ak sa bude vychadzať hore schodami z tej strany od obývačky, tak ta chodba na vrchnom poschodí by sa mohla urobyť do L. myslim, že meter nad schodami by mal vychadzať. tym padom by sa zrušila ta mini chodba a dali by sa urobiť oboje dvere priamo z chodby, ale o kusok by sa asi musela aj posunuť ta priečka medzi izbami. neviem či som to napísala zrozumitelne. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?