Zmena projektu "pred dokoncenim"

Budem vdacny za kazdu radu! Mame pozemok na ktorom predchadzajuci majitel zacal stavat podla projektu, je tam kompletna doska pre jeho projekt. Nam vsak projekt nevyhovuje najma z rozmerovych dovodov a potrebujeme pridat nejake m2. Ako sa kumunikuje s projektantami? Na co si dat pozor? Mam vzdelanie z materialov a rozumiem teoreticky aj prakticky prestupom tepla (viem si nejake veci aj nasimulovat, ale naco?) , viem co to o teplotnej bilancii a take tie veci. Na co si dat pozor pri komunikacii s projektantom? Ako si vybrat projektanta? O stavbarine neviem skoro nic. Ked tu citam niektorych ludi ktory o sebe vyhlasuju ze su projektanti bojim sa ze natrafim na takeho odbornika aj ja. Dakujem za kazdu radu!
Odpovedať
Profilova fotka
Podstatné sú referencie. Projekt vie v dnešnej dobe spraviť každý - otázka znie aký, a v akej kvalite....
Odpovedať
@plamen co znamena kvalita projektu? architektonicka, staticka, materialova, energeticka? nepostupuju projektanti v ramci platnej legislativy? ako to je?
Odpovedať
Profilova fotka
Projektant ma vediet vsetko co budete potrebovat...... za to sme plateni.
Odpovedať
@mbarch1 ok a na co si davat pozor pri komunikacii s projektantmi? projektan je tak isto iba clovek... ja neviem ci pozna legislativu, ktora je za stavbami, neviem ci vie zhodnotit stavebny postup.material, s ktorym nema skusenosti... projektant je plateny, samozrejme ale ci je plateny len za to ze dookola poskytuje svoju sluzbu a neinovuje a nevzdelava sa dalej, to ja posudit neviem... zaujimalo ma na co si davat pozor...
Odpovedať
Profilova fotka
:-) Ked idete za zubarom verite mu? Viete ci nerobi dookola iba to iste? Ci inovuje? Ci pozna postupy? Za projektantov rozprava kvalita ich prace, kvalita projektov, zaujmave konstrukcne riesenia...... Za architektov hovori kvalita ich navrhov, vidite, ci inovuju, ci maju dobre dispozicne riesenia, design, kreativitu....... Aj to je jeden z faktorov ktore urcuju cenu za projekt. Najdite si cloveka, ktoremu budete verit, nie ktoreho budete upodozrievat, ze Vas chce stale nejak oblafnut.....
Odpovedať
@mbarch1 rozpravame o tom istom len vy mate pocit ze niekomu krivdim alebo co? prave preto co mi odpisujete som sa opytal... asi ale nema zmysel dalej pokracovat v tejto diskusii. pekny den prajem.
Odpovedať
@stano4000 neni zrejme z Tvojej otazky v akom stadiu je stavba na pozemku. Zakladova doska je hotova? Chcete uz hotovy projekt nejako mierne modifikovat, alebo chcete uz na hotovu dosku uplne iny projekt? Akeho razu maju byt tie zasahy? Nic z toho si neuviedol.
Odpovedať
@snowy66 moja otazka bola najma ako komunikovat s projektantom... rad by som ale tuto diskusiu uzavrel, nenasiel som tu co som hladal...
Odpovedať
@stano4000 pokiaľ nezmeníš svoj prístup v zmýšľaní, nenájdeš čo hľadáš nikde...
Odpovedať
@stano4000 ked je projektant Slovak tak s nim komunikuj po slovensky, ked madar, tak po madarsky...clovece ako Ti odpovedat, ked nie je zrejme co chces?
Odpovedať
no ak by niekto zhanal tieto informacie ako debatovat s projektantom, ked ste sa s projektantom nikdy nestretli a nevedeli ste co od toho ocakavat tak tu par mojich rad: - oslovte projektantov, ktorych mate blizko seba, trvajte na osobnom stretnuti, - ziadajte od projektanta prezentaciu nejakeho portfolia - ozrejmite si zakladne fyzikalne vlastnosti stavebnych materialov, aby nevznikali pri prvotnych rozhovoroch nedopatrenia pri komunikacii - projektant je zabehnuty vo vyrazoch akymi su tep. odpor, difuzivita, energeticka bilancia atd. - zistite si od projektanta v akom vystupe dostanete projekt, ci je projekt iba na ziskanie stavebneho povolenia alebo ziskate od neho realizacny projekt, ziadajte od projektanta vykaz vymer (supis vsetkych prac a materialu potrebnych na realizaciu projektu) - zistite si od projektanta ci spolupracuje s nejakym dodavatelom stavebneho materialu (moze ale nemusi to znamenat aj to ze bude trvat na pouziti konkretneho typu materialu a bude sa snazit investora "vtlacit" do pouzitia prave hotoho materialu) - zistite si ci vam vie projektant zabezpecit stavebny dozor (moze ale nemusi to znamenat ze vsetkych chyby, ktore v projekte urobi a pri realizacii bude musiet realizator nejakym sposobom latat, vnesu do realizacie stavby zbytocny stres a naklady navyse!!!) - pozerajte aj na ludsku stranku veci, ci na vas projektant posobi dojmom, ktory je vam blizky
Odpovedať
neni projektant ako projektant -pre mna dobry projektant je taky ktory sa orientuje v dostupnych materialoch na trhu -ktory ma prehlad o stavebnych postupoch -ktory vie navrhnut moznosti a nie trvat na jednom jedninom rieseni -ma k dispozicii referencie -vie "pocuvat" co mu hovorite a pretvori to do vasho projektu -vie vypracovat dokumentaciu od A po Z -no a samozrejme primerana cena (pokial svoju pracu odvedie kvalitne ) tak to urcite nieco stoji stoji ale pocas vystavby by sa to malo prejavit minimalizovanim zbytocnych vydavkov oproti odflaknutemu projektu a jeden z reality cca v 2006 nemenovany projektant-ing.architekt a stavebny dozor v jednej osobe(co bola chyba) prisiel pozriet ako sa stavia podla jeho projektu , to ze bol bez aktualizacii v obore sme zistili az ked bolo neskoro, dali sme spravit anhydritove samonivelacne potery, ked to uvidel tak sa pytal co to je ze to nikdy v zivote nevidel a ze ake je to pekne a rovne. Tak o tom su tiez niektori pani projektanti :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?