Vystuženie základov, vencov a stropu podla projektu statika

Dobry den, chcem sa len informovat kolki z Vas isli az do takych detailov ze si dali spracovat staticky posudok vratane navrhu vystuzenia do zakladovych pasov, vencov pripadne monolytickeho stropu? Chapem niekde pride murar a povie "takto sa to robi" alebo "to musi stačiť". Touto cestou by som nerad isiel ale zaujima ma ci Vam statik navrhol nieco diametralne odlisne od toho co je zauzivane tymi majstrami. Na druhej strane aj keby sa nieco stalo asi tazko niekto na seba preberie zodpovednost, lebo niekto to zvali na nekvalitny beton, iny na zly navrh, dalsi na zle prevedenie atd. Dakujem za kazdy prispevok ktory bude k veci.
Odpovedať
1
2
@niless nie je to ziaden prehnany detail, je to bezny realizacny projekt a stoji to cca 150-300€. Ulahcuje to robotu aj v tom, ze si mozete dat hned urobit cenove ponuky na zelezo urobene (nastrihane a naohybane) na mieru, ja som napr volakedy nasiel firmu, ktora tak ponukla komplet naohybane zelezo aj s dopravou 50km za cenu zeleza. Pri vystavbe bez kazdodennej pritomnosti dozoru je to urcite dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless no povedzme si to takto, bez statickeho posudku by si nemal dostat stavebne povolenie :). U mna bolo vsetko uz sucastou kupeneho projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless presne ako pise @stowasser projekt statiky, hlavne ak budes mat monoliticky strop by som dal spravit...
Odpovedať
@majkoj Projekt statiky mam v projekte pre stavebn povolenie, ale do zakladov statik vystuz nenavrhol, pricom sa uvazuje s takmer najnizsou unosnostou zeminy (v zakladovej spare nemam ziadne sprase ci piesky, pekna pekna hlinito ilovita zem. Pre veniec mi projektant povedal co mam dat, ale nie je to na vykrese. Strop budem mat montovany od Porothermu takze tam daju vratane dodavky aj statiku + kladacsky plan. Na druhu stranu su tam take keci ze nensu zodpovednost a je to potrebne posudit odborne. Pritom podpisany je clovek s peciatkou statika. Tak na co potom projekt sa pytam ked kazdy sa snaz zbavit zodpovednosti. Mna len zaujima kolko ludi to dava dodatocne riesit, kolko ludi na to kasle a kolki to riesia podla toho co povie majster murar. Samozrejme na svoj dom sa nebudem spoliehat na murara ale tato konkretna tema tu je rozobrata iba z casti v niektorych inych temach, tak nech je pre zacinajucich aj nejaka osveta.
Odpovedať
@niless mne stavala hrubu stavbu firma bez realizacneho projektu systemom "to musi stacit"... stavat znova, uz by som taku chybu neurobil.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless ok, zaklady chapem, ale ako statik urobil staticky posudok bez toho aby napsial aka je vystuz mi je zahadou :). Kazdopadne ja by som si to teda nechal urobit niekomu kto len nerozdava peciatky.
Odpovedať
@majkoj No v projekte mam taky subor papierov s nazvom staticky posudok, pricital som si to, je tam datailny popis, ake betony vratane popisu s akou zeminou sa uvazuje ale ziadne obrazky s ulozenim vystuze, s poznamkou ze nosne monolyticke konstrukcie (vence a strop) je potrebne posudit samostatnym statickym posudkom. Takze vyslo mi ze ten posudok je asi iba pre stavebne povolenie ale aby to bolo urobene ako ma byt musim si dat urobit samostatny posudok na statiku vencov. Stropy budu spracovane od fy Wienerberger. Preklady nad okna dam tolko vystuze ako keby som dal prefarbikovane preklady. Vsetko standardne okna do 1,8 sirky. Nastastie projektant mi potom dodatocne mailom poslal informacie ako ulozit preklady a vence s akou armaturou. Otazne je si sa na to spoliehat alebo radsej mat papier v ruke s prepoctami.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to k stavebnemu naozaj netreba zavazny staticky posudok ? V teorii sa teda moze stat, ze projekt prejde stavebnym konanim, ale nebude mat riesitelnu statiku ?
Odpovedať
@majkoj mne na stavebne povolenie stacil naozaj len strucny staticky posudok, kde bola poznamka, ze je potrebne urobit realizacny projekt.
Odpovedať
@majkoj podla mna ano, lebo na uradoch su pracovnici/pracovnicky, ktore nemaju ani sajnu o statike. Ide o uradnikov ktori vedia zdrbat akurat za nejake certifikaty za radonovu ochranu ci tesnost zumpy, odstupy, ci zabradlie na schodisku. Boh vie ci vobec vedia citat vykresy. Ked aj tu na fore citam aky ludia robia stavebny dozor ktori by mali svojou krvou rucit za vystavbu tak necakam zazraky od uradnikov, ktori nenesiu ziadnu zodpovednost a su tam iba pre to ze ide plat.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless @gashtaan ok, viditelne som totalne naivny :)
Odpovedať
@majkoj No a teraz je na mieste otazka da sa verit statikovi ked vseobecne sa neda verit stavebnemu dozoru? Mne moj stavebny dozor povedal ze on nebude podpisovat stavebny dennik, ze to je iba pre moju potrebu. A to uz mam druheho a niekedy sa mi panenky pretacaju ako niektore veci zlahcuju.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Presne taketo problemy potom vznikaju ak ludia zacnu setrit na projektoch a nekupia si realizacny projekt, ktory vsetky tieto nalezitosti musi obsahovat
Odpovedať
@davidf Ale no tak, ak dam aj 500 € za statiku (ktoru je potrebne sit na mieru) este stale nie som na na viac ako 2500 €. Pre mna 4000 € za realizacny projekt ktory bude mat aj statiku je to zbytocne vela, ostatne detaily (okna, strecha) mam na webe. TZB a pod. budem riesit priamo s dodavatelom.
Odpovedať
@niless ty nemas v projekte pre stavebne povolenie staticke posudenie stavby a v nom vykaz vystuze? Lebo ja hej...
Odpovedať
k SP nieje potrebný výkaz výstuže, ja som si to v statike urobiť dal, ale k SP to nieje potrebné. NA SU mi ukazoval statický posudok na pol strany A4, a že spĺňa podmienky k SP a že nemôže žiadať podrobnejší., tak neviem
Odpovedať
@megdesign No nemam takyto vykres ale takto mi to dal na papieri projektant ze to mam takto urobit. Prekrytie vystuze aspon 2,5-3 cm, Do venca 4 x d12 a strmeň d6 na 150-200 mm osovo. Keď veniec nahrádza preklad napr. nad oknom alebo dverami, tak dole + ešte jedna d12 stredom, taže 5 ks a strmeň na 150 mm osovo. Vence budu vyliate zaroven so stropom, t.j. v jednej rovine budu vystuze venca a nosniky. Poschodovy dom z tehal 250 mm P12, strecha Acko pokryta plechom. Ked pozeram vykres tak to je peciatka stavebneho dozora nie statika. Su k tomu aj nejake vypocty?
Odpovedať
@niless Projekt mi robil clovek, co je projektant, stavebny dozor. Ci je aj statik, to neviem. Ziadne vypocty. Len toto a technicka sprava.
Odpovedať
@megdesign Na statiku musi mat peciatku na ktorej je uvedene projektant statik. Tento vykres je v podstate to iste co mne navrhol moj projektant tak povediac ustne resp. pisomne mailom. Ak by robil statik posudok su tam aj nejake vypocty na zaklade ktorych su navrhnute vystuze. Takto Vas projektant Vam navrhol vystuz a la "to by malo stacit". Co zrejme uplne postacuje. 8-)
Odpovedať
Este pre zaujimavost videl som staticky posudok pre 4 podlazny panelak. zakladove pasy 700 mm siroke a 800 mm hlboke. 4 podlazia z betonu a 38 cm tehly P+D. Beriem nepozname podlozie ale ak niekto da 600 m siroke a 1 hlboke zaklady na bungalov asi to uz nie je kóšer.
Odpovedať
Profilova fotka
bežný projekt na RD by mal stáť 6-10 tis.€, mali by tam byť riešené detaily, a stavebník by mal podľa neho postaviť dom o 10 tis.€ lacnejšie, takže by to neľutoval. Ale takých projektov som videl málo. Statika je samostatná kapitola, ak výpočet stojí 300 € a ušetrí sa za 250€ výztuže, investor si povie, takto to mám lepšie. No a socialistická neúcta k inžinierom je ešte stále v nás (moc toho pre zmenu neurobili) autorizačné skúšky sa mi zdajú formálne, vidím projekty so zásadnými chybami, ale sú schválené aj s EIA. Videl som projekt kde projektant TZB navrhol dennú produkciu 130 m3 vody zberať do žumpy. súhlasím sposledným príspevkom a pýtam sa, ak sa dá dom založiť na doske, prečo treba kopať základy do nezámrznej hľbky alebo hlbšie? Argument, že hrobári povedali, že zamrzlo do 9O cm neobstoja pri zakrytej a vykurovanej ploche. A výztuž základov, kde priebeh síl je opačný ako pri nosníkoch a teda by sa mala dávať hore, je už mimo logiky.
Odpovedať
@niless len ci ten posudok co si videl nebol od Tomcanyho :)
Odpovedať
@gashtaan Urcite nie :-) , podobne pomery boli aj v nasom 4 podlaznom panelaku z 1975, ktory stale stoji bez jedinej praskliny asi 5 m od vodneho kanala.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless vidis a ja som mal v projekte 80cm a pri kopani zakladov bol pritomny statik a skoncili sme takto http://www.modrastrecha.sk/blog/majko... :)
Odpovedať
@niless nuz, zalezi na unosnosti pody, je rozdiel stavat na skale a na vysoko plastickom ile... ja mam zakladovu sparu v hlbke 120cm, jeden sused v hlbke 150cm a iny sused oproti cez cestu dokonca staval radsej na pilotoch.
Odpovedať
@niless s tym statikom rozmyslas velmi spravne. Ja stale tvrdim, ze naozaj dobry statik usetri investorovi nemale eurace. Ti klobasovi maju tendenciu vsetko niekolko krat predimenzovat z dovodu, ze nemaju dostatok odbornych skusenosti a "aby to nespadlo". Potom aj tu v galeriach mozes najst ako sa stavaju "atomove kryty". Len zrataj o kolko betonu potrebujes menej do zakladu sirky napr. 50 oproti 80 cm (bezne sa 80 cm zaklady navrhuju pricom casto 50 cm by boli dostatocne). Dalsie peniaze v podkladnom betone ... "standardne" sa dava 15 cm. Uz pri 10 cm a dome 100 m2 mas usetrenych 5m3 betonu. O zeleze v deke, vencoch ani nerozpravam. Bezne sa rype zelezo do zakladovych pasov aj v pripadoch kedy to vobec nie je potrebne. Najst dobreho statika je niekedy naozaj umenie. Stavba na doske je podla mna to najkrajsie, najjednoduchsie a najlacnejsie riesenie. No skus to dat niekomu navrhnut. Hned ti nakresli pol metra betonu, 3 tony zeleza =D a nakoniec ti odporuci pasy, lebo vyjdu lacnejsie. Ak nemas hydrogeol. prieskum minimalne prizvi statika ku vykopom ked sa zacnu kopat - posudi zeminu a do dennika ti napise ak je mozne pasy zuzit pripadne potrebne rozsirit. Dozor, ktory nechce robit zapisy v stavebnom denniku? @majkoj so stavebnymi uradmi je to presne tak, ako je vyssie popisane (cest vynimkam) a ty od nich ocakavas aby este aj energeticke hodnotenie budov ovladali :-D Ja som mal tu cest vidiet statiku zimneho stadiona ... ta bola asi na dvoch A4. Pocas vystavby statik umrel (nie kvoli stavbe). Zaujimave je, ze zatial ten stadion stoji.
Odpovedať
@majkoj U mna bol moj stavebny dozor a vravel mi ze staci 30 cm vyliat beton a potom uz iba DT. Tak som radsej vylial B20 zarovno s terenom (75 cm na vysku) a potom som dal 2x 40 DT lebo iba 30 cm vysoky zaklad sa mi zdalo malo. @gashtaan Neviem ako vyzera plasticky il ale na foto u teba je to ako nejaky piesok. Mne dozor povedal ze spras a potom ze ilova spras ale mam pocit ze netusil o co ide ]-( Ale vyzeralo to OK, stal tam storocny dom a vedla sused ma podpivniceny viac ako 60 rocny dom a tiez bez problemov tak dufam ze to bude OK. A ked to nebude dobre tak to budem potom riesit nejakou injektazou pod zaklady....hadam Tomcany volakoho odporuci :-D
Odpovedať
@niless ten piesok mam tak 40cm na povrchu, pod tym je asi 30cm vrstva hnusneho ilu, do ktoreho sa neda ani kopat... jedine krompacom po supinkach odlupovat, jamy na patky som "kopal" vrtackou so sekacom s priklepom. Dom mam ale zalozeny na vrstve pod tym, je to nejaky piesok s ilom, do toho sa da kopat aj detstkou lopatkou :) Mne robili zaklady systemom "od oka",, nebolo mi vsetko jedno, ked som videl tie zaklady susedov okolo, ktorym to odporucil statik na zaklade geo prieskumu. Ja mam naviac tazky poschodovy betonovy dom. Neostava mi nic ine, len dufat, ze to statici naozaj ohromne prehanaju :\
Odpovedať
@gashtaan Ja som mal nejaku navazku zo stareho domu cca 10-20 cm, potom cierna hlinita zem, ktora minuly rok v tych suchach bola v hlbke cca 40-50 cm normalne vlhka az potom pri 60-70 cm prisla taka hnedsia zemina ale ani za boha netusim co to bolo. Ale dalo sa to lopatou zarovnat a ked to preschlo bolo to tvrde ako skala. A ked som do vykopu vylial vedro vody tak voda tam stala nevsiakla. Tiez uvidim co z toho bude....ja budem mat 25 P12 tehlu a lahku strechu. Tak vdaka za info.
Odpovedať
AK by niekto do buducna chcel byt v obraze ohladne kvality podlozia v zakladovej skare http://stavebnikomunita.cz/profiles/b... Samozrejme idealne a spravne je prizvat si vzdy osobu, ktora je odborne sposobila vyhodnotit geologické podlozie v lokalite.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?