Vystavba r.domu -čo zariadiť ako prvé akú postupnosť zvoliť pred výstavbou a žiadosť. o hypotéku

Dobrý deň . S manželom sa chceme pustiť do výstavby rodinneho domu- bungalov s podkrovím. Avšak obaja nemáme veľa informácií a vedomosti v tejto oblasti ako postupovať úplne od začiatku . Pozemok mame,informovali sme sa na stavebnom úrade a nemal by byt žiaden problém so stavebným povolením.Len ako ďalej čo zariadiť ako prvé akú postupnosť zvoliť ? Samozrejme si chceme požiadať hypotéku . Ďakujem pekne
Odpovedať
Profilova fotka
nikto vám dom nepostaví bez projektu a ani vám na stavbu nedajú povolenie, bez projektovej dokumentácie (myslím že, ani hypotéku vám nedajú bez stavebného povolenia), takže by som asi začal tým projektom :)))
Odpovedať
Začnite riešiť elektrinu. Bez irónie.
Odpovedať
Nuž nájsť si niekoho známeho, ktorý sa v tom vyzná alebo si niekoho takého zaplatiť. Lebo učenie sa na stavbe vlastného domu je celkom drahé, omnoho drahšie, ako si niekoho schopného s praxou v obore zaplatiť.
Odpovedať
Dnes som bol v banke pre hypo na pozemok. Chalan vravel,že je potom potrebné stavebné povolenie aby som mohol zobrať ďalšiu časť... tak by som zacal stavebnym povolenim
Odpovedať
@zuzanka66 projekt vrátane sieti. Požiadať o stavebné povolenie a začať riešiť siete. Pozemok je definovaný ako stavebný? Ak nie a je to záhrada, prvé pozemkový fond.
Odpovedať
Ako prve by som sa rozhodol ci kuraci alebo telaci kebab. A tiez, ci ryzu alebo hranolky.
Odpovedať
@zuzanka66 aby ste mohli začať so stavbou, tak potrebujete stavebné povolenie. K tomu, okrem iného, budete potrebovať projekt pre stavebné povolenie (alebo podrobnejší, napr. realizačný projekt). Tento projekt vám vypracuje projektant (ak máte presnú predstavu o tom aký dom chcete), alebo architekt (ak potrebujete vypracovať aj návrh domu). Nájdite si takého, ktorý vám bude v cene projektu ochotný aj poradiť a usmerniť vás (aj keď to by mala byť povinnosť). On bude neskôr (ak sa tak dohodnete) realizovať autorský dozor nad stavbou. Potom sa budete musieť rozhodnúť či budete stavať svojpomocne alebo dodávateľsky (cez firmu) Ak svojpomocne, tak buduete potrebovať stavebný dozor, ideálne tiež taký, ktorý bude reálne aj na stavbu dozerať a nebáť sa dať prerobiť majstrom to čo treba. Ak dodávateľsky, tak nebudete potrebovať stavebný dozor, ale odporúčam vám ho, ako človeka nezávislého od firmy, ktorá bude dom realizovať. Verím, že projektant resp. váš stavebný dozor vám už poradí čo a ako.
Odpovedať
@zuzanka66 ja by som si ako prvé overila či mám dostatok financií na stavbu. Spôsob financovania musí byť jasný ešte pred stavbou. Aký typ hypotéky chcete brat? Čím budete ručiť? Bude to stačiť na taký dom ako chcete?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?