Výhodnosť projektu klasicky vs. NED alebo Pasiv

Ahojte. Všade čítam, že sa oplatí investovať do projektu NED alebo Pasív. Ale je to ozaj tak??? Moja simulácia. Veľmi na hrubo. Variant 1: Beriem do úvahy cenu projektu klasický katalógový dom cca 1500 € + cena stavby na kľúč cca 139000 € Variant 2: Dobrý projekt podobného domu v štandarde NED alebo Pasív od cca 3500 až 7000€. Uvažujem najnižšiu sumu 3500 €. Pripočítam zvýšene náklady pre NED alebo Pasív štandard cca 10% Zhrnutie: Variant 1 = 140500 € Variant 2 = 156400 € Rozdiel V2 - V1 = 15900 € Ak si vymyslím, že zvýšené náklady v klasickom dome oproti NED budú ročne o 1000 € (aj to neviem či som neprehnal) tak to vychádza, že v klasickom dome môžem splácať náklady ešte 15 rokov. Moje otázky: Po koľkých rokoch sato vráti? Resp. prečo ste sa vy rozhodli pre NED alebo Pasiv projekty? :-( Som skoro naklonení pre NED projekt ale bojím sa,že to budem ľutovať počas splácania Hypo:-)
Odpovedať
@au585 blbost treba klasicky projekt ako na bezny dom s navrhmi konstrukcii podla seba... Mna vysiel projekt 1800€ a za info som zaplatil cca 130€, do izolacie pojde asi 4000€ eur
Odpovedať
Myslím projekt NED alebo Pasiv aj s prepočtami PHPP efektívnym navrhnutím izolácie a pod. Nie metódou toto je v akcii, tak túto izoláciu beriem.
Odpovedať
@au585 aky velky bude dom?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 alebo nie.
Odpovedať
@au585 je to najma o sikovnosti si zohnat projekt za trhovu cenu, od dobreho a najma rozumneho projektanta - to je taky co mu domy stale stoja a maju par rokov kurenia za sebou. NED a PASIV za 7000 € mozno ale to su projekty za 200 000 € a vyssie ktore kde bezny investor neriesi ci sa mu to vrati o 5 alebo 50 rokov. potom je to o sikovnosti zazmluvnit si takeho dodavatela materialu a taku partiu, ktora ma najlepci pomer cena/vykon. potom je to o sikovnosti si okontrolovat ci je ta partia naozaj s najlepsim pomerom cena/vykon a ci je naozaj dodavatel materialu dobry. no a potom je tu parameter trosku rozumiet co sa ako robi a urobit si sam same male drobnosti. cena NED a PASIV moze byt pri danych podmienkach nizsia ako cena domu v C standarde.
Odpovedať
Planujeme poschodovy do cca 120 m2 zastavanej plochy. Nas pozemok je v mojich diskusiach.
Odpovedať
@au585 na vypocty uspor su tu ini machri ;-) , ale v tak malom dome sa neda na pasivnom standarde usetrit rocne 1000 Eur. Ani pri elektrickom kureni. Vykasli sa na pasiv, postav standardny dom, pridaj rozumne na izolaciach. V elektrike bude za kurenie 1000 rocne, v plyne este menej.
Odpovedať
Profilova fotka
Tazko sa na tuto problematiku pozera len cisto cez kalkulacku... Osobne nemam rad len diskusiu o tom, ci sa nieco vrati... EPD je spojeny v neposlednom rade s ovela vyssim standardom byvania, vysokou tepelnou pohodou, stabilitou..a s tymi peniazmi je to tiez zvlastne... Tri rôzne rodiny, ktore si postavia priblizne rovnaky dom, rovnako sa snazia na nom setrit, urcite napr. nemaju rovnaku cenu na bezny meter kuchynskej linky, hoci je zrejme, ze jej zivotnost nebude ani u jedneho z nich podstatne dlhsia, ako u druheho..nakoniec mozno ten, co ju bude vyuzivat najmenej, najviac za nu zaplati... Chcem tym povedat len to, ze pokial je clovek mlady, zaraba peniaze, je v najlepsom veku, mina peniaze na rôzne zaluby konicky, uziva si peniaze, jeden splaca hypoteku o 25 EUR vyssiu, ako druhy, ktory viac setril pri vystavbe domu... Tch mozno 30-40 EUR mesacne, usetrenych za to, ze investoval viac do materialov a domu mu pomôze prave vo chvili, ked bude ako dôchodca byvat prave v tom tepelne lepsom dome... vtedy mu bude aj 20EUR mesacne dôlezitych...
Odpovedať
@au585 náš projekt komplet stál 38 000 Sk, máme pasívny dom
Odpovedať
@au585 Klasický katalógový podkrovný dom o rozlohe 120 m2 s potrebou 80 kWh na m2 som si nechal upraviť na EPD (PHPP, orientácie, skladba izolácii a pod) 15 kWh. Keď som porovnal investície, ktoré som musel navyše investovať do izolácií a zas ktoré som ušetril napr. na obvodových/nosných múroch, na systéme vykurovania (plynová prípojka, podlahové kúrenie, komín a pod.) tak rozdiely vo vstupných investíciach boli veľmi malé. Tak ako píše blacksr, EPD je možné postaviť aj pri lacnejších projektoch. Dôležité sú detaily, a stavba na kľúč nemusí znamenať, že v skutočnosti bude ten dom aj postavený v EPD štandarde, min. skúškou správnosti je blowerdoor test a termovízia ;-)
Odpovedať
@Odpovedz Pasív je ekonomicky realizovateľný pri južnom pozemku, kedy nie je slnko tienené okolitými budovami. V projekte je kopa dôležitejších vecí ako "pasívny dom", rieš to s projektantom.
Odpovedať
Aj by som to riesil s projektantom, ak by mu stacilo za projekt 2000 €. to je moje max. co som ochotny dat za projekt. Myslim kvalitny projekt. Ja nechcem haciendu ale domcek.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@au585 projektant by 2000e zobral, ale musel by si separatne zaplatit statikovi, profesistom, za energeticky certifikat, vytlacit si projekt, realizak, ... sa to nezda, ale nejdu vsetky prachy len projektantovi. mna stal projekt 3x tolko. inak pri aute clovek malokedy rozmysla, ci sa mu investicia vrati, pri dome by podla mal rozmyslat rovnako.
Odpovedať
7 000 za projekt ? Jedine že pri ňom projektant strávi 3 mesiace , dňom aj nocou ......Treba používať trošku zdravý sedliacky rozum :) Ale existujú ľudia pre ktorých to problém nebude... A 15 - 16 tisíc navýšenie oproti klasickému domu - to jedine že v ňom bude luxusná rekuperácia za 5 000+ a tepelné čerpadlo za ďalších 5 000+ ( ktore práve pri pasíve prestáva mať akýkoľvek zmysel) ....
Odpovedať
@dvorcidlo0 projekt je pre mna este relativne lacna zalezitost. na pravnikov a notarov som uz minul cez 3000Euro, za pripojky zaplatim cez 30000Euro a dalsie poplatky radsej ani nechcem tusit. ale aj ja sa zivim sluzbami a pokial su moji klienti ochotni platit, co si zapytam, musim akceptovat aj davanie :-)
Odpovedať
@bozsky_kaja 30000E za přípojky? To je na samotě u lesa,ne ;-)
Odpovedať
@rabies nie, to je Rakusko. kupis lacno pozemok, potom ho musis pripojit. a platis pomernu cast za vsetky naklady investora na vybudovanie sieti a pripadne aj chodnikov a cesty. u mna to je horsie o to, ze dedina v lete vybudovala nejaku novu super mega giga neviemco kanalizaciu a tu treba tiez zaplatit. takze mam lacny pozemok, ale ak chcem na nom stavat, tak sa dostavam na cenu asi 90e/m2
Odpovedať
Profilova fotka
@au585 v projekte je hlavne potrebne riesit domyselne vsetky tepelne mosty. To neni len o naplacani izolacie na stenu a strechu a potom si cez izolaciu slahnem ocelovu konzolu na pristresok nad dvere. Takze ak sa v problematike poriadne neorientujes, nelutuj par drobnych za projekt navyse. Len pre predstavu iste sa tvojej zene budu pacit obkladacky za 30 EUR meter a nie tie za 10 EUR. A tu setrit nebudes. Preco? Urcite by som siel cestou NED a tepelne cerpadlo. Pasiv je uz fakt financne narocnejsi a mnohe firmy ho este ani dnes nezvladnu. Tie co ho zvladnu si ale patricne zapytaju, ale neni im co zavidiet. Je to know how a hooodne hrajkania s prkotinami a teda casss co su defacto tie peniaze navyse.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr to je ale nieco ine ze ty si dala za projekt tolko. Aj ja som dal zhruba tolko, ale my mame problematiku nastudovanu a nepotrebujeme preto detaily riesit projektantom. Bezny smrtelnik si fakt na dobry REALIZACNY projekt PD musi nachystat 4 a viac tisic podla rozsahu.
Odpovedať
Ja dám iba za profesie 800€. Projektovú dokumentáciu si robím sám :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?