Vybrali sme správny projekt vzhľadom na svetové strany?

Ahojte strecháči. Nakoľko ste tu viacerí oveľa skúsenejší ako mi začiatočníci rada by som vedela Váš názor na nami vybraný projekt. Vstup je z J, JZ. Ďakujem za Vaše názory.
Odpovedať
Podle mě jste správně nevybrali - tenhle projekt není špatný, ale tehdy, pokud by byl vchod ze severu či severovýchodu. Tady máte na jih kuchyň s jídelnou a ložnici - nevhodné, velkou prosklennou plochu z obýváku na sever - to je také špatně, DP - sever - špatně- tma a žádné sluníčko.
Odpovedať
@aducek tak standardne sa domy stavaju tak, ze obyvacka a terasa su otocene na J, JZ, pripadne JV. Je to kvoli tomu ze z tej strany su najvacsie tepelne zisky a najviac slnka. Ale napriklad svagor si postavil dom s orientacoiu na sever a nevie na to dopustit, kazdeho presviedca ze je to tak najlepsie lebo v lete je na terase prijemne. Druhou strankou veci je ze aj kvoli tomu nie je jeho dom nizkoenergeticky napriek tomu ze ma rekuperaciu. V jeho pripade to az tak nevadi, ale od roku 2016 budu platit prisnejsie normy a uz na tom zalezat bude. No a bez ohladu na normy a tepelne zisky, ja som zastancom juznej orientacie kvoli slnku. Byvame teraz v byte s obyvackou s francuzskymi oknami na JZ a ten byt je naaadherne slnecny a nechcela by som obyvacku do ktorej by mi slnko nezasvietilo (ako v pripade severnej orientacie)
Odpovedať
@luck4 Je dobré mať okná na všetky svetové strany. Myslím že je lepšie mať obytné miestnosti otočené smerom do záhrady ako k susedovmu múru alebo ulici, len kvôli južnému slnku. To je tiež dôvod prečo mať plyn a nebyť odkázaný na slnečné zisky. Slnko je dobré, ale nemusí byť naraz vo všetkých oknách.
Odpovedať
@radopp No ved vravela som ze pre mna tie slnecne zisky az take podstatne nie su, aj ked my co sa este len chystame stavat na ne musime mysliet kvoli novym normam. Co mi inak pripomina ze by som ten dom radsej zarovnala do stvorca z rovnakeho dovodu. Ale stale trvam na tom ze pre mna je dolezite slnko ako take, dobija ma energiou, hoci mozno pre niekoho to take podstatne nie je. A nevieme kde sa ten pozemok nachadza, co je okolo neho a aky je velky, napr. na nasom pozemku by sme vedeli postavit dom s akoukolvek orientaciou.
Odpovedať
@luck4 Kvôli nejakým normám budeš mať všetky okná na jednu stranu, hoci aj ku susedovej stene? Tomu neverím. Daj poriadne steny, poriadnu izoláciu do stropu a podlahy, a norma si myslím bude ok. Štriace osvetlenie halogénkami bodovkami, notebook miesto PC... nevidím dôvod na veľkú spotrebu energie. A neviem prečo do toho úradníci pchajú nos.
Odpovedať
@aducek máš ho presne opačne, vybrala by som iný projekt
Odpovedať
Profilova fotka
Nie zlý projekt. Ale zadaných podmienok na danom pozemku by som riešil zrkadlový obraz, teda: teda aby sa obývačko-kuchyňa ocitla na ľavej strane. A bude všetko O.K. 8-)
Odpovedať
@radopp Kedy som povedala ze maju byt vsetky okna na jednu stranu? Povedala som len ze nechcem obyvacku na sever ;-) A je pravda ze velke okna po zem budem mat na JZ alebo JV. Inak nie som odbornik ale myslim ze spotreby elektriny sa dane normy netykaju, ide len o potrebu tepla na vykurovanie
Odpovedať
za mna pekný domček a ak by bol otočený vstupom na východ,tak by bol idealny i ked potom ešte by som pridala jedno,dve okienka do obyvarkovej časti.Detske by tak boli na západ,čo je idealne pre deti poobede kvoli písaniu uloh a teda prirodzenému svetlu v izbach.Pre spalnu je východna strana dobrou volbou a tak na sever by ti ostalo iba kupelnové okno.Ozaj peknu domček len ho dobre osadit
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?