Vlastný projekt

Ahojte vkladám sem vlastný projekt, ktorý som upravoval podľa pozemku. Rozmery domu 12,5x10m. Čo sa týka rozmerov miestností,tie sa budú upravovať len minimálne. Nakoľko nie sme zástancovia WC v kúpeľni tak som to musel riešiť takto. Stavba domu: Ytong 250mm, zateplenie cca.30cmNEO, zateplenie podlaha 25cm. Nakoľko pri pozemku je len elektrika tak ešte uvažujem nad tipom vykurovania a alternatívou v prípade poruchy. Krb by som najradšej nedal a nahradil by som ho možno liehovým aby mi teplo neunikalo z domu von. Ak máte niekto nejaké nápady tak,prosím napíšte. Ďakujem. P.s. Dom je navrhnutý ako podľa šírky tak aj z finančného hľadiska,tak prosím nepíšte o tom aké je to malé ale radšej ako by ste to vylepšili. Ako kúrenie mi bolo doporučené odporovými drôtmi pod dlažbou a elektrickými rohožami pod plávajúcu podlahu.
Odpovedať
@blackomt Ešte stále sa trápiš s dispozíciou? :-) Domy sa zvyknú natlačiť na severnú stranu, aby z juhu netienil susedov plot alebo dom. Maličkú špajzovú miestnosť by som nahradil poriadnou špajzovou skriňou. Všelijaké výklenky zruš a rob rovné steny a obdĺžnikové miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Kurenie podlahove radsej teplovodne. Zdroj vykurovania mozes riesit, menit podla fin.situacie. Elektrokotol, krb, tep.cerpadlo... Pri dratoch len a len elektrina. Nam sa krb ako nahradne kurenie i mimo sezonne prikurenie velmi osvedcil ;). Pridala by som okno do kuchyne na stenu kde je vchod. Je prijemne mat max osvetlenu kuchynu i prehlad co sa deje vonku. Inak maly ale sikovny. Paci sa mi.
Odpovedať
Profilova fotka
Zádverie sa mi zdá zbytočne veľké, ten odskok v chodbe kôli vstupu do tých dvoch izieb by som dal preč ten krb mi tam nepasuje je nejaký zašitý ale aj tak ho tam nechceš dávať si vravel, a mne osobne by tam chýbala tech. miestnosť ale ak budeš kúriť elektrinou tak ti ju až tak netreba. A chcelo by to označiť svetové strany ako si dom osadil
Odpovedať
pekné...len orientácia je aká?detské na západ aleb juh, spálna je ideál na východ,čím menej okien na sever a čím viac sa snažiť vytažit z prirodzeného osvetlenia
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt pozri si bungalov 1471, katalogovy od Euroline, veeeeelmi podobny. Inak je fajn, na kurenie mas vela inych sposobov, ked nechces elektrinu, staci vybrat co ti najviac vyhovuje
Odpovedať
@tatiana1978 @martosko Sever je označený na prvom obrázku v pravo a tak bude aj uložený dom . Pozemok s domom je na druhom a svetové strany zostávajú. Severná strana bez okien,východ spálňa, juh a západ kuchyňa ,obyvka, detské. Odskok do izieb ,je preto aby mal každý aké také súkromie,pretože 1,2 metra na vzdialenosť dverí mi pripadá moc málo.
Odpovedať
@radopp Jediných susedov budem mať zo severu. Z ostatných nebudem mať nikoho. Na hranici z juhu/ tá strana naľavo na 3D pohľade je normálna cesta kadiaľ sa prichádza a tá pozdĺžna príjazdová cesta / hnedou farbou / bude naša aby sme sa mohli dostať ja a kamarát do domu on totižto bude mať dom vedľa mňa na pravo. Ešte prehodnotím tú skriňu na chodbe,pretože by som chcel úložný priestor pod strechou ako sme sa rozprávali a detská sa zväčší. Ešte ti brnknem.
Odpovedať
Profilova fotka
v ziadnom pripade nerus spajzu. Ziadna potravinova skrinka nenahradi poriadnu suchu chladnu spajzu. To je len panelakovy vymysel. Spajza ma svoj ucel a ciastocne nahradza chladnicku. Mnohe potraviny sa nemozu drzat v chladnicke (vlhko, prilis nizka teplota), ale potrebuju tiez chlad (napr. zemiaky, banany, cibula, cesnak, paradajky - nic z toho sa nema drzat v chladnicke). Stare mamy drzali v chladnej spajzi nielen kompoty a zavaraniny, ale aj mast, udenu slaninu, vajicka, upecene kolace (napr. na Vianoce nenapraces vsetko do chladnicky), sudok s kys. kapustou, zasoby strukovin, orechy a dokonca aj vino a mineralky (ak nemas pivnicu - nemaju sa drzat vycapene na svetle, ale v tme! - vies si predstavit, ze toto vsetko vpraces do nejakej skrinky?..... aj v sucasnosti mysli na to, ze ak je do mimo velkomesta, budes robit vacsie jednorazove nakupy. Mozes tam schovat fritezu, kuch. robot, pekarnicku, velke hrnce, co pouzivate na zavaranie, kotlik, plechy na pecenie....vsetko co pouzivas len prilezitostne a uvolnis si linku na veci, ktore potrebujes bezne poruke. A aj velky mrazak. Ked sa navari, jedlo este nemozes dat do chladnicky, vyhodne je ho nechat rychlo ochladit v spajzi. Zasadou je,aby mala spajza okienko (staci malinke, nie kvoli svetlu (naopak, ma tam byt skor sero, ale kvoli vetraniu a ochladzovaniu) a v ziadnom prip. sa tam nema vykurovat a idealne by mala byt orientovana na S. takze pozor na umiestnenie krbu vedla spajze ! Otvaranie dveri bud daj dovonka, alebo dvere skus presunut na kraj (blizsie ku obyvke, samo, otvaranie na druhu ruku) Ja byvam v byte, spajzu mame pred bytom, malinkatu, ale bez nej by som si nevedela predstavit byvanie.
Odpovedať
@jankah77 Taká špajzovka by mala byť väčšia, tepelne izolovaná od zbytku domu, niekede v rohu domu. Nemá sa ochladzovať malá miestnosť v strede domu oddelenú tenkými priečkami. Rosný bod, tepelné straty. Ak je svahovitý pozemok, dobrá vec je pivnica.
Odpovedať
Profilova fotka
A ked vidim, ze nemas ani TM / bordelizbu, ani pivnicu, tak uz len preto by som spajzu nerusila. Uvidis, ocenis.
Odpovedať
@blackomt chyba mi "bordelmiestnost", kedze nemas technicku, ani ziaden satnik a pridavam sa k nazoru za ponechanie spajze. Najlepsia vec v dome.. Ludia z panelaku nepochopia :-) Ziadne potravinove skrine ju nenahradia, ja som to uz pisala sem x-krat, ale potraviny zaberaju realne dve police, ostatne su ine veci, ktore nie je kam dat.. Plus chcem vidiet , ako manzelka dava horuci plech s kolacom vychladnut do potravinovej skrine, ked moze mat spajzu, kde je na to miesto a je tam chladnejsie, ako inde v dome.. Ja som sa tiez obavala, ze tam bude aj tak teplo, ale nie je, a to my mame len posuvne dvere a v spajzi je vzdy o par stupnov chladnejsie. Dobre je mat tam aj okno.. vyklenky by som tiez zrovnala, su zbytocne..
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Ja viem, prave preto pisem ze ma byt spravne umiestnena.Hoci, moja starka ma v starom dome spajzu osadenu v strede domu (z jedej strane kuchyna, z druhej hostovska), pretoze k povodnemu mini domu (tzv zadna izba a kuchyna) pred 50r pristavili dalsie izby z druhej strany. A poviem ti, je tam super chladno. Bezne tam drzi smalec, vajicka, v zime nadojene mlieko, napecene kolace - je tam okolo 8 stupnov. Je sucha a nic neplesnivie. Holt, stari majstri vedeli ako na to. Ale viem, ze v novych domoch nema sancu dosiahnut tuto teplotu niekde v strede medzi izbami. Najma ak je orientovana inde ako na S. Ale, ak ju nemoze umiestnit inde, moze vyuzit tuto miestnost ako tzv bordelizbu. Ale potom by som dala dvere do nej z chodby. Kedze ani pivnicu nemaju, neviem si predstavit dom, kde nemaju ziadnu takuto miestnost. Tu v byte sa neustale pasujem s vecami, prehadzujem tu a tam, zavadzaju mi..... stan, spacaky, vian. ozdoby, stromcek, kufre, turisticke ruksaky, nafukovacky na kupalisko, karimatky, stroj na sitie, lavore, mop, susiak na pradlo, velky hrniec na zavaranie, balkonove sedenie musi ostavat tam kde je aj v zime...veci, ktore su starsiemu uz male, ale o 2r budu dobre mladsiemu...este aj ten nestastny zber papiera do skole hehe. A muzove srubovaky, kladiva a vrtacka a neviem co este (no ale behat po srubovak do garaze by sa mi nechcelo, kvoli jednej uvolnenej srubke na dvierkach :-D) - a muzovi uz vobec nie. Nech si prejde cely byt a hned zisti, ze hromadu veci by mohol uskladnit v tejto miestnosti. Niektore sa proste nedaju "vtrepat" do polic ci skrin.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jankah77 @akvi Na bordel bude priestor pod strechou alebo malý domček v záhrade a ak niečo budem chcieť zašiť tak do tej malej miestnosti pri spálni. To jedno malé okienko v spajzi som zabudol dať inak som to tam plánoval.
Odpovedať
Tie výklenky v izbách si ešte premyslíme. :-D
Odpovedať
@jankah77 Niektoré staré domy sú postavené dobre a nechápem ľudí ktorí ich zbúrajú a postavia nový. Miesto vynovenia - izolácie, kúrenie, priečky, podlahy. V starých domoch je chlad do špajzovky v lete ťahaný aj z podlahy. V nových domoch je hrubá izolácia všade a ako je teplo von, tak je teplo aj dnu, aj v špajzovke. Dá sa vynechať izolácia podlahy, ale to funguje len na veľkú špajzovku.
Odpovedať
Tie vstupy do DI zrus, chyba odkl.priestor, po vselico behat stale na povalu sa vam nebude chciet. 1wc je malo.
Odpovedať
ak by si nechaval krb urcite nie na tom mieste kde je, kedze tam chces mat spajzu , ta odclenena chodbicka pri detskych izbach sa mi zda zbytocna, taktiez by som ten satnik nedavala takto na chodbu, predlzila by som detske izby, a pravu izbu by som tym padom ze by bol vchod z hlavnej chodby posunula a ten priestor ktory ziskas zo zrusenej mmini chobicky by som vyuzila na to, aby som ten kutik pri spalni potiahla po celej dlze a mas satnik alebo odkladaciu miestnost
Odpovedať
@jankazb Nad tým som uvažoval ale nakoľko tam bude sklokeramicka doska a nad ním odsávanie tak preto som tam nedal okno. Možno by to vyriešila inak navrhnutá kuchyňa. Ešte sa s tým pohrám a uvidím ako to ukáže.. Mne osobne tam okno nechýba ,pretože by som mal výhľad iba na prístupovú cestu. Ale skôr som rozhodnutý ,že tam bude iba odsávanie.
Odpovedať
@luciana1977 Uvažoval som krb dať oproti ale zatiaľ som to nechal takto. Tie detské izby možno upravím ale chodbu rozšírim asi ešte o 10cm.
Odpovedať
ja osobne by som preferovala WC s priamym vetraním - posunula by som ho k severnej strane ku vstupu. Na chodbe mi chýba okno, možno by som tú malú miestnosť zrušila. S ostatnými vecami (zrušenie výklenkov, áno špajze a krb ďalej od špajze) súhlasím. Ináč ste to celkom dobre premysleli. Držím palce pri realizácii.
Odpovedať
ahoj, krb by som dala presne oproti ako je teraz, teda na roh obývačky a tie výklenky na izbách zrušiť vstup priamo z tej hlavnej chodby, čiže zmenšíš tú skriňu na chodbe.
Odpovedať
@jankazb @andrea228 @janci77 @luciana1977 @atlaska @jankah77 @akvi @katka8855 Ahojte ďakujem Vám za návrhy som rád ,že ste sa do toho tak pustili. Dom som upravil podľa vašich návrhov. Technická miestnosť bude na pravo na konci chodby ak tam náhodou nebude šatník :-D .Chodba bude dosť presvetlená nakoľko plánujem dať dvere ako mám na byte s väčším pomerom skla a rozšíril som ju o cca.10cm, pretože tých 120cm je pre naše dve deti málo :-D . Vchod som zúžil a tým som prehodil sprchový kút namiesto umývadiel a umývadla namiesto sprchového kúta. Pripomínam ,že povala bude pochôdzna a miesta na haraburdy tam bude dosť. :-D
Odpovedať
Hned ti DI vyzeraju lepsie .-) Skusila by som sa pohrat este s kuchynou a hlavne jed.stolom. nedal by sa vstup na terasu posunut blizsie k jed.stolu? mal by si pekny flek na krb /mozno obojstranny aj na terasu-vec vkusu/ a v lete by si stol posunul tam kde je krb,mozno treba skratit spajzku a mal by si pohodlny vychod na terasu v lete,kedy sa tam chodi aj 40x na den s jedlom,pitim,riadom... Bar.pult mozes dat na druhu stranu aspon sa zbavis jedneho rohu v linke /za mna najhosria cast linky/
Odpovedať
Mne sa nepaci krb, co budes mat na zemi plavacku? Pred krbom treba daku dlzbu alebo daco nehorlave a ked budes chodit okolo neho tab pojdes po plavacke, potom dlazbe a zase plavacka - priste taky stvorec ineho materialu v strede chodby by mi vadil. Tak isto pred nim bude bordel a ked budes chodit okolo. Ja by som, ho dal viac na oci a to na pravu stenu do obyvacky, vedla neho telku a gauc by som otocil opacne k vonkajsej stene. Este nebyvam ale temperujem krbom a po roku ma to stale bavi sa nan pozera ta davat tam drevo, je to taka hracka. Mozno by som dal rohovy aby ho bolo vidiet aj z kuchyne, uz ako sa ti paci a kolko mas penazi, miesta to vela nezabere ked das komin vedla neho. A posledna vec rozsir obyvacku o aspon pol metra, stoji to navyse max. par sto eur a dojem bude lepsi.
Odpovedať
@sysell ak pod plavackou myslis laminat,ten je nehorlavy. Nieje nic skaredsie ako pred krbom iny material ako v celej miestnosti. Predpokladam,ze tam bude krbova vlozka a nie otvoreny portal,takze ani bordel nema mat z coho. Ale umiestnenie nieje dobre, to je fakt.
Odpovedať
@atlaska laminat nehorlavy, hmm? Nie je nic sraredsie, hmm, bordel nebude hmm? nemas krb ze ? A ked otvaras dvere a napada ti prach, a ked vyberas popol, a ked prikladas drevo? Myslis ze ti tam nic nevypadne? Nevravim ze to tam bude chliev a ze to nemozes utriet ale stane sa. A osobne by som neriskoval ze mi vyskoci zeravy kusok drevka a padne na podlahu, myslim ze by jej nemusel uskodit ale moze sa stat a mas na podlahe aj malu skvrnu to nasere.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt teraz je to lepsie, ale nemozes sa riadit tym co pisu ludia, ze je lepsie, najlepsie je to, co je prirodzene pre teba, lebo ty tam budes byvat a nie tych XY ks hodnotitelov :)
Odpovedať
@sysell mame uz druhy krb, za 20 rokov nam nic nevyskocilo z krbu, ak kuris kvalitnym drevom nic nestriela,nevyskakuje. A ak tebe vyskoci nieco na laminat a o chvilku to zdvihnes nic tam neostane, ani zapalena cigareta mu neuskodi. my mame drevo okolo krbu a je stale neposkodene. Sem tam nieco spadne, ale vysavame raz do tyzdna a uplne to staci, treba aj vediet prikladat a hlavne otvarat dvierka na vlozke. Laminat sa skor poskodi inak ako od krbu, a vzdy sa da vymenit poskodena cast. Urcite lespei ako mat tam kus dlazby a listy alebo sklo pod ktore ide prach a je hned spinave, zasieti slnko a sklo je skarede ,pokila nieje stale lestene. @katka8855 ano on tam bude byvat,ale ziadal zhodnotenie,tak ho dostal.
Odpovedať
@katka8855 @sysell @atlaska Bude tam krbová vložka ale to sa ešte rozhodujem nad akumulačným krbom. Poloha krbu mi vyhovuje a meniť ho nebudem. Nektoré detaily som ešte nestihol doriešiť t.j. kuchyňa a tak ,takže je to tam len od oka. Išlo mi hlavne o dispozíciu domu a miestností. Ešte musím prerátať veľa vecí/ npr. šírky priečok podľa príslušenstva,ktoré sa bude kupovať atď.
Odpovedať
dispozicia vyplyva aj z tych sirok, z toho aku chces kuchynu,nielen kde ta kuchyna bude. Kde budu kabaty,bundy
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?