Vlastný projekt poschodového RD - poradte.

Profilova fotka
Cca v oktobri kupujeme pozemok a od buduceho roka by sme chceli zacat stavat poschodovy RD. Tak sme uz zacali rozmyslat nad podorysom domu, ktory by nam mal plne vyhovovat, ale zaroven by mal byt aj co najfunkcnejsi a zlozity co najmenej ako sa len da. Chceme poschodovy s vyuzitelnou povalou (ako sklad), klasicku ackovu strechu. Orientacia pozemku je S-J, pricom vchod bude zo severnej strany. Pozemok bude obrovsky, cca 35 arov, nemusime sa preto obmedzovat rozlozenim domu na pozemku. Za vase rady a nazory vopred dakujem.. Viac hlav, viaz rozumu :-)
Odpovedať
@alisael chodte normalne za architektom taketo amaterciny a nezmysly v planovani sa ani nedaju komentovat. Sak hadam nejste sami sebe nepriatelmi, ze by ste si boli ochotni takto si ublizit.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 a preco by sme si tym mali tak ublizit?
Odpovedať
@alisael lebo je to cele zle.
Odpovedať
odporúcam navstivit projektanta, ten projekt treba prepracovat, projektant je studovany clovek co vam poradi - ak je teda dobrý... Je tam vela chodieb, zbytocných. Na tak veľký dom je tam zbytočne veľa miestností radšej zväčšite miestnosti nech sú vzdušnejšie... Ale to je iba môj názor, samozrejme sa je treba držať vašej koncepcie ak na nej trváte, ale určite sa poradte s projektantom, ten vie vychytať veľa múch - vlastná skúsenosť...
Odpovedať
Profilova fotka
@xr22 za projektantom urcite pojdeme, ale chcela som pocut nejake napady, ktore by mohli trochu pomoct. Kritiky typu je to cele zle tomu asi velmi nepomozu. Povodny koncept domu pochadza odtialto http://extradom.pl/projekt-domu-homek... s tym, ze garaz chceme mat spojeny s domom, takisto vchod do domu z garaze a prizemie zrkadlovo otocene. A to je kamen urazu..
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 to mi vela povedalo. Podla mna su zle bungalovy a domy s rovnou strechou. A co teraz?
Odpovedať
@alisael nic Ti to nepovedalo. Nejde o to ci je bungalov, kocka s rovnou strechou alebo secesna vilka, ci novozbohatlicke baroko (k tomu poslednemu iba esteticka vyhrada). Ide o dispoziciu a tu mas zufalu. Ak mam dost penazi tak preco ich nevyuzit co najlepsie na vacsi komfort nez je tento paskvil?
Odpovedať
čo sa týka garáže, ja osobne by som staval bud iba prístrešok alebo samostatne stojacu - ak by som na ňu mal. Ak je samostatne stojaca dá sa spojiť aj s altánkom, jednoducho sa dá využiť praktickejšie ako keď je pri dome. Takto by ste mohli natiahnuť miestnosti a napr. pridať okno do špajze. PS: napr. sklad vedľa izby dole som nepochopil, nakoľko máte sklad aj vedla garáže..., resp. technická - ale tá sa dá využiť tiež ako sklad, je dostatočne veľká.. Ale možno to je šatník - neviem Treba samozrejme aj uvažovať o umiestnení domu, využiť svetové strany, atď. Ten projekt z ktorého ste vychádzali je pekný, už som pochopil aj prečo ste niektoré veci robili tak ako robili a asi to nie je nakreslené v dobrej mierke, preto sa ten projekt zdá byť zlý... Treba tú podstatu ukázať projektantovi...
Odpovedať
Kamen urazu je ten, ze povodny koncept domu ktory chcela kopirovat je uplne o niecom inom, tam je to premyslene, vsetko tam ma svoj zmysel a ucel. Toto co urobila ona, ze dala chodbu ako srdce domu, navyse tmava, plna dveri, absolutne stiesnujuce, nevzdusne, tazke, tie kaliciace vinkle, rozbija to izby (detska aj spalna), spajza v strede domu, bez okna, pracovna vacsia jak kupelna + extra terasa na susenie pradla, totalne nezmysly...Ak ma kopu prachov, ok, ale viem si predstavit ich zmysluplnejsie investovanie nez do takejto haraburdy, treba si uvedomit ze kazdy m2 plochy stoji cca 800-1000 eur a tam jo potom pozeram aby som mal kazdy m2 domu vyuzity zmysluplne.
Odpovedať
@alisael zrušila by som technickú miestnosť v garáži a nechala tam okrem hlavnej brány len jedny dvere - napr do zadnej časti dvoru - v záležitosti ako budete mať situovaný pozemok ( či pozdlž alebo na šírku). Vchod do kotolne bysom urobila z tej prechodovej miestnosti ( z garaze do domu). Sklad by som medzi obyv. a spalňou zrušila ( veci z neho by mohli byt v garazi ) alebo z tej miestnosti urobiť šatník kde by bol vchod bud len zo spálne, alebo tak ako je, aby boltaky univerzalny satnik. HOre by som zrušila tu priečku na balkone.. Nemusiš behať cez izbu, chodbu a práčovňu na balkon, kde by si vešala prádlo. Zmenšila by som hornu chodbu. Riadim sa pôdorysom, ktorý si tu dala ty. Samozrejme sa to dá navrhnuť aj úplne inak. Tiež máme poschoďáčik.
Odpovedať
Profilova fotka
@borderka vdaka za napady.. to pomenovanie technicka miestnost je prilis pekne - v podstate to bude miestnost manzela polovnika, kde bude robit s masom. ta miestnost tam teda, ci chcem ci nie, musi ostat... ale fajn napad urobit vchod do kotolne z prechodu..len nechceme mat priamo dvere do domu, kedze tam bude kotol na drevo a pripadne splynovac, tak nech nejde smrad do celeho domu. chodbu by sme radi zuzili, len nevieme, kde ubrat a kde pridat.. sklad je v podstate len miestnost na vyriesenie miesta :D povodne tam bola potiahnuta obyvackova cast, mozno to tak aj bude nakoniec. len budeme musiet vyriesit, kam dat velky pultovy mrazak, kedze do spajze nepojde... a ten predel na terase je len taky akoze.. mozno to bude len kratky murik, aby sa dali dat aj snury na pradlo, lebo inak by bolo nerealne ich mat po celej sirke teras y:)
Odpovedať
@alisael k o t o l n a d r e v o ????? Takyto druh kurenia pri snahe komfortne a pohodlne byvat? To snad nemyslite vazne. Ved vy setrite absolutne na nespravnom mieste. Co tak tepelne cerpadlo? Tam investujte peniaze do moderneho kurenia....Navrhnete dom akoby ste mali penazi na rozhadzovanie a na druhej strane tam idete kurit drevom? Jedine by som pochopil ze vlastnite hektare lesa, ale inak, nie. A ta posledna veta, ze budete davat "kratky murik" aby sa dali dat snury na pradlo - preboha pani vy kde zijete? Sak to aj ja, mam tolko rozumu, ze dnes su ine moznosti ako susit pradlo nez jak za komunizmu natahovat snury od steny k stene.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alisael Ak chceš od nás rady, daj sem náčrt pozemku, aby sme vedeli napríklad kde je príjazdová cesta, kde výhľad do záhrady, kde sú okolíté stavby. 35 árov je veľa? To je relatívne. Tiež napíš aké máš požiadavky a finančné možnosti. Dôležité je či máš možnosť pripojiť sa na plyn. Plyn je komfortný a lacný zdroj tepla. Čo tak malý domček s 2 spálňami, halou, WC a kúpeľňou na prízemí, na poschodí ďalšie miestnosti podľa potreby, hoci aj sklad? Bolo by to lacné, kvalitné s dlhou životnosťou.
Odpovedať
@alisael Máte možnosť zohnať lacné drevo na kúrenie? Prečo chcete kúriť drevom?
Odpovedať
@alisael Musí byť v dome garáž? Musí byť v dome chodba, alebo môže byť priechod do spální z obývačky?
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren kotol na drevo kvoli moznosti mat lacno drevo.. odo mna to velmi nezavisi, maju to tak svokrovci aj stari rodicia manzelovi, su s tym spokojni, jeho na nieco ine nemam sancu prehovorit. A pozemok som ako tak zakreslila.. Zltou je ohranicenie pozemku ake bude, v najsirsej casti ma cca 40m, na dlzku to bude v najdlhsej casti asi 150m...uzsia cast od cesty bude sluzit ako prijazdova cesta, v podstate budeme stavat dom dalej od cesty.. cesta je severna strana, koniec pozemku juzna.. na konci je maly potocik a za nim kopec. No a poziadavky su take, aby na prizemi bola jedna spalna, kupelna, obyvacia miestnost, jedalen, kuchyna so spajzou, kotolna, garaz a miestnost pre manzela. A na poschodi spalna (s osobitnou kupelnou a satnikom - je to moj sen), dve detske izby, kupelna a pripadne pracovna. Podla moznosti. Mne by nevadilo mat garaz zvlast zastresenu a poschodie mat potiahnute len nad obytnou castou, ale manzel s tym nesuhlasi a musime najst nejaky kompromis.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren garaz v dome je jedna z podmienok.. s tym aby bol priamo prechod z garaze do domu, nie naokolo.. preto tolko kompromisov, prechodova chodba a podobne..:-/ a neviem si to bez chodby velmi predstavit..
Odpovedať
@alisael Takéto rozloženie by ti vyhovovalo?
Odpovedať
Fuha, sneh u vas odhrat by som nechcela, ten dom bude daleko od cesty. Zavolajte si architekta,dobre ti tu radia. Uz len z voleja-preco ten minimini vstup, kam si date kabaty,topanky, ved tam sa dvaja ledva prezuju,vyzlecu....naopak chodby obrovske. Kurenie drevom, ako dovod-lebo tak kuria rodicia aj starky je dost odveci, svet ide dopredu,nie dozadu. A teda ak uz nieje kotolna 6 m2 mala na kurenie drevom?
Odpovedať
@alisael Aha, teraz som si prečítal požiadavky, skúsim to prekresliť.
Odpovedať
@atlaska Vlastne tam vojde všetko podľa požiadaviek. Pridal som nosnú stenu, aby na poschodie mohla ísť stolica pre sedlovú strechu so škridlou.
Odpovedať
Profilova fotka
@alisael pri návrhu domu sa musia rešpektovať základné princípy : typológia a prevádzkové čiary. Až potom sa môžu uplatniť architektonické požiadavky. Takže konzultujte to viac s manželom ako s cudzími ľuďmi, aj tak to postaví podľa svojho (alebo svokrovho, ak nie svokry) . Viem, že to nie je jednoduché, ale najskôr si dajte odpoveď na otázky: pre koľkých ľudí, aký spôsob života, aké mám možnosti. Dom, ktorý navrhujete je v hornej hranici, presahuje 300m2, pri odhade ceny môžeme hocvoriť o 300 tis.€, svojpomocne 150-200. Pri takejto sume už cena individuálneho projektu 5-6 tis.€ je zanedbateľná a dobrým riešením ešte ušetríte. A ten pôvodný projekt,uvádzaný ako podklad,s týmto nemá spoločnú ideu.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez si myslim, ze to chce architekta ja som sa zamyslel len napr. nad tym, kolko svetla bude v tomto navrhu - podla mna je to nedomyslene. Na najcennejsom juho-vychodnom bloku je garaz a tech. miestnost, v kuchyni budes musiet cele rano svietit a cez den tam zasa bude prazit slnko. ohladom kurenia drevom - drevo musis tiez niekde skladovat, zapach z tech. miestnosti ti pojde rovno do garaze a domu. Drevo na vykurenie tohto domu ( a nebude ho malo) budes stale nosit cez garaz? Medziskladovat ho budes kde? - v kotolni asi nie, tam sa toho vela nezmesti. Akumulacnu nadrz ku kotlu das kde? Do kotolne sa asi nezmesti. dalsia vec su naklady na tento dom
Odpovedať
Profilova fotka
@alisael - ale veď ten dom, čo ste z neho vychádzali, je 100 : 1, k tomu, čo ste z toho narobili Vy... Narobili je pri tom slabý výraz...
Odpovedať
@alisael Pridavam sa k nazorom ostatnych, treba navstivit architekta, urcite Vam pomoze ...
Odpovedať
@clt Len ci svokrovci a manzelovi stari rodicia jej dovolia toho archiťekta za toľke peňaze navstivit....ved aj s tym kurenim jak maju rozhodnute tak bude....ja som sprvoti myslel ze to autonomna osoba ta pani, ale velka pravdepodobnost ze je zavisla na rozhodnutiach vyssie postavenych v tej ich rodinnej hierarchii...cize mi z toho vychadza, ze rodina tu pani necha sa vyhrajkat a aj tak si urobia podla svojho ako kazu svokrovci a spol.
Odpovedať
ako vzdy "co Slovak, to architekt" :-D :-D :-D
Odpovedať
@alisael Bez architekta by som už dom nestavala. V dnešnej dobe je na trhu veľké množstvo materiálov, stavebných technológií a pri vlastnom projekte sa natrápite, narazíte na množstvo detailov...Dosť veľa záleží od polohy pozemku, príjazdových komunikácií, orientácie svetových strán...Dobré je keď sa robí súčasne aj projekt u záhradného architekta, ktorý poradí ako pozemok rozčleniť a navrhne výsadbový plán tak, aby ste mali z okien pekný výhľad na stromy, či skalku a neznehodnotila sa pôda stavebným materiálom v miestach, kde plánujete výsadbu. A ako tu bolo už napísané, každý máme svoj životný štýl, svoje potreby na bývanie a podľa nich máme postavené a zariadené domy. Čo niekomu vyhovuje to inému vyhovovať nemusí.
Odpovedať
@evabb35 Množstvo materiálov a technológií je asi na popletenie ľudí. Treba vychádzať z preverenej kvality a jednoduchosti, ako základu spoľahlivosti.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?