Vhodný projekt na pozemok

Profilova fotka
Ahojte, MS sledujem už dlhšie, avšak teraz by som si rád od vás vypočul zopár rád, postrehov a myšlienok. Vlastním pozemok, ktorý nie je proporčne až tak ideálny (15m šírka, 100m dĺžka). Viem, že aj na takýto pozemok by sa dal postaviť rodinný dom, no bolo by to už s nejakými kompromismi. Na stránke www.djsarchitecture.sk sa mi zapáčil projekt domu i120 (rozmer 9x16m). Mohol by som vás požiadať, o váš názor (pozitívny aj negatívny) čo sa týka pôdorysu tohto domu a umiestnenia ho na pozemok? Prikladám obrázok pôvodného pôdorysu, následne "mnou" upraveného pôdorysu (pridané okno do obývačky a zmenené okno v kuchyni) a obrázok umiestnenia domu na pozemok. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze projekt ako taky je fajn. Rozlozenie izieb super, taktiez aj tie kupelne su fajn. Spajza tiez je dobre vyriesena. Mne sa to paci. Ty si v tom projekte otocil trosku tu sedacku, po pravde sa mi zda, ze v prvom navrhu to bolo praktickejsie vyriesene ;-)
Odpovedať
Kde budete mít pračku a sušičku?... Koupelna mi připadá dost široká, možná kdyby se zúžila, zbylo by místo i pro malou TM...
Odpovedať
Otazka znie, ci tento projekt moze byt vobec pouzity na tvoj pozemok? Z juhovychodnej strany musis dodrzat odstup 7m od domu s cislom 619. Zo severozapadnej strany tiez 7m od domu na parcele 618 ak ma ten na JV fasade okno do obytnej miestnosti. Splnis to? Ak nie, tak teoreticky moze byt aj menej, ale vtedy uz treba dokladat predovsetkym svetlotechnickym posudkom, ze ty nebudes tienit suseda 618, resp. tebe nebude tienit sused 619. Dalsi limit je odstup tvojho domu od SZ hranice pozemku - malo by byt min. 2m, ale tu mozno ukecas stavebny urad aj na menej. Vsetko si vsak zisti dopredu. Dispozicia ako taka nie je uplne zla, avsak aj napriek vyssie spomenutemu sa na pozemok nehodi uz len kvoli SV orientacii detskej izby a spalni - do tohto kompromisu nie je nutne ist. Treba to vyskladat tak, aby boli obytne miestnosti na JV a JZ a zaroven taku sirku domu, aby ti netienil dom 619 a dodrzal si odstupy.
Odpovedať
Profilova fotka
@jp9 Tú sedačku som otočil len tak, v podstate som ju umiestnil pod "novo-vytvorené" okno v obývačke, ale netvrdím, že to tak aj chcem mať v skutočnosti každopádne ďakujem za názor. @menipppe Čo sa týka práčky a sušičky, rád by som si tieto zariadenia predstavil v tech. miestnosti. @janvirostko Stavba, ktorá je na parcele č. 619 je starý dom, ktorý nemá žiadne okno smerom k môjmu pozemku. V tomto dome nebýva nikto už vyše 15 rokov. Najväčší predpoklad je, že sa to zbúra (ale je to len môj predpoklad). A čo sa týka RD na parcele č. 618 taktiež nemá žiadne okno z obytnej miestnosti smerom k môjmu pozemku, akurát je tam okno zo schodiska vo vnútri domu. Moja predstava je, že by som sa posunul na hranicu aspoň 1,5m od suseda na parcele č. 618 (samozrejme, ak to on dovolí a schváli to SÚ).
Odpovedať
@jjaannoo ok, skusim inak ....napriamo a s riesenim, pretoze tento dom tam podla vyhlasky 532/2002 nemozes mat. Prikladam obrazok mozneho riesenia, ktore by bolo realne, logicke a bez nutnosti komplikacie so svetlotechnickym posudkom a susedmi. Obytne izby orientovat na strany so zltymi sipkami. 3 m prechod z JV som nechal iba kvoli autam, keby si chcel prejst dozadu na zahradu. Inak aj tam moze byt 2m. Toto je len priklad. Ak chces iba obdlznik s oknami z obytnych miestnosti aj na JV, tak sirka domu moze byt iba 6m. V pripade, ze si vydupes 1,5m od SZ hranice, tak sirka domu 6,5 m. Informacia, ze tam je dom na zburanie je nepodstatna pre urcenie odstupovej vzdialenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@jjaannoo nebol na tom pozemku predtým žiadny dom?
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Fuuha, tak to si ma nepotešil, že ten dom (pôvodný pôdorys) tam nemôže byť. A ešte otázočka, nemôže tam byť ani v prípade, ak by sa jednalo o stiesnené podmienky? (alebo niečo podobné v tom zmysle, na čo potom SÚ prihliada). Pretože na tej istej ulici sú domy, ktoré stoja priamo na hranici pozemku a vzdialenosť medzi domami je max 5m. (avšak tie domy boli stavané podstatne skôr a zákony sa menia, to viem) @jan45 Nie, na tom pozemku žiaden dom pred tým nestál. To bol v celku aj s parcelou č. 618, ale vtedajší majiteľ to pred niekoľkými rokmi rozdelil.
Odpovedať
@jjaannoo pri stiesnenych podmienkach je v tvojom pripade odstup od SZ hranice 2m a nie 3m. Ty chces dokonca 1,5 m. S tym som uz ratal v mojom nacrte. Maj rozum, nepchaj sa tam, kde to nema zmysel. Prisposob dom pozemku. Ja by som na menej ako 7m od suseda 619 nesiel aj keby mi vysiel pozitivny svetlotechnicky posudok. Prave kvoli solarnym ziskom, zahrade a vyhladom z izieb na nu.
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Predpokladám, že ak by sa budova na parcele č. 619 zbúrala, tak potom by to už nemal byť problém, však? Tá budova sa nevyužíva vôbec na nič, iba tam pustne a nikto ju neudržiava. Niečo som už začal riešiť s jej majiteľom, a preto mám otázky/úvahy aké mám. Čo sa týka záhrady, tak naplno by som využil priestor za domom, pretože tam je miesta veľa. Okolo domu by som akurát potreboval prejsť autom.
Odpovedať
@jjaannoo v teoretickej rovine by nemal byt, ale je to kratkozrake riesenie. Sudny uradnik stavebneho uradu take nepusti dalej. Dajme tomu, ze by to preslo cez tvoje stavebne konanie.... v buducnosti, keby chcel niekto postavit novy dom na parcele 619, tak musi stavat min. 7m od tvojho domu. Myslis, ze sa mu to bude pacit? ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahoooj, ja som rozmýšľala nad týmto domom ale nakoniec som sa rozhodla pre invidualny projekt ale je to na štýl tohto. Ak chces, môžem ti do správy poslať moje návrhy (na návrhy od projektanta čakám do marca). Áko si na Tom ty? Stavias už či ešte len uvazujes?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkasss poslal som ti SS
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jjaannoo mame to takmer identicky ako ty, akurat pozemok nieje taky dlhy...mame individualny projekt podobny tym predloham akurat sme umiestnili opacne kuchynu (na juh), kvoli tomu, ze manzelka chce pozerat pri vareni do zahrady na deti....ak chces, mozem poslat podorys (ma 9x18m)
Odpovedať
urcite zajdi na stavebny urad a poinformuj sa tam. my mame lepsie rozmery pozemku, aj ked je mensi, vsetko sme brali s ohladom na susedov. projekt bol hotovy, robili sa projekty pripojok a osadenia, uz sa cakalo na posledne dohodnutie a slo to do tlace. nahodou som zasla na stavebny urad a bolo mi oznamene, ze mame ulicnu ciarku, ktoru treba dodrzat. takze pekne opravit projekt osadenia a vsetky ostatne projekty. samotny projekt nie je zly, ale treba na vela veci brat ohlad.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?