Velky bungalov s uzitkovym podkrovim - vlastny navrh

Caute stavbari Po rokoch hladania sme si nakoniec projekt zacali kreslit sami a toto je zatial posledna verzia. Architek to uz ma prekreslene takze to nie je len nasa haluz ale postavitelny dom. Pozemok je siroky 30m a dlhy 100m. Viem, mali sme stastie. Sme ale v extravilane takze momentalne riesime dodatok do uzemneho planu a vynatie z pozemkoveho fondu. Konstrukcne to bude tehla 30cm a 20cm izolacia. Planujeme 3skla, 20cm izolacie v podlahe a dalsich 20-30 v streche. Stavba svojpomocne kedze mame v rodine murarov, strecharov, elektrikarov... Co este riesime: - ci a ako urobit prechod zo zadveria do kuchyne. Najlepsie sa mi to vidi tak ako to je ale mozno nove oci najdu lepsie riesenie. - ako presvetlime terasu. Strecha je navrhnuta uplne jednoducha valbova - kam s kozubom. Hlavne kurenie bude elektrickymi rohozami v podlahe takze kozub bude len doplnkove kurenie - kam s technickou miestnostou. Teoreticky moze byt v tej chodbe so schodami (pod nimi?) alebo v podkrovi - ten biliardovy stol bude mat dosku na vrchu a bude sluzit ako jedalensky. Nehrabe nam. 😉 - spekulujeme nad rekuperaciou ale skor individualnymi jednotkami ako centralnou - vo vacsej kupelni sme chceli este urobit miesto na malu infrasaunu ale neviem to tam poskladat Rada si precitam komentare a rady skusenych strechacov. Vopred dakujem za konstruktivnu kritiku. Tonka
Odpovedať
ahoj, neber to zle, ale podľa mňa je to celé zle. Neviem ako vyzerá okolie domu, aký máte kam výhľad, ale: na sever domu by mali prísť miestnosti kde nevadí, že sú chladnejšie a tmavšie, tj kúpelňa, technická, komora, schody - určite nie detské izby. Zo západnej časti, tam kde budete mať najviac slnka máte pár malých okienok do kúpelní - tam by ste si mali dať obytnú časť a väčšie okná. Chcete mať 5 dverí na terasu? Naozaj to využijete? Nestačili by jedny z obývačky? O dverách zo spálne sme tiež uvažovali, ale nakoniec sme zhodnotili, že reálne by sme ich využili cez víkendy keď bude pekné počasie. Takže sme ich zamietli, pretože to zbytočne predraží stavbu. K tomu stolu ešte prirátaj stoličky a mysli na to, že asi vždy nebudú zasunuté pod stolom - príde mi, že tam na ne máte málo miesta. Tá časť pri schodoch je nevyužitá. A na čo potrebuje takéto schody? Nestačili by nejaké točité, čo zaberú menej miesta? Prípadne vysúvacie? Na druhú stranu sa mi tu páči to oddelenie domu pre deti, že budú mať vlastnú časť.
Odpovedať
Mne sa to tiez moc nepozdava. Asi iba to, ze bungalow s uzitkovym podkrovim. A ten pozemok. Podla mna: 1. Dispozicia uplne zla. Tak ako pise @zoja17 skus si to oddelit, sever a juh/zapad... tiez porozmyslaj nad delenim v zmysle denna/nocna cast, ale v 1 podlaznom bungalowe to nie je priorita 2. strecha ok, len v obyvacke si zyste strop 3. ak nemate moznost plyn, tak len vtedy elektrika do podlahy 4. Technicku miestnost aspon 5m2 (kotol, pracka, susicka, spinava bielizen, pracovne pomocky, hocico sa tam da dat takze kludne aj 8m2) 5. rekuperacia jednoznacne centralna. a pri stavbe svojpomocne uplne super. Ale rekuperaciu vam budu musiet naprojektovat. Da sa to spravit. My mame spiro + rekuperacia je v podkrovi - ani o nej neviem. Takze toto urcite jedine tak, ziadne samostatne jednotky... to je ako samostatna klima
Odpovedať
@dompodlesomvt dufam, ze vysledny projekt nebude mat s tymto nacrtom vela spolocneho. Najdite si prosim projektanta, toto mu neukazujte, len mu povedzte zakladne veci a nech vam urobi 2-3 studie, stoji to cca 500€, ale oplati sa. Vzhladom k elektrickemu kureniu by ste mali stavat radsej poschodovy dom, bezvyklenkov a odskokov. V navrhnutej izolacii mate uplny nepomer, steny a podlaha ok, ale strecha urctite viac ako 30. V navrhu mate vela sklenych ploch, niektore okna su vyslovene zbytocne (spalna okno+dvere?). Kuchyna je cela zle. Obrovska kuchyna a vy budete varit na jedalenskom stole?? Chladnicka s mrazakom niekde za rohom? Nebudte sebecka, dajte detske izby na juh a spalnu na sever. V spalni mate 3 dvere, velke okno a k tomu dvojdvere na terasu. Tam sa nevyspite dobre ani ak budete na noc vypinat wifinu :) okrem toho mate velkost spalne, satniku a kupelne 40m2, realne by stacilo o tretinu menej. Rodicovska spalen sluzi na spanie, detske izby su ovela univerzalnejsie, je to vlastne herna+spalna+obyvka v jednom, preto im kludne pridajte! PS Samostatna kapitola - biliardovy stol?? Chcete urobit muzovi radost? Co tak dat to radsej do garaze?
Odpovedať

Odpovedať
Dakujem za postrehy. Zacnem asi najprv orientaciou - najradsej by som cely dom vytocila tak aby tie male okienka do kupelne boli na sever ale bude to vyzerat uplne odveci. Mozeme ho otocit tak aby bol paralelny s cestou ale to je rozdiel par stupnov. Pomohlo by? Myslela som ze tato orientacia je celkom vyhovujuca. Och. 😐 Otocili by ste dom? Vymenit detske so spalnou sa da, uz sme to tak mali ale sme si povedali ze deti nech maju rano slnko a my si ho uzijeme vecer. Ak by sa tie izby prehodili tak dvere na terasu padnu. Pracka a susicka je v kupelni takze technicku som myslela skor na bojler a kurenie. Plyn tu nie je cize preto elektrika. Z kuchyne chcem mat dvere von ale tie druhe dvere v obyvacke budu neotvarave. Schody sme nevybrali zatial, vo floorplanneri som ta provizorne dala tieto. A ten biliard bude sluzit aj ako jedalensky stol takze do garaze ho dat nechcem. Sporak som dala na ostrovcek so sedenim ala pri pulte. Och. Ste mi dobre dali na zaciatok... snad to pomoze. Dakujem.
Odpovedať
@dompodlesomvt deti tam nebudú mať vôbec slno V zime vôbec,niekedy od marca tam zasvieti na chvíľu rano priame slnko
Odpovedať
@dompodlesomvt detom /neviem aké sú staré/ dopraj slnko radšej po obede, ráno sa aj tak len zbalia do školy a v izbách budú hlavne na večer. ešte ma napadla jedna vec. V úvode píšeš, že ste to už dali architektovi a on to prekreslil. To vám k tomu nič nepovedal, že to nie je najvhodnejši riešenie? Ak nie a bude vám tvrdiť, že je to v pohode, tak ho vymente. Ja som pôdorys navrhovala asi pol roka - rôzne verzie, potom sme išli za architektom a zas tu bola nová verzia, ktorú som si zasa upravila podľa seba. A dom vyzerá úplne ináč ako na začiatku. A ten náš architekt len pozrel na ten náš návrh, ešte sme sa ani nedohodli či ho chceme toho /architekta/ a už nám tam vytkol pár vecí čo boli zle - to len tak na porovnanie
Odpovedať
..."Architek to uz ma prekreslene takze to nie je len nasa haluz ale postavitelny dom." :-) Postaviteľné je ozaj všetko, Eifelova veža, most v Sydney, Ermitáž, budova SR rozhlasu.... Prosím, neuverejnite tu meno architekta, ktorý vám toto bez pripomienok len tak prekreslil a bez hanby si za to zoberal mrzký žold. Leda, že tiež patrí do rodiny a urobil to za tanier kapustnice. A moja rada: držte sa prvého odstavca od stowasser-a, lepšie by som to nenapísal.
Odpovedať
hKuchyna je dobra na 100jarnych kilometrov, cez tie dvere na terasu okolo ostrova sa bude dost blbo chodit. Varenie z ostrova daj prec len zliat cestoviny bude obtiazne neito cele varenie, budes chciet doliat trocha vody a ups zreba ist k drezu a zasa nazad, zamiesas a chees odlozit spinavu varechu a zasa slapat k drezu, vyberes s chladnicky zeleninu isdes s nou k drezu umyjes nacistis oplachnes a s mokrou ponad dlazku do hrnca ci s doskou nastuhanej zeleniny zasa k sporaku..... Orientacia uplne zla, architekt to ma prekreslene a teraz zvazujes kam s krbom? Preco nie centralnu rekuperaciu ked stavias od zakladov novy dom? to ich budes davat po jednej jednotke do izieb kupelni....? este mas vela ???? k finalovemu projektu, nemas uzemny plan nevies co ti povolia postavit ale mas uz projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
ten dom sa ani pri svojpomoci nedá postaviť pod 200k€, to Vám je ľúto dať architektovi 5k€ :?
Odpovedať
Sprchovy kut je len v rodicovskej spalni? Cele zle.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?