Vaše rady a typy na náš návrh pôdorysu domu.

Ahojte, prosím vás o konzultáciu nášho návrhu domu. Pozemok je orientovaný na juh, vstup je na sever. Pozemok je široký 23m a dlhý 32m. Chceme využiť hlavne šírku pozemku a ísť menej do dĺžky pozemku. Prikladám náš vlastný návrh a náš návrh prekleslený od projektanta. Projektant síce prekreslil náš náčrt, ale nevedeli sme, kam umiestniť schody a jeho riešenie sa nám zdá nepraktické. Vrché poschodie sa bude skladať z 3 izieb a kúpelňa + WC. Ďakujeme za kažú radu.
Odpovedať
Mne sa viac paci prvy obrazok, praktickejsie rozmiestnenie je to.
Odpovedať
Riesenie schodov projektanta je praveze prakticke. Tie schody zaberu vizualne menej miesta, ako tie v prvom obrazku. Osobne mne sa nepaci to WC na opačnej strane domu, kde budu dlhe rozvody vody z technickej miestnosti a rovnako lezata kanalizacia. Projektant pekne upratal dispozíciu na pomyselny stvorec, co tiez pridava body. Odhlucnil skrinou spalnu od obyvacky, kuchynsku a jedalensku cast od obyvacej. Za mna jednoznacne 2.
Odpovedať
Profilova fotka
@george21 Návrh 2 je čitateľne zónovaný, má hlavu aj pätu. Návrh 1 je taký súčasný miš-maš, ktorý ustupuje z princípov a je postavený na kompromisoch. Prdpokladám, že 2-ka nie je iba o schodisku v obývačke, ale aj o veľkorysej galérii, ktorú takéto riešenie ponúka ... Pekné, vymyslené... ale aj plýtvajúce. Keďže nie som študovaný architekt, a nepatrím ani k vyššej triede, aj ja by som asi viac inklinoval k miš-mašu č.1, kde o.i. nestrácam m2 žiadnou galériou a navyše ja osobne inklinujem k otvorenej (prepojenej) dennej dispozícii (obývačko-kuchyni). 2-ka je pre ľudí z vyšších vrstiev, ktorí si neželajú, aby (nóbl) návšteva videla do kuchyne, aby im videla "do hrncov". Je to pochopiteľné. A dáva to zmysel. 2-ka je kvalitnejšia, 1-ka "ľudovejšia", viac pre bežných ľudí. Čo mi ale vadí na oboch verziách, je orientácia domu na juh. 2-ka sa s neduhmi tejto nevďačnej orientácie vyrovnáva aspoň pootvorením domu čiastočne aj na východ. Ale aj tak túto orientáciu považujem za veľkú slabinu oboch verzií.
Odpovedať
@leonardom Ďakujem za postrehy. Mimochodom, oba návrhy sme kreslili my, len jeden nám prekreslili zo štvorčekového papiera :) A pozmenili otočenie schodov. My sme práve hľadali slnečný pozemok s orientáciou na juh ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@george21 Noooooo.... Túto čisto južnú orientáciu by som Vám poradil ešte zvážiť. Určite tou viac šťastnou je orientácia Východ-Západ. Letá sú čím ďalej, tým viac drastické a dôležité sú nielen tepelné zisky v zime, ale aj možnosti eliminácie tepelného žiarenia v lete. ;-) Postavíte - pochopíte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?